duminică, 19 decembrie 2010

Magazinele de vise... mortale

Fenomenul consumului de droguri, dezaprobat, respins şi condamnat în mod unanim, continuă să se desfăşoare, să se dezvolte şi chiar să dobândească premise legale odată cu camuflarea conferită de aparenţa înşelătoare a noţiunii de substanţe etnobotanice.
Reportajul-documentar demască această disimulare cu caracter eufemistic, dezvăluind consecinţele nefaste ale dependenţei faţă de drogurile etnobotanice, modificările stării de conştiinţă, precum şi resursele sociale, psiho-socio-pedagogice şi spiritual-pastorale aflate în slujba combaterii acestui flagel.

Semne, TVR 1, 18.12.2010, ora 8.00
Magazinele morții


Invitaţi: dr. Lucian Vasilescu, medic psihiatru, Spitalul Clinic de Psihiatrie Alexandru Obregia, pr. conf. univ. dr. Constantin Necula, Facultatea de Teologie Ortodoxă Sibiu, Bogdan Mateciuc, director executiv "Alianţa Familiilor", Iulian Capsali, secretar general "Forul Ortodox Român".
Realizator: Rafael Udrişte
Producător: Dan Micu
Emisiunea se poate decărca la rezoluție mpeg2 (800 Mb) sau la rezoluție wmv (80 Mb).

Vizionaţi reportajul aici.

2 Comentários:

Anonim spunea...

Credeam ca sunt singurul care il frapeaza rata obsedanda cu care massmedia repeta cuvantul "etnobotanice" cand de fapt realitatea este ca avem de a face cu "droguri legale".
Pentru ca nu au nici o legatura nici cu "etno" nici cu "botanica", daca este ceva botanic prin plicurile alea au acelasi efect halucinogen ca si plantele care cresc in fata blocului.

Ele sunt de fapt si de drept substante halucinogene de sinteza, cu o formula chimica doar putin diferita de cele aflate pe listele cu interdictii legale si care inseamna ani de puscarie.

Fenomenul este de ani de zile si articolele massmedia pe aceasta tema nu folosesc decat la crearea unei iluzii ca "se incearca controlarea fenomenului".
Cand de fapt si de drept el evolueaza in continuare nestingherit si adevarul este ca nu se face absolut nimic in aceasta directie.

Adaugarea actualelor substante pe lista cu produse halucinogene (cum s-a incercat deja o data) nu face decat sa intarzie putin distributia. In cateva zile o noua formula apare pe piata si afacerea merge inainte.

Singurii care o mai incaseaza sunt probabil doar cei care au crezut ca pot face o afacere din asta pe cont propriu, fara sa plateasca taxe de protectie la "organele de drept" sau, formal, cand mai fac o victima, fiind arestati doar pentru ochii presei si eliberati pe tacute cateva zile mai tarziu.

N-as fi crezut acum cativa ani ca se va ajunge la legalizarea drogurilor, binenteles in aceasta forma obscena si ca am sa gasesc pe garduri si pe stalpi reclame la astfel de produse, cu tarife si livrea la domiciliu. Ca pizza.

Strategia este evidenta..o data ce ai adus oamenii in pragul disperarii, trebuie sa le furnizezi si ajutorul pentru pasul final, nu?

Anonim spunea...

Si pentru a pune punctul pe i, Statul roman isi ucide proprii cetateni !
Evident, mimand exact inversul acestei actiuni criminale !
Acest asasinat institutionalizat, pentru a nu folosi acel cuvant aflat numai in "proprietatea" unui neam, trece total neobservat de BOR si "ultra-ortodocsii" vigilenti, care scriu despre ortodoxie pe tot felul de site-uri si ne indeamna numai la rugaciune.
Intrebarea care se pune este : "Cand sa ne rugam, inainte de a ne droga, sau dupa ?".
Evident ca aceasta este numai o categorie de "ultra-bisericosi", pentru ca altii sunt "experti" in "pericolul legionar" sau in "deosebirea duhurilor" care ii stapanesc pe cei care vor sa faca... ce se mai poate in aceasta tara.
Am ajuns o tara de "ortodocsi" care "ne luptam cu toate", inclusiv cu drogurile, numai prin rugaciune si asteptare defetista (unii o fac cu mare drag !). Iar daca le spui ca acest tip de "actiune" (defetismul) este o racila a comunismului (si ne-o spune si E. Bernea) ti-se replica prin ironii "crestine" de o lipsa de realism stupefianta!
Cum vine "treaba" asta cu "defetismul asumat cu draga inima" si legatura lui cu ortodoxia ... se vede inclusiv in lipsa de reactie "a populatiei ortodoxe cu incredere 80% in Biserica".
Dar daca Zelea era "romantic", noi cum am devenit ?
"Pragmatici" ?
Asa e , ca si Hristos a fost "pragmatic"...si "defetist" !
Doamne iarta-ma !
Dar tot felul de "doctori" in teologie si "alte stiinte sociale" au ajuns sa confunde smerenia cu umilinta si intelepciunea cu nepasarea si/sau ironia.
Halal ! (stiu sunt un eretic musulman )
G'Cousin
P.S. Apropos, I.Cristoiu poate sa spuna ceva si despre "drepturile omului de a se droga" ? Sau aici are voie numai Cartarescu care viseaza la un "menaj in trei" ?
Da, el are voie, ca publica la Humanitas.