miercuri, 21 ianuarie 2009

Dumnezeu nu are nevoie de cip pentru a şti unde ne aflăm

Redau mai jos un punct de vedere pe care îl împărtăşesc în cea mai mare parte. Şi mai adaug - în spiritul celor spuse de pr. Savatie - că, vorba părintelui Arsenie Papacioc, nu e de ajuns să avem arme (rugăciunea şi postul) şi curaj, ci ne trebuie şi strategie. (C.T.)



Pr. Savatie Baştovoi

Discuţia despre paşapoartele cu cip nu a reuşit niciodată să fie teologică. Pentru că nu este o problemă teologică. Ghiciturile despre esenţa numărului satanic nu pot lua locul certitudinii, cu neputinţă de pus în cuvinte, a luminii dumnezeieşti. Şi nu trebuie amestecate aceste două aspecte ale cunoaşterii creştine: discuţiile despre Dumnezeu şi discuţiile despre satana. Deşi ele fac parte, în proporţii diferite, din viaţa noastră.

Desigur, un cip nu este un diavol. Totuşi, nimeni nu mă va contrazice dacă voi spune că cipul nu este altceva decît rodul dorinţei demonice de a stăpîni pe celălalt. Dumnezeu nu are nevoie de cip pentru a şti unde ne aflăm, ce tranzacţii facem şi cu cine intrăm în relaţie. Veţi spune că este o invenţie omenească. Sigur, dar al cărei categorii de oameni? Al oamenilor răi, căci cei buni se sfiesc să citească scrisorile străine. Obligativitatea cipurilor este o înjosire a persoanei, deoarece propune o relaţie care nu se mai bazează pe respect şi încredere. A încuraja acest tip de relaţie, după ce generaţii de mucenici au însuflat în noi duhul dragostei şi al toleranţei, este nedrept înaintea lui Hristos şi un grav păcat împotriva aproapelui.

Sînt mulţi oamenii în întreaga lume care au protestat împotriva introducerii cipurilor. Motivele lor nu au fost întotdeauna bazate pe analogia dintre cip şi cifra fiarei pomenită în Apocalipsă. În orice caz, fiecare din ei ştia că a-l urmări pe celălalt înseamnă a nu-l iubi, ba chiar înseamnă a-l robi. Răspunsul care se cuvine dat, în primul rînd, este acela dacă e bine să-i lăsăm pe nişte străini să ne urmărească pas cu pas? E bine să ne facem trădători ai fraţilor noştri, lăsînd acest popor în mîinile unor străini, fără nici o luptă?

Dacă este să gîndim în numele unei singure persoane, cipul nu e un pericol, dar dacă trebuie să gîndim la nivelul unui grup, atunci pericolul este evident. Personal, aş putea arunca cipul în faţa diavolului, dar nu voi putea la fel de uşor să refac un grup risipit de urmăritorii care arată atîta interes şi atîta grabă în a şti totul despre noi. Rămîne întrebarea: facem ceva pentru păstrarea adunării, a Bisericii sau ne mîntuim singuri, dacă ne vom mîntui.

Atunci cînd nu va mai exista nici o posibilitate de împotrivire sistemului, cînd foamea şi bolile ne vor doborî, iar singura modalitate de a plăti şi de a ne deplasa va fi cipul, risipirea adunării creştine se va face într-un timp record şi într-o proporţie pe care nu a atins-o nici o prigoană în decursul întregii istorii. Şi încă ceva, de acum nu vor mai exista mucenici privind la care poporul să se aprindă de rîvnă, căci adevăraţii mucenici vor muri în mizerie, izolaţi şi poate chiar expulzaţi de restul adunării, ştiuţi doar de Dumnezeu. Dacă Sfîntul Vasile cel Mare se ruga să nu prindă vremurile sfîrşitului, de teamă că nu le va putea face faţă, nu ştiu ce vom face noi.

