marți, 21 iulie 2009

Întîlniri la Aiud între Dan Puric, pr. Iustin Pârvu şi ÎPS Andrei

Azi, au avut loc, la schitul Înălţarea Sfintei Cruci din Aiud, două întîlniri importante.

Mai întîi, fără să se pună de acord, ci doar din lucrarea lui Dumnezeu, s-au revăzut părintele Iustin Pârvu, stareţul mănăstirii Petru Vodă (Neamţ), şi maestrul Dan Puric. Primul a venit să se intereseze de cum merge proiectul pentru ridicarea Memorialului. Al doilea era în trecere dinspre Banat spre Bistriţa şi a intrat să se închine. În ciuda, uneltirilor unor duşmani ai ortodoxiei, s-a făcut astfel primul pas spre reapropierea celor două personalităţi ale Bisericii.

Pe urmă, Dan Puric şi-a văzut de drum, iar părintele Iustin a avut o discuţie faţă către faţă cu ÎPS Andrei Andreicuţ, episcopul locului, despre proiectul Memorialului. Dacă totul merge conform planului, în curînd ne vom bucura că s-au turnat fundaţiile noii mănăstiri, parte a Memorialului.

UPDATE:

A intrat panica în şobolani. Vai, cum îşi mai dau poalele peste cap acum în pragul serii, chipurile, apărîndu-l pe părintele Iustin! Se zguduie blogurile ronceniene de isterie. Văd fantome, încearcă să repună în circulaţie acuzaţii prosteşti, se zborşesc la ÎPS Andrei, doar, doar menţin dezbinarea şi tulburarea, să nu se facă Memorialul la Aiud.

Băieţi, am o veste proastă pentru voi: şefii voştri or să vă dea pe loc repaos, că aţi călcat prea tare în străchini. V-aţi făcut în aşa hal de rîs încît nu vă mai crede nimeni. Şi simt eu că de data asta vă veţi alege şi cu un proces usturător. Adio!


UPDATE 2

Incerc sa invat si eu din aceasta lectie.
Va dau aici doar citeva fragmente:

Vadit printre ortodocsii de astazi - si cu siguranta ne va insoti si in anii ‘80 - este duhul lumesc, prin care Ortodoxia isi pierde din savoarea sa, ce se manifesta in miscarea ecumenica, impreuna cu reactia impotriva acesteia, care este deseori exagerata, exact din cauza aceluiasi duh lumesc ce se gaseste intr-insa.

...prea multa “corectitudine” in Ortodoxie, fara o inima crestina iubitoare, nu ii va putea rezista Antihristului; cel care il va recunoaste si ii va rezista cu tarie o va face indeosebi prin inima si nu prin minte.

...o impresie cu totul inselatoare se creeaza in unele minti ca cauza adevaratei Ortodoxii astazi este un fel de “extremism”, un fel de “replica de extrema-dreapta” la cursul de “aripa-stanga” urmat de unii ierarhi ai Bisericilor Ortodoxe.

„Regret acum multe din articolele „pro-zelotiste” pe care le-am publicat in Cuvantul Ortodox in anii de inceput: am contribuit la crearea unui monstru, si pentru aceasta ma caiesc!”

57 Comentários:

Anonim spunea...

Slava Domnului!Mi-ati facut o mare bucurie cu aceasta veste!
A.

Mariuta spunea...

Doamne-ajuta! Si pentru impacare si pentru manastire!

Anonim spunea...

Mi se pare foarte ciudat ca Manastirea sa fie parte a Memorialului!? Dumneavoastra nu credeti? Cred ca ideea de memorie trebuie pastrata in duhul ortodoxiei, altfel aceasta (memoria) se intineaza sau se pierde. Ori Manastirea ocroteste si sfinteste Memorialul prin prezenta Duhului Sfint ce este necontenit chemat de monahii nevoitori din launtrul sau, si nu invers. Daca vreti, ideea de memorie a sfintilor mucenici de la Aiud este indisolubil legata de ideea de sfintenie, iar aceasta isi gaseste cel mai bine asezarea in Biserica. Deci, eu vad Memorialul ca facand parte din Manastire - dpdv conceptual - si nu invers.
Sa-mi fie cu iertare daca am gresit ceva.

andrei d spunea...

Succesul gruparii Roncea are la baza trei piloni principali. Poate in urma acestei in intalniri de azi se va surpa in sfarsit unul din ei, veti vedea imediat care.

Dincolo de acuzatiile nedovedite, cu aer SF, ca ar fi spion rus, ca a luat mita de la americani, ca e mason sau nebun de balamuc, trebuie sa vedem cum si-a construit de fapt gruparea Roncea pozitia de forta in dezbaterea publica ortodoxa si cum a urmarit si a ajuns unde si-a dorit de la inceput.

Pilonul 1: Cunostinte de nivel mediu – spre avansat despre lumea online, despre web 2.0, bloguri si Internet, pe fondul lipsei totale de cultura online din partea publicului romanesc, ce descopera abia acum blogurile.

Pilonul 2: Relatii cu persoane cheie de la Manastirea Petru Voda, din anturajul Parintelui Justin.

Pilonul 3: Identificarea slabiciunilor si nevoilor celorlalti actori din viata crestin ortodoxa romaneasca.

Acum sa vedem faptele. Cele doua websiteuri de la care s-a plecat sunt blogul lui Roncea si portalul apologeticum. Acestea reprezinta platforma gruparii Roncea de comunicare cu exteriorul, aici isi lasneaza pozitia oficiala. De ce are gruparea nevoie de mai mult de un site? Ca sa dea impresia ca sunt mai multi, ca sa se promoveze de pe unul pe altul, ca sa joace roluri bine definite, cu care sa pacaleasca lumea.

Avem pe de-o parte apologeticum, ultra crestin-ortodox, avand pozitii foarte dure, auto proclamat drept standardul maxim de „credinta”. Din aceasta postura este usor sa ii ataci pe ceilalti actori din spatiul crestin romanesc: niciunul din ei nu este la nivelul tau de credinta, toti au „slabiciuni”, sunt „caldicei”. Atentie, doar Roncea este in regula 100%, potrivit apologeticum. Acesta este deci bratul ortodox pur al gruparii. Totul aici este impachetat intr-un ambalaj nationalist, antiamerican, anti european, anti izraelian, anti straini. Siteul este anonim, cititorul nu stie cine este in spatele lui, insa observa ca ii identifica foarte clar pe „dusmani”, ca atrage atentia asupra „pericolelor”. Intre doua mesaje dure la adresa „dusmanilor”, se strecoara si cate un articol corect, dar si unul de delir scapat de sub control. Pentru grupul Roncea, scopul acestui website este foarte clar: sa castige influenta in blogosfera ortodoxa, pentru a-i putea pulveriza pe cei care deranjeaza si pe care ei ii simt puternici: vezi Puric, vezi Tarziu, vezi Codrescu.

va urma (1/3)

Unknown spunea...

@ anonim 15.52

Nu e ciudat deloc. Memorialul este un coplex: la monumentul dedicat celor cazuti in inchisorile comuniste se adauga o manastire si un centru de cercetari martirologice.

andrei d spunea...

continuare:

Il avem apoi pe Roncea, bratul politic al gruparii. Acesta se pozitioneaza ca jurnalist crestin, interesat domnule de soarta cetatii. Ritmul de adaugare de mesaje noi pe blog este foarte ridicat, semn ca acolo lucreaza mai mult de o persoana: este vorba de o echipa ce semneaza in numele lui Roncea. Articolele curg pe banda rulanta, sunt lungi, combina text cu poze si cu film, sunt redactate dupa standarde jurnalistice, cu intertitluri si cu cuvinte subliniate. Din punct de vedere cantitativ, blogul Roncea este bogat. Dar surpriza, pe agenda persoanelor care trebuie pulverizate se numara aceiasi oameni ca la apologeticum: vezi Puric, Tarziu etc. Atacurile se declanseaza de pe pozitii politice, adica se inventeaza si se fabuleaza legaturi ale acestor personaje cu entitati clare: masoneria, Uniunea Europeana, PSD, serviciile secrete. Arma favorita: calomnia de cea mai joasa speta, acuzatia nedovedita, fapta inventata, adevarul rostit partial, MINCIUNA ORDINARA. Roncea se pricepe totusi sa dea filme cu diversi calugari, pe care le trucheaza si le interpreteaza cum vrea el, sa scoata din contex declaratii, sa scrie destul de atractiv pentru publicul lui. Intr-o societate careia ii lipseste minima educatie online, care ia de bun orice gaseste pe net pentru ca „asa scrie acolo”, stilul Roncea merge perfect. Cine isi mai pune problema surselor, a dovedirii afirmatiilor, a verificarilor suplimentare, romanul inghite aproape orice.

Nu trebuie sa fii specialist in mediul online ca sa observi cat de bine se completeaza si se ajuta reciproc apologeticum si Roncea. Nu exista nici un atac, ci doar citate reciproce si comentarii de la unul la altul. Multi nu isi dau seama ca in blogosfera este foarte usor sa controlezi, sub protectia anonimatului, o retea de bloguri aparent independente, dar care lucreaza la comun, pentru acelasi scop. Nu este ceva complicat, dar lui Roncea ii iese foarte bine. Asa a ajuns el sa se legitimeze, vorba aia, il lauda apologeticum, marele ortodox anonim.

