sâmbătă, 26 decembrie 2009

ROST: J.V. Iamandi, un boier al românismului

Cu doar cîteva zile înainte de Naşterea Domnului, a apărut pe piaţă nr. 82 al revistei ROST, care îi este dedicat unui boier al românismului, Jacques V. Iamandi.

Răzvan Codrescu scrie despre cel evocat: Dacă ar avea, pe lîngă atîtea numeroase calităţi, şi darul sau răbdarea scrisului, d-l J. V. Iamandi ar putea face un best-seller din romanul vieţii sale. O viaţă de peregrinări şi aventuri trăite nu o dată la limita riscului suprem, dar care n-a eşuat nici o clipă în simplu experimentalism, ci a fost constant străluminată de principii şi idealuri: de la prima tinereţe legionară, marcată de entuziasmul jertfelnic al unei întregi generaţii, trecînd prin clandestinitatea vieţii de fugar din anii stalinismului, prin experienţa exotică a Legiunii Străine franceze (de unde s-a întors străbătînd China pe jos), prin teroarea temniţelor şi lagărelor comuniste, prin lunga odisee a exilului, pînă la deziluziile unei repatrieri tîrzii într-o Românie postcomunistă care este încă departe de a-şi fi regăsit reperele. [...]
Cred, de aceea, că prezentul număr din revista Rost, dedicat d-lui J. V. Iamandi, este nu doar o reverenţă faţă de trecut, ci şi o nădejde în încă posibila în-dreptare a viitorului după o altă măsură umană: cea a nobleţii care onorează şi obligă deopotrivă.”

Din această ediţie, vă recomand să nu rataţi nici textele: Reflecţii despre curaj şi jertfă, de Alexandru Racu, Creştinul şi politica, de Paul Ghiţiu, Originile corectitudinii politice, de William S. Lind, în traducerea lui Dragoş Moldoveanu, Sfîntul Antipa de la Calapodeşti. Floarea pustiei, de Monahul Iustin, Uniunea Scriitorilor şi „Cazul Goma”, de Flori Bălănescu, Bioetica tehnologiei informaţionale, de pr. prof. dr. Mihai Valică.

1 Comentário:

Anonim spunea...

La multi ani Rost si colaboratorilor sai!

Postez si un link interesant: http://www.gandul.info/interviurile-gandul/interviurile-gandul-antimiorita-lui-nicu-covaci-de-la-phoenix-aceasta-natie-are-un-mare-minus-ii-lipseste-sira-spinarii-invatati-sa-spuneti-nu-5250232