duminică, 6 decembrie 2009

Primele sondaje la urne. Şi bonus: nu mai poţi prosti poporul cu televizorul

Primele exit-poll-uri, de la ora 9.30, arătau o diferenţă de patru procente în favoarea lui Geoană - scrie Cristi Şuţu. Diferenţa a crescut peste două ceasuri. La ora 11.00, cifrele arătau aşa: INSOMAR: Geoană - 53,7, Băsescu -46,3%; CCSB: Geoană - 53% Băsescu - 47%.
Nu mă miră, căci dimineaţa pînă în prînz se mişcă mai repede electoratul PSD. La fel s-a întîmplat şi în 2004, cînd Năstase era în faţa lui Băsescu cu vreo 6%.
În ce priveşte prezenţa la urne, la ora 10:00, la nivel naţional, a fost de 7,52%, dintre care cei mai mulţi votaseră în mediul rural.
Potrivit unui sondaj de opinie nedat publicităţii, ieri cei doi candidaţi erau la egalitate.
Aşadar, bătălia va fi foarte strînsă şi va conta fiecare vot.
Cred însă că Băsescu ar putea cîştiga la mustaţă, pe de o parte cu ajutorul Transilvaniei, unde diferenţa dintre el şi Geoană va fi majoră, şi pe de altă parte cu sprijinul electoratului din marile oraşe, care se duce mai tîrziu la vot.
Şi, ca să vedeţi că oamenii nu sînt chiar aşa dezinformaţi, cel puţin în partea de Vst a ţării, vă istorisesc un episod pe care l-am trăit vineri, într-un sat din Hunedoara. Am fost acolo cu treabă pentru Formula As. Aşteptam pe cineva, alături de alţi doi colegi, în faţa unei biserici, pentru un interviu, cînd am fost abordaţi de cîteva bătrîne. Din vorbă în vorbă, ne-au întrebat cu cine votăm. Satul era pavoazat cap-coadă cu afişele lui Geoană-PSD, primarul fiind al PSD. Înainte să dăm un răspuns, le întrebăm şi noi dacă sînt mulţumite de primar. Zic că da, că e băiat bun. Totuşi, n-am vrut să dăm un răspuns în doi peri. Şi le-am zis că votăm cu Băsescu, fiind pregătiţi să argumentăm. Un chiot de bucurie a izbucnit şi vreo două femei au alertat toată uliţa să se adune în jurul nostru: "V-am zis că sînt de-ai noştri?". Eram uluiţi. Votează şi ei toţi cu Băsescu. "Au crezut că pot să ne mai prostească. Dar acum avem televizor, ştim cu cine să votăm" - a sintetizat o bătrînică. Într-adevăr, deşi ne aflam în unul dintre cele mai izolate sate de munte, fiecare casă avea antenă Digi tv. De cînd s-a răcit timpul, oamenii stau mai mult în casă şi mai butonează telecomanda. Au acces la o sută de programe, nu doar la TVR. Sînt mai greu de manipulat, deşi trebuie să ai mult discernămînt să vezi adevărul printre atîtea canale aservite unui sau altuia.
Sătenii au început să ocărască PSD, care s-a dat apărătorul săracilor şi de fapt e partidul corupţilor... Primarul e băiat bun, da, face treabă, dar "e la partidul greşit".
Acest episod este strict autentic, vă spun cu mîna pe inimă. Ştiu că nu e relevant la nivelul întregii ţări, dar pentru mine e un semn bun. Spusa "aţi prostit poporul cu televizorul" începe să nu mai fie de actualitate.
UPDATE
40,10 % dintre romanii cu drept de vot au votat pina la ora 16.00, a anuntat Biroul Electoral Central. Din care 37,33% in urban şi 43,66% in rural. In turul intai, participarea la vot la aceeasi ora a fost de 36,19%.
Pana la ora 16.00, ora Romaniei, la sectiile de vot deschise in strainatate au votat, pe baza estimarilor presedintilor sectiilor, aproximativ 61.400 de cetateni romani, informeaza Ministerul Afacerilor Externe. In primul tur, pana la ora 17.00, ora Romaniei, la sectiile de vot deschise in strainatate au votat aproximativ 50.000 de cetateni romani.
Pana la aceeasi ora, in Republica Moldova au votat circa 9.100 de persoane in cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Romania. Astfel a fost depasita prezenta totala de aproape 8.900 de alegatori in primul tur de scrutin, desfasurat la 22 noiembrie, informeaza Agerpres
La ora 15.00, Mircea Geoană era dat de mai exit-poll-urile tuturor institutelor de sondaj în faţa lui Băsescu. CURS cu 51,5%, CSOP - 51%, INSOMAR - 51,8%, CCSB - 52,7%.
Cel mai mult mă încred în CURS. Oricum, trendul este avantajos pentru Băsescu, care, de la ora 11.00 a crescut două procente.
Notă: îl citez pe Şuţu, deşi mai dau şi alţii rezultatele exit-poll-urilor, pentru că el s-a dovedit bine informat în primul tur. Şi am mai mare încredere în CURS tot pentru că a fost cel mai aproape de rezultatul final la turul I.
UPDATE 2
La ora 17.00, cica exit-poll-urile erau astea:
CCSB: Mircea Geoană – 52%, Traian Băsescu – 48%
INSOMAR: Mircea Geoană – 51,2%, Traian Băsescu – 48,8%
Precizare: CCSB este sub controlul lui Dan Voiculescu, iar INSOMAR sub al lui Vintu. CSOP a lucrat mai mult pentru PDL. Deci, ma intereseaza ce spune CURS.
UPDATE 3
E ora 20.00. In ultimele ore, de la CURS si CSOP nu s-a mai scurs nici o informatie cu privire la sondajele de opinie facute la iesirea de la urne. Probabil ca cele doua institute au devenit opace dupa atentionarea BEC si a CNA privind site-urile si televiziunile care incearca sa influenteze prezenta la urne prin prezentarea rezultatelor intermediare ale exit-poll-urilor. CCSB si INSOMAR au mai livrat ceva de la ora 17.00. Probabil niste cifre menite sa descurajeze electoratul lui Basescu, facindu-l sa creada ca alegerile sint transate. Totusi, efectul ar putea fi invers, ca sustinatorii lui Basescu sau cei care vor sa nu iasa Geoana sa mearga la vot tocmai vazind ca marinarul pierde.
Eu cred ca lupta nu s-a incheiat. Mai e o ora de vot in care se pot schimba multe. Marile orase ar trebui sa iasa la urne si sa stabileasca un cistigator fara echivoc. Altfel, vom avea mare scandal dupa alegeri, care poate merge pina la repetarea votului. Daca vreti sa intram in normal, votati!
UPDATE 4
BEC a anuntat ca pina la ora 19.00 votasera 53,51% dintre cetatenii cu drept de vot. Probabil ca pina la ora 21.00 vor vota in jur de 60%. Asta inseamna ca eventualele furturi nu vor putea cintari prea mult in rezultatele finale.
Cit despre exit-pol-uri, pe care le vom afla indata, trebuie sa stim ca ele nu iau in calcul voturile din Basarabia si din diaspora, care se ridica, dupa calculele mele, la peste 300.000, adica vreo doua procente. Nu vom sti cine este presedinte decit poate miine seara.

