sâmbătă, 24 aprilie 2010

Două reviste ale laicatului sînt boicotate de Patriarhie. Trebuie să răspundem

BOICOTAŢI TRUSTUL BASILICA!


Iulian Capsali


Nu am scris niciodata cu ostilitate despre trustul Basilica, pe care l-am privit mereu cu simpatie, asa cum am facut cu orice incercare de a “imbiserici” presa din Romania. Eu insumi am participat, prin emisiunea pe care am facut-o acum ceva vreme, la aceasta incercare, dupa puterile mele marunte, constient fiind ca in tara noastra nu prea exista jurnalisti care sa inteleaga lumea Bisericii. O lume care, de cele mai multe ori din pacate, este perceputa ostil in media. Chiar zilele trecute (pe 16 aprilie a.c.) am participat ca invitat la o emisiune a televiziunii Trinitas, parte a acestui trust al Patriarhiei Romane. Emisiunea a fost o reusita; echipa emisiunii, inclusiv cea tehnica, a fost multumita de rezultat (ca om care a lucrat in televiziune am cea mai mare incredere in cuvantul acestor profesionisti care nu au motive sa te gratuleze inutil); chiar si publicistul Marius Vasileanu (de obicei extrem de critic si un “client” al comunicatelor de protest din Dealul Patriarhiei) a facut o recenzie pozitiva in presa. Reactiile publicului nu cred ca au avut un alt curs; nu ar fi fost motive. Realizatorul emisiunii m-a pus sa promit ca o sa revin. Cu parere de rau, nu o sa o mai pot face. Sa ma explic.


Dat fiind boicotul pe care il sustine Patriarhia Romana asupra oricaror altor publicatii crestine in afara celor proprii, ma vad in postura de a anunta, la randul meu, boicotul total asupra acestui trust de presa. Asupra deciziei anuntata parohiilor cu data de 12.04.2010, nu am avut cunostinta la data prezentei mele in emisiunea postului Trinitas TV. In timpul Saptamanii Luminate, Administratia Patriarhala se gandea la binele parohiilor si manastirilor, care sufera din cauza problemelor financiare. Luni se dadea ucazul prin care se purcede la scoaterea revistelor Lumea Credintei si Lumea Monahilor din pangarele bisericilor, vinovate de aceasta situatie grava. Deci nu ziarul Lumina, un ziar indigest dar care este bagat cu forta pe gatul parohiilor si manastirilor din Romania este cauza, ci doua reviste care se se sustin singure, doua initiative ale laicatului crestin-ortodox. Unanim recunoscute ca fiind extrem de obiective – considerate prea precaute chiar in opinia unor credinciosi mai combativi, ca sa ma exprim eufemistic - revistele mentionate nu fac decat sa informeze si, acolo unde pot, sa zideasca sufletele celor ce le citesc.


Nu birurile directe sau indirecte, de care se plang preotii de parohii fara sa fie auziti decat de bunul Dumnezeu, dintre care unele merg la sustinerea trustului Basilica, ci initiativele private cu pricina sunt cauza “poblemelor de ordin financiar” din parohii si implicit din B.O.R. Cum pot doua reviste unde au fost publicati cei mai mari duhovnici ai acestei tari, ganditori crestini sau simpli credinciosi, unde au fost povestite minuni si s-au combatut erezii bigote sau zelotiste, care ne prezinta inclusiv starea ortodoxiei in lume - chestiuni pe care media secularizata le desfide sau le ocoleste daca nu au doza de senzationalism si/sau de potential scandal - reviste care, dupa vanzarea din pangare, lasa un procent semnificativ din pret acelor parohii sau manastiri, deci care contribuie, subliniez, contribuie, adauga la banul parohiei si a manastirii, si nu iau, cum pot acestea sa creeze probleme financiare? Sa fie un mister sau cel mai pur cinism cu putinta? Despre binecuvantarea Patriarhiei nu cred ca are rost sa mai vorbim. Sub patriarhatul vesnicului de pomenire P.F. Teoctist, atatia ani de zile, revistele au fost prezente la pangare. Deci au avut girul si binecuvantarea Patriarhiei. De ce nu o mai au acum? Au fost publicate articole care sa fi lezat ortodoxia? Daca da, atunci sa fie aratate. Daca nu, atunci inseamna ca este doar un pretext, tot atat de relevant ca si problema financiara a parohiilor.


Aceste masuri de centralism autoritar, pe care Romania le-a cunoscut pana in dec. 1989, sa fie remanente in B.O.R.? Nu se doreste decat o presa controlata la maximum si indepartarea laicatului ortodox ca voce din Biserica? Deja noul statut al B.O.R. facuse ca vocea laicatului sa fie inlaturata din deciziile sinodale; acum se suprima “ultimile ramasite” ramase prin pangare? Ce urmeaza? Care ar fi urmatoarele masuri pentru ca sa asistam la victoria totala asupra laicatului din B.O.R. si pentru ca apetitul de control absolut sa fie satisfacut iar monopolul Patriarhiei fara rest? Care ar fi limita acestor masuri? Urmeaza sa fie scoase din pangare cartile editurilor crestin-ortodoxe asupra carora Patriarhia Romana nu detine controlul, asa cum deja se zvoneste?


Pana cand se va raspunde la aceste intrebari si pana cand revistele mentionate nu vor fi repuse in drepturile lor la pangare, propun tuturor credinciosilor ortodocsi sa se alature acestui boicot impotriva trustului de presa Basilica, prin neparticiparea la emisiuni si/sau prin refuzul de a publica in presa scrisa ce apartine acestui trust media. Daca lucrurile nu intra pe un fagas normal, firesc, de comuniune, atunci propun ca organizatiile Laicatului Ortodox sa se adune in FOR si sa dezbata situatia creata, pentru a se hotari masurile ce urmeaza a fi luate in contracararea acestei anomalii din relatia dintre Patriarhia Romana si credinciosii laici ai Bisericii.


Am scris aceste randuri nu dintr-o fronda juvenila (nici nu prea ar mai putea fi cazul, in ceea ce ma priveste), nici din dorinta de a intra in conflict cu actuala Administratie Patriarhala – departe de mine acest gand, ci doar datorita faptului ca mi se pare cu totul inacceptabila aceasta fractura din cadrul BOR, aceasta lipsa totala de comunicare dintre ierarhie pe de o parte si preoti plus credinciosi pe de alta parte, sciziune pe care actualele decizii, complet arbitrare, nu fac decat sa le adanceasca. Orice madular responsabil al Bisericii nu poate ramane impasibil in fata unei asemenea perspective. Mai ales ca vremurile ce se anunta, agresivitatea manifesta a secularismului asupra cetatii, a familiei si a persoanei, nu ne permit ca sa inlocuim iubirea cu subjugarea in relatiile dinlauntrul Bisericii. Iubirea te face puternic, subjugarea te slabeste. Iar subjugarea nu are legatura cu smerenia, pe care o arata pururi Hristos Bisericii Sale.24 aprilie 2010UPDATE
O REVISTĂ ŞI DOI PATRIARHI

89 Comentários:

Gabriela M. Ciotu spunea...

Din pacate e prea tarziu sa mai reactionam cu efecte scontate in schimbarea situatiei . Semnalele abuzului ierarhilor s-a facut atunci cand s-a adoptat noul statut al BOR. Un statut de sclavagism ortodox care sa hraneasca mandria si schizofrenia unor ierarhi care nu au nimic in comun cu slujirea lui Hristos.Biserica Ortodoxa traverseaza o criza fara precedent. Avem de a face cu o ierarhie rupta de realitatile vietii crestinilor ortodocsi. Ei cu votul saraciei traiesc ca niste belferi, in vreme ce preotii de rand de la tara si crefdinciosii indura dari si taxe ca pe vremea legarii taranilor de glie. Sper ca toata intelectualitatea ortodoxa laica sa dea o lectie de demnitate fariseilor din Sfantul Sinedriu Ortodox! LUMEA CREDINTEI si LUMEA MONAHILOR au facut misiune in randul credinciosilor ortodocsi mai mult decat tot corpul de propaganda al Patriarhiei Romane! Sa fim alaturi de acei oameni minunati de la LUMEA CREDINTEI care au picurat credinta si bucurie in sufletele credinciosilor ortodocsi!

Anonim spunea...

Domnule Capsali,
Am citit protestul domniei voastre si apelul la boicotarea trustului de presa TRINITAS si eu consider la fel ca aveti perfecta dreptate si trebuie facut ceva fata de acest abuz de tip dictatorial al unui Patriarh care uita ca este parintele tuturor ortodocsilor, clerici sau laici, si ca Biserica trebuie sa fie o maica, nu o prigonitoare a propriilor ei credinciosi. Sunt preot si sper ca intelegeti de ce sunt nevoit sa-mi pastrez anonimatul, dar indemn laicatul ortodox curat in credinta si in aspiratiile lui sa nu se lase astfel desconsiderat si jignit in ce are mai sfant de o ierarhie care se pare ca si-a uitat menirea adevarata si se transforma cu pasi mari intr-o inchizitie de tip catolic medieval care nu mai vaneaza vrajitoare, ci jurnalisti si publicatii care isi "permit"sa reflecteze adevarata viata ortodoxa romaneasca de care ierarhii nostri se dovedesc tot mai straini si mai indepartati.

Un preot care nu-si dispretuieste fratii mireni si se roaga pentru unitatea Bisericii lui Hristos

Anonim spunea...

Ca unul care am cumparat LUMEA CREINDTEI de la parhoia mea, numar de numar, cu atat drag, ma simt si eu dat afara din biserica. Oare cei de la LUMEA CREDINTEI cum se simt oare in acesste clipe? Am sa stau de acum inainte la usa bisericii Liturghie de Liturghie pana ce parohul meu, care mi-a recomandat revista, cu demnitate, o va repune din nou in pangar Sa fii sanatos intru multi ani pe jilatul dictatorial intru multi ani Preafericite, cu Lumina in brate.

Anonim spunea...

De ceva vreme ma straduiesc sa ajung la Frasinei, la manastire.... Nu stiu cum se face dar de fiecare data, apare cate ceva care ma impiedica...
Ei, si uite prilejul care sigur va fi fara piedici:
Cele doua publicatii amintite, cele doua "Lumi..", trebuie sa apara alaturi de ziarele oficiale ale Patriarhiei, la pangare sau oriunde altundeva.
Nu comentez continutul ziarului "Lumina", ci doar sustin financiar (de buna voie si silit de toti cei cu atributii), aparitia lui. De vreme ce nimeni nu-mi cere nici un ban pentru revistele exilate,("Lumea credintei" si "Lumea monahilor";) de vreme ce ele cuprind articole care ar trebui sa apara in "Lumina" dar bezna le impiedica sa se astearna pe paginile oficiosului patriarhal, cu care de altfel, n-am nimic (nici in comun si nici personal), nu inteleg si nu vad de ce sunt interzise. Pentru ca, sa zicem, la pangare nu vor mai fi de gasit cele doua "Lumi", Ok, asta nu inseamna ca vanzarea "Luminii" se va dubla sau va creste, ci cred ca cei dornici de a citi cele doua reviste, vor intra prin biserici, vor aprinde o lumanare, cumparata de la pangar, vor arunca o privire prin rafturi, nu vor vedea "Lumile" dar vor vedea "Lumina" si vor merge mai departe, sa gaseasca ce doresc, fara a cumpara "Lumina".
Cred ca o publicatie se vinde singura, nu sustinuta silnic....
Pe langa asta, masura va crea si o glacialitate, de o anumita nuanta, intre multi...
Deci, masura in discutie, aduce doar neajunsuri.
Lasati "Lumina" sa lumineze"Lumile"....
Lasati "Lumile" sa primeasca "Lumina"....
Urati-mi drum bun la manastirea Frasinei, cand mai-marii mei vor citi aceste randuri. (Ohh, nu va ganditi ca-mi vor plati drumul ci ma vor trimite "cu frateasca dragoste", disciplinar....)
Preot Serban Florin /Pietrari/Valcea...