Lupta pornită acum în România nu este împotriva pecetluirii, căci unul Dumnezeu ştie ce a vrut să spună Sfîntul Ioan în Apocalipsă, dar este o luptă de apărare a adunării creştine. Biserica trebuie păstrată compactă şi cît mai mare, aşa cum am moştenit-o, căci pentru fiecare om botezat din această ţară cineva, pe care nici nu-l ştim, şi-a vărsat sîngele. Mai întîi de toate a fost vărsat sîngele scump al lui Hristos.
Nu cred că e momentul teologhisirilor, ci al unei rezistenţe normale în faţa unui fenomen normal. Normal din punctul de vedere al anormalităţii generale în care ne aflăm.

7 Comentários:

Anonim spunea...

Mie mi s-a parut o postare jalnica.


Mai ales atunci cand Pr. Savatie isi declara nedumerirea cu privire la ce a vrut Sf. Ioan sa spuna in Apocalipsa 13.

Trebuie sa ne pastram calmul, dar sa nu devenim laxisti, Claudiu. Cipul e premergator IMPLANTURILOR (adica biocipurilor), iar toate au la baza sistemul EAN13, adica codul de bare cu 666! Japonezii folosesc alt sistem de codare, deci nu era necesar aceste cifre 666.

Hai sa fim seriosi, Scriptura se implineste. Sa nu stam cu mainile in san.

Impartasesc deplin pozitia Parintelui, desio nu si tonul si nici persoanele care il "reprezinta" cu "binecuvantarea" sa. Stii ce reau sa zic...

Trebuie protestat, insa Comunicatul Parintelui s-a oprit doar la atat> La a fi un Comunicat. Nu s-a "ostenit" nimeni sa coalizeze lumea, sa incerce un protest in care sa implice si ierarhii. Nici macar IPS Teofan n-o stiut de Comunicat pana sa afle de la presa. N-o existat o strategie in abordarea problemei! Un heirupism tipic romanesc. De aia nici n-au aderat multi la aceasta petitie. Si mai multe nu mai zic ca iar ma suna stii tu cine din stim noi unde :).

Suntem tributarii mai multor mentalitati.

Nu suntem un neam unit si in modul asta nu o sa se realizeze nimic.

Ma declar scpetic in privinta a tot ce circula pe net pe aceasta tema.

Pareri impartite, orgolii si cine crezi ca are de suferit? Omul simplu. Sa nu patim ca Petrica cu lupul, sa vina lupul si sa n-o mai creada nimeni!

Anonim spunea...

Este o privire lucida si cu tensiune duhovniceasca, fara sa spuna ca nu avem decat solutii extreme. Pentru ca asaltul celui rau abia a inceput. Sa ne pastram puterile pentru asaltul final, daca o sa-l mai prindem. Mai trebuie putina rabdare. Atata vrene cat poporul asta mai da oameni tineri de calitatea parintelui Savatie, nu este totul pierdut. Sa tragem nadejde!

Iuliana spunea...

Un cuvant scris cu mult discernamant de Parintele Savatie, care se adreseaza unor categorii mult mai largi de romani! Apreciez in chip deosebil punctul de vadere al parintelui, manit sa nu incendieze spiritele romanilor unii contra altora, ci sa-i solidarizeze, macar pe cei care fac parte din biserica ortodoxa, impotriva unui rau evident. Simtul masurii este cu mult mai necesar decat radicalismul, zic eu. Parintele Savatie n-a afirmat nicio clipa ca Scriptura nu s-ar implini,nici nu da de inteles ca s-ar indoi de cuvantul ei.
N-au aderat multi la aceasta petitie pentru ca nu inteleg gravitatea cedarilor mici, dar continue in fata unui adversar abil si versat. Nu suntem un neam unit? Suntem o umanitate sfasiata de ura si contradictii. Ce e de mirare, de vreme ce numai credinta in Dumnezeu uneste, iar lumea noastra este...profana sau ratacita?

Anonim spunea...

