vineri, 9 ianuarie 2009

A treia forţă, la Pro TV

Cartea lui Ovidiu Hurduzeu şi Mircea Platon, A treia forţă: România profundă, a fost prezentată într-o emisiune a lui Cristian Tabără la Pro TV, pe 21 dec. 2008. Mi s-a părut interesant. Vizionaţi şi comentaţi!

14 Comentários:

Anonim spunea...

Autorul Ovidiu Hurduzeu n-a fost in cea mai buna forma. Noroc ca nici moderatorul, nici calalalt invitat nu l-au pus in situatii prea dificile, ba chiar au spus ei ceea ce nu era in stare sa spuna dansul. Uneori ar fi mai bine pentru carti sa nu le vedem autorii. Totusi, ceva ma face pe mine sa cred ca autorul Mircea platon ar fi facut fata mult mai bine, ar fi ajuns macar sa puna un punct pe i.
Apropo, domnule Tarziu: de ce nu mai postati pe blog si texte de domnul Platon? Se facuse un grup promitator pe blogul dumneavoastra, sau nici asta nu rezista in timp? Eu credeam ca numai politica dezbina, dar religia si cultura apropie oamenii. Sau, de fapt, tot de politica fusese vorba si numai am crezut eu si altii ca era mai mult?

Unknown spunea...

@ anonim:

Mie mi s-a parut interesant si demn de semnalat faptul ca la Pro Tv incap si astfel de emisiuni, sa recunoastem, nu prea comode.

Dl Hurduzeu nu va putea lamuri asupra cartii intr-o discutie de citeva minute. Daca doriti sa aflati viziunea sa si a lui Mircea Platon, va recomand sa cititi cartea. Puteti fi de acord cu ei sau nu, dar in tot cazul pun citeva probleme esentiale, la care cu totii s-ar cuveni sa cautam raspuns. Din pacate, dupa cum au spus-o si invitatii lui Cristi Tabara, astfel de dezbateri nu prea au loc la noi.

Cit despre grupul de pe blogul meu, el nu s-a constituit aici ci in paginile revistei ROST si acolo se si manifesta constant. Blogul este doar o posibilitate de reactie rapida (mai rapida cu mult decit ceea ce ofera o revista lunara). Si, va asigur, de cite ori va fi nevoie, vom posta aici pozitiile noastre. De altfel acesta este blogul meu si, numai atunci cind momentul o cere, gazduiesc si opiniile, comentariile si analizele unor prieteni; nu e un blog colectiv.

Anonim spunea...

In Romania, profunda-neprofunda, intotdeauna e vorba de politica si politichie, si la stanga, si la dreapta (care la noi e un fel de stanga imprejur), de-aia nu putem sa legam si sa producem nimic, numai intepaturi de purici si muscaturi de plosnite. Degeaba incerci sa cauti un ROST, ca orice ai face iese P.ROST. Ala are un blog, ala o revista, ala o carte, ala un cuib, ala un partid de buzunar, ala o miscare care sta pe loc, ala o bursa care-l obliga, ala un post ce trebuie sa si-l apere, ala nevasta si copii... si fiecare ramane numai cu-a lui si i se pare ca numai are loc de aialaltii. Chiar nu vedeti, bai fratilor, ca suntem bolnavi in faza terminala?!

stalker spunea...

Autorii fie sunt mesianici, si ne scandalizeaza, fie nu sunt mesianici, si ne dezamagesc. De aceea, nu vrem sa avem de-a face cu ei.
Platon si Hurduzeu nu pun punctul pe i, ci il bat cum s-a batut cuiul care fixa tablita unde scria: "Acesta este Regele iudeilor". Pe care parintii vostri l-au omorit, Dumnezeu l-a inviat iar voi vreti acum sa ramina necunoscut.

Unknown spunea...

@ stalker:

Nu prea va inteleg reactia.

Comentariul care va irita se refera doar la emisiunea de televiziune, nu la demersul publicisti al autorilor.

Parerea mea este insa autorii nu sint mesianici si nici nu ne dezamagesc (in primul rind pentru ca nu ne-au amagit, cum fac, de pilda, politicienii). Ei au dat un diagnostic lumii romanesti si indica un tratament. Iar viziunea lor este foarte aproape de a noastra. Sigur, sint si nuante, dar eu vorbesc despre liniile de forta.

Cit despre banuitul - de catre dvs - statut de "paria" pe care l-ar avea cei doi in cercurile Dreptei autentice, va inselati profund. Sint convins ca nu exista vreo persoana care sa conteze si care nu vrea sa aiba de-a face cu d-nii Hurduzeu si Platon. Nu mai puneti pret pe tot felul de zvonuri lansate de vrajmas.

