joi, 17 decembrie 2009

Revoluţia şi Biserica. 20 de ani de la căderea comunismului

Profesorul Radu Preda va susţine astăzi, începînd cu ora 20.00, la Amfiteatrul Facultăţii de Chimie din Cluj (Parcul Central, str. Arany Janos, nr. 11), în organizarea ASCCOR, conferinţa „Revoluţia şi Biserica. 20 de ani de la căderea comunismului”, prilej şi pentru a-şi lansa cel mai recent volum, Comunismul. O modernitate eşuată (Ed. Eikon, Cluj).
„Cartea nu se doreşte o istorie a comunismului cu toate că nu încetează să facă apel la materialul istoriografic. Este mai curând o schiţă a ceea ce se numeşte istoria unei idei şi a efectelor acesteia în realitatea socială. Povestirea de faţă a ideii comunismului şi a consecinţelor acesteia nu poate fi decât parţială, scopul urmărit fiind acela de a pătrunde dincolo de simpla condamnare retorică a comunismului sau de respingerea la fel de sumară a celor care se împotrivesc acestui gest.
Această reflecţie vine să suplinească un deficit de memorie, pe care modernitatea l-a adoptat în ceea ce priveşte asumarea trecutului comunist.

PS:
Nu uitaţi: În Bucureşti, azi, începînd cu ora 19.00, la Sala Rapsodia (pe Lipscani) va avea loc un concert de colinde - eveniment. Cei care nu veţi ajunge la Rapsodia, îl puteţi urmări în direct pe www.rostonline.org.

2 Comentários:

Iulian Capsali spunea...

Update

Azi noapte a fost adusa icoana Sf. Martiri din inchisorile comuniste. Pronia cereasca a hotarat - datorita unui inceput de iarna vijelios- ca Sf. Icoana sa fie purtata prin toate cele trei provincii romanesti, de acolo de unde au provenit toti sfintii martirizati, cunoscuti si necunoscuti. Din Moldova s-a trecut prin pasul Oituz in Transilvania, apoi prin Brasov si Valea Prahovei, in Tara Romaneasca. De asemenea data este una simbolica, 16 decembrie fiind data la care incepe revolta populara care a dus la indepartarea regimului comunist-ateu, tot prin jertfa multor oameni, in majoritatea tineri, care au strigat:"Vom muri si vom fi liberi!".

Fie ca aceasta Sf. icoana sa fi sfintit locurile prin care a trecut si sa puna un inceput bun incercarii noastre de a ne uni pentru schimbarea la fata a acestei tari.

Maicile care au pictat-o cu lacrimi, suflet si mult talent, recunostinta noastra. In manastirea Diaconesti se face o mare lucrare pentru cinstirea asa cum se cuvine a martirilor acestui neam. Nadajduim ca Maica Stareta si Pr. Amfilohie sa lase aceasta exceptionala Sf. Icoana (nu exagerez deloc atunci cand folosesc acest epitet) cateva zile intr-o biserica, pentru a fi cinstita de credinciosi asa cum se cuvine.

Iuliana spunea...

Am vazut-o, slava Domnului! Am fost acolo si ne-am cuminecat cu duhul lui Hristos, prin cantarile maicilor si icoanele lor, prin binecuvantarea Pr. Amfilohie. Curata si sfanta este ortodoxia, nesfarsita bucuria pe care o revarsa ea in suflete. Nu este alt liant decat dragostea lui Hristos, pentru care s-au urcat pe cruce martirii din vechime si de acum cateva decenii. Binecuvantat esti, pamant romanesc, daca din tine mai odraslesc eroi si marturisitori, monahi nevoitori si propovaduitori ai Sfintei Evanghelii, duhovnici luminati si fii duhovnicesti ascultatori, care sa calce pe urmele lor! Binecuvantata esti, Romanie! Ca sangele nu a curs degeaba in brazdele tale!