Un articol de un rar echilibru.duhovniceste asa trebuie gandit.
Sf Paisie Aghioritul a accentuat latura reala a pecetluirii si faptul ca acum sunt ac vremuri.Par Cleopa si la fel si Par Staniloae,trecut si el prin iadul puscariei comuniste,accentuau latura mai spirituala a acestui numar,vbind ,dupa Sf Marcu Ascetul ,de cei trei uriasi care ucid duhul.
In esenta e vba de inecul ,esecul spiritual de a induhovnici ziua a 7 a care e fereastra spre ziua a 8 a ,Imparatia eterna.
Caci omul a fost zidit vineri ,in ziua a 6 a ,iar Hr s a rastignit in al 6 lea ceas din zi,tot vineri,vezi Sinaxarul Vinerii Patimilor din Triod.
Adica inecul in ziua zidirii,inecul in Creatie,sau cum spune par Staniloae,privirea Creatiei ca ultima realitate,opaca,nepnevmatizata spre Imparatie energiilor necreate ale sf Treimi.


Dar ambele moduri de gandire sunt valabile,si cel pragmatic al sf Paisie si cel mai spiritualizat al par Cleopa.Pe care l impartaseste si par justin Popovici in Dogmatica sa,vol 1.


De aceea imi pare stranie isteria unor grupuri din int Bisericii(am cunoscut chiar un preot ortodox arab din Betleem,palestinian,care e f activ in ac domeniu) si in Rusia(patria prin excelenta a "maglavitismelor" de tot genul),in Romania ,in Grecia si in diaspora ortod occid..Acestea sunt f active in a raspandi stiri ,filme informatii articole comentarii,oriunde si catre oricine,dar scapa din vedere latura duhovniceasca a problemei.Propriul echilibru,dreapta socoteala,trezvia duhului la care suntem invitati de Parintii neptici ai Bisericii. Activismul ortodox nu trebuie niciodata confundat cu ierapostolia,cu kerigma autentica.
Antihristul vine si este acum in lume ,prin duhul apostaziei generale,cantecul de sirena tot mai insistent si mai insidios al lumii de aici instaurata ca paradis tehnologic in devenire.Insa Sf Pavel ne spune ca noi stim ce il opreste,lucrarea Sf Liturghii,care continua evident si dupa rugaciunea amvonului,in afara spatiului strict ecclesiastic dar si inlauntrul inimii fiecarui botezat si inviat cu Hristos ,miruns si impartasit.
Ori ,tocmai aici e pericolul,caderea din dreapta socoteala ,de pe cararea imparateasca.Risipirea in activismul ideologic bar code si antihristic dauneaza acelui grup pt ca il de-centreaza de pe osia liturgica a trairii in Hrisos si l transforma in activism de tip protestant.
Evident ,nici cu mainile in san nu trebuie stat,altfel am fi fost preocupati de integrarea in nirvana si nu de descoperirea darurilor afundarii crestin ortodoxe cu Hristos.
Dar numai imbracati real in Hrisos vom putea lua coiful mantuirii,sabia dreptatii ,armele luminii si toate celelalte.
Deci sa stam bine,sa luam aminte,sfanta aducere intru pace s o aducem si altfel nu.Adica sa avem macar mila de a avea pace intre noi pt a putea aduce adevarata jerfa a laudei lui Hristos ,care se aduce chiar acum ,si in fiec duminica in fata Tatalui,pe norii cerului,jertfa curata,sus tinuta pe mainile lui de Fiu,in bucuria Duhului.
Ori asta inseamna sa fim adevarati crestini,intai si toate celelalte se vor adauga noua.Incluzand puterea marturisirii in momentul oportun dinaintea cezarilor demonici ai acestei epoci apostate,precum Pavel,venit sa se curete in Ierusalim,pt ritualul de nazirat,a stat dinaintea lui Felix Porcius si a tetrarhului Iudeii.
Altfel,dezechilibre,derapaje de gen activism protestant si panicism de tip neo protestant.
Cu tot cu botezul nostru ortodox!
inecul in cei trei de sase il experimentam si noi zilnic,nereusind sa devenim odihna pt Hr in Creatie(si noi suntem ,precum heruvimii,tronuri de odihna pt Dzeu,nu doar la Sf Liturgie ci in tot ceasul!)pt ca El sa coboare liturgic in noi ,in inima unita cu mintea coborata in ea,unita cu ea intim si tainic,si sa se odihneasca in noi,luandu ne apoi cu El spre a ne odihni noi in ziua eternitatii,lumina taborica a zilei a 8 a.
Acesta e urcusul crestin prin praxis,iluminare si unire(theosis)pe care ni l propune Hristos si ni l indruma Sf Parinti.Si de aici esecul duhovnicesc al nostru,al synaxei liturgice din parohia noastra si in general a Bis locale si a celei Una,universale.Aici e inecul in cei trei de sase,in Vinerea cazuta a caderii ,inecului in Creatie,in sasele neluminat de odihna lui sapte spre zarile luminoase si infinite ale optului Imparatiei.
Mistagogia Sf Maxim,ambigua.Rasp catre Talasie,Capetele mistice si cele teol sunt limpezi si consuna cu toti ceilalti Parinit,incepand de la Capadocieni,Neptici si pana la Palama si Cabasila,in ultimul veac bizantin.Si continua pana la Velicikovski ,Serafim de Sarov si pana la parinitii contemp noua.
Un sg mesaj!Maria partea cea buna si a ales .Ea nu se va lua in mod sigur de la ea.Nici Marta nu trebuie dispretuita,insa,dovada miscarile de mare amploare pornite de Par Paisie la Mt Athos ,prin koinotiat si apoi prin Sf Sinod in toata Grecia,de refuz al identitatii electronice si al viitoarei pecetluiri.
Articolul par Savatie denota dreapta socotinta si subscriu pe de a ntregul.
Fiecare vom frace in dreptul nostru ceea ce vom avea in constiinta comuna,liturgica,cf cu varsta noastra duhovniceasca de acum si din momentul marturisirii,care pt unii(in special pt monahi,aflati ca de obicei ori in iad ori in linia intai0 iata,a si sosit!
In mai putin de treizeci de ani vom vedea o separare a apelor,o re intrare in catacombe,o adeverire a cuvintelor de foc ale Sf Lavrentie al Cernigovului si ale Par Porfirie,care a conglasuit cu Par Paisie si chiar cu Par cleopa.,cu Velimirovici,cu Par justin si cu toti cei aflati acum in viati ,parinti vii si scriitori bisericesti in care Duhul isi desavarseste chiar acum si chiar in acest mid contemporan cu noi,Chipul.
Harul cu noi ,cu toti,si pe niciunul nu piarda Domnul in dimineata aceea luminata a Venirii Lui cu ingerii si miliardele de sfini
Catalin pr.