Aceste doua instrumente online nu ar fi avut nicio valoare fara relatiile din interiorul Manastirii Petru Voda. Astfel, gruparea Roncea a reusit sa:

- se foloseasca de numele Parintelui Justin si sa declanseze scandalul cipurilor. Aceasta grupare fiind in spatele scandalului, a putut sa pregateasca din timp, minutios, materialele „anti cip”, sa inunde de continut blogosfera, sa trimita proteste peste proteste la minister, la patriarhie, la politie, la primarie si sa preia, in ochii comunitatii crestine romanesti pozitia cea mai avantajoasa. Despre cum a ajuns la B1, la emisiunea Nasul mai trebuie analizat, sunt „legaturi periculoase” ce ajung in zona PD-L, senatorul „prieten” Iulian Urban, poate chiar spre Basescu.

va urma (2/3)

andrei d spunea...

continuare
Tot prin intermediul relatiilor din interiorul Manastirii Petru Voda, gruparea Roncea a mai reusit sa:

- se foloseasca de numele Manastirii Petru Voda si sa organizeze evenimente prin mai multe orase din tara, unde Gruparea Roncea, prin Asociatia Civic Media, ocupa pozitia centrala. Este de discutat aici cum se combina, foarte periculos, memoria bietilor oameni morti in inchisorile comuniste cu pericolul cipurilor din pasapoarte. Tot aici e de analizat cum au reusit initial sa il coopteze si pe Danion Vasile…

- se tipareasca o carte anti cip, in colaborare: Manastirea Petru Voda si Asociatia lui Roncea, Civic Media, unde numele acesteia apare mare pe prima pagina. Nimeni nu este interesat de unde au provenit banii pentru aceasta carte si nici daca Parintele Justin chiar a dorit sa fie citat in ea, pentru a-i da binecuvantarea.

- se adune cateva sute de mii de semnaturi, dupa formatul promovat de apologeticum, de la romanii care, de cand se stiu ei, intai semneaza si abia apoi citesc sa vada ce au semnat, daca mai au rabdare. Nu s-a dat nici un termen pentru adunarea de semnaturi, nu s-a spus cine, ce va face cu ele, insa ele sunt bine pastrate. Sa nu ne miram daca ele vor fi depuse pentru infiintarea unui partid politic sau a unei grupari, sau pentru a face bani. Dupa principiile de marketing, exista acolo sute de mii de consumatori potentiali, interesati de produse similare (au semnat anti-cip) ce pot fi targhetati usor.
Ar mai fi si revista Atitudini si alte publicatii, insa acestea fac parte din esalonul doi al influentei.

Cel mai trist lucru este ca Grupul Roncea a stiut sa identifice faptul ca blogosfera ortodoxa romana este dezbinata, ca multi au slabiciuni, ca multi au un obiectiv personal mai important decat orice altceva. Manati poate de buna credinta, si convinsi ca in lupta anti cip nu mai conteaza trecutul celor implicati, site-urile ortodoxe s-au grabit sa ii faca o publicitate uriasa lui Roncea. Potrivit site-ului de monitorizare a blogurilor, technorati.com, blogul Roncea este citat de nu mai putin de 609 alte bloguri! Spre comparatie, acesta al Domnului Tarziu, este citat de doar 22 de alte bloguri. Cel putin in faza 1, imediat dupa lansarea acelui comunicat al Parintelui Justin, (aproape) nimeni nu a mai tinut cont de „cazierul” lui Roncea si toti au preluat cu ochii inchisi din materialele incendiare ale acestuia. A mai trecut o saptamana – doua de la comunicatul despre cipuri si unii si-au amintit de faptul ca Roncea este un calomniator de profesie, ca a scris lucruri groaznice despre Plesu sau Liiceanu, ca se spune ca e pe statul de plata al Rusiei samd. A inceput sa mai dispara din referintele ortodoxe, insa tocmai in acel moment siteul frate apologeticum si-a dovedit utilitatea. Multi au incetat sa il citeze pe Roncea, dar dadeau link catre apologeticum, nestiind ca ajuta membrii unei echipe bine sudate.

Din pacate la fel stau lucrurile si acum. Caracterele adevarate din blogosfera romaneasca nu spun lucrurilor pe nume despre Roncea si apologeticum decat daca sunt atacate in mod direct de acestia:

- Razbointrucuvant nu il mai pomeneste pe Roncea si nici nu sufla o vorba despre conferintele organizate prin tara de Civic Media. Insa in momentul cand un post de-al lui apologeticum despre un nou virus lansat de masoni sau despre spalarea creierelor in occident place, atunci este citat cu link. Pentru cei care sunt in spatele portalului Razbointrucuvant mai importanta este agenda proprie, anti-ue, anti-strainatate, ultra conservatoare decat faptul ca directioneaza indirect vizitatori pe site-ul lui Roncea.
- Parintele Savatie este echilibrat, se tine departe de extremismul lui Roncea, insa nu se abtine sa citeze din apologeticum in comentarii, atunci cand ii convine subiectul.


3/3

andrei d spunea...

EPILOG:
- Rafael Udriste sau Danion Vasile nu sunt deranjati de faptul ca apologeticum ii are in lista de bloguri partener si le trimite zilnic cateva zeci de vizitatori. Asa ca ei nu iau acum nici un punct de vedere impotriva acapararii blogosferei ortodoxe de grupul lui Roncea si probabil ca vor interveni doar cand vor fi atacati direct.
- Sunt si altii care, desi manati de bune intentii au meciurile lor directe cu patriarhia. Lor le convine cand Roncea si apologeticum il ataca pe patriarhul Daniel sau il fac albie de porci pe Pr. Stoica si nu isi dau seama cat rau fac citandu-i pe acesti indivizi.

Concluzia este ca aproape nimeni nu este este deranjat de calomnie, minciuni sau de mistificari, decat atunci cand acestea sunt indreptate impotriva lor. Roncea, apologeticum si toti cei din gasca lor, inclusiv cei din Manastirea Petru Voda ar trebui izolati si citati doar pentru a arata ce fel de oameni sunt cu adevarat, nu pentru promovare.

Mai sper si ca cititorii online nu vor mai lua de bune orice informatii gasite pe Internet, fie ca este vorba de filme atat de puerile cum sunt cele din seria zeitgeist, fie ca este vorba de atacuri murdare la adresa lui Puric. Oameni buni, inainte sa inghiti gunoaiele lui apologeticum la adresa d-lui Tarziu, spre exemplu, verificati va rog din ambele surse, verificati si apararea acestuia din urma. Este un gest de minima igiena pe care ar trebui sa il faceti oricand: verificati din mai multe surse. Intrebati-va si de ce unele bloguri sunt anonime?! Daca vor sa sustina puncte de vedere categorice ar trebui sa stim cu cine stam de vorba, ce au de ascuns. Exista cumva un interes acolo? Si in cazul in care vocile importante din comunitatea online ortodoxa nu vor interveni impotriva Gruparii Roncea, macar protejati-va voi de manipularile acestea grotesti si incercati sa va dati seama cand cineva doreste sa va pacaleasca.
Dar poate intalnirea de azi, atat de asteptata, va constitui un nou inceput pentru noi toti.
SFARSIT

acelasi andrei d spunea...

Permiteti o scurta completare: ii veti vedea aici pe toti cei 609 care il citeaza pe Roncea direct si care trimit linkuri direct in blogul lui: http://technorati.com/blogs/victor-roncea.blogspot.com?reactions

Ii veti recunoaste pe cei de la Razbointrucuvant (pe 3 iulie 2009), pe celebrul Urban, pe Bataiosu, pe ProOrtodoxia (cine o mai fi si acesta?!), pe Pr. Savatie, pe Laurentiu dumitru samd.

Donkeypapuas spunea...

@ Andrei D
Ce are de-a face comentariul dumitale (atât de lung) cu reacţia legitimă a opiniei publice faţă de începuturile introducerii statului poliţienesc, a supravegherii globale? Individul Roncea încearcă să manipuleze în folos propriu o temă REALĂ, care FRIGE! Nu se poate considera NICIODATĂ persoana umană drept prezumtiv infractoare. E împotriva tuturor normelor de drept existente până acum (cu excepţia, fireşte, a sistemelor politice criminale de gen comunist sau nazist).

Anonim spunea...

este o minciuna.. am fost prezent la intalnire.. parintele Iustin aproape ca nu l-a bagat in seama pe Dan Puric. Iar Inaltul Andrecut si-a impus proiectul c aun dictator. Sa va certe Domnul daca nu vreti sa prezentati adevarul. Scoateti aceasta minciuna de articol. Claudiu, daca tu crezi ca Sfintii Inchisorilor fac minuni, atunci gandeste-te ca promovezi minciuni prin acest articol si ca Sfintii s-ar putea sa se supere pe tine. Nu-ti doresc!

Unknown spunea...