Anonim spunea...

Din cat imi amintesc eu, Patriarhul Teoctist a binecuvantat cu diferie prilejuri LUMEA CREDINTEI (nu stiu daca si LUMEA MONAHILOR, dar nu vad de ce nu)si a laudat-o in mod public. Masura abuziva luata acum jigneste deci grav si memoria fostului patriarh si pe multi ierarhi care de-a lungul anilor au laudat revistele si chiar au scris in ele (PS Casian, IPS Serafim, PS Calinic, IPS Teofan, PS Teodosie, PS Iustin... numai ce imi aduc eu aminte).
Revistele oricum vor continua sa apara si vor fi cumparate de la chioscuri, asa ca tot ce s-a realizat este doar o noua invrajbire intre frati si dovada ca am gresit cand am crezut (si eu marturisesc ca chiar am crezut sincer) ca Daniel poate fi un adevarat Parinte Patriarh, ci nu doar un Ceausescu in haine de ierarh. Nici macar pe timpul comunistilor nu mi-a fost asa de rusine cu ierarhia Bisericii mele!
O fi Duhul Sfant care va da dreptul sa va bateti joc de credinciosii acestei tari?!

Anonim spunea...

Fratilor, nici nu va dati seama cata incordare avem noi, cei din adinistratia Arhiepiscopiei Bucurestilor, Trinitas Radio, Lumina. A creat atata tulburare si atata dihonie acest patriarh Daniel, un patriarh neexperimentat, care si cand rade are un ras plin de sarcasm, de batjocura. Nu stim cum vor mai evolua lucrurile. Le voi povesti in curand cu deamanuntul, ca sa vedeti si voi dragostea lui Hristos in interiorul institutiei patriarhale, ca sa vedeti ura in locul cel preasfant

Iulian Capsali spunea...

@ Gabriela

Poate ca este tarziu, nu stiu, dar este si vina noastra ca s-a ajuns aici. Statutul BOR este rusinos, dar potrivit unei anumite mentalitati care se instapaneste in Dealul Patriarhiei si se raspandeste in episcopii. Ca si in viata politica, de a carei politruci ne tot plangem, avem in Biserica ierarhii si mentalitatile pe care le meritam datorita pacatelor noastre.

@Parintelui anonim

Rugati-va pentru noi, parinte, ca avem nevoie.

@Anonim la 00:07

Sa nu cumva sa stati departe de Sf. Liturghie ca protest. Si daca vine razboiul si se aproprie inamicul, tot trebuie sa stam la slujba si sa punem armele la usa bisericii. Nimic nu trebuie sa ne tina departe de Hristos cel Viu, nici macar dreptatea.

@Preot Serban Florin

Intru totul de acord. Ma abtin, zambind, sa spun mai mult.

Iulian Capsali spunea...

@Anonim 14:33

Este o problema grava faptul ca s-a ajuns aici. Pana la urma, este o chestiune ce tine de duhovnicie. Chiar si autoritatea, daca este mangaiata de intelepciune si de dragostea fata de apropele, capata o alta tusa. Cred ca lucrurile trebuie spuse in acest duh, ca sa poata fi indreptate.

Mihail preotul spunea...

Cea mai buna masura de protest este ca unul dintre credinciosi sa vanda revistele respective la intrarea in sfanta biserica in asa fel incat sa fie respectat si comunicatul aberant si sa se continue vanzarea unor reviste de valoare.

Cornel spunea...

Dar Lumea Monahilor nu e scrisa aproape numai de monahi? Deci nu numai pe laici, ci si pe monahism e pornirea asta: pe tot ce misca fara sa fie tras de sforile din Deal!

Anonim spunea...

eeei..e vremea ca cineva sa faca un blog antibasilica ca sa se vada asa-zisul profesionalism al caracatitei mediatice din Deal (sotii fini,veri,nepoti...marea familie mediatico-amatoriceasca)
Cateva cauze ale acestei hotarari,de altfel anti-scripturistice:
1.In nepriceperea lor,pseudo-jurnalistii din Deal cred ca sugrumarea altor publicatii va imbunatati colecta financiara in propria ograda.Nimic mai fals.N-au invatat nimic din dictaturi.Va fi probabil pe dos.
2.Teama de concurenta.Deoarece se vede de la o posta ca,in majoritatea ei,productia jurnalistica este de slaba calitate, pseudo-specialistii din deal considera ca orice alta productie le afecteaza statutul de oficial al patriarhiei.Pentru ca,sa recunoastem,o institutie care isi angajeaza personal slab pregatitt,da dovada de infantilism organizational si comunicational.
3.Dorinta de pierdere a legitimitatii.Prin aceasta hotarare practic se trimit aceste reviste intr-un fel de ilegalitate/nelegitimitatecare.Mai mult,la randul lor, revistele sunt prinse intre ciocan si nicovala.Ca sa apara era bine sa aiba binecuvantare dar...cata vreme exista deja un trust oficial,niciodata nu vor primi una.Asa ca scuz ca nu au binecuvantare cu din fotodocumentul alaturat este cel putin tot asa de penibila ca si comportarea manelistico-jurnalistica a propagandistilor din deal

Pacat de Patriarhul Daniel care a inteles oportunitatea unui trust de presa,l-a creat si facut puternic in infrastructura,dar care pare o gluma proasta ,ca si continut, in comparatie cu asteptarile natiunii.

Unu care a mancat la presa de biserica de i-a venit greata.

Anonim spunea...

Calculele financiare ale consilierului economic al Arhiepiscopiei, protosinghelul Ionascu Siluan, sunt,iata, unele extrem de bine gandite. Se anunta iesirea din criza printr-o astfel de masura, a intregii Arhiepiscopii. Ca si coleg de studii la una din facultati cu dumnealui ii aduc aminte ca un monah trebuie sa dea Biericii la calugarie tot ceea are, toata averea sa. Dumnealui insa nu a facut una ca asta. E si monah de ceva ani, si consilier economic al Arhiepiscopiei in criza - are si casa pe numele mireanului din el care cica a murit la calugarie. Pai asa spune la Evanghelie, parinte calugar care dai cu pietre in Laicat? Un monah in devenire ( de mai multi ani) care a vandut toata averea sa, si care nu a ajuns staret dupa 3 luni de la intarea in monahism ca Siluan LumeaMonahiloroctonul.

Iulian Capsali spunea...

Cu exceptia preotilor, a caror discretie este de inteles (desi iata ca sunt preoti care au curaj sa-si asume semnatura), nu vad motive ca sa nu va puneti numele pe comentariile facute. Din cauza faptului ca nu avem "faţă", "chip", ca nu avem curajul sa spunem NU raspicat, si din acest motiv s-a ajuns aici.

Iulian Capsali spunea...

@parintele Mihail

Asta se poate ca o masura de a contracara acest ordin aberant, dar boicotul asupra trustului trebuie sa ramana.

Adriana Scripcariu spunea...

Inutil sa mai comentez asupra absurdului de a scoate din pangare Lumea Credintei si Lumea Monahilor, pana sa ma dumiresc am crezut ca e vorba de Familia Ortodoxa... Totusi, vreau sa va impartasesc bucuria pe care o resimt atunci cand vad aceste publicatii pe tarabele chioscurilor de ziare. Acesta este adevarata reusita a celor de la Lumea Credintei. Faptul ca aceaste reviste rezista langa maculatura cotidiana - ca sa ma exprim civilizat - este cu adevarat pretios si da, asa se face misiune! Dumnezeu sa-i intareasca si sa le ajute sa nu se amarasca si sa mearga cu nadejde inainte, ca mult folos aduc!

Anonim spunea...

Din pacate atacul unor administratii bisericesti din unele arhiepiscopii este demult timp pornit asupra editurilor ortodoxe particulare si persoanelor autorizate sau firmelor care comercializeaza colportaj bisericesc sau carti ortodoxe: li se trimite pe cap politia economica sa le fie confiscata marfa(icoane, carti de cult, si literatura ortodoxa)sau le este interzisa intrarea in circuitul de vanzare(parohii, manastiri). Exista circulare date catre parohii si manastiri sa nu se vanda carti si colportaj decat cel achizitionat de la magaziile episcopiilor sau protoieriilor, bine inteles cu adausul comercial de rigoare. Astfel parohiilor nu le ramane decat un procent foarte mic din vanzarea respectivului produs sau a cartii.

Donkeypapuas spunea...

Domnule Claudiu Târziu,
Nu am comentat de multă vreme ceea ce publicaţi dumneavoastră pe blog dar de data aceasta mă văd nevoit. Mai ales când e vorba de pură manipulare! Stimatul domn Iulian Capsali ar trebui să explice la ce se referă sintagma: "Depozitul de Colportaj Lumini de Sărbători". Cumva se referă la reţeaua de distribuţie a Arhiepiscopiei Bucureştilor? Ceea ce ar fi dus la concluzia că domnul Iulian Capsali ar fi avut de gând să bage pe gât parohiilor cele două reviste (pentru că ceea ce vine de la Centru automat nu se mai discută şi nu se mai fac retururi)? Până acum edtura ce publică revistele au mai colaborat cu acel Depozit? Nu cumva era vorba până acum de distribuire directă către parohiile care acceptau să distribuie la pangarele proprii revistele? Eu cunosc cazuri de parohi care nu au acceptat vânzarea revistei Lumea Credinţei pentru faptul că se făcea reclamă în conţinutul ei la crematorii sau pentru faptul că interviuriile publicate erau distorsionări ale celor spuse în realitate.

Un crestin binevoitor spunea...

Este demna de admirat solidaritatea credinciosilor cu cele doua reviste boicotate in mod arbitrar si nedrept. Dar indemnul la boicot nu este, oare, o masura infantila? Banuiesc ca toti comentatorii lucizi ai acestui articol sunt constienti, in sinea lor, de inoperativitatea unei asemenea actiuni. Mult mai utila ar fi o intalnire de dialog intre comitetul director al celor doua reviste boicotate (mediata de un sustinator agreat mai Sus) si factorul de decizie de pe Deal. Aceasta ar putea creste increderea PF in LC-LM, pe cand boicoturile si dizidentele nu fac decat sa irite orice factor de conducere. Din BOR si nu numai.

