joi, 7 octombrie 2010

Promovare şi strângere de fonduri pentru Centrul de Îngrijiri Paliative al Arhiepiscopiei Clujului


Comunicat de presă

Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului va lansa în aceste zile o campanie de promovare şi de strângere de fonduri pentru continuarea lucrărilor la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, începute anul trecut. Această campanie, extinsă pe o perioadă de trei luni, va începe în 7 octombrie 2010 şi se va încheia în 7 ianuarie 2011 şi va oferi publicului clujean şi oamenilor de afaceri ocazia de a se familiariza cu cel mai recent proiect social al Arhiepiscopiei, unic în Transilvania şi de o importanţă majoră atât pentru pacienţii oncologici, cât şi pentru familiile lor.

Calendarul şi evenimentele campaniei

Calendarul acestor manifestări va include conferinţe de presă, campanii de promovare, expoziţii de artă cu tablouri scoase spre vânzare în scop caritabil, concerte, conferinţe şi o gală caritabilă organizată la Teatrul Naţional din Cluj, în apropierea sărbătorii Naşterii Domnului. La aceste manifestări şi-au anunţat participarea şi sprijinul personalităţi din lumea culturală şi artistică, actori, medici, teologi, profesori, reprezentanţi ai autorităţilor, dar şi oameni de afaceri.

Deschiderea campaniei se va face, joi, 7 octombrie 2010, în cadrul Târgului de Obiecte Bisericeşti, găzduit de Expo Transilvania, printr-o slujbă de Te-deum, oficiată de Episcopul Vicar Irineu Bistriţeanul şi prin inaugurarea unui stand de prezentare a Centrului „Sfântul Nectarie”, care va fi deschis pe toată perioada târgului.

Marţi, 9 octombrie 2010, de la orele 1200, în paraclisul Facultăţii de Teologie din Cluj, Preasfinţitul Vasile Someşanul va săvârşi slujba Acatistului „Sfântului Nectarie”, patronul spiritual al Centrului.

Joi, 11 noiembrie 2010, Galeria Casa Artelor din Cluj va găzdui vernisajul Expoziţiei Uniunii Artiştilor Plastici din România, în care vor fi expuse, spre vânzare, tablourile donate de artişti din întreaga ţară, sumele fiind adunate în beneficiul Centrului de îngrijiri paliative.

Momentul de gală al acestei campanii va avea loc, vineri, 10 decembrie 2010, începând cu orele 1700, pe scena Teatrului Naţional, unde actorii Dorel Vişan şi Manuela Golescu vor recita psalmi şi poezii, urmate de o conferinţă susţinută de actorul Dan Puric şi de profesorul Pavel Chirilă din Bucureşti. La acest eveniment Corul „Psalmodia Transylvanica” din Cluj va susţine un concert de colinde, iar Ştefania Stoica va susţine un recital de muzică religioasă de inspiraţie populară.

Campania se va încheia pe data de 7 ianuarie 2011, la sediul Arhiepiscopiei, printr-o conferinţă de presă, care va prezenta presei bilanţul acestor evenimente de promovare şi nivelul fondurilor colectate în beneficiul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”.

Un proiect de interes major, unic în Transilvania

Acest obiectiv de interes major, care a primit în concesiune, din partea Consiliului Judeţean, un teren situat pe strada Fabricii de Zahăr nr. 51, din municipiul Cluj-Napoca, va avea o suprafaţă construită de 398 mp şi o suprafaţă desfăşurată de aproape 2000 mp, unde vor fi amenajate o unitate hospice cu mai multe saloane de internare, un centru de zi pentru adulţi şi un ambulatoriu de specialitate, valoarea totală a proiectului fiind de 2.212.850 euro.

Serviciile gratuite vor fi asigurate de o echipă interdisciplinară, formată din medici, preoţi, farmacişti, asistente medicale, asistente sociale, infirmiere şi voluntari, toţi contribuind, prin sprijin medical şi spiritual, la păstrarea calităţii şi demnităţii vieţii celor suferinzi şi a familiilor lor.

Lucrările la Centrul Sfântul Nectarie au început în toamna anului trecut, iar acum construcţia este finalizată până la nivelului celui de-la doilea etaj. Până în prezent, Arhiepiscopia a investit în acest proiect 138.000 euro, iar pentru finalizarea în roşu a clădirii costurile se ridică la valoarea de 300.000 euro.

Îngrijirile paliative în atenţia Consiliului Europei

Adunarea Consiliului Europei a adoptat o rezoluţie care stipulează că îngrijirile paliative fac parte din serviciile de sănătate din ţările europene, iar în ultimii ani, studiile au arătat că este o mare nevoie de îngrijiri paliative pentru pacienţii oncologici încă nefamiliarizaţi cu acest tip de tratament şi asistenţă. Din anchetele efectuate recent în rândul pacienţilor şi familiilor lor, dar şi în rândul specialiştilor, s-a tras concluzia că există o mare necesitate de a se organiza servicii de îngrijiri paleative la domiciliu, dar o şi mai mare nevoie de informare şi de pregătire în domeniul paliaţiei.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei

Pr. Bogdan Ivanov

2 Comentários:

Anonim spunea...

DA! IPS Bartolomeu este un mare ierarh,dar si un bun crestin!Tata mi-a spus ca,personal,va face o donatie pentru acest superb proiect,dar va cauta sa-i sensibilizeze si pe enoriasii sai ca sa ajute! Cred ca e o palma dura data lui Daniel,o replica la atat de controversata catedrala! Felicitari si multumiri ca mediatzati aceasta laudabila initiativa a Mitropolitului! Succes,parinte Mitropolit!

Anonim spunea...

Ma bucura foarte mult aceasta initiativa! Nu cred insa ca este potrivita comparatia cu noua catedrala din Bucuresti care se va construi in perioada urmatoare. Exista o carte.. Fiecare in randul cetei sale, sau ceva de acest fel, pe care o recomand cu caldura.. poate asa vom intelege si noi ca vocatia fiecaruia dintre noi, constituie trupul tainic al Domnului Hristos, adica Biserica. Aici nu incap competitii de felul prezentat in comentariul precedent, ar trebui sa fim mai uniti si sa nu uitam indemnul Mantuitorului de a ne ruga pentru oricine!! dc sadim ura si invidie, oare ce vom culege?? multa sanatate Inaltului Bartolomeu! si felicitari
celor implicati in acest frumos proiect! Doamne ajuta!