vineri, 24 iulie 2009

Mărturisitori din temniţele comuniste evocaţi la mănăstirea Sf. Ioan Casian - Constanţa

Mi-a îngăduit Dumnezeu să închei săptămîna aceasta cu trei evenimente dedicate celor care au pătimit pentru Hristos în închisorile comuniste.


Aşa cum am anunţat deja pe blog, am publicat pe acest subiect, în Formula As, un interviu cu pr. Iustin Petre, stareţul mănăstirii "Sf. Ioan Casian" din Constanţa, şi voi participa la o emisiune la televiziunea B1.

Iar duminică, după Sfînta Liturghie, prin bunăvoinţa şi cu sprijinul părintelui stareţ Iustin Petre, voi deschide expoziţia Pe drumul învierii la mănăstirea "Sf. Ioan Casian".
Expoziţia, organizată de Asociaţia ROST, vorbeşte despre cum l-au mărturisit pe Hristos, pînă la ultimele consecinţe, şase mari figuri ale rezistenţei anticomuniste prin credinţă: părintele Arsenie Boca, părintele Daniil - Sandu Tudor, părintele Gheorghe Calciu, Ioan Ianolide, Valeriu Gafencu şi părintele Arsenie Papacioc.

Scopul acestei manifestări este acela de a dezvălui o istorie mai puţin cunoscută publicului larg, aceea a războiului spiritual dintre Biserica Ortodoxă - în înţelesul întregii comunităţi de credincioşi - şi regimul comunist, război în care a fost ucisă, în cea mai mare parte, elita interbelică şi viitoarea elită - studenţimea.

Modalitatea prin care slujim interesul legitim de cunoaştere a propriei istorii este o radiografie a vieţilor unor personalităţi exemplare, prin intermediul unor documentele şi fotografiile aflate în dosarele întocmite celor şase de către poliţia politică.

8 Comentários:

Ionut Trandafirescu spunea...

exact asta si asteptam Claudiu.
frumos feedback-ul...

era clar ca prea multa atentie si vorbaraie era in zadar, din contra chiar...

mult succes

Unknown spunea...

@ Ionut Trandafirescu:

Multumesc mult.
Fac si eu ce pot :)

Anonim spunea...

Imi place tare mult o vorba a lui Avram Iancu, zisa pe cind revolutionarii nu mai terminau cu discutiile despre cum si ce s-ar cuveni sa faca: "Voi vorbiti, eu ma duc in munti si fac revolutie!"

Cam asa si Claudiu, i-a lasat pe astia sa se agite pe bloguri si el face ceva concret pentru memoria mucenicilor din inchisori.

Anonim spunea...

Nu-l cunosc personal pe Claudiu, dar din ced si cum scrie si in felul in care isi sustine cauza si pe la tv, mi-am facut o impresie.

De multe ori am impresia ca e ca un ciobanesc mioritic care sta ce sta, priveste la maidanezi cum latra pina regusesc si musca aerul inspre el si cind deja s-a plictisit si vrea putina liniste, le trage cite o laba peste cap de amutesc aia o vreme.

Parca aud deja niste schelalituri. Hahahaha!

Mos Guerilla

Unknown spunea...

Acest comentariu a fost eliminat de autor.

Unknown spunea...

@ Anonim si Mos Guerilla:

Va rog mai usor cu lauda, ca ati vazut ce face lipsa de smerenie din om :)

Anonim spunea...

Nu era lauda, era lingusire crasa la Mos Guerilla.

Pacat ca luptati pentru sfintii inchisorilor comuniste, dar nu vreti sa-i ascultati sau bagati in seama pe cei putini care mai traiesc si mai au ceva de spus... Ei sunt cei care au facut ceva, nu cei care vorbesc despre ei sau in numele lor. Cat inca ii mai tine Dumnezeu.

Articolul parintelui Savatie e foarte bun si lamuritor in toata tulburarea creata in ultimele zile:
http://savatie.wordpress.com/2009/07/24/ce-se-intimpla-la-aiud-sau-ce-i-lipseste-parintelui-iustin-pentru-a-fi-un-elie-wiesel-al-romanilor/

Unknown spunea...

@ anonim:

Vorbesti fara sa stii. ia citeste revista Rost si vezi citi dintre fostii detinuti politici - multi inca in viata - am evocat. Ia da o cautare pe internet si vezi cite articole despre cei care au suferit in inchisori am scris si eu si dl Codrescu, ca si altii din gruparea Rost.
Vorbiti doar ca sa va aflati in treaba si sa alimentati un fals conflict.

Despre parintele Iustin, cel putin, am scris cit toti "ucenicii" sai la un loc, in cele mai mari ziare din Romania.

Iar faptul ca raspund unor invitatii la radio sau tv si vorbesc despre ce a insemna comunismul si despre martirajul din inchisori, nu inseamna ca vorbesc in numele celor care au patimit, ci doar ca, pe cit imi sta in putinta si potrivit a ceea ce stiu din sursa directa - adica de la cei care au patimit - si din lecturi, marturisesc si eu.

Cit despre articolul parintelui Savatie, sfintiei sale ii lipsesc anumite informatii.

Nu sint avocatul IPS Andrei sau al altcuiva, ca sa tot spun lucruri evidente. Am insa asigurari ca la Aiud va fi o manastire ortodoxa, cu centru de martirologie.