Un crestin binevoitor spunea...

Si iata cum lucreaza Dumnezeu, atunci cand crestinii se cearta. O replica precum cea de mai jos face cat zece boicoturi jurnalistice la un loc. Si nu poate fi contracarata printr-un decret sinodal:
http://www.stiri.lacasuriortodoxe.ro/2010-anul-omagial-al-crezului-ortodox-si-al-autocefaliei-romanesti/2967-despre-reactia-celor-28-de-personalitati-ortodoxe-occidentale-la-apelul-patriarhiei-romane-qla-unitate-si-demnitate-romaneascaq-raspuns-video-interviu-autocefalie.html.

Iulian Capsali spunea...

Pana acum, credeam ca Donkeypapuas este un teribilist care poarta o masca demonica doar ca sa impresioneze fetele mai sensibile, intr-un Halloween ad-hoc. Se pare ca m-am inselat. Omul este uns cu mai multe alifii, cu care se da cand pe capul de magar (donkey), cand pe pieptul de papuas. Dupa ce se da cu alifii si inhaleaza fum de ierburi proaste (credeam ca magazinele de vise s-au desfiintat), are revelatii patriotice. Cum poate Iulian Capsali sa forteze parohiile sa ia niste reviste? De ce sa o faca? Dupa Magarulpapuas (prefer traducerea, este mult mai relevanta), Iulian Capsali are ceva de castigat la afacerea asta, in care o revista este "bagata pe gatul" parohiilor, mai dihai decat ziarul Lumina. Dar parohiile, conform ipochimenului, nu o vor, ca face reclame la crematorii si distorsioneaza interviurile. Probabil ca, sub masca unor reviste crestine, se arunca mesaje subliminale care ajuta la infaptuirea Guvernului Mondial. Recte, e bine ca au fost indepartate; sunt subversive.

Daca iei in serios astfel de indivizi, risti sa devii ridicol, mai ridicol chiar decat un magar cu masca demonica. Drept pentru care, recunosc: Da! Fac parte dintr-o conspiratie mondiala, iar Magarulpapuas m-a mirosit. Deconspirarea a reusit. Mastile au cazut; maestre, orchestra! Sa cante fanfara si sa sara artificiile! E carnaval! Pana la Halloween, bune si Saturnaliile.

Doamna de la lumanari spunea...

Domnilor, stiti cu cat se vand colportajul si cartile la Protoieriile din cadrul Episcopiei Sloboziei si Calarasilor? Si parohiile sunt obligate sa le ia? Cu pretul cu care poate fi cumparat de la magazinul eparhial direct, ceea ce inseamna ca nu mai poti sa adaugi nimic la acea suma pentru parohie. Sunt bagate pe gat pana si almanahurile anuale de la episcopie pe care nu le citeste nimeni, cu atat mai putin sa le cunmpere. Evident ca Lumea credintei/monahilor, daca sunt citite, deranjeaza. Ar trebui ca Patriarhul sa isi puna un semn de intrebare in ceea ce priveste continutul ziarelor/revistelor/cartilor sale, daca credinciosii prefera sa le cumpere pe celelalte in locul publicatiilor din trust. Dar se pare ca exista parerea ca nimeni nu se poate ridica la inaltimea lor. Ce-ar zice PF daca ziaristii laici ar face slujbe in locul lui? Darurile sunt, totusi, impartite.

Anonim spunea...

Ca preot, cum le pot explica credinciosilor de ce sunt nevoit sa scot de la pangar revista Lumea credintei? Acelasi continut ortodox 7 ani de zile. Nici o greseala fata de Biserica mama. Jurnalisti talentati, crestini care nu lipsesc de la Sf liturghie, pe care ii cunosc personal. Daca nu as avea copii si nu as fi in pericol sa pierd postul din care imi duc umila esitenta alaturi de familie, as tipa pe fata. Este o nedreptate! II banuiti pe cei buni de nedreptate! E nevoie de aceasta revista! Va fi un mare gol. Acum poate ca nu intelegeti, dar veti intelege. Va fi insa prea tarziu.

Cornel spunea...

Domnule Claudiu Tarziu,
Pana cand cel care se semneaza "Donkeypapuas" va produce dovada ca Lumea credintei ar fi indemnat crestinii sa-si arda mortii in crematorii, sau ar fi falsificat spusele unor intervievati, se impune sa nu-i mai postati comentariile. Nu se poate ca cineva sa faca insinuari cu atata rautate si dumneavoastra sa il postati ca pe comentatorii de buna credinta.

Unknown spunea...

@ Cornel:

Aveti si dvs dreptate. Tocmai pt ca Donkeypapuas s-a dovedit in repetate rinduri, aici pe blog, plin de venin si a facut acuzatii pe care nu le-a probat, l-am banat cu citva timp in urma.
Acum am dat drumul comentariului sau rautacios si manipulator, caci ii oferea prilejul lui Razvan Bucuroiu (directorul celor doua publicatii) sa faca unele precizari menite sa inlature orice banuiala.
Insa, probabil ca Razvan nu considera ca alde Donkeypapuas merita un raspuns.
Ca unul care cunoaste bine toate sistemele de distributie, spun pt cititorii de buna credinta ai acestui blog ca:

1. In urma recentelor dispozitii ale PF Daniel, in Arhiepioscopia Bucuresti nici o publicatie (laica sau bisericeasca) nu poate fi distribuita la pangarele bisericilor si manastirilor decit cu "binecuvintarea" ierarhului.

2. Distribuirea nu se mai poate face prin relatia directa cu bisericile si manastirile, ci numai prin Depozitul de Colportaj.

3. "Binecuvintare" nu primesc decit publicatiile agreate de ierarh, adica acelea care sint sub controlul sau.

4. Lumea Credintei a avut binecuvintarea PF Teoctist, inca de la infiintare.

5. Nu exista nici un temei pentru interzicerea revistelor Lumea Credintei si Lumea Monahilor.

Si o opinie personala: preotii si staretii care se tem mai mult de Dumnezeu decit de un ierarh abuziv ar trebui sa difuzeze in continuare revistele ortodoxe facute de mireni. In felul acesta vor face in continuare un bine credinciosilor care vor sa le citeasca si vor aduce un venit suplimentar parohiilor si manastirilor.

Si sa nu se bucure nimeni de ce li se intimpla celor doua reviste, caci la fel vor fi tratate toate publicatiile mirenilor. Daca sinteti multumiti sa aveti acces doar la maculatura scoasa de Basilica, sa fiti sanatosi.

Oricum ar fi, vorba ceea: nu mor caii cind vor ciinii. Doamne-ajuta!

Anonim spunea...

Hristos a inviat!Tata este preot in Arhiepiscopia Bucurestilor,la o parohie modesta,dar,poate sunt subiectiv,isi implineste cu multa constiinta misiunea de preot!Si-a dorit,si a reusit,de cativa ani,sa aduca la pangar aceste reviste,sa fie mai aproape de sufletul credinciosilor!Eu le citesc cu mare placere!Cand am auzit de acest"ordin"aberant,tata a zambit cand m-a vazut intristat!M-a mangaiat si mi-a zis:"Sa vina Daniel sa le spuna oamenilor ca nu au voie sa citeasca despre biserica!Eu nu am sa fac asa!"Si se vor aduce mai departe,cat va trai el,aceste reviste minunate!Asa e tata,un luptator!Toti preotii ar trebui sa faca la fel,sa lase teama,sa le spuna oamenilor Adevarul,Care e Hristos!P.S.Tata nu plateste nici un ban pt Basilica(ziarul Lumina,TV-RadioTrinitas etc)!Il divinizez! Doar e tata!Acum a spus ca va aduce si revista Rost!Nu va temeti!Hristos e cu noi!

Anonim spunea...

Uite ca in anonimat, fara surle si trambite, avem in continuare preoti vrednici.

In vremuri ostentative smerenia inca isi face simtita prezenta:)

Donkeypapuas spunea...

Mai bine spun verde în faţă decât să fiu ca vulpea în vie. Eu oricum sunt lămurit de mult cu privire la viclenia manipulatoare pe care o pomovaţi.
Cât despre reprezentanţii Fanarului... Să nu uite tipul că a depus un jurământ la terminarea Facultăţii de Teologie!

Unknown spunea...

@ Donkeypapuas:

Mergi, domnule, pina la capat, barbateste si spune lumii ce anume urmaresc cu viclenia mea. Uite, promit ca iti public comentariul.

okaliteros spunea...

Apreciez corectitudinea dlui Iulian Capsali de a pune la dispozitia cititorului scanarea hotararii cu pricina. Motivul interzicerii distribuirii celor doua reviste invocate tine de baza temeliei fundamentului existentei unei asemenea publicatii: binecuvantarea ierarhului locului. Se tem oare redactorii celor doua publicatii sa incerce sa obtina binecuvantarea PF Daniel? Ma tem ca nu sunt singurii care se tem si ma intreb de ce s-ar teme, vazand ca nu incearca ... Si cel mai mult ma mira ca dl Claudiu Tarziu nu incearca ...

Anonim spunea...

Eu cumpar revista "Lumea Credintei"de la aparitie numai de la vanzatorii ambulanti o singura data parca am cumparat revista de la pangar.O voi cumpara in continuare de unde o voi gasi nu neaparat de la pangare!!!!

Anonim spunea...

Eu cumpar revista "Lumea Credintei"de la aparitie numai de la vanzatorii ambulanti o singura data parca am cumparat revista de la pangar.O voi cumpara in continuare de unde o voi gasi nu neaparat de la pangare!!!!

Unknown spunea...

@ Okaliteros:

Eu n-am cerut binecuvintarea nici unui ierarh ca sa fac Rost si nici n-am s-o cer. Pentru ca Rost nu e o publicatie a institutiei Bisericii, ci a Bisericii in sensul sau cel mai larg, de comunitate de credinta si de iubire.

Am cerut binecuvintarea duhovnicului meu cind m-am apucat de lucrare. Am primit binecuvintarea, sfaturile, dojenile si indreptarile unor mari duhovnici. Am ascultat mereu povetele si parerile unor ierarhi despre care cred ca sint stilpi ai Bisericii noastre. Sint, de la bun inceput, girat de o adevarata elita a inchisorilor comuniste, care si-a probat credinta prin jertfa.

In rest, nu vad de ce o publicatie facuta de mireni trebuie sa fie scoasa cu voie de la ierarhie, caci asa se traduce cuvintul acesta atit de blind "binecuvintare".

Atita vreme cit sintem oameni din Biserica si nu scriem articole smintitoare, nu vad iar de ce ne-ar interzice cineva accesul in biserici si manastiri.

In privinta Lumii Credintei si a Lumii Monahilor, se pare ca n-ati inteles: tocmai, redactiile celor doua publicatii au cerut binecuvintarea actualului ierarh al locului, PF Daniel, si n-au primit-o, dupa ce fostul ierarh, vrednicul de pomenire Teoctist, le-o daduse. Iar pentru ca n-au primit-o, acum sint scoase din pangare.