Anonim spunea...

REVOLUTIA bate la usa!!!

Tara freamata, oamenii vorbesc pretutindeni... Nimeni nu mai crede in minciunile si gogosile parlamentarilor si ale partidelor, fie ele care-ar fi. Masoneria nu mai poate controla situatia cu ritualurile ei nenorocite de anesteziere a romanilor.

Suntem in pragul unei noi REVOLUTII!!!

Degeaba mai pompeaza masonii balciuri ieftine prin mass-media ca nimeni nu le mai ia in seama; degeaba incearca disperati masonii sa iste tot felul de diversiuni ca sa distraga atentia romanilor. Si-au pus capete peste tot: in invatamant, medicina, cultura etc. Vor cadea cu totii cat ai zice „peste”!!! Paharul s-a umplut!

Cele doua tabere vor fi:

—Cei care cred in Dumnezeu si fac Voia Lui in Romania;
—materialistii, in primul rand masonii si toti cei care prin viata lor fac jocul acestor nenorociti de masoni.

Victoria va fi a Neamului Romanesc, sustinut de Dumnezeu si de Sfintele Puteri Ceresti. Romania isi va inchide granitele intr-un scurt timp si se va „rupe” de Fiara masonica, de Uniunea Europeana si de toate celelalte organizatii masonice precum Organizatia Natiunilor Unite etc. Va fi o „rupere” de sistemul demonic de control al oamenilor pe care masonii din toata lumea cauta actualmente sa-l impuna gradat, avand drept „