duminică, 3 octombrie 2010

Continuă embargoul asupra lui Paul Goma

Scriitorul Paul Goma a împlinit ieri 75 de ani. Şi 32 de ani de exil. "Elita" intelectuală şi presa mainstream continuă să-l ţină sub embargoul re-instituit după decembrie 89. Pentru că adevărul lui Goma este greu de suportat. Ce nu înţelege intelighenţia care face jocurile în piaţa culturală de pe Dîmboviţa este că dacă îl ignoră pe Paul Goma nu înseamnă că această conştiinţă trează a românităţii nu există. Iar adevărul pe care îl rosteşte va rămîne adevăr chiar şi cînd Goma nu va mai fi.


În România, Goma nu este sărbătorit, dar Basarabia ne dă din nou o lecţie de onoare şi de recunoaştere a valorilor. La Chişinău, Goma este cinstit de mediile culturale ca un "Soljeniţîn român". Însă nu i s-a dat deocamdată cetăţenia moldovenească, după cum i-a fost promisă de academicianul Mihai Cimpoi în numele preşedintelui Ghimpu. Cine ştie cine şi-a băgat coada? Paul Goma face cîteva observaţii şi presupuneri pe marginea subiectului în jurnalul său on line. Din păcate, politicienii de pe malurile Bîcului par să semene foarte bine cu cei de pe marginile Dîmboviţei. Drept pentru care Paul Goma n-a mai mers la Chişinău.

În republica România, o iniţiativă privată încearcă să şteargă ruşinea autorităţilor. Inimoasa cercetătoare, publicistă şi editoare Flori Bălănescu marchează ziua lui Goma prin publicarea unui volum omagial: Paul Goma 75. Dosarul unei iubiri tîrzii. În această carte, 39 de personalităţi româneşti din toată lumea vorbesc despre Paul Goma ca despre un model.

Cîţiva jurnalişti şi scriitori au scris ieri despre Goma de ziua lui. Liviu Ioan Stoiciu se întreabă "Ce se întîmplă cu memoria noastră?", iar Nicoleta Savin afirmă: "Ne-ai învăţat să nu ne temem. Şi bun profesor ai fost, Paul Goma!".

Citiţi şi un interviu cu Flori Bălănescu: "Un om liber, care a făcut istorie".


În rest, tăcere. În "marile" gazete - din pricina "corectitudinii politice", la USR - din cauza urii lui N. Manolescu, iar la Cotroceni - din nepăsarea lui Băsescu, care refuză să-i înapoieze lui Goma cetăţenia română furată de comunişti.

Paul Goma va trăit şi fără preţuirea şi iubirea lor. La mulţi şi buni ani, domnule Paul Goma!

UPDATE (5 oct.)
Citiţi şi comentariul scriitorului Liviu Antonesei.

6 Comentários:

moldovlah spunea...

http://www.basarabia91.net/2010/10/paul-goma-membru-de-onoare-al-academiei.html

Camelian Propinatiu spunea...

De la 7 aprilie 2009 încoace (de fapt de la cutremurul de constiinta care a fost inaltarea lui Grigore Vieru la Eminescu), viata spirituala romaneasca pulseaza mai degraba la Chisinau decat la Bucuresti.
De aceea, cum necum, Paul Goma e mai degraba aniversat aici decat in Romania, unde ca o ironie, critica dnei Herta Muller, recent la Bucuresti, vizand asa-zisa rezistenta prin cultura si Imposibila Lustratie a securistilor este identica celei exercitate de Paul Goma din exil si oarecum tine loc prezentei acestuia la Ateneu acum cand implineste 75 de ani.

Iulian Capsali spunea...

Excelenta paralela intre aciditatea critica -uneori extrema- a lui Goma, si conferinta Hertei Muller, care a facut zob toata (pseudo) rezistenta prin cultura, propagata de mainstream-ul romanesc. Cred, totusi, ca uneori Paul Goma se complace in a forta lucrurile pana la absurd (am citit schimbul de mailuri pe tema cetateniei moldovenesti). Exagerat de mult orgoliu, presiune si suspiciune. Totusi, mai ales tinand cont de varsta, mai multa acceptare inteleapta a unor stari de fapt nu ar fi in defavoarea nimanui. E un arici care boscorodeste, din spatele ghemului de ace, pe toata lumea. Bine, din asta si-a creat deja un stil. Insa, unde este dragostea lui Hristos in tot acest context de vietuire?

P.S. Cele comentate nu ma fac sa nu-l stimez mai putin pe Paul Goma, unul dintre putinii dizidenti adevarati pe care-i avem, toti pusi in penumbra sau atacati abject (vezi si cazul Dorin Tudoran) de catre latraii care se gudura pe langa piciorul de lemn al puterii. Pentru mine, din acest punct de vedere, al intransigentei la compromis, Paul Goma este un model.

P.S.2 A se vedea si articolul oparit - pe tema Herta Muller - al lui N. Manolescu din ziarul Adevarul.

Ion de la Chiuiesti spunea...

D-le Tarziu, de ce ne ferim sa spunem adevaratele motive pentru care Paul Goma nu este iertat?

Unknown spunea...

@ Ion de la Chiuiesti:

Cine se fereste? Daca bine vedeti, am pus link la un articol al meu din 2005, in care spuneam clar ca a fost acuzat de antisemitism. Dar asta nu-i decit un pretext. A spune despre cineva ca e antismemit, fascist, legionar etc nu e decit un mod, cel mai adesea foarte eficient, de a-l declara paria, de a-l izola, de a-l neutraliza. Nu de ce spune Paul Goma despre evrei ii durea pe alde Manolescu & Co, ci de faptul ca le-a dezvaluit impostura morala si, in unele cazuri, intelectuala. Si, pentru ca nu-l puteau combate cu argumente, au ideologizat "cazul Goma", spre a-i submina credibilitatea. In opinia mea, n-au facut decit sa-i adauge la legenda.

Ion de la Chiuiesti spunea...

Exact. Ura intelectualilor nostri(se stiu ei) fata de Goma trebuie analizata, prezentata. Eventual ar trebui intervievati tocmai acestia, sa vedem ce mai au de spus. Or asta nu o pot face eu, un simplu Ion, ci d-ta ca gazetar.

PS. Excelenta prestatia Hertei Muller. A pus punctul unde trebuie. Adevarul trebuie spus odata si-odata!