@ anonim 18.27:

Care-i minciuna? S-au intilnit parintele Iustin cu Dan Puric? Da. Ca tu zici ca nu l-a bagat in seama parintele pe Dan Puric, e poate o chestiune de perceptie. Intilnirea a avut loc, si-au vorbit.

Eu n-am fost acolo, deci evit sa ma pronunt asupra felului in care a decurs intilnirea. Ca si in cazul intilnirii dintre parintele Iustin si IPS Andrei. E posibil ca Inaltul sa fi fost categoric, dupa ce a iesit atita tevatura pe internet cu proiectul asta. Dar explica in ce fel s-a manifestat dictatorial.

Anonim spunea...

Admin.

Am prins acum ideea. Initial crezusem ca manastirea ar urma sa joace un rol de "anexa" a complexului, care ar fi avut in prim plan acel centru de martirologie. Acum cred ca inteleg despre ce este vorba.

Desi e oarecum tardiv, as fi vrut sa-mi confirmi / infirmi daca proiectul girat initial de Dan Puric este chiar cel prezentat pe blogul lui V. Roncea, mai exact cel care continea acea constructie cu arhitectura deloc ortodoxa. Pentru a-mi lamuri anumite neclaritati capatate in urma citirii unor info de pe diverse bloguri (inclusiv de pe al tau)te-as ruga sa-mi spui (in cazul in care cunosti acest lucru, evident)daca Dan Puric s-a consultat cu Parintele Justin inainte de a accepta sa se implice
in acel proiect, sau chiar si dupa ce si-a dat acordul. Dan Puric stia de proiectul Parintelui Justin atunci cand a luat decizia de a se implica intr-un alt proiect? Cum spuneam si la inceput, stiu ca discutia e oarecum tardiva, insa, nu o fac pentru a dezgropa mortii, ci doar pentru a obtine niste informatii mai clare. Ma bucur mult daca relatia lui Dan Puric cu Parintele Justin este acum una fireasca, normala. Mai exact, este un lucru important daca mahnirea Parintelui Justin fata de Dan Puric a fost inlocuita de caldura sufleteasca.

Andrei d
Iti propun o dezbatere constructiva, civilizata si la obiect pe subiectul "fratii Roncea", pe care te grabesti sa ii judeci suspect de repede si nitelush cam aspru. Marturisesc ca nu-i cunosc personal, dar ca, citesc adesea scrierile lor, in special ale lui Victor. Cu unele idei de-ale lor sunt de acord, in timp ce fata de altele imi pastrez anumite rezerve; adesea tonul lor este dur, aprig, "razboinic", patimas, iar acest lucru este, la prima vedere, destul de neplacut / nefolositor. Pentru ca te vad atat de pus pe ei, imi permit sa iti recomand o atitudine ceva mai constructiva. Nu de alta dar, presupun ca iti scrii opiniile cu gandul de a fii citite de altii, si ca nu te deranjeaza feed-back-ul sincer-politicos al unora dintre ei.
Decat sa afisezi foiletoane kilometrice pline de speculatii, enumera si analizeaza punctual chestiile care te deranjeaza la cei doi frati, ofera contraargumente logice; evita speculatiile care jignesc si care nu ofera o perspectiva interesanta pentru problema in cauza; renunta la tonul vadit subiectiv. Am avea cu totii mai mult de castigat.
Altfel, la ce buna atata vorbarie daca tot speculatii, tot mici rautati, tot intepaturi, tot incrincenari? Cui folosesc astea?

Cu respect

Anonim spunea...

De cand Dan Puric este o personalitate a Bisericii? Ce a facut el incat sa fie pus pe un piedestal? Ma scuzi ca intreb, dar cred ca si tu o sa te consideri la un moment dat o personalitate a Bisericii, doar pentru ca ai scris niste articole sau ai stat in preajma unui mare duhovnic.

Cred ca este strigator la cer sa il pui pe Dan Puric la acelasi nivel duhovnicesc cu Parintele Justin - "aceste doua personalitati ale Bisericii", de parca am putea compara trairea lor duhovniceasca. Indiferent de comentariile la adresa lui Roncea si Apologeticum, vad ca exista niste filmulete pe YouTube care sunt mult mai graitoare...

Anonim spunea...

Fratilor, ati luat-o razna! Tot citati din Apologeticum, Razboi intru cuvant, Victor Roncea, Danion, din Dan Puric, din Claudiu Tarziu, dar uitati ca pana la urma, fiecare om este responsabil pentru ce citeste, fiecare este liber sa creada sau nu spusele unora sau altora. Daca sunteti influentat de una din tabere, cred ca este vorba de faptul ca multi sunt slabi si nepregatiti atat dpdv intelectual cat si duhovniceste pentru a primi niste informatii si de a le digera.

Nu cred ca trebuie sa vina unul sau altul si sa iti spuna ce sa ganditi, in ce directie sa mergeti. Fiecare are cap, are discernamant, are puterea sa judece unde se termina marturisirea si unde incepe ipocrizia, spalarea creierelor, etc.

Deci, nu mai dati vina pe nimeni pentru ce scrie/face/spune pentru ca oamenii cu adevarat inteligenti isi bazeaza opiniile pe ce cred ei si nu pe ce le spune Roncea sau Apologeticum.

Daca cred sau nu in ce spun oamenii astia, este pentru ca eu am decis, eu aveam aceste convingeri si inainte de a le vizita site-urile, eu aveam acele indoieli, semne de intrebare,nelamuriri. Nu vine nimeni sa iti spuna cum sa gandesti daca tu nu il lasi.

Unknown spunea...

@ toti anonimii:

Puneti un pseudonim in coada comentariului, ca sa fie referinta mai usoara.

@ anonim de la 19.23:

Da, e tardiv. Am spus la vremea cuvenit ce era de spus. Evident, Dan Puric nu s-a apucat de nebun sa caute arhitect pt proiectul ala, ci dupa consultare cu parintele. Parintelui nu i-a placut proiectul. A fost facute apoi alte doua proiecte. IPS ANdrei se pare ca l-a adoptat pe-al treilea.

Cit despre relatia dintre cei doi, mi-e clar ca ticalosii care au surpat-o vor actiona si in continuare. Probabil ca intilnirea de azi i-a ars la mate.

@ anonim de la 20.03:

Oamenii care pornesc cu prejudecati, nu sint inteligenti. Cei care vor sa afle adevarul sau sa-si formeze o opinie se informeaza - iar unii inclusiv de pe bloguri. Asa ca manipluarea functioneaza si aici.

E adevarat ca un om cu discernamint va distinge pina la urma in toata masa de informatii cedle reale de minciuni si calomnii. Dar nu toata lumea are discernamint si mai ales nu toata lumea este dispusa (nu are timp) sa analizeze informatiile cu atentie, asa ca sint destui carer se inseala.

Sa nu subestimam manipularea ca arma.

Anonim spunea...

Domnul Tarziu, sunt convinsa ca si Parintele Iustin si Domnul Puric si Dumneavoastra veti continua sa faceti lucuri bune, ziditoare si care sa ne bucure sufletele . Ceea ce s-a urmarit prin aceasta campanie josnica a fost sa se impiedice lucrarea Dimpreuna, pentru ca atat timp cat a functionat s-au mutat munti.
Ce s-a intamplat astazi este un pas foarte important!
Doamne ajuta!
A.

Unknown spunea...

@ anonim 19.53:

Anonimo - cuier de haine calugaresti, ti-am postat comentariul doar ca sa vada cititorii acestui blog cu ce "aparatori" a ramas bietul parinte.

Doamne, Doamne, cita prostie zace in unii si cita rautate, si uite ca nu-i doare!

Pai, anonimo, de ce n-ai mers tu frumusel la DEX ca sa vezi ce inseamna personalitate?

Eu nu i-am pus la acelasi nivel duhovnicesc pe Dan si pe parintele. Nici nu-i cazul sa fac eu asemenea aprecieri. Am spus doar evidenta: sint personalitati ale Bisericii, sau din Biserica.

Sa-ti explic si diferenta dintre ce crezi tu si ce-am spus eu si este clar pt toata lumea?

Nu ma mai mir ca va manipuleaza asa de usor Roncea...

Cit despre mine, am mai facut si altele in afara de a scrie "niste articole" sau sa stau in preajma unui mare duhovnic. Totusi, astept sa ma considere altii o personalitate :) Hai, nu mai poluati blogul, mergeti la cloaca voastra!

Anonim spunea...

replicile IPS Andrei sunt foarte bine asezate!
anturajul parintelui Iustin il manipuleaza pe parinte in stil mare, din pacate.

andrei d spunea...

Tocmai voiam sa spun ca replica Gruparii Roncea va veni rapid si cu forta, in stilul traditional al aruncarii de laturi si al calomniei. Tocmai atunci am vazut ca deja venise replica, mai abjecta decat ma asteptam. Motivul este ca sunt putini cei care au curajul sa le strice planurile de a se pozitiona ca lideri ai ortodoxiei. Pana la urma totul este o chestiune de alegere: il vrem pe Roncea sa ne fie purtator de cuvant al ortodoxiei, il avem. Vrem o ortodoxie in care sa se foloseasca argumente de tipul "Rost, adica PRost, ha-ha-ha-ha", de tipul "uite o poza cu Puric si Isarescu, inseamna ca e mason", de tipul "Sinucigasul Dan Puric", limbaj de tipul "curva Tismaneanu", "Crestinul Puric, comanda de la crestinul Geoana", atunci asta avem.

corina spunea...

fratilor iubiti-va unul pe altul, dar nu asa, nici unul nu vorbeste cu dragoste nici dumneavoastra nici dl avocat roncea. Parintele Iustin Parvu are Duh Sfant deci printre altele si discernamant.El va stii in care parte va sta, problema este a noastra a celorlalti.