Ramin incurcat si de finalul comentariului dvs. Chiar nu vreau sa cred ca ati spus ce inteleg ca ati spus. Ne explicati?

Anonim spunea...

Pentru Stalker>

Ia mai lasa-l ma frate pe Hristos, ca nu e la mana unuia si altuia, care cum s-a trezit si el, gata ni l-a adus pe Hristos, de parca noi am fi pagani si trebuie sa dam prin America ca sa avem si noi un Dumnezeu! Noi pe Hristos il avem de doua mii de ani, avem Biserica, avem preoti, calugari, teologi, nu ramasese crestinismul numai in carti si pe bloguri, ca ni-l aduce cutare si cutare, care i se pare lui ca e destept si schimba lumea. Daca vreti voi sa faceti politica nu stiu de care, nu va mai tot puneti voi mot pe Hristos, ca mai rau va faceti pacate, ca imparatia lui Hristos nu e din lumea aceasta, nici Biblia nu e Capitalul lui Marx. In afara de Hristos, pe care-l aveam deja, ce ne mai aduce nou un autor sau altul? Daca nimic altceva, atunci sa ne mai scuteasca, ca pe Hristos il gasim noi la biserica, in Biblie, peste tot, ca d-aia traim in era crestina!

Răzvan Codrescu spunea...

Ăsta da realism - şi cu virtuţile, şi cu viciile lui!
E totuşi de observat, cu un realism mai profund (ca România noastră ideală), că Hristos este mereu prisositor, dar niciodată de prisos...

Anonim spunea...

Da cine nu te las in pace, Anonimule? Te-o obligat cineva sa citesti ceva? Daca esti multumit cu ale tale, atunci vezi-ti de treaba, si nu mai bantui blogurile ca sa pui fitile. Daca bantui pe-aici, inseamna ca-ti lipseste ceva acasa. Pe de alta parte, spui ca-l ai pe Hristos si ca esti multumit. Pai atunci stai, frate, acasa la tine si nu-l mai cauta pe Hristos pe coclauri daca l-ai gasit deja de 2000 de ani. Spui ca nu-ti lipseste nimic. Atunci de ce iesi la raspantie?

Anonim spunea...

Asta e si ideea: daca tot il aveti pe Hristos de doua mii de ani, n-ar fi oare timpul sa incercati sa-l si folositi?

Anonim spunea...

Vedeti ca iar va ia Roncea in tarbaca pe blogul lui marca Balaceanca. Acum vrea sa va scoata si dusmani ai lui Dan Puric cot la cot cu Andrei Pleshu!

Anonim spunea...

Inca de la lansarea cartii ”A treia forta” am observat ca dl. Hurduzeu nu este un orator innascut. Cu toate acestea, este un foarte fin si lucid observator al „trendurilor” pe plan global si national. Fiecare cu talantii lui.
Inca nu am terminat de citit ”A treia forta”, dar m-a captivat la fel de mult ca si ”Sclavii fericiti”.
Cel mai important este insa ca aceste idei-forta promovate de dnii Hurduzeu si Platon incep sa prinda, sa se vanda (imi pare rau ca tb sa folosesc un astfel de limbaj mercantil, dar e mai plastic). Undele (cititorii-receptori) se propaga (prieteni, rude-constiinte inca treze).

Răzvan Codrescu spunea...

Lui Vlad:

Un comentariu foarte pertinent, pentru care ţin să vă felicit! Cartea aceasta va rămîne referenţială dincolo de toate cecităţile.
D-l Cristian Tabără şi-a făcut datoria. Cine urmează la rînd?

Anonim spunea...

da si pe mine m-a surprins placut curajul de a prezenta aceasta carte a unora dintre publicistii si jurnalistii cat de cat vizibili in ca domnii Cristian Tabara, Dan C. Mihailescu, Sorin Lavric; si eu sunt curios cine isi va mai asuma curajul de a face macar o prezentare obiectiva a cartii.
Si Dan Puric dupa ce a sustinut-o inca de la lansare a vorbit despre ea si la Robert Turcescu in emisiune. Astept cu interes si alte reactii. Doamne ajuta!

Alexandru Onofrei.

stalker spunea...

Replica mea a fost provocata strict de tonul insinuant al autorului primei postari. Dar nu cred ca precizarea mea mai are vreo importanta: vad ca asta (colportarea, calomnia, etc) e de fapt preocuparea preferata a majoritatii.