Acest abuz, caci e un abuz fara nici o indoiala, loveste direct in interesele Bisericii. Pe de o parte, cele doua reviste isi restring aria de distributie, deci vor fi mai greu de gasit. Fapt care va reduce si posibilitatea credinciosilor de a fi informati mai bine decit o fac publicatiile bisericesti.

Pe de alta parte, PF Daniel mareste prapastia dintre laicat si ierarhie, sau cel putin intre preafericirea sa si mireni. Si uite-asa se da apa la moara tuturor curentelor schismatice.

Anonim spunea...

Patriarhul nu mareste numai prapastia dintre laicat si ierarhie (la care a tot sapat de cand s-a suit in scaun, de parca laicatul ar fi dusmanul Bisericii, nu insusi trupul ei!), dar mareste, interzicand si LUMEA MONAHILOR, si prapastia dintre adevaratul monahism si pseudo-monahismul ierarhiei actuale(ierarhii mai tineri, in frunte cu insusi PF Daniel, n-au facut adevarata viata manastireasca si sunt mai mult niste parveniti in si prin calugarie, ca sa poata urca la ciolanul arhieresc). Adevaratul monahism, cu rigorile lui, mai mult le repugna si este marginalizat si redus cat mai tare la o forma de sclavie administrativa, cum nu s-a mai intamplat niciodata in istoria sfintei noastre ortodoxii.
De aceea multi din ierarhii actuali nu sunt parintesti, nici duhovnicesti, ci un fel de ciocoiasi bisericesti care fac pe printii si putin le pasa de rest. Incet-incet devin o nomenclatura de tip comunist, cu limba de lemn si cu comportari in consecinta (inclusiv cenzura).

Anonim spunea...

Patriarhul are apucaturi mirenesti pe de-antregul. Un mirean care a confundat Sihastria cu frizeria, iar pe pr Cleopa cu frizerul. Cine l-a smerit vreodata? Virtuti ioc. L-a batjocorit vreun frate din obste? - Buna ziua! Ce faci mos Costache? - Iaca, bine. - Am venit sa ma tunzi, sa ma aranjezi, ca maine plec in Elvetia. Ca sa dea bine. Si a doua zi a rupt poarta spre Elvetia cu ascultari multiple. Nu vi se pare ca e un lucru grav in Biserica cea prea sfanta a lui Hristos? A trait cumva, cum s-ar fi cuvenit, pe langa batranul lui? Are necioplirea duhovniceasca a unui mirean. Trebuie sa recunostem. Ambitiile unui mirean. Ura unui mirean. Cartea( fie ea si teologica) a sefilor de promotie ceausisti, racolati in anii 80 de securitate( baieti inteligenti, baietii nostri, nu prosti, recunoastem cu toti, cred). Mandria lui e mult prea grava. Puterea lui, ajutata de "servicii", mult prea mare. Trebuie sa se manifeste cumva...

okaliteros spunea...

@Claudiu Tarziu:

"In privinta Lumii Credintei si a Lumii Monahilor, se pare ca n-ati inteles: tocmai, redactiile celor doua publicatii au cerut binecuvintarea actualului ierarh al locului, PF Daniel, si n-au primit-o"

Draga Claudiu,

daca este adevarat ca cele doua publicatii au urmat procedurile si au cerut binecuvantare si, daca este adevarat ca PF Daniel, Patriarhul Romaniei, cel care semneaza antimisul cu care cel care face Sf. Liturghie te impartaseste pe tine, nu le-a dat binecuvantarea atunci era corect ca cele doua publicatii sa se retraga de pe piata de la sine. Nu poate exista legitimitate in afara binecuvantarii. Lucru bun facut fara binecuvantare este lucru rau. Suna cam alogic insa intelegi tu ce vreau sa spun.

Eu sunt om simplu, chiar foarte simplu, insa dupa mintea mea gandesc ca si eu, daca as vrea sa fac o publicatie, sa-i zicem "Biserica si problemele vremii" asa as proceda: as face un proiect scris si o macheta a primului numar si l-as depune la Arhiepiscopie pentru PF Daniel spre obtinerea binecuvantarii. Daca as obtine-o atunci as multumi lui Dumnezeu pentru darul primit. Daca n-as primi niciun raspuns timp indelungat as spune ca Providenta nu doarme. Iar daca nu mi-ar da binecuvantare as multumi din nou lui Dumnezeu pentru ca mi-a aratat cu adevarat cine sunt si ca m-a scos din inselare.

Sa ma ierti te rog pentru simplitatea cuvintelor mele insa atat pot. Si sa ma mai ierti ca ti-am vorbit la persoana a doua singular, dar asa simt.

Sa-ti ajute Dumnezeu sa obtii ce-ti lipseste. Daca crezi ca te pot ajuta cu ceva, cu drag.

okaliteros

Anonim spunea...

Da, nu avem un parinte in persoana Preafericitului. Ceea ce nu e deloc bine. Nu exista o comunicare ca intre parinte si fii. Dragostea parinteasca catre fii e 0.

Paul Slayer Grigoriu spunea...

"Lucrul bun facut fara binecuvantare e lucru rau". Foarte corect. Dar binecuvantarea duhovnicului, nu neaparat a ierarhului.

Anonim spunea...

Chiar, unde a facut asculatare PF? Nicaieri. Nici nu stie cu ce se mananca. Din aceasta pricina, ascultarile lui creaza atata tulburare. Iulian are dreptate, e vorba, in cazul dat, de silnicie, de subjugare, de control al laicatului(sictir, behaiti departe de usa bisericii), nu de iubire, de comunicare, de impreuna sfatuire cu acesta. Sa dispretuiesti ziaristi laici care prezinta Biserica fratilor lor, inseamna neintelepciune. Episcopii catolici alearga cu sufletul la gura dupa ziaristii apropiati bisericii lor. Ura. Da, putem vorbi de ura. Iar jurnalistii de la LC devin " ilegitimi", impostori, ascunzandu-se de ierarhii-printi, care ii urasc. Cel putin asa vad eu lucrurile...

Perseu spunea...

"Eu sunt om simplu, chiar foarte simplu, insa dupa mintea mea gandesc ca si eu, daca as vrea sa fac o publicatie, sa-i zicem "Biserica si problemele vremii" asa as proceda: as face un proiect scris si o macheta a primului numar si l-as depune la Arhiepiscopie pentru PF Daniel spre obtinerea binecuvantarii. Daca as obtine-o atunci as multumi lui Dumnezeu pentru darul primit. Daca n-as primi niciun raspuns timp indelungat as spune ca Providenta nu doarme. Iar daca nu mi-ar da binecuvantare as multumi din nou lui Dumnezeu pentru ca mi-a aratat cu adevarat cine sunt si ca m-a scos din inselare."

Asta nu e un om simplu si prost, cum se da pe aici, ci o Iuda mieroasa care duhneste de la o posta a inselator. Un sarlatan care crede ca ne poate duce cu vorba. Scolit, viclean si insidios. E ca un carlig in care trebuie infipt un vierme. Sau ca un vierme care trebuie prins in carlig. Putem vota varianta corecta. Oricum el nu a venit sa prinda peste. El a venit ca sa ne arate cum se mangaie capul Meduzei.

Anonim spunea...

Un preot iesean catre Okăriteros :
Povestea suna cam asa.
1.Se interzice vanzare la pangare a revistelor.Preotii sunt hoti,inculti, nu se pricep la continutul revistelor. Iude, care fura spiritual si material Biserica. 2.Se infiinteaza un pangar general la Arhiepiscopie. Indiferent daca ati avut ori nu binecuvantare, ca sa vindeti prin pangarul nostru, ca intermediari, in biserici, aveti nevoie de un accept al nostru. Aici v-am prins. Nu vi-l mai dam. Ce Teoctist, ce binecuvantare scrisa! Inca de la Iasi, ca mitropolit, v-am refuzat revista, la Mitropolie, din motive de Duhul Sfant, care m-a inspirat doar pe mine, nu pe Teoctist binecuvantatorul si laudatorul vostru 3. Acum, baieti, lamentati-va, scrie-ti pe bloguri. Ba, ilegitimilor!
Asa-i, bre? Ori cum spuneti va faceti die ras.

Anonim spunea...

PF Daniel se poarta fata de Teoctist cam cum s-a purtat Ceausescu fata de Gheorghiu-Dej. Totul trebuie "rebinecuvantat" de el, ca de "Stejarul de la Scornicesti".

Anonim spunea...

Oare Patriarhul Daniel a cerut cuiva binecuvantarea cand a scris Liturghia ecumenica? Ne mai miram de "prietenul" Corneanu care a participat la slujba greco-catolicilor, unde s-a mai si impartasit, ori de episcopul Drincec. In biserici trebuie sa circule doar Lumina si discursul ecumenist, nu revista unor jurnalisti laici care au fost ucenici apropieti ai pr Staniloae, pr Sofian de la Antim, pr. Voicescu, ori pr Cleopa. Gresiti oameni. Din pt de vedere ecumenist, ei nu trebuie cultivati.
Pr A.

Anonim spunea...

Ce pregatire jurnalistica ar avea un ierarh?.. Ar iesi un dezastru dintr-o revista precum Rost, L credintei, L Mon. Vezi indigesta Lumina. Oamenii trebuie sa ajunga la Sf Parinti, la Biserica, dar cum? Daca le toci in creier texte scripturistice si patristice nu te dovedesti deloc un bun pedagog. Darurile sunt impartite. Poate jurnalistii profesionisti ar trebui sa-i supravegheze pe episcopi, discursurile lor de lemn si nu invers.Ierarhii ar trebui sa-i cerceteze, sa-i incurajeze, sa-i corecteze pe nesimtite, nu sa-i faulteze, pe post de Cornel Dinu ori Dudu Georgescu ai ortodoxiei....

Un om care iubește dreptatea spunea...

Ce probleme financiare?!!!
Ziceți domnule Iulian Capsali: „Cum pot doua reviste unde au fost publicati cei mai mari duhovnici ai acestei tari, ganditori crestini, .....cum pot acestea sa creeze probleme financiare? Sa fie un mister sau cel mai pur cinism cu putinta?”
Păi tocmai aceasta-i problema. Un îndrăcit și un posedat, atunci când aude de Credința cea adevărată și de Monahi autentici, drept slăvitori și pătimitori întru Hristos, mulți ani de zile unii dintre ei prin temnițele comuniste, de mari Duhovnici ai neamului românesc, face alergie, este ars, se zvârcolește ca un șarpe și face tot posibilul să nu mai audă despre așa ceva. Aceasta-i explicația.
Ziarul „Lumina” ar trebui să se numească Întunericul, ca de altfel întreg trustul de presă al patriarhiei, cu radio și Tv cu tot.

Doar întunericul consideră că lumina îi este un concurent. Lumina nu consideră întunericul concurent, pentru lumină întunericul nu există, pur și simplu.