Anonim spunea...

Hai sa presupunem ca noi toti, astia de nu stim ce sa credem, suntem niste manipulati, spalati pe creiere de catre unii sau altii. Imi asum conditia aceasta de om sarac cu duhul, fara prea multe conexiuni neuronale.

Dar nu poti sa spui ca Parintele Justin este manipulat de altii, influentat de parerea unora sau altora.

In el este Duhul Sfant si prin puterea harului pe care il are de la Dumnezeu, vede in sufletele oamenilor. Prin sacrificiul sau continuu, Dumnezeu l-a ferit de primejdii si i-a luminat mintea ca sa poata da cuvant de invatatura fiecaruia, dar sa poata sa isi duca viata dupa voia lui Dumnezeu.

Asa ca, daca ia o decizie referitoare la a avea sau nu incredere in cineva, o ia netinand cont de Roncea, obstea de calugari sau de maici. Nu asculta vorbele celorlati, pentru ca nu e cazul.
Ce vrei tu sa spui este ca el devine manipulat de altii, un inselat, condus de interesele altora, ceea ce este foarte grav.

Harul de a deosebi duhurile nu se va lua de la el, puterea de discernamant nu si-o va pierde, oricat ar incerca unii sau altii sa ii prezinte negrul drept alb.
Sunt si astea niste incercari, niste ispite, dar daca el a decis in cine sa aiba sau nu incredere, nu stiu de ce nu ii respectati aceasta dorinta sau vedeti in asta o manipulare. A manipula un duhovnic este destul de greu pentru ca el a dus toata viata razboiul contra raului, si nu poti insela un Parinte ales de Dumnezeu.
Daca am incredere in Parintele Justin si in deciziile lui, asta nu inseamna ca sunt automat de acord cu tot ce se scrie de catre cei pe care ii consideri purtatori de cuvant. Asa cum tu condamni limbajul abject al celor de pe site-urile celelalte, nu vad de ce te cobori la nivelul acesta, folosind exact acelasi tip de limbaj suburban. Parca aici era faza la care tu trebuia sa faci diferenta, sa arati ca nu te cobori la nivelul cocinei aceleia.

Probabil mesajul nu va fi inteles nici de aceasta data, sau interpretat in aceeasi cheie agresiva, dar ce mai conteaza, ca doar nu suntem personalitati ale Bisericii, ca altii.
Deci, te rog sa ma ierti pentru prostia de care am dat dovada, pentru faptul ca nu am inteligenta vie a lui Dan Puric si pentru indrazneala de a spune lucruri care deranjeaza.

Anonim spunea...

@ Anonim 14:53 si Corina: nimeni nu e infailibil. Ati citit vreodata Patericul?

Anonim spunea...

Ma iertati, dar nu anuntati acum cateva saptamani chiar dvs. ca Dan Puric s-a retras din proiectul Aiud?

N-au suferit destul in timpul detentiei, acuma trebuie sa mai sufere si vazandu-ne cum nebatem intre ortodocsi pe ei?

Unknown spunea...

@ anonim de la ora 21.38:

Ba da, asa am anuntat. Si din cite stiu nici nu s-a mai amestecat in proiect. Deciziile sint luate doar de IPS Andrei, episcopul locului, cum e si firesc.

Vizita la schit a lui Dan Puric a fost intimplatoare.

Cit despre faptul ca ne-am bate ortodocsii intre noi, eu am un punct de vedere diferit: cei cu care avem de luptat sint in afara Bisericii, sint impotriva proiectului de la Aiud, sint contra sfintilor din inchisori. Ei numai au imbracat blana de oaie, dar tot lupi au ramas.

Sint convins ca pina la urma parintele Iustin se va descotorosi de acesti "ucenici" care il imping spre prapastie. Nu-l lasa Dumnezeu sa cada. Doamne-ajuta!

dorin spunea...

In jurul lui Roncea trebuia de mult construit un cordon sanitar, sa nu infecteze complet comunitatea ortodoxa online. S-ar putea sa fie prea tarziu, oricum. Vad ca doar Dl Tarziu are curajul sa luptea impotriva acestor gangsteri la drumul mare, insa eu nu as fi asa de sigur in victorie. Sa vezi ce o sa se mai mire alde Razboicuvant sau Rafael Udriste cand vor fi si ei facuti albie de porci de tandemul Roncea - Apologeticum. Este o chestiune de timp pana cand tunul va trece pe ei.

Razboi intru Cuvant spunea...

@ "alde":-)dorin:

Nu, nu ne mai miram, ca deja a amenintat la un moment dat. Poate totusi cineva il va opri pana la urma de pe calea asta. Ce sa facem, noi mergem inainte, cu rugaciunile povatuitorilor nostri, in putina vreme ramasa spre a mai lucra ceva... Dar nu tot in duh lumesc, ca atunci n-am facut nimic.

Ion de la Chiuiesti spunea...

Doamne, cand se vor opri toate astea? Proiectul de la Aiud pare sa fie total confiscat de IPS Andrei. Parintele Iustin pare descumpanit. Imi pare nespus de rau de ce se intampla! Oamenii uita ca a fi crestin inseamna cu totul si cu totul altceva decat sfada, cuvinte grele, calomnii si multa, multa mandrie. Pacat! Era prea frumos sa se inteleagatoata lumea!

Anonim spunea...

@ Ion de la Chiuiesti:

Acum a venit si rindul vladicai Andrei sa fie tocat marunt de alde Roncea si suspectat de cei de buna credinta dar care se uita in gura roncenienilor.

Uneori, noi romanii sintem o pacoste, degeaba ne da omul toata saptamina, daca nu ne-a dat si simbata, il facem terci.

Inaltul Andrei i-a ingaduit, cu ani in urma, parintelui Justin sa faca schitul de la Aiud. Inaltul Andrei a scos cartea despre sfintul inchisorilor Valeriu Gafencu, pe care a prefatat-o si distribuit-o in peste 100 de mii de exemplare.

Inaltul Andrei a acceptat imediat ideea construirii unei manastiri si a unui centru de martirologie la Aiud.

Inaltul Andrei a rabdat atita vreme hachitele unor calugari razvratiti, ca sa fie pace, si a mers pina acolo incit l-a pus pe bietul arhitect sa faca vreo trei proiecte, numai sa multumeasca pe toata lumea.

Inaltul Andrei a tratat cu indulgenta toate iesirile caraghioase sau calomnioase ale unor "sustinatori" ai parintelui Justin de prin presa si internet.

Ei bine, cu toate astea, nu primeste credit de la zelotii de serviciu ca va face la Aiud o lucrare ortodoxa si romaneasca.

Pentru ca s-a saturat si vladica de toate cele de mai sus si a indraznit sa puna piciorul in prag, adica sa se impuna ca sef acolo unde chiar este, e vazut ca dictator. Acum e acuzat ca a fost turnator la Securitate - si chiar se pare ca a colaborat - dar pina acum nu era luat in discutie acest aspect, pina acum era "de-al nostru".

Acum i se cere socoteala cum de-l infrunta pe monahul Teodor Stanescu - care oficial e in obstea de la Cergaul Mic, dar de fapt isi face veacul, din ordinul expres al parintelui Justin, la Aiud -, monah care la rindul lui a fost turnator si tortionar in puscarie. Nu ma iau de bietul om, ca nimeni nu poate judeca de ce a ajuns asa, au fost vremuri cumplite. Insa, mi se pare prea mult ca Inaltul Andrei sa fie pus in balanta cu acest monah, care ar trebui sa isi vada de lucrarea sa mintuitoare, ca e batrin si nu se stie cit timp mai are, nu sa umble cu vorbe de la unul la altul si cu sforarii.

Dubla masura functioneaza mai departe. Si sa-mi spuneti mie cum vreti, daca atunci cind si parintele Justin va mai refuza sa le implineasca voia "ucenicilor" sai nu va fi si sfintia sa batjocorit de acestia.

Mos Guerilla

Anonim spunea...

Pacat ca se face atata valva si se foloseste toata lumea de numele pr.Iustin care a suferit mult in inchisorile comuniste duce o viata sfanta.Aici se vede cat suntem de dezbinati.Cat de Dan Puric pacat ca s-a impritenit cu oameni care fac parte din organizatii oculte si asta am vazut cu ochii mei si nu din zvonuri.

Vania spunea...

Sperăm că toate se vor lumina...

andrei d spunea...

