miercuri, 21 aprilie 2010

Expoziţia despre martirii anticomunişti se întoarce la Iaşi

Expoziţia itinerantă "Pe drumul Învierii" va fi vernisată la Iaşi, sîmbătă, 24 aprilie a.c., începînd ora 12.00, în sediul filialei locale a Uniunii Scriitorilor, Casa Cu Absidă "Laurenţiu Ulici" (lîngă Teatrul Luceafărul). La deschidere vor lua cuvîntul preoţi şi istorici din Iaşi, scriitori, între care şi dl Marcel Petrişor (fost deţinut politic) şi membri ai conducerii Asociaţiei "Rost".
Participanţii vor primi gratuit o broşură despre expoziţie şi un exemplar din revista ROST.

Expoziţia poate fi văzută în perioada 24 aprilie - 10 mai.

Prin această expoziţie, Asociaţia "Rost" încearcă să ilustreze o parte din istoria recentă a românilor: prigoana regimului comunist contra Bisericii Ortodoxe Române. Şi exemplifică prin documente şi fotografii din arhivele Securităţii legate de urmărirea, anchetarea, chinuirea şi condamnarea la închisoare a şase personalităţi ortodoxe - reper: arhimandrit Arsenie Papacioc, singurul care mai este în viaţă (duhovnicul Mănăstirii Techirghiol), ieromonah Arsenie Boca (supranumit Sfîntul Ardealului), ieroschimonah Daniil Teodorescu (cunoscut mai ales sub pseudonimul literar Sandu Tudor), părintele Gheorghe Calciu (închis în anii 70 pentru că s-a opus dărîmării bisericilor din Bucureşti), Ioan Ianolide (autorul cărţilor "Întoarcerea la Hristos" şi "Deţinutul profet") şi Valeriu Gafencu (supranumit Sfîntul Închisorilor).

Expoziţia a fost realizată în anul 2008, la iniţiativa unor membri ai Asociaţiei "Rost," de către specialiştii Muzeului Judeţean Ialomiţa, cu ajutorul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Iniţial a fost intitulată "Destine de martiri".

Expoziţia se află pentru a doua oară în Iaşi, după ce în vara lui 2008 a fost închisă intempestiv la Muzeul "Mihail Kogălniceanu", ca urmare a retragerii din proiect a CNSAS. Manifestarea a fost atacată pe nedrept sub acuzaţii politice, deşi ea este una eminamente cultural-educativă. După închiderea ei la Iaşi, expoziţia a fost reorganizată, sub titlul "Pe drumul Învierii", în proprietatea şi prin asumarea sa numai de către Asociaţiea "Rost".

Expoziţia a fost vernisată pînă acum la Bucureşti, Constanţa, Vaslui, Brăila, Galaţi, Chişinău, Slobozia şi Tecuci şi urmează să ajungă, în luna mai, la Tg. Neamţ şi Piatra Neamţ. Apoi va merge şi în alte oraşe în care este solicitată.

Seja o primeiro a comentar