Și mai ziceți: „Aceste masuri de centralism autoritar, pe care Romania le-a cunoscut pana in dec. 1989, sa fie remanente in B.O.R.?”
Păi da, mulți turnători și mulți securiști sub acoperire și-au găsit un loc cald în BOR, s-au reciclat. Așa se explică această bandă a călugărilor de lux, cu salarii mai mari decât președintele României (în condițiile în care mulți români mor de foame în ziua de azi), care a pus mâna pe conducerea instituției BOR.
Însă ei vor mai mult, nu se mulțumesc doar cu atât, în consecință au făcut din simonie o plagă la nivel național. În țară se plătesc multe, multe mii de euro pentru o parohie grasă. Iar cazul Teodosie grăiește de la sine.
Sf. Apostol Petru zice: „Piară banii tăi, și tu împreună cu ei!, pentru că ai socotit că Darul lui Dumnezeu se dobândește cu bani; în chemarea aceasta tu n-ai parte …” (FA 8,20-21). Adică de Har nu vor avea parte, nici cei ce dau și nici cei care iau.
Iar Sf. Nifon zice că acei călugări ce se desfată cu arginți, fața lui Dumnezeu nu o vor vedea, pentru că spurcați sunt ei.

Singura mea rațiune, pentru care îmi consum timpul scriind pe aceste pagini, este că faptele care se petrec de la un timp încoace în Biserică sunt de-a dreptul strigătoare la cer, sunt de o nemernicie inimaginabilă, și „dacă noi nu vom striga, atunci pietrele vor striga în locul nostru”, precum bine ne îndeamnă Duhovnicul neamului românesc, Părintele Iustin Pârvu. Eu nu vreau să mă fac părtaș cu nemernicia, apostazia, cu ecumenismul, crimele și persecuțiile strigătoare la cer, ce au avut loc și mai au încă, asupra unor bătrâni Duhovnici, trecuți de 80 de ani, pătimitori mulți ani întru Hristos în temnițele și lagărele de exterminare comuniste. Spurcatul de regim comunist, stalinist și securist, deși se zice că a pierit de 20 de ani în România, și-a găsit refugiul în Biserica Ortodoxă Română, unde prosperă, face victime și sfidează un neam întreg. Toate acestea sub oblăduirea celui ce se numește el însuși sanctitatea sa, primul papă al României, distrugătorul ortodoxiei. Pentru asta l-au plătit securitatea și partidul comunist, asta face și acum.

Frați români, țara aceasta nu va scăpa de blestemul securist și comunist și nu va prospera, până ce acest blestem securist și comunist nu va fi alungat și din Instituția Bisericii.
Perpetuarea structurilor securiste și comuniste în Biserică este cea mai mare ofensă și cea mai mare batjocură la adresa lui Dumnezeu, care ne-a dăruit libertatea în anul 1989.
Eu cu toate acestea nu vreau să mă fac părtaș.

MC spunea...

@Iulian Capsali

Draga Iulian,
E greu cu magarii si papuasii. Macar de-ar fi unul singur dar sint multi, ne impresoara.
Am gasit un citat care se potriveste situatiei:
"For those who believe, no explanation is necessary. For those who do not believe, no explanation is possible."

Sa auzim numai de bine!

Iulian Capsali spunea...

@ Mirel

Draga Mirel, magarii si papuasii sunt multi, dar nu fac decat sa imprastie fum inecacios si sa plece bolborosind. Ei nu comunica.Baiguie. Gesticuleaza. Nu au cuvant. Ingaima. Nu au chip. Sunt masti. Chiar daca ne impresoara, tot nu au putere. Sunt, vorba parintelui Arsenie Papacioc, precum un caine in lant. Ei nu au nevoie de explicatii pt. ca nu au ce sa faca cu ele - (cacofonie explicabila:).

Un teolog laic spunea...

Ajunge sa-l criticati pe Parintele Patriarh (si chiar isi merita criticile), nu e nevoie sa-l si insultati sau calomniati! Daca nu pastrati masura, atunci va deserviti cauza. Si e pacat de dreptatea pe care o aveti...

Anonim spunea...

Parintele Patriarh sa creada,oare,ca a gresit?
Mie unuia mi se pare ca pentru Sanctiatatea Sa Duhul Sfant e cam batut in cuie.

Paul Slayer Grigoriu spunea...

De acord cu teologul laic.

Iulian Capsali spunea...

Sunt complet de acord si eu cu cei care deplora unele interventii. Daca demonizezi un om, asa cum se intampla din pacate in cateva postari, nu faci decat sa intri in spirala dorita de vrasmas. Daca urasti nu esti crestin. Ura crestina nu exista exemplificata nicaieri, nici in Sf. Scriptura, nici la Sfintii Parinti. Teologia urii nu are fundament si nici nu se poate accepta ca valoare crestina. Indemnul pe care l-am facut este la dialog si dragoste crestina - pentru ca aceste deziderate sa lumineze faptele noastre - nu la transformarea in tinta a PF si a Sinodului BOR. Nu putem casca o falie care deja se iteste. Ar fi lipsit de intelepciune sa ne "racorim" prin martelarea verbala a unui ierarh. Deja mai multa lume responsabila a atras atentia ca exista o tendinta, straina ortodoxiei, de a situa ierarhia intr-o alta "partida" decat laicatul, de parca nu am fi cu totii ai lui Hristos. Clericalizarea, care denota o abordare specifica catolicismului, nu poate fi contracarata prin sudalme. Nu putem acoperi crapaturile cu tendintele centrifuge, iresponsabile, ca acele demersuri de a rupe bucati din Biserica pentru a fi lipite unor culte eretice. Nu pot fi acoperite cu vrajba si artag. Nici cu o atitudine servila nu se poate rezolva aceasta tensiune, dar nici nu exista indreptatire pentru demonizarea celuilalt. Aceste conceptii nu pot duce niciodata la empatie. Nici desconsiderarea laicilor, nici satanizarea unor ierarhi nu poate sa fie placuta in fata Domnului.

Anonim spunea...

"Gata, ba, Niculae. Destul!"...(Preda) Ori - "Gata, l-ati martelat verbal"( Capsali). Ha, ha.

Gabriela M. Ciotu spunea...

Domnule Capsali,
URA nu e crestina! Din pacate e Sinodala!!!

Un om care iubește dreptatea spunea...

„Să nu ai alți dumnezei în afară de Mine. Să nu-ți faci chip cioplit.”. (Dt.5,7-8) Aceste porunci au fost încălcate, lucru foarte grav, tocmai de cei puși să conducă Biserica Ortodoxă Română, de mulți dintre capii Bisericii. Și încălcarea acestor porunci este cea mai mare ofensă, cea mai mare batjocură la adresa lui Dumnezeu, din partea unora care au fost unși ca slujitori ai Lui, au fost unși ca arhipăstori.
Cei care purtând haină preoțească și arhierească, se închină la vițelul de aur al ecumenismului și la vițelul tot de aur (de aur pentru buzunarele lor nesățioase) al masoneriei (care de fapt este Lucifer), batjocoresc în ultimul hal dreapta credință Ortodoxă și aduc o ofensă de moarte în fața lui Dumnezeu.
Și cei care au deschis Sfânta Scriptură, au văzut ce dezastre și ce nenorociri pot aduce peste un popor aceia care fuseseră unși ca slujitori ai lui Dumnezeu, iar mai apoi se închinaseră la idoli.

Zice Sf. Apostol Pavel: „Fiindcă aceia care s-au luminat o dată și au gustat darul cel ceresc și părtași s-au făcut Duhului Sfânt și au gustat cuvântul cel bun al lui Dumnezeu și puterile veacului ce va să vină și au căzut, cu neputință este ca ei să se înnoiască încă o dată spre pocăință, fiindcă ei pe seama lor înșiși Îl răstignesc a doua oară pe Fiul lui Dumnezeu și-L fac de batjocură.”(Evr.6,4-8)
Cu alte cuvinte: cei care au primit darul preoției „și părtași s-au făcut Duhului Sfânt”, după care au făcut pactul cu diavolul, (slujind securitatea comunistă, masoneria și ecumenismul, etc.) acestora cu neputință le este să se mai întoarcă la Dumnezeu.
Dumnezeu primește și pe cei care vin la El în ultimul ceas. Dar dacă „au gustat darul cel ceresc și părtași s-au făcut Duhului Sfânt”, iar mai apoi s-au apucat să slujească lui satan, pe aceștia Dumnezeu nu-i mai primește niciodată. Cu neputință le este acestora să se mai întoarcă la Dumnezeu vreodată. Și nemaiputându-se întoarce, lucrarea necuratului o lucrează ei, chiar din scaunele lor înalte.
Orice civilizație, orice cultură, orice religie, de oriunde și din toate timpurile, își cinstește cum se cuvine bătrânii. Chiar și aborigenii fac acest lucru. Numai în BOR s-a dezlănțuit o campanie de marginalizare și de persecuție a Bătrânilor Înțelepți. Aceasta este încă o dovadă ce ilustrează cele spuse mai înainte.
Nu este vorba aici doar de interzicerea a două publicații creștine. Este vorba despre lucruri cu mult mai grave care sapă la temelia Ortodoxiei și implicit la temelia neamului.
Dacă spui lucrurilor pe nume și ești preocupat de soarta credinței tale și a neamului din care faci parte, atunci ești animat de ură? Mulți duhovnici or fi încercat ei cu priceperea dată de la Dumnezeu și cu multă dragoste creștinească să întoarcă pe acest Ciobotea din relele pe care le săvârșește de ani de zile și nu au reușit. Sf. Apostol Pavel ne spune de ce nu au reușit. Iar ca răsplată acești duhovnici au plătit un preț greu pentru încercarea lor.
Faptele sanctității sale Ciobotea stau înaintea lui și vor sta și înaintea scaunului de Judecată. Oricine poate să vadă cu ochiul liber (dacă vrea să vadă), că faptele-i sunt necurate. Și vorbim aici de unul învechit în rele.
Acest Ciobotea pe mulți va trage după el, pentru că cei ce pupă mâna lupului îmbrăcat în blană de oaie, dimpreună cu acesta vor da socoteală pentru oile pierdute.
„Fiindcă oile Mele au devenit o pradă, și din lipsă de păstor s-au făcut oile Mele mâncare tuturor fiarelor câmpului, fiindcă păstorii n-au avut nici un fel de grijă pentru oile Mele, ci s-au păscut păstorii pe ei înșiși, dar oile Mele nu le-au păscut, de aceea voi păstori auziți cuvântul Domnului: Așa grăiește Domnul Domn: Iată, Eu sunt împotriva păstorilor; și voi cere oile Mele din mâinile lor; ……
că apa cea limpede o beați, iar pe cea rămasă o tulburați cu ale voastre picioare. Așa că oile Mele pășteau ceea ce călcaseră picioarele voastre și beau apa tulburată de ale voastre picioare (ciobote –n.n.). …”Iz.34

Anonim spunea...

Sinodul ne uraste, dar noi sa ne silim sa-l iubim! Cred ca acesta este exercitiul de crestinism adevarat la care ne cheama Hristos in aceste vremuri.

Un laic

Iulian Capsali spunea...

Nu cred in sintagma: "Sinodul ne uraste". Poate ca el mai greseste din considerente strict umane (din pacate), dar cred ca datoria noastra, de crestini, este sa spunem, nu sa acuzam. E o diferenta. Daca incepi si spui ca toti "sunt masoni", te intreb intai pe ce te bazezi? Stii mai multe decat noi, ai documente? Si despre Dan Puric se sustinea aceasta gugumanie. Cel mai simplu este, ca sa distrugi credibilitatea unui om, sa-i pui stampila. Ca e mason, ca e legionar, etichetele astea au devenit "obligatorii" in demonizarea unui om, chiar si acolo unde nu exista absolut nici un temei. Asa arata crestinismul?

Anonim spunea...

DOMNULUI CAPSALI

Nu e nevoie sa fii mason ca sa urasti. Iubirea din fapte se vede, iar ura tot din fapte. Tot ceea ce a facut patriarhul de cand s-a inscaunat vadeste o ura bolnava fata de laicat: a scos laicii din structurile decizionale ale Bisericii, a desconsiderat initiativa Forului Ortodox Roman, a interzis de la pangare publicatiile ortodoxe nebisericesti, a omis majoritatea laicilor lucratori de azi in Enciclopedia Ortodoxiei Romanesti (unde nu figureaza nici Ioan Alexandru, nici Sorin Dumitrescu, nici Horia Bernea, nici Dan Ciachir, nici Costion Nicolescu, nici Razvan Codrescu, nici Radu Preda, nici Razvan Ionescu, nici Dan Puric, ca sa dau doar cateva exemple). Nici un gest de iubire parinteasca, numai gesturi de ura, de suspiciune, de razbunare, de sfidare. Pomul dupa roade se cunoaste!

Un laic

Anonim spunea...

O parere!Eu cred ca acum,in acest al 12-lea ceas,ar trebui ca noi,laicii sa luam atitudine fata de aceste abuzuri grosolane din partea ierarhilor,caci Daniel e exponentul lor!Ne meritam soarta,caci acum doi ani,cand a aparut sindicatul preotilor,ca un semnal de disperare fata de abuzurile la care erau supusi,in loc sa-i aparam,i-am blamat!Acum ne-a venit randul!Ar trebui sa ne reconsideram atitudinea ostila pe care am avut-o atunci!

Anonim spunea...

Enciclopedia Ortodoxiei Romanesti - initiativa laudabila, de altfel, a unor laici care i-au vorbit Patriahului Daniel despre Enciclopedia Ortodoxa Rusa - s-a constituit rapid intr-o pravalie privata ( ca si societatea comerciala Basilica, mutata de la Iasi la Bucuresti, la inscaunarea Sanctitatii Sale). Edituri precum Anastasia, Sophia, Deisis..., pentru noua enciclopedie, nici ca au existat vreodata in spatiul cultural ortodox romanesc. Rusine. Reviste precum Lumea credintei, Rost, binecunoscutele pagini ortodoxe din Cotidianul ori Romania Libera, Ziua - au fost doar un vis... Iata o atitudine fatisa impotriva laicilor. Am primit recent 7 volume - disparate - din Enciclopedia Rusa Acolo sunt trecute toate marile reviste si case editoriale ortodoxe, pentru ca cititorul sa aiba o imagine cat mai precisa asupra ortodoxiei ruse si nu numai. Uitati-va la art. la Ioan Ica jr. din Enciclopedie. Se aduce aminte ca ar fi avut o societate comerciala privata numita editura. Cata
injosire! Uitati-va cat spatiu ii este rezervat Mitropolitului Anania comparativ cu unii Episcopi, Arhiepiscopi si Mitropoliti. Unde este obiectivitatea unei lucrari stiintifice? Nu mai vorbesc de alte omisiuni, fie voite( cu ordin de sus), fie nevoite( prin excluderea unor specialisti laici in domeniu). Cler superior( cu poze bombastice) versus laici? Doar clerul formeaza Biserica lui Hristos?

Anonim spunea...

Lui anonim de la 17,11 !E vorba in special de clerul superior!Doar ei tin biserica!Ce face Daniel seamana cu"Ferma animalelor"de George Orwell! Recomandati-o sa o (re)citeasca!

Cornel spunea...

Scrisoarea Patriarhului Teoctist postata pe blogul domnului Codrescu e mai putin decat o binecuvantare? Nu mi se pare. Si atunci ce vrea Daniel Ciobotea? De ce minte sau insinueaza? E clar ca nu cu revista (revistele) e vreo problema, ci o problema are "sanctitatea"sa.
Cineva cred ca a pus diagnosticul corect: uraste laicatul, ii sta in gat, se vede din tot ce face si din tot ce spune. Cred ca niciodata turma unei Biserici n-a mai fost urata si dispretuita asa de arhipastorul ei!

Un om care iubește dreptatea spunea...

Zice Sfântul Părinte Arsenie Boca: „Mulți monștri a născut iadul în vremurile noastre, dar de mărimea ecumenismului, propovăduit chiar de unii arhierei ortodocși, nu este nici unul!”.
Ar trebui să adăugăm și monstruozitatea apartenenței la masonerie a unor ierarhi și preoți ortodocși.
De fapt lucrurile se leagă între ele, pentru că mișcarea ecumenistă a fost inițiată de către un francmason, a fost controlată prin anii 70 de către KGB, iar azi este la ordinele masoneriei mondiale.
Iar Părintele Stăniloae spunea: „Socotesc că ecumenismul este produsul masoneriei. Ecumenismul este pan-erezia timpului nostru.”
Cine este acest Ciobotea, să sfideze și să calce în picioare învățături ale Sfinților Părinți și ale unor mari Părinți ai zilelor noastre? A…, a slujit partidul și securitatea, iar acum slujește alți antihriști masonici și ecumeniști și are dreptul să facă orice?!

În data de 19-12-2008, pe b1 Tv, la emisiunea Codul lui Oreste, a apărut marele purtător de cuvânt al ritului masonic scoțian, Olimpian Ungherea. Acesta a făcut următoarea afirmație: „Așa cum am subliniat în nenumărate rânduri, pe mai multe posturi de televiziune, numeroși preoți ortodocși, arhimandriți, episcopi, arhiepiscopi, (atenție acum) ȘI AȘA MAI DEPARTE , sunt frați ai noștri.”
Și după ce a adresat un călduros salut, frățesc, în stil mason, patriarhului Daniel, ne-a anunțat că hotărârea Sf. Sinod din 1937, cea care condamna masoneria ca fiind antihristică, va fi abrogată.
Acel „ȘI AȘA MAI DEPARTE” spune multe. Iar faptul că atunci când l-a pomenit pe Ciobotea, l-a și salutat în stilul lor caracteristic, ne transmite un mesaj clar ca lumina zilei. Iar aceste organizații secrete nu se joacă rostind cuvinte deșarte, tot ceea ce fac și spun este calculat, are un scop bine precizat.
Având în vedere că afirmațiile de mai sus nu aparțineau unuia de la colțul străzii, ci purtătorului de cuvânt al unei mari loji masonice, se impunea obligatoriu și de bun simț o reacție din partea patriarhiei. Nu de alta, dar era vorba și de o hotărâre a Sinodului BOR, care pe atunci, în 37, mai era și Sfânt. Faptul că au tăcut dovedește că unii de la patriarhie, în frunte cu sanctitatea sa, se simt cu musca pe căciulă. Dacă Ciobotea era fără pată și bine intenționat în problema respectivă, declanșa imediat o anchetă la nivelul BOR. Pentru că, să nu uităm, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe, în anul 1937, declara masoneria drept o organizație antihristică, iar hotărârea respectivă este în vigoare și azi. Păi ce facem, permitem unor preoți și ierarhi să slujească lui antihrist? Nu ne bate Dumnezeu?
Faptele unui om vorbesc de la sine. Acest Ciobotea, prin faptele sale, se plasează el singur de partea antihristului.
Un specimen de popă mason am întâlnit și eu în peregrinările mele pe internet. Se declara ca fiind preot în București, profesor de Dogmatică și mason cu acte în regulă și căuta să ne convingă de ce bine se asortează masoneria cu preoția. Vă imaginați ce generații de teologi și de preoți o să iasă din mâna acestuia.
Tuturor ecumeniștilor și tuturor masonilor din BOR ar trebui să le spunem, într-un glas, că sufletele noastre nu sunt de vânzare, că neamul românesc nu este un neam de iude, de trădători, că noi nu-L trădăm pe Domnul nostru Iisus Hristos. Acești trădători își vor agonisi oprobiul neamului și osânda veșnică, după cum le prorocește un Bătrân Înțelept. Ei și toți susținătorii lor.
Masonerie și ecumenism – asta este Ortodoxia?
Masonii și ecumeniștii din fruntea Instituției BOR trebuie să plece, pentru că nu ne jucăm cu soarta poporului român.

Anonim spunea...

Poze cu popi, episcopi si cu masoni de brat, iesind de la sala palatului, odeon plumbuita etc. c... mariiile voastre!
La ce va trebuie? Le vor scoate baieti la timpul potrivit pentru a mai da un picior in spate Bisericii...

Anonim spunea...

Dle Capsali, chiar daca teoretic si principial aveti dreptate iata, postarile arata ca exista multe frustrari in randurile atat ale clerului cat si ale laicatului. Frustrari care, atat de mult timp ascunse sau discutate in medii restranse, acum izbucnesc vindicative.

Pana la urma ce putem face in afara de a ne ruga pentru o indreptare a ierarhului? Dar cati dintre noi facem asta? Cati dintre noi iesim din cercul nostru stramt si reusim sa ne indreptam gandurile si simtirea spre aproapele nostru? Pt ca si PF Daniel este un exponent al acestei notiuni de aproape. Prea putini. Asa ca vorba asta, desi des spusa, nu isi pierde actualitatea: Ne meritam conducatorii.

Anonim spunea...

Pai nu-l pomenim la fiecare Liturghie? Nu zicem toti Amin?

Iulian Capsali spunea...

@Vlad:

Asta am spus si eu. Ni-i meritam. Dar daca incercarea noastra de a mai astupa falia ce se casca intre unii ierarhi si laici, se opreste la analiza unui salut al unui mason catre PF, la presupuse poze ale masonilor iesind din manastiri, atunci dialogul e compromis. Desigur ca nemultumirile sau chiar frustrarile pe care le descoperi sunt justificabile. Le-am circumscris si eu, iata ca un frate laic gaseste in Enciclopedia Ortodoxiei Romanesti (pe care nu o am), argumente in plus. Daca este adevarat, faptul de a nu-i accepta pe Ioan Alexandru si Horia Bernea - oameni care au plecat la Domnul deci nu ar mai constitui un "pericol"- este impardonabil. Ei au facut enorm pentru ca perspectiva inversa, iconica, sa schimbe axiologiile si sa sparga monolitul secularismului culturii.

Iti sunt indatorat pentru felul in care vezi raportarea la "aproapele" din biserica. Il iubim sau il uram? Eu cred ca se reproduce, periodic si hamletian, eterna intrebare: "a fi sau a nu fi?".

Anonim spunea...

Domnule Capsali, nu ne oprim aici, desigur, insa vad ca doar "presupuneti" ca la Plumbuita a fost pana de curand un centru de inatalniri masonice. Cata naivitate... Hai sa facem pe intelectualii fini. Sper ca nu imi cereti sa postez poze pe blog. Cercetati mai bine cazul insa. Raelitatea de la Plumbuita, personagiile prezente acolo poate ca va vor da totusi catusi de putin de gandit vizavi de unii dicriguitori ai Bisericii.( Sper ca nu veti reveni cu panseuri de genul; " A pai, nu, stai ca analizez eu..."

Paul Slayer Grigoriu spunea...

Hristos a inviat!

Din pacate comentariile de aici ar putea fi puse laolalta si intitulate "Imaginea Ortodoxiei romanesti astazi". Sunt de acord cu dumneavoastra, domnule Capsali, atunci cand vorbiti despre abuzul savarsit prin interzicerea vanzarii celor doua reviste. De asemenea apreciez pozitia echilibrata exprimata ulterior. Dar cati o inteleg, cati o practica? In loc sa micsoram falia, o facem mai mare prin reactii viscerale de ura si cuvinte rele improscate impotriva celui care, pana una-alta, este intaistatatorul Bisericii noastre, aflat in comuniune cu toti ceilalti ierarhi ortodocsi din lume. Nu sunt un admirator al Prea Fericitului. Repet, pozitia exprimata in postare si in comentarii de domnul Capsali mi se pare legitima si justificata. Dar in loc sa dea nastere unei reactii care sa imbine rugaciune si atitudine, ea duce la isterii sectare: indracit, posedat, antihrist - iaca vorbe de care ar fi mandru Martin Luther si nicidecum vreun Sfant Parinte. De aici mai este un pas pana la istericele care tipa in biserica "Nu este vrednic!" in momentul pomenirii vreunui ierarh, mintind ca ar fi indrumate de parintele Arsenie sau de parintele Iustin sau pana la schismaticii care abia asteapta sa spuna "De la calendar vi se trage!" Sunt si eu uimit si intristat de unele atitudini ale inaltului nostru cler, dar mai intristat sunt de ura si de zelotismul unor laici care se simt esenta a Bisericii in fanatismul lor.

Unknown spunea...

@ Paul Slayer Grigoriu:

Frate draga, iti impartasesc punctul de vedere, dar am permis comentariile tocmai pentru a avea macar un fragment de tablou al realitatii. Cred ca toti (cler, monahi si mireni) ar trebui sa invatam ceva din episodul asta. Ma tem insa ca nu o vom face. Sa dea Dumnezeu sa fiu contrazis.

Anonim spunea...

Pai sa zicem, d-le Slayer, bogdaproste ca dispar aiste reviste! Traiasca clerul( berea?)

Un om care iubește dreptatea spunea...

„A patruns dihonia mondialista, care vine cu inselaciunea unei paci false, in care sa nu mai poti spune adevarul, sa ne faca justificabila tacerea. Preotul din fata altarului nu vorbeste nimic; talmaceste acolo un fragment evanghelic si incolo nimic. …Oricum la noi, la romani, tacerea este o calitate veche in randul clerului; daca mai vorbesc asa sporadic, pe ici colo. Mai sunt vreo doi trei preoti care vorbesc azi – un parinte Mihai de la Bucuresti, unul de la Vatra Dornei si in rest mai putin – tot Arhanghelul Mihail vad ca ii ocroteste; eu ma rog pentru acestia sa le dea Dumnezeu puterea ca pana la sfarsit sa se mentina pe pozitia aceasta marturisitoare, ca nu e usor. Daca inainte era ateismul comunist, sa nu credem ca acum nu mai este acelasi ateism; ateismul acum este manifestat prin frica de a nu marturisi, prin tacere.

Acum acest curent te invata o falsa iubire si prin asta ei urmaresc nu numai sa te dezmosteneasca de ortodoxie, dar sa schimbe si structura Ortodoxiei.

Asta urmaresc ei acum – sa schimbe structura Ortodoxiei, si structura firii umane. Ortodoxia inseamna traire, inseamna viata, inseamna lucrare practica. Dar acum incearca sa te dezmosteneasca, sa iti schimbe radacina, un fel de mutatie genetica, ca tot e la moda vad. Astfel incat in mintile unora vor reusi sa dea o alta intorsatura bazelor crestinismului si le va perverti si trairea, astfel incat vor simti sub spectrul inselarii, si tot asa, prin iubire, prin dragoste, prin bunatate. Noi trebuie sa fim cu urechile ciulite acum si sa nu primim usor orice invatatura, trebuie sa vedem de unde vine acea invatatura si incotro bate, de la cine si din ce imprejurari vine. In curand nu vom mai avea la cine sa ne spovedim, foarte putini preoti daca vom gasi si comunicarea va fi anevoioasa.

Dragostea care nu e in adevar deruteaza sufletul si nu este rodnica.” – Părintele Iustin Pârvu

Observ și eu acea falsă iubire, de care vorbește Părintelui Iustin, iubire care vrea să te dezmoștenească de Ortodoxie. Fariseică iubire, aș zice eu.
Dar văd că glasul Părintelui Iustin sună în pustie.
Un adevărat creștin atunci când vede că fratele său săvârșește rele, încearcă să-l oprească. Aceasta-i adevărata iubire. Fariseul în schimb zice: am atâta iubire față de fratele meu încât nu pot să-l opresc din rele.

Un om care iubește dreptatea spunea...

Ia uite ce avem noi aici:
http://atitudini.com/parintele-profesor-mihai-valica-protesteaza-fata-de-ereziile-promovate-de-ziarul-lumina/
Zice ziarul ”Lumina” că Sfânta Împărtășanie a mărit numărul de alcoolici. Asemenea măgărie și blasfemie nu mi-a fost dat să aud până acum. Și acest lucru apare sub oblăduirea lui Ciobotea, tot ce se publică acolo are aprobarea acestuia.
Și dacă eu văd aceste lucruri și altele asemenea lor și mă revolt înseamnă că sunt animat de un spirit sectar, că sunt plin de ură?!
Eu pe sectari îi văd destrăbălându-se pe la CMB și CBE. Ia uite ce zic și alții:
http://74.125.77.132/search?q=cache:5fA-lXFst0oJ:www.razbointrucuvant.ro/2009/07/31/chemati-toti-la-o-singura-amagire-intru-antihrist/+razbointrucuvant+ips+irineu+cbe&cd=1&hl=ro&ct=clnk&gl=ro .
Nu sunt un fan al lor, dar ce zic cei de la razbointrucuvant, zic bine.
Mitropolitul Irineu a spus că întrunirea de la CBE, de la Lyon, „are ca scop reprezentarea tuturor Bisericilor europene și unirea lor, în scopul de a marca viitorul Europei.” Și că Biserica Ortodoxă are și ea unele lucruri de adus la această unitate.
Măi dragă tovarășe Irineu, Biserica este una singură - una Sfântă, sobornicească și apostolească Biserică, după cum mărturisește Crezul. Am moștenit de la Sfinții Părinți un Singur și Întreg Adevăr, nu părticele pe care să le târguiți voi pe la CBE și CMB.
Uneori mă și pufnește râsul când văd ce vor să facă unii – să scoată la măritat Mireasa Mirelui.
Ăștia sunt sectarii, adepți ai ereziei ecumeniste : ss Ciobotea, ipns Streza, ipns Irineu, care au participat cu toți homosexualii de protestanți la conferințe și rugăciuni comune vara trecută la Lyon. Cu ăștia la care preoții homosexuali s-au și căsătorit, cu ăștia vor să ne unească?
Prefer să fiu categorisit în fel și chip, decât să iau parte la prostituția spirituală a unor ierarhi și a unor susținători de-ai lor.
Duceți-vă și întrebați călugării din Moldova ce au pățit sub domnia lui Ciobotea și câtă ”dragoste creștinească” le-a administrat acesta, de l-au asemuit cu Nicolski. Atâta tortură psihică nu a luat Părintele Iustin în 17 ani de temniță comunistă, câtă a luat de la Ciobotea.
De o tentativă de otrăvire a starețului Iustin aflăm și de aici:
http://arp-romania.com/campanii/campanii-pentru-staretul-de-pe-ceahlau-parjustin-parvu/
Pe Părintele Ioanichie Bălan, vom afla până la urmă cine l-a otrăvit cu metale grele.
Că Dumnezeu nu doarme, n-aveți grijă.
PS Sfântul Părinte Arsenie Boca, care zice: „Mulți monștri a născut iadul în vremurile noastre, dar de mărimea ecumenismului, propovăduit chiar de unii arhierei ortodocși, nu este nici unul!”, tot de zelotism era animat și el?!!!

Anonim spunea...

S-a ajuns la aceasta situatie,previzibil,si datorita faptului ca revistele LD si LM au cocolosit de-a lingul anilor ierarhii!Desi ziaristii,foarte buni,erau la curent cu multele abuzuri din sanul bisericii,au preferat sa taca,sa fie nepasatori la informatiile multor clerici sau mireni! Daca articolele critice la adresa acestor abuzuri ar fi fost puse in revista,ar fi fost altfel! Dar asa,revistele au devenit previzibile,pierzand uneori interesul publicului!Eu am citit inca de la aparitie revistele,dar mereu iti lasa imresia de ceva neterminat,de prea multa lauda ieftina!Lipseste critica obiectiva!Daniel isi face de cap ca i se permite!In ultimul numar nimic despre adresa Patriarhiei,doar niste vaicareli feminine pe acest forum!E VREMEA MUCENICIEI!

Anonim spunea...

Omule care iubesti dreptatea, ai citit "Diavolul este politic corect" de Pr. Savatie Bastovoi? Semeni cu personajul Narcis :)

Anonim spunea...

Daca maine un preot s-ar ridica impotriva abuzurlor vreunui ierarh,ii vom cere "binecuvantarea" pentru atitudinea sa! Altfel,il vom infiera cu manie crestineasca,spunandu-i ca e "razvratit"!Cand s-a adoptat Statutul,cati laici au luat atitudine fata de abuzurile pe care la promoveaza,care il fac pe ierah stapanul absolut al bisericii! In aceste reviste imi doream sa vad anterviuri cu juristi crestini,care sa-si exprime punctul de vedere!Nici acum nu e prea tarziu,ce ziceti?

Iulian Capsali spunea...

Pe aici se zbiara ca sunt tentative de asasinat, crime, intoxicari cu metale grele, poze compromitatoare cu masoni, unire cu preoti homosexuali, tortura psihica, etc. Cel mai simpatic, daca nu ar fi trist, aste strigatul de lupta, sub anonimat(!): "E VREMEA MUCENICIEI!"

Eu cred ca e vremea ca aceste spirite sectare muncite de ispitele de-a dreapta sa cam dispara de p-aici. Toti anonimii se imbraca in camasa mortii desi cred ca cea de forta le-ar sta mult mai bine. Exista bloguri specializate in datul cu capul. De ce nu le utilizeaza in continuare? "Imaginea Ortodoxiei romanesti astazi", propusa de dl. Paul S. Grigoriu, refuz sa cred ca este aceasta. Exista, fara indoiala, si crestini de tipul Vadim Tudor, dar nu cred in reprezentativitatea lor. Discursul lor este strain de ortodoxie si il duc intr-o directie in care miroase a hoit. Cred ca este suficient. Sa-si consume ura in alte zari. Actionez mai brutal pentru ca am vazut ca nu inteleg decat acest limbaj, pe care il instrumenteaza cu predilectie.

Anonim spunea...

Sigur, sunt voci si voci ( multe anonime si stridente) pe blogul d-lui Tarziu, dar si matale Her Capsali semeni cu Patriarhul Daniel de nu se poate. Acelasi sictir (partial indreptatit). Actualul Patriah, sunt convins, ar fi un fel de Capsali daca "pronia" te-ar fi ales Ierarh Roman Suprem. Numai dobitoci, bre, pe bloguri. Piste tot.

Anonim spunea...

Domnule Capsali,nu e un strigat de lupta,e un semnal al unui mare duhovnic persecutat de Daniel Ciobotea!Aceeasi persoana,Ciobotea,care interzice difuzarea revistelor LC si LM prin pangarele bisericilor din Arhiepiscopia Bucurestilor!Daca d-voastra luati in deradere persoanele care va iau apararea fata de atitudinea lui Ciobotea,scuzati-ma,dar va meritati soarta!Chiar nu stiu cum puteti boicota trustul falimentar de presa!Ironizandu-i pe cei care va sustin?Eu de curand am invatat sa folosesc net-ul,de aceea nu am,inca,o identitate!

Un om care iubește dreptatea spunea...

„Cei ce vor şedea pe scaunele bisericeşti din toată lumea, vor fi cu totul străini şi nici idee nu vor avea despre virtute. Vor fi robii pântecelui şi ai slavei deşarte, încât vor fi mai degrabă sminteală pentru oameni decât pildă de virtute, deoarece virtutea va lâncezi. Va domni peste tot iubirea de argint, dar vai de monahii care se vor desfăta cu banii. Că aceştia vor fi urâciune înaintea lui Dumnezeu şi nu vor vedea faţa Domnului.” - Sf. Nifon , Patriarhul Constantinopolului, privitor la vremurile de acum.
Singurii care miros a hoit sunt lingăii patriarhali. Pentru că lingușesc urâciunea pustiirii, lipsită de orice virtute, de har, care se desfată cu arginți și care nu cred că va vedea fața lui Dumnezeu.
Spune pe cine lingușești ca să-ți spun cine ești. Iar acești lingăi patriarhali îmi provoacă o scârbă și o greață incomensurabilă.
Observ că unii nu pot depăși sectarismul meschin, al intereselor personale ancorate la poarta patriarhiei.
Pentru unii ortodoxia a devenit sinonimă cu lingușirea stăpânului locului, adică a ierarhului, și cu a face bani pe seama celor sfinte.
V-a tăiat nenea Ciobotea macaroana, v-a luat acadeaua și ați început să vă smiorcăiți. Sunteți de-a dreptul penibili.
Și cu asta am terminat, pentru că nu vreau să mă scârbesc definitiv.

Anonim spunea...

Domnule Capsali,cred ca d-voastra urmati zicala"capul plecat,sabia nu-l taie"Iata insa ca si capul plecat Ciobotea il taie!Mult succes in boicotarea acestui trust fantoma,care,oricum va disparea odata cu unicul sau proprietar!E VREMEA SOMNULUI!Noapte buna!

Unknown spunea...

Acest comentariu a fost eliminat de autor.

Unknown spunea...

Pentru "Un om care iubeste dreptatea" si altii la fel de suparati:

S-au cam incins spiritele. Ideea nu e sa ne certam intre noi, ci sa gasim solutii la problemele comune.

Pentru ca discutia vad ca le cere, imi ingadui citeva precizari si reamintiri:

1. Interzicerea la pangar a celor doua publicatii e o problema de principiu. E numai o chestiune de timp pina cind si ceilalti vor fi tratati la fel. Aici nu discutam nici "linia" acelor reviste, nici atitudinea directorului lor pe nu stiu ce subiect, nici statutul BOR, nici multe altele. Postarea ridica o singura intrebare: sinteti de acord cu cenzura? Daca da, nu uitati ca s-ar putea sa urmati. Daca nu, faceti ceva!

2. Mesajul lui Iulian Capsali este un semnal de alarma, nu semnul vreunui interes personal. Nici eu (care am gazduit textul), nici Iulian (care l-a scris) nu detinem actiuni la firma editoare a celor doua publicatii si nu cistigam vreun ban de pe urma lor. Deci, afirmatii de tipul "vi s-a luat acadeaua si acum va smiorcaiti" n-au obiect si sint pline de rautate.

3. Boicotul trustului Basilica - propus de Iulian Capsali - este unul simbolic, nicidecum vreo razbunare. El a indemnat ca aceia care sint invitati sa colaboreze in vreun fel cu acest trust sa refuze, in semn de protest pentru un abuz. Astfel, trustul cu pricina nu pierde mai nimic - in afara de colaborarea unor laici, pe care si asa nu o prea doresc. Dar din asta, intiistatorul ar putea intelege ceva.

4. Iulian, Vlad si Paul - carora ma adaug fara nici un fel de teama ca ma veti considera lingau patriarhal (daca veti citi blogul acesta intelegeti de ce) - au indemnat la un limbaj civilizat si la o atitudine ORTODOXA. A cultiva dihonia, anticlericalismul, sectarismul, schisma etc este pur si simplu in afara Ortodoxiei, careia spuneam ca ii apartinem.

Asadar, va invit la calm si la o dezbatere pe baza de argumente, in urma careia am putea invata ceva si poate chiar hotari ceva.
E foarte usor sa ne suparam, sa injuram, sa acuzam, dar mai greu e sa gasim solutii si sa intindem punti.
Ce bine ar fi daca in momentele noastre de izbucnire ne-ar fulgera gindul ca ne vede Mintuitorul.

Unknown spunea...

Si inca o precizare:

Voi bloca de-acum toate comentariile injurioase. Chiar vreau sa vad citi oameni care citesc blogul asta sint capabili de un dialog normal. Ca de cearta ca la piata m-am saturat. Sper ca ma intelegeti.

Anonim spunea...

Si totul se termina cu o bolggereala. Asta e problema...

Iulian Capsali spunea...

Ce usor - daca nu le canti in struna - te acuza curajosii anonimi de toate pacatele pamantului. Tot ce imi doresc este sa vad o framantare ortodoxa a subiectului, nu o permanenta diabolizare a celuilalt. Observ in cateva postari ale acelorasi "anonimi" in posturi diferite, exclusiv instincte devoratoare. Si cata diferenta intre abordarea preotilor si a celor cativa zelotisti care au infestat locul. Par multi, dar nu e cazul sa-si faca iluzii. Au doar agresivitate, dar nu cred in reprezentativitatea lor. Rolul lor este sa se "scarbeasca". Si, recunosc, o fac perfect. Nu au nici macar umor autentic. Aceste persoane nu rad, ranjesc.
O sa-i raspund celui care crede ca sunt "partial indreptatit" sa vad "numai dobitoci, bre, pe bloguri. Piste tot." Din fericire, lucrurile nu stau deloc asa. Au fost interventii cu acoperire teologica (adica duhovniceasca) de autentica traire. M-am referit, in ultima postare, la cei care intra sa se racoreasca pe bloguri, indreptatiti in rafuielile lor de puritatea propriului suflet. Comparati postarile lor cu vorbele unui mare duhovnic. Au vreo legatura? Par a face parte din biserici diferite...

Anonim spunea...

Asa crede si Patriarhul> Nu vrea pe Bucuroiu @ Company in Biserica, impreuna cu el. Monica Fermo - in LM en gros.... Pai e totusi Patriarhul tarii. Cum pui da-ta problema e la fel de ciudat ca si cei pe care ii blamezi. " Cazi in picioare" datorita " fratelui Claudiu". L M a popularizat multe tampenii. Mai multe decat LC. In defintiv, daor aroganta d-ta nu reusesti sa o vezi.

Anonim spunea...

STIMATE D-LE CODRESCU PROPUN UN POST PE ACEST BLOG CARE SA SE REFERE LA IMPOSTURA MONHALA A IERARHILOR. CUM AU INCALCAT UNII IERARHI CANOANELE, BATJOCORIND MONAHISMUL, VREME DE CATEVA LUNI, PENTRU CA ACEASTA FAPT LI SE CEREA PENTU A ACCEDE LA TREAPATA DE IERARH. AU FOST ACESTI OAMENI DORITI CA IERARHI DE FRATII LOR MONAHI SI MIRENI? DACA EI SUNT DE FAPT FALSI MONAHI DE CE S-AU COCOTAT TAMAN SUS SFIDAND MONAHISMUL?

Anonim spunea...

Duminica,la pangarul bisericii unde,prin voia Domnului slujeste tatal meu,se gasea la pangar reviste Lumea Credintei! Era la vedere,iar credinciosii interesati au putut-o procura fara nici o opreliste! Acasa l-am intrebat pe tata daca nu ii este teama de vreo sicana din partea Arhiepiscopiei? Mi-a raspuns:Nu,doar de Dumnezeu ma tem! Iar oamenii au destula intelepciune ca sa stie ce sa citeasca pentru a le fi de folos sufletului! Sa spuna Arhiepiscopia ca nu sunt bune pentru sufletul oamenilor,nu eu!Asa e tata! Scurt si direct!Si nu stie ce e teama!As vrea sa-i seman!

Răzvan Codrescu spunea...

Anonimului care scrie numai cu majuscule:

Nu înţeleg de ce vă adresaţi mie... pe blogul d-lui Târziu!
Şi pe acest blog, şi pe blogul meu, dacă veniţi cu date şi argumente, se va posta ceea ce propuneţi, dar cu condiţia să ieşiţi din anonimat.
În ce priveşte degenerarea comentariilor (de care d-nii Târziu şi Capsali au toată dreptatea să se plîngă), tendinţa este mult mai gravă şi situaţia mult mai delicată decît li se pare liotei de anonimi, căci e în joc însăşi unitatea Bisericii.
Mi-ar plăcea să văd, pe bloguri şi aiurea, credincioşi mai responsabili decît propriul lor patriarh!
Trebuie înţelepciune de şarpe şi curăţenie de porumbel, altminteri nu facem decît să-L mîniem pe Dumnezeu - de la vlădică pînă la opincă.

Anonim spunea...

De-ar fi fost s-adun vreodata
Cate-am scris la " anonimi"
( cate replici gogonate la cucoane si marimi')
Ar fi doua doctorate
De Mischii si alti sublimi..

Dar cand se ivi Lumina
Sus, pe Deal, ametitor
Var acolo anonima
(Pieptanata binisor)

Morlala
Odinioara, daca vroiai 5 litri de gaz
Trebuia sa cumperi si "Lupta pentru pace"
Astazi, daca esti popa,
Ti-ai aprins paie -n cap
Daca nu faci si 35 de abonamente la Lumina
( cu anonimele mele cu tot)