Este hilar ce spun cei de la Razboi, daca or fi ei (ele) intr-adevar, ca "deja a amenintat la un moment dat" Roncea ca ii ataca. Atunci de ce il mai promoveaza? Prin linkurile pe care le dau catre Roncea si Apologeticum fac doua lucruri grave: transfera din credibilitatea lor catre acesti banditi si le cresc rank-ul site-urilor, ceea ce ajuta in motoare de cautare gen google. Poate ca printe articolele publicate de Roncea si Apologeticum (si acolitii lor) sunt si unele de calitate, insa nu trebuie sa privim punctual ci sa tinem cont de context, de un intreg cazier ingrozitor.

Anonim spunea...

Pe pr.Iustin nu-l poate manipula nimeni cum se crede .Cu ani in urma am fost la sfintia sa cu niste prieteni din America .I-am zis pr.ca suntem din orasul X din Roamnia ,dar pr.imediat le-a spus prietenilor mei ca de ce au parasit tara si au plecat in America ,nu vreau sa fac caz dar este vazator cu duhul ,vede si stie tot ce se intampla dar din smerenie sta mai retras si se roaga pentru intoarcerea celor rataciti.

Marius spunea...

Mie imi place D. Puric si il urmaresc cu placere de fiecare data cand apare.
In filmuletul postat de V. Roncea, atat cat a fost el, probabil ca s-a pierdut cu firea, pentru ca, sincer...era loc si de mai bine- se cuvenea mai multa blandete fata de un om in varsta.Mi s-a parut ca nu l-a iertat nici pe Parintele Iustin...
Nu inteleg de ce D Puric nu iese la lumina ca sa spuna lucrurilor pe nume: e sau nu e mason, proiectul de la Aiud e sau nu e o opera ecumenista,etc.?
Daca nu o face, o sa continuie sminteal generala mult si bine.
Daca stiti mai multe despre Roncea, spuneti-o clar, dechis, ca doar sugerati unele lucruri- alta sminteala.
D-le C. Tarziu, cu parere de rau va spun ca uneori, si dvs. mai mult stricat decat construiti.Am vazut de mai multe ori cum va adresati total neortodox unor persoane cu chestii de genul "mai anonimo", ca si cum ati zice "ma proasto" s.a.m.d
Despre "ierarhul locului"...suntem satui cu totii,ca ii stim ce le poate pielea si cat sunt de marturisitori.(fapt sesizat si de Parintele Calciu- "Viata Parintelui Calciu")
Oricum, ca o opinie dinafara, mai mult duh al blandetei nu strica nimanui.

Unknown spunea...

@ Marius:

Dan Puric nu respinge public acuzatiile aduse de oamenii acestia din doua motive: 1. le-ar da mai multa importanta decit au si 2. daca cineva te face schiop si se vede limpede ca nu esti, nu te apuci sa le demonstrezi celor care au auzit ca n-ai betesugul asta.

Si daca ar iesi Dan Puric si ar spune ca nu e mason, oricum cei care il acuza n-or sa-l creada (mai ales ca nu poti face dovada ca nu esti intr-o organizatie secreta). Pentru el vorbesc faptele, atitea cite sint si cum sint.

Si aici ma opresc si eu cu orice interventie in apararea lui Dan Puric. Mi-am facut datoria de crestin si de prieten sa spun adevarul cind a fost acuzat pe nedrept. De-acum lucrurile ar trebui sa fie limpezi, iar orice alt cuvint in plus nu face decit sa alimenteze "moara dracilor".

In mare, ce am avut de spus despre Roncea am spus in postarea "Inchizitia Ortodoxa Romana", de pe acest blog. N-am insinuat, ci am afirmat. Citi si va convingeti.

Pentru mine, acest om este un capitol incheiat. Nu-mi bat capul cu el. Astept ca, prin rugaciunile parintilor nostri duhovnicesti si ale sfintilor din temnite, sa se dumireasca si cei care au fost inselati de el si sa se coboare pacea intre ortodocsii adevarati.

Le prezint scuze celor care au fost afectati de unele iesiri ale mele mai contondente, dar sint si eu un om cu neputintele mele, iar uneori chiar nu vreau sa-mi stapinesc revolta in fata prostiei si a ticalosiei.

Ginditi-va ca, asa nevrednic cum sint, totusi duc o lupta deschis, sub numele meu, la vedere, in vreme de vrajmasii Bisericii si ai neamului nostru se ascund, in marea lor majoritate, dupa pseudonime.

Sa ma iertati! Doamne-ajuta!

Razboi intru Cuvant spunea...

@ Andrei D.,

1. Frate neobosit, nu stiu cum se face ca, la cat de detaliate monitorizari de bloguri faci, nu ai remarcat si astea:

http://victor-roncea.blogspot.com/2009/06/predicatorul-dan-puric-sponsorizat-de.html
(vezi PS-ul)
http://victor-roncea.blogspot.com/2009/02/campania-anti-cip-si-prostia-omeneasca.html

2. Am mai spus ca am dat si mai dam linkuri in continuare numai la postarile decente si de mare interes informativ, care nu se gasesc in alte locuri. Exact asa cum dam si de pe siteuri de presa care fac politici vadit anti-ortodoxe. Noi nu promovam prin asta acele siteuri, ci recomandam niste informatii sau materiale de acolo, punctual. ATAT! Si da, nu e in "agenda" noastra sa micsoram traficul cuiva, ca si cum asta era problema acuma, ca au fratii Roncea trafic mare. Il are fiindca are enorm de multe postari si trateaza teme foarte variate si multe de scandal, picante, cu multe exclusivitati si multe clipuri care aduc vizitatori foarte usor. Chiar mi se pare nebunie curata sa-ti faci un scop si o "agenda" din a-i demola pe fratii Roncea, ca si cum in asta consta razboiul nostru. (Numai discutand acuma atata despre ei, le-am facut reclama cat sa intre de cateva ori mai multi curiosi pe blogul lor, daca e sa o luam asa). Delimitari am tot facut, dar am incercat sa nu le raspundem in acelasi duh si cu aceeasi moneda. Sa fie acolo, la ei, cum se zice! :)

Recunoastem ca nu putem sa-i uram, oricate magarii fac si oricat ajung sa ne scarbeasca sau sa ne enerveze. Nu-i demonizam, macar pentru ca au facut si lucruri bune, poate nu atat de nesincere la vremea aceea. Lucruri remarcate si de Claudiu la vremea respectiva. Nu stiu daca au premeditat totul atat de satanic, pentru ca nu sunt atat de subtili, mai curand cred ca se duc catre prapastie din orbire crezand ca fac bine si ca asa demasca "dusmanii". Ne gandim ca poate ei isi inchipuie sincer si ca pot ajuta "tara si Biserica" din postura de "securisti buni" (dar nu pro-rusi, asta e o bazaconie, e evident ca sunt din filiera contrara), ci "nationalisti", "ceausisti" sau pe aici-pe undeva. Si e posibil ca asta sa creada si cei de la Petru-Voda, unde nu se vede a fi murit, din pacate, gandirea in termeni politici. Aici poate fi si slabiciunea parintelui Iustin. E o inselare daca e asa, clar, dar poate face sa fie mai de inteles (stiu sigur de la altcineva care a corespondat cu el, ca m. Filotheu a spus ca gandeste ceva de acest fel, adica ca exista si 'securistii de bine', deci asta poate fi o cheie). Nu stiu, e o ipoteza. In orice caz, nu credem ca acum toti sunt niste "conspiratori" si ca ar fi toti in afara Bisericii, ci mai degraba ca patimile fiecaruia i-au adunat pe toti la un loc, conjunctural. E periculos sa dam curs teoriilor "infilitratilor", cum arata si parintele Serafim Rose si sa nu mai putem gandi duhovniceste despre nimeni, ci numai in termeni de "retele organizate", "tabere", "clici", etc. In ce ne priveste, inca mai nadajduim, impreuna cu parintele Iustin, ca "apele se vor intoarce in aceeasi matca", ca graul se va separa pana la urma de neghina, dar pana la seceris stim ca ele trebuie lasate sa creasca impreuna....

Anonim spunea...

Urmind primul link dat de "razboinici" - iata i-am facut trafic lui Roncea - am citit si eu pentru prima data acel articol si m-am minunat. Oare parintele Iustin stie cum scrie "fratele ortodox" Roncea? Ca daca scrie si inca il tine in brate e grav.

Si mai am o intrebare. Roncea zice undeva ceva de "tiganusul Riceard", stilcindu-i al doilea nume al lui Claudiu Richard Tarziu - din care acesta n-a facut niciodata vreun secret, aparind inclusiv pe revista Rost - si jignindu-l inventindu-i o alta origine etnica (deh, ei, Roncea, sint puri etnic si deci patrioti).

Nici eu nu ma omor dupa numele straine, dar a ride de numele cuiva mi se pare infantilism.

Intrebarea mea se refera insa la injuratura cu caracter etnic (poate se sesizeaza si CNCD :) ): vreunul dintre fratii Roncea s-a uitat vreodata in oglinda? Ca arata amindoi ca fratii regelui Cioaba. O fi ura de sine? Si iaca rid si eu "ortodox" ca Roncea: hahahahaha!

Tata lor

Razboi intru Cuvant spunea...