1 Comentário:

Anonim spunea...

Eu nu cred ca poporul isi voteaza conducatorul. Eu am perceptia ca jocurile sunt facute de mai inainte.
Din toate sursele pe care le am si oameni cu functii, merge vorba ca Basescu este imprevizibil ptr marile „puteri” și nu pot avea incredere totala in el. Se vehiculeaza si ideea ca la alegerile precedente ar fi iesit Nastase ca voturi dar Basescu atunci era cu portocala(axa Bucuresti-New York). Geoana e baiat ascultator fiu de nomenclaturisti scolit la americani. Basescu este imprevizibil, nu este consecvent, are o structura neapreciata de cocosii lumii. Deci eu cred ca va iesi Geoana. La ora asta rezultatele nu sunt afisate - vom vedea pana maine daca este adevarat ori ba.
Indiferent cine vine la putere oricum va fi condus de puteri straine Romaniei si mai ales de entitatile financiare FMI si BM. Mihail Gorbaciov cand a fost scandalul din Giorgia a iesit la rampa si acuza America de politica perversa pe care o duce si de faptul ca el a fost inselat de FMI si BM si astfel a distrus economia Rusiei. Am ramas atunci perplex la afirmatia fostului lider sovietic.
Ai nostri se vor lupta in continuare pe spatele nostru ptr suprematie pe plan financiar - oameni plini de bube, santajabili samd.
Si de data asta nu ne ramane decat sa ne rugam mai mult si sa ne schimbam purtarile.
Indemn pe toti sa asculte „Botezul Lacrimilor” - Arsenie Boca.

Doamne miluieste-ma!

Cristian