joi, 30 iulie 2009

Chişinău: Democraţii lui Marian Lupu au de ales între trădare şi blocaj politic

La Chişinău, situaţia politică rămîne încurcată. Partidul Comuniştilor cîştigă alegerile - în sensul că este partidul cu cel mai mare număr de voturi obţinute -, opoziţia are cele mai multe mandate de parlamentari şi poate face guvernul, dar nu poate alege şi preşedintele republicii.

Potrivit Unimedia, după numărarea a 98,2% dintre buletinele de vot, Partidul Comuniştilor are 45,1% din sufragii, Partidul Liberal Democrat - 16,4%, Partidul Liberal - 14,4%, Partidul Democrat - 12,6% şi Alianţa Moldova Noastră - 7,4%. Lucru bun: PPCD, al trădătorului Iurie Roşca, a ratat iar Parlamentul.

La ora aceasta, comuniştii deţin 48 de mandate de deputaţi, iar celelalte partide - 53. Rezultatele nu pot suferi modificări spectaculoase pînă la terminarea numărătorii.

Din păcate, 13 dintre mandatele opoziţiei sînt la Partidul Democrat al lui Marian Lupu, fost fruntaş al Partidului Comuniştilor - din care a plecat recent - şi fost preşedinte al Parlamentului. Marian Lupu şi Vladimir Voronin par acum adversari, însă ştim bine că în politică alianţele se fac şi se desfac cu mare uşurinţă. Dacă PD şi Marian Lupu se aliază cu PC al lui Voronin, comuniştii pot conduce încă patru ani republica ilegitimă de peste Prut, avînd guvernul şi preşedintele. Împreună, cele două formaţiuni au exact 61 de mandate cît le sînt necesare ca să pună mîna pe toate funcţiile importante în stat.

Pe de altă parte, chiar dacă Marian Lupu nu trădează opoziţia, aceasta mai are nevoie de opt voturi în Parlament pentru a putea alege un preşedinte al ei. E puţin probabil că va obţine voturile de la comunişti, care acum pot să blocheze alegerea preşedintelui, la fel cum a făcut cu puţin timp în urmă opoziţia, declanşînd alegeri anticipate. Deci, ar fi un blocaj politic. Marian Lupu are un pretext foarte bun să spună că se aliază cu comuniştii în interesul naţional, pentru ca statul artificial de la est de România să poată fi guvernat în vreme de criză.

S-a ajuns aici, pentru că Partidul Comuniştilor a comis fraude majore, încercînd să se menţină la putere.
UPDATE
Traian Băsescu a făcut, astăzi după amiază, o declaraţie foarte gravă la Radio România: "...probabil presedintele Voronin si-a adus aminte ca la un moment dat i-am dat o mana de ajutor sa formeze majoritatea de dupa alegerile trecute. Probabil mesajul acesta s-ar vrea un mesaj prin care sa arate ca ar vrea sa coopereze. De data aceasta presedintele Voronin nu poate spera la sprijinul meu pentru a face majoritatea de care are nevoie ca sa desemneze presedintele". Declaraţia a fost o replică la un mesaj oarecum împăciuitorist transmis prin presă de Vladimir Voronin.
Preşedintele României ne spune că a ajutat Partidul Comuniştilor să se menţină la guvernare acum patru ani! Cum a făcut-o, nu ne desluşeşte. Nu ne spune nici cum l-ar putea ajuta acum pe Voronin. Putem presupune că Traian Băsescu a mijlocit alianţa PC cu PPCD al lui Iurie Roşca. Dar de ce? Al cui a fost interesul ca R. Moldova să fie abandonată din nou în sfera de influenţă rusească, îndepărtată de România şi de UE?
Cred că preşedintele Băsescu are de dat explicaţii serioase de această dată.

2 Comentários:

Anonim spunea...

Exista urmatoarele variante:
1. PCRM+PDM. Au voturile necesare pentru alegerea unui presedinte si formarea guvernului.problema e ca Lupu vrea sa fie presedinte si nu stiu daca Voronin&co sunt dispusi sa accepte. Ar controla in schimb guvernul, ca si in ultimii 8 ani.
2.PLDM+PL+AMN+PDM. Formeaza o majoritate care poate da guvernul, dar nu poate alege presedintele.mai au nevoie de 8 voturi. Totusi, daca aceasta coalitie il propune pe Lupu candidat la presedintie, e posibil ca acesta sa atraga unele voturi din partea celor din PCRM care sunt mai putin atasati lui Voronin si ar putea sa ia in calcul afilierea la PDM. Lupu este agreat atat de forte de la Moscova, cat si de la Bruxelles.Este varianta care ar debloca situatia.
3. Nu se alege nici de aceasta data un presedinte. Nici comunistii, nici celelalte partide laolalta nu au 61 voturi si nimeni nu e dispus la compromis. Alegeri anticipate nu mai pot avea loc. Constitutia R.M. prevede ca nu pot avea loc mai mult de 2 alegeri prlamentare intr-un an. In consecinta, Voronin ramane in functie. Se poate in schimb forma un guvern fara comunisti. Situatia se deblocheaza partial. In aceasta varianta, probabil ca in 2010 s-ar organiza alte alegeri.


In toate combinatiile, cheia e la PDM/Lupu, un om ce inspira pragmatismul non-ideologic gen Putin. PLDM, PL si AMN sunt intr-o situatie dificila. Trebuie sa se alieze cu PDM, pentru a indeparta PCRM de la putere, insa nu au nici o garantie ca Lupu nu va orienta Moldova mai spre Est. Voronin a actionat brutal si cam banditeste, incercand sa faca un balans intre Est si Vest, visand la Moldova reintregita cu teritoriile de dincolo de Nistru. lupu se comportam mai civilizat, vorbeste mai frumos, e mai prezentabil, insa s-ar putea sa lase balta jocul Est-vest si sa mizeze doar pe Est. Pentru romanii din Basarabia, ar fi din lac in put.

Anonim spunea...

Sfera ruseasca? Preferati sfera UEasca? почему? E de inteles ca solutia preferabila este sfera romaneasca--dar haideti sa nu mai facem reclama UEului; si sa nu confundam rusul cu sovieticul.

--Const