(continuare)

Noi nu dorim sa ne lepadam nici de fratele de la Apologeticum, chiar daca ne doare ca a intrat atat de tare in morisca asta si el. Incercam sa privim lucrurile altfel decat in termenii astia simplisti: "esti cu ala sau cu ala?; daca esti cu ala esti vandut, esti securist, esti mason, esti tortionar, esti nu mai stiu ce...", asa cum ei insisi cauta sa faca. Trebuie mai curand sa cautam mantuirea tuturor si sa nu-i osandim, sa nu-i dam gheenei pe veci. Sa luam in continuare ce merita luat de la fiecare, dar si sa recunoastem si sa ne delimitam de ce face rau fiecare. Acuma... Claudiu e si el subiectiv, dar si IPS Andrei si Dan Puric nu as zice ca sunt cu totul nevinovati, din pacate. La Puric cred ca tot anumite patimi zornaitoare l-au tarat in anturaje absolut nefaste (de la Neofit, calugarasul ezoteric in training, pana la Costin Georgescu, Banca X. sau Radu Duda), iar nu faptul ca s-ar fi vandut nu stiu cui. E o mare tampenie si murdarie asta ca e mason, cand e limpede ca omul e de buna-credinta, a marturisit frumos si drept Ortodoxia traditionala, altfel nu-si atragea rapid oprobiul public al "boierilor mintii" de la noi (Cum l-ar mai fi atacat Plesu pe Puric daca ar fi fost din aceeasi "fratie"?!). Ca a deraiat in plan personal din vanitate si din dorinta de a fi ajutat financiar pentru realizarea viselor sale... e altceva si aici se pare ca l-a prins vrajmasul. Cand spuneam acum exact 1 an, cuiva de la Petru-Voda ca se exagereaza cu impingerea inainte a lui Puric intr-un razboi pentru care este DUHOVNICESTE NEPREGATIT si ca, astfel, ii gatesc prabusirea de sus, cei care acum il ataca nu ne lua in seama. Acum, daca el a cazut in niste ispite, ei dau si mai tare in el, in loc sa cauta sa-l ridice, in duhul smereniei si al iubirii. I-a gresit parintelui Iustin, stim, dar e loc de pocainta pentru oricine! Nu de dat anateme murdare si de facut linsaje publice, cu filmari pe ascuns! Pacat, mare pacat de tot ce se intampla! :(

Razboi intru Cuvant spunea...

Amuzanta, dar justa si observatia comentatorului anonim de la 13:14 :))

Nu, nu cred ca are cum sa stie parintele de genul asta de exprimari.

Anonim spunea...

@ tata lor

culmea e ca pina acum il faceau pe Claudiu jidan, pornind de la faptul, iarasi neascuns de el, ca sora sa locuieste de vreo zece ani in Israel.

tipic securistic: pui o frintura de adevar intr-o mare minciuna si se cheama ca ai facut o gogoasa de inghitit pentru naivi.

Iancu Jidanu'

Anonim spunea...

Bre, a-nebunit lupu! Roncea zice ca Puric a facut un milion de euro in doi ani din ortodoxie!!!! O mai mare stupizenie n-am auzit.
Stiti pe cineva sa se fi imbogateasca din asta? Pai daca e asa, de ce mai jucam la loto? :))))
Dar sa vezi cum le numara Victorash (o fi terminat liceul?), doua la primarie, doua la prefectura, doua la scoala de fete... Si nu-i ies banutii la socoteala, desi ii numara de cite doua ori cite doi.
Bun inteles, victoristul, ca securist nu pare - e prea sarac cu duhul, moare de invidie ca i se vind cartile lui Puric.
Si, desigur, baga iar sopirlici napirlici: masonul, a luat banii oamenilor pt Aiud si nu i-a dat acolo (ieri zicea ca Puric n-a bagat nici un leu in contul Aiudului, azi zice ca a bagat 13.000 de euro - e bine, poate ca miine se va apropia de suma reala).
Daca si asta crede in Dumnezeu, eu ma preotesc. La stilisti :)))))

Popa prostu

Razboi intru Cuvant spunea...

Daca vreti, va propunem sa ne ocupam mai bine de subiecte mult mai serioase, care privesc vietile tuturor:

http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2009/07/23/cobai-pentru-gulerele-si-halatele-albe-noutati-informative-22-23-iulie-2009/

Anonim spunea...

Am spus-o si o repet!
In primul rand greseala vine tot de la Petru Voda unde Puric a fost impins inainte de vreme in fata, a fost pus sa predice,etc, etc.
Salturile lui duhovnicesti astazi ii dau de furca. Trebuie sa mancam cu linguritza caci pana murim vom avea de invatat.
Problema cea mai stringenta este Roncea & acolitii!!!
Nu mai vorbesc de neascultarea de la Petru Voda care se vede de la o posta si pe care parintele Ioan Sismanian incearca sa o ascunda.Cunosc f bine manastirea si vietuirea de acolo.
au ajuns sa se creada o elita a ortodoxiei si de aici vine si caderea caci Dumnezeu celor mandri le sta impotriva.
cu siguranta Ronceii sapa adanc la dezbinarea ortodoxiei. Cine nu vede lucrul acesta se inseala.
Si hai sa fim seriosi, chiar nu s-a gasit nimeni sa-i spuna parintelui si sa-i arate negru pe alb ce se scrie pe net in cele doua bloguri ordinare care n-au nici-o legatura cu ortodoxia - Apologeticum anonimus si Roncea ?
Aflam numai prin acesti gurishti, purtatori de cuvant ceea ce vrea , parintele, ce spune parintele, etc.
S-au facut oficialii manastirii acesti oameni indoielnici?
E trist ca parintele nu mai poate face nimic acolo!
Nu vedeti ca totul se faptuieste pe nesfatuite, pe cont propriu, samd.
Am spus si repet!
Chiar nu se gaseste nimeni sa uneasca acesti mari duhovnici ai neamului intr-o intalnire, sa se dea un comunicat ferm crestinilor debusolati deja de can-can-urile "ortodoxe" ?
De la o posta se vede viclenia cu care Roncea posteaza articolele!
Si de cele mai multe ori nici nu-si asuma articolul ci doar il citeaza pe apologeticum istericum.
Reactia ps Andrei este perfect normala.
Cum e posibil sa vina sa te traga de maneca toti neavenitii?
Isi asuma responsabilitatea eparhiei pe care o conduce!
Si daca proiectul nu va fi ceea ce ar trebui isi va atrage mania lui Dumnezeu.
Nu suntem noi in masura sa judecam dupa barfe, smenuri, susanele.

Anonim spunea...

Pozitia celor de la Razboi intru cuvant mi se pare cea mai corecta si mai apropiata de duhul Sfintilor Parinti. Cei care au ajuns la despatimire sa treaca la lupta, cei care au darul lacrimilor sa planga pentru halul in care am ajuns, cei carora le pasa de fratii lor sa se roage, cei care au inima de piatra macar sa ofteze, iar cei care considera ca stiu ceva si ca stau bine sa taca! Doamne ajuta!

Anonim spunea...

Claudiu, cu tot respectul, comentariul tau la adresa intilnirii intimplatoare deformeaza realitatea. Urmarind inregistrarea video, sunt de parere ca lucrurile par sa te contrazica.
Sper ca imi vei publica acest text - precedentul n-a trecut de cenzura, desi am respectat regulile scrise si nescrise ale bunei cuviinte.
1. Spui ca intilnirea intimplatoare dintre Parintele Justin si dl. Puric a fost "lucrarea lui Dumnezeu" incercand sa induci ideea unei situatii providentiale. Ca si cand cei doi barbati crestini au dorit tare mult sa se vada, dar imprejurarile vitrege i-au impiedicat, si atunci a intervenit Dumnezeu. Dupa tine, ce s-a intimplat alaltaieri a fost o regie cereasca la care ar trebui sa cascam ochii intr-un fel anume. Nu stiu de unde ai aceasta siguranta, pentru ca, desi nici un lucru nu se intimpla fara voia lui Dumnezeu, mai stim si ca necuratu' isi baga uneori coada; din cand in cand mai regizeaza si el...
E riscant sa pretinzi ca vezi lucrarea divina in anumite gesturi cotidiene (ma repet, cum stim cu totii, lucrarea lui Dumnezeu se desfasoara necontenit, deoarece El tine lumea, impreuna cu ingerii Sai) cand sunt Parinti cu experienta care nu se pronunta atat de categoric in astfel de situatii.
Am indoieli ca intilnirea a fost providentiala din cel putin doua motive:
- dl. Puric n-a aratat ca si-a dorit aceasta intilnire, a fost precipitat, iritat, cam lipsit de respectul cuvenit fata de un mare duhovnic cum il numeste adesea, si cum este de fapt Parintele Justin Pirvu.
- Parintele a fost retinut fata de Dan Puric si. as indrazni sa spun, dezamagit (dupa felul in care s-a produs despartirea)
Stim ca Dumnezeu implineste adesea neputintele oamenilor; tocmai ca ne respecta si vrea ca noi sa crestem, nu ne jigneste facandu-ne noua temele pe care suntem datori si ne sta in putinta sa le facem. Prin asta vreau sa spun ca barbateste-crestineste ar fi fost ca dl. Puric sa puna mana pe telefon si sa ceara Parintelui sa-l primeasca pentru a-i da o explicatie. Din cate stim din presa, acest lucru nu s-a produs si asta banuiesc ca nu din vina Parintelui Justin. Deci, de ce o minune daca nimeni nu o cere, daca nimeni n-are nevoie de ea?

va urma

Anonim spunea...

continuare

2. Nu e lipsit de semnificatie ca, in titlul tau, primul mentionat este Dan Puric si nu Parintele Justin. Frumos este ca enumerarea sa se faca in ordinea importantei persoanelor. Sau tocmai asta ai facut, si nu ti-ai dat seama!?

3. Ai sustinut ca "s-a făcut astfel primul pas spre reapropierea celor două personalităţi ale Bisericii". As vrea sa fii mai limpede: cine "s-a facut primul pas"? Parintele Justin sau dl. Puric? Pentru ca Parintele prin "meseria" lui, face pasi nenumarati spre noi toti, rugandu-se cu putere pentru drepti si pentru pacatosi. Parintele tot face pasi inspre sufletele noastra. Inclusiv spre dl. Puric. Cred ca cel care era obligat sa faca pasul inapoi este cel care a "fugit", cel care a rupt relatia, iar acesta este dl. Puric. Din ce am vazut pe inregistrarea video, acest lucru nu s-a produs deloc, dimpotriva.
4. Ai folosit destul de neinspirat sintagma "celor doua personalitati ale Bisericii" pentru ca ai indus in mod nejustificat ideea de oarecare egalitate intre Parintele Justin si dl. Puric. Nu stiu cat de prieten esti cu Dan Puric, pe care si eu il pretuiesc mult, totusi, acest lucru nu ar trebui sa-ti tulbure discernamantul. Cunoastem multi dintre noi marturisirea dlui. Puric care este frumoasa, facuta cu o multa putere, insa, privind la viata de jertfa curata a acestui puternic stilp al ortodoxiei, care este Parintele Justin, cred ca ideea de apropiere spirituala pe care o induci este complet nepotrivita.
5. Afirmi adesea ca Parintele Justin este manipulat de fratii Roncea sau de anumiti ucenici neascultatori / rau intentionati.
Iti atrag atentia ca pozitia ta este lipsita de respect fata de Parintele, pentru ca ii negi puterea de discernamant pe care o are datorita experientei sale si mai ales datorita faptului ca este, asa cum de altfel multi recunosc, purtator de Duh Sfint. Ori Parintele Justin e duhivnicul neamului si atunci e omul lui Dumnezeu, la care se inchina o tara intreaga (alaturi de Parintele Arsenie Papacioc si de alti mari duhovnici mai putin faimosi), ori e un simplu monah, bine intentionat, dar manevrabil. Ori Parintele Justin e stilpul ortodoxiei, adevarata personalitate (cum bine ai recunoscut) si atunci ii recunosti si puterea pe care Dumnezeu i-o acorda, ori este doar un calugar care vrea sa faca un proiect. Pentru mine, Parintele Justin este marele duhovnic, stilpul ortodoxiei, omul cu viata curata, bine placut lui Dumnezeu, pe care Duhul Sfint il intareste. Ma rog si eu mult pacatosul, lui Dumnezeu sa-l tina neclintit in credinta pe Parintele, ca sa poata pastorii spre slava lui Dumnezeu cat mai multi crestini. Ar trebui sa lamuresti pozitia ta in privinta autoritatii Parintelui, pentru ca altfel creezi confuzie in rindul unora mai putin atenti.

Claudiu, iti apreciez munca si cred in bunele tale intentii. Publici de multe ori articole foarte interesante si folositoare. Totusi, in aceasta zinzanie care s-a creat ai avut si tu un rol semnificativ prin faptul ca n-ai clarificat la timpul cuvenit anumite lucruri. Cu cat vei fi mai limpede, cu atat vei ajuta ca iritarea / zminteala creata (si) de persoanele cate iti citesc articolele, sa ia sfirsit.
Numai bine

ierom gavriil spunea...

IPS Andrei e un mare ierarh ,prin blandetea sa , prin discernamant si dragoste fata de neamul asta , de martirii lui , de credinta noastra ortodoxa . Parintele IUSTIN e poate o ultima raza care a luminat cu har pe noi copii sai . Dan Puric are darul de la Dumnezeu sa ne aduca aminte cine suntem , si toti trei imbratisati de Sfinti Mucenici de la Aiud intr o hora a credintei in Cel care a INVIAT . BUCURIE .

Unknown spunea...

@ anonim de la 1.16:

Frate draga,
Mai gresesc si eu, nu pretind ca le stiu pe toate si ca in tot ce spun sint ziditor. Insa, cred ca lucrurile nu stau nici chiar cum le prezinti tu.

Se vede ca avem lceturi si experiente diferite si de aici - dar nu numai - o intelegere diferita a lucrurilor. Mi se pare otios sa explic acum tot ce-am vrut sa spun sau ce n-am putut - pt ca nu stiam - sa spun la vremea cind am postat textuletul asta.
Intotdeauna am mizat pe inteligenta, discernamintul si buna-credinta a cititorilor mei. Cititorii care intrunesc aceste calitati vor fi inteles ce-am spus.

Oricum, va asigur pe toti ca intentia mea nu a fost de a prezenta o "realitate" inventata, caci stiu ca minciuna nu cladeste, ci distruge.

Am aflat de cele doua intilniri si am scris aici dintr-o bucurie spontana ca iata se merge mai departe in acest proiect si ca se poate ca parintele Iustin si Dan Puric sa redevina apropiati - si deci mai puternici, in numele lui Hristos si in interesul Bisericii.

Reactiile la o postare ca asta, lipsita de orice intentii belicoase, au fost incredibile: o descatusare de ura cum n-am mai vazut. Toti cei care au scris aici si pe alte bloguri rau despre IPS Andrei, Dan Puric si despre mine (a mai fost improscat in treacat si dl Codrescu, care chiar nu avea nici o implicare), au facut-o ca si cum le-ar parea rau si ca se pot impaca Dan Puric si parintele Iustin, si ca Inaltul Andrei se ocupa personal ca sa se faca Memorialul.

Dragii mei frati intru Hristos, nu sint un om induhovnicit, vai de pacatele mele, dar un lucru am invatat in toti anii astia de cind incerc sa ma tin pe cale, si tot cad si ma ridic: fara dragoste nu exista credinta. Este exact ce spune parintele Serafim Rose. De aceea am si dat linkul la textul pe acest subiect postat de Razboi intru Cuvint.

Or, sa fiu iertat, poate si eu am mai exagerat pe ici, pe colo, si, cum am marturisit si alta data, m-am mai lasat luat de condei (e o patima si polemica asta), dar niciodata n-am facut-o cu ura.

Chiar si atunci cind mi-a fost limpede ca am in fata dusmanul, eu nu din ura pt el m-am ridicat, ci din dragoste pentru Biserica, pt credinta mea, pt semenii mei care se pot lasa inselati etc.

Se vede insa la cei care il tavalesc astazi in praful internetului pe Dan Puric sau pe Inaltul Andrei, ca nu au pic de dragoste. Pentru ca IPS Andrei si Dan sint totusi fratii nostri si ar trebui tratati macar cu o farima de dragoste.

Am vazut in niste locuri cum sint confirmat in ce am spus nu demult: exista un curent de razvratire cumplit, din pacate alimentat si de unii calugari de la Petru Voda, care neaga orice autoritate ierarhiei bisericesti, ii umple de mizerii pe toti vladicii si indeamna la schisma (varianta extrem-stilista). Asta nu o fac din dragoste.

Dar poate ca va ingadui Dumnezeu si se vor desparti intr-un final oile de capre. Poate ca e mai bine ca toti acestia care se ridica pe Apologeticum si blogul lui Roncea, si Vlad-Mihai si cine or mai fi, sa se duca toti la stilisti si sa ne lase cu neputinetele noastre. Desi, s-ar putea sa nu fie primiti, caci nici stilistii nu au nevoie de scandalagii.

Am mare nadejde ca mai devreme sau mai tirziu, se va vedea cine a spus adevarul, cine a gresit...
Doamne-ajuta!

Andrei spunea...

As avea si eu o intrebare?
De ce parintele Arsenie Papacioc, care a facut si el ani multi si grei de inchisoare, intelege totusi sa ramana smerit si sa nu doreasca sa-si impuna nici un proiect propriu la Aiud?
Daca ips Andrei, episcopul locului, si-a asumat raspunderea pentru ridicarea unei biserici si a unui memorial la Aiud, de ce atunci atata dihonie?

Paula spunea...

Am citit articolul si toate comentariile si am si eu o observatie colaterala:

Videourile postate pe Apologeticum nu demonstreaza ceea ce articolul pretinde.

Pe mine nu m-au convins ca inregistrarile sunt un dialog intre Dan Puric, respectiv IPS Andreicut si pr. Justin.

E doar un dialog intre cei doi (IPS Adreicut si Puric pe de o parte) si persoane neidentificate, posibil un grup de ucenici ai parintelui dar prezenta pr. Justin nu poate fi dovedita de videourile in chestiune.

Cam miroase a manipulare.

Anonim spunea...

raspuns lui Andrei
Intrebarea ta reprezinta un sofism destul de subtire. De unde rezulta in mintea ta ca daca Parintele Arsenie Papacioc nu se implica direct,pe fata, sub ochii iscoditori ai presei, in proiectul de la Aiud, din smerenie cum spui tu, inseamna ca cel care se implica (aici insinuezi ca ar fi vorba de Parintele Justin, pentru ca sfintia sa a propus un proiect care nu a fost aprobat de cel care e "in charge", respectiv IPS Andreicut) e lipsit de smerenie? Adaug ca, e foarte posibil ca si Parintele Arsenie sa se implice mult mai cu folos decat noi, rugandu-se pentru Parintele Justin. Poti stii tu ca nu e asa? Iar rugaciunea dreptului e incomparabil mai puternica / folositoare decat aflarea noastra in treaba.

Poate ca Parintele Justin are o misiune spirituala, iar altii au o misiune de la "securitate", sa zicem! Ce-ar trebui sa faca Parintele? sa renunte, ca sa dovedeasca unora care gandesc ca tine, ca are smerenie?

Cum poti sa judeci tu smerenia unor oameni induhovniciti, daca (iarta-mi presupunerea) nu ai ajuns la masura lor?

Iti amintesc de cei doi mari Arhangheli, Mihail si Gavril: unul poarta sabie, iar celalat un crin. Fiecare are misiuni diferite. Insa amandoi au smerenia ingereasca! Asa poate fi cu Parintele Arsenie si cu Parintele Justin.

De ce crezi tu ca din smerenie cineva trebuie sa se dea la o parte? Poate tocmai Domnul i-a dat Parintelui Justin si doar lui sarcina de a face aceasta Manastire, ca unul ce a supravietuit, din mila Sa, temnitelor ingrozitoare ale Aiudului, pentru a da marturia adevarata despre credinta si despre satanismul ce s-a practicat acolo.

Ce vreau sa-ti spun este ca fiecare are misiuni diferite, iar noi n-ar trebui sa judecam pripit, prin lipsa de smerenie, pe cel care doreste sa-si impuna punctul de vedere. Trebuie sa vedem daca lupta pe care o duce acela e curata. Sa vedem daca omul e placut Domnului si daca foloseste, ca sa zic asa, "mijloace specifice". Atat.

Eu nu stiu daca IPS Andreicut are autoritatea morala in fata Parintelui Justin pentru a se ocupa de manastire. E de bun simt ca cei indelung patimitori care au supravietuit Aiudului au autoritatea morala in a spune ceva despre acest proiect, pentru ca lor si fratilor lor care au murit pentru credinta, le inchinam acest monument. Iar cand e vorba de mari duhovnici ai tarii, cuvantul lor ar trebui sa primeze in fata rangului bisericesc - administrativ. Ca la militarie - functia bate gradul.

Apoi, nu stiu de ce IPS, pentru a linsiti apele, nu explica public motivele pentru care respinge proiectul Parintelui Justin? Ar inceta toata tevatura sau, dimpotriva, s-ar creea una si mai mare...Cine stie!? Poate ca tocmai de-aia nu vor unii sa lamureasca lucrurile si merg pe burta. De frica sa nu se de-a de gol.

Cum spuneam, smerenia poate imbraca mai multe forme. Aminteste-ti cum Domnul i-a biciuit in templu pe negustori. Era cumva Domnul lipsit de smerenie? Sa nu credem o asemena prostie.

Am impresia ca ai o intelegere destul de simplista despre smerenie. Tot dintr-o sfinta smerenie, blindul Sf. Nicolae l-a palmuit pe batjocoritorul Arie. Si toti Parintii au stiut ca era palma Duhului Sfint!

Eu zic ca unii vorbesc pe fata si altii se ascund. Parintel Justin a vorbit pe fata. IPS Andreicut si Dan Puric au ramas datori. Numai vorbind limpede putem oprii sminteala.


Cu respct

Anonim spunea...

Opinia parintelui Savatie pe proiectul Aiud:

http://savatie.wordpress.com/2009/07/24/ce-se-intimpla-la-aiud-sau-ce-i-lipseste-parintelui-iustin-pentru-a-fi-un-elie-wiesel-al-romanilor/

Andrei spunea...

Draga Anonim,

Eu nu indraznesc sa-l socotesc lipsit de smerenie pe parintele Iustin. Dar apreciez pozitia parintelui Arsenie.
Intrebarea mea viza altceva.
Eu stiu ca orice biserica se inalta in numele si spre slava Lui Hristos. Pentru El s-au jertfit si cei din temnite. In fata acestei realitati, cred personal ca orice disputa ar trebui sa inceteze.
Iti multumesc oricum pentru raspuns.

ilie spunea...

Parintele Seraphim Rose e pur si simplu f bun si in situaita de acum.

Duhul prea-ortodocsilor de la noi seamana bine cu duhul celor din jurul acelui parinte (apoi episcop?!) Puhalo. Se vede f bine din scrierile par. Seraphim, in scrisorile catre par. Young, in locul fericitului Augustin in ortodoxie si in altele. Cred ca par. Seraphim a fost un maestru al discernamintului. Se vede si din faptul ca a reusit sa tina pe picioare o fratie/manastire care dupa moartea lui a cam luat-o razna pt. multa vreme.

Mi-a parut rau cind am auzit ca par. Calciu a zis la conferinta din Cluj ca nu crede ca par. Seraphim e sfint si ca spera ca cel putin cit va trai el (interesant, probabil stia ca dupa moarte se va lamuri personal) nu va fi canonizat. M-am intrebat de ce. Probail par. Calciu avea informatii, despre asa-zisa neascultare a par. Seraphim fata de episcop, de la vietuitorii fratiei sf. Herman din Alaska, care posibil ca incercau prin asta sa-si justifice propria nesupunere: se poate vedea din diferite editii ale cartii par. Damaschen despre viata par. Seraphim (indulcire a tonului, modificari etc), din comentariile par Alexei Young la carte si din articole dintr-o revsta (Orthodox America?) editata de par. Young.

In fine, personal sper ca par. Seraphim sa fie canonizat. Oricum ar fi sper sa ne ajuta si pe noi in situatia asta caci are experienta.

cel din urma anonim :) spunea...

Din cate am inteles, Dan Puric a fost si este extrem de suparat pe parintele Iustin pentru ca le-a permis, neluand o atitudine publica, unora dintre ucenicii sai (incluzandu-l aici si pe Roncea) sa-l injure ca la usa cortului.

Intr-o oarecare masura il inteleg pe Dan Puric, desi nu cunosc prea bine situatia. Oricum ar fi insa si oricat de mult ar fi gresit Puric in toata treaba asta, chiar presupunand ca "s-ar fi dat cu masonii", chiar presupunand ca ar fi cel mai aprig dusman al Ortodoxiei, un ortodox nu are voie sa se exprime fata de al om asa cum o fac Roncea si Gioacas. Pur si simplu nu are voie si punct. Genul de marturisire pe care o promoveaza ei este jalnica si face extrem de mult rau Ortodoxiei. EXTREM de mult rau.

Parintele Iustin fie nu stie, fie le atrage atentia dar ei nu asculta, nu se pot controla, si atunci ii lasa in pace. Inclin mai degraba catre varianta a doua.

In alta ordine de idei, papizarea parintelui Iustin reprezinta o greseala. Numai Hristos este infailibil.

Roncea, printre altele, a manipulat si in felul asta, folosindu-se de chestia asta. Daca cineva nu era de acord cu el insemna, automat, ca isi bate joc de parintele Iustin, ca scuipa pe sfintenia sa, etc. Astfel multi, de frica sa nu fie cumva bagati in oala asta de batjocoritori ai parintelui, au inceput sa adere la ideile gruparii Roncea.

In fapt, avem un grup de oameni care vorbesc, mai mult sau mai putin cum ii taie capul, in numele parintelui Iustin, pe marginea unor lucruri spuse de parintele Iustin si cam atat. Sigur, or avea unii dintre ei binecuvantare, dar fiecare dintre noi stim ca binecuvantarea nu ne sterge automat patimile care ne imping sa actionam intr-un anumit fel.

Si eu pot sa ma duc acum la duhovnic sa iau binecuvantare pt. ceva si, in final, eu sa fac cu totul altceva din pricina patimilor mele.

Cred ca trebuie sa fim ceva mai atenti cu lucrurile astea. In felul asta poate vom fi ceva mai greu de pacalit pe viitor ...

Anonim spunea...

V-ati dat seama?
Parintele v-a dat pe toti la iveala tacand!!!
A iesit in mijlocul intereselor voastre si v-a ars. Unii s-au agitat si au fugit nu inainte de a-i chema pe cei mai tari, altii ati gasit prilejul sa va lepadati, altii il judecati..., unii v-ati despartit, altii v-ati unit...
Si bietul parinte ce a facut? A tacut!!! Insa noi stim ca vrea manastire si Sf. Liturghie pentru martiri si nu vizitatori in "bermude" si "slapi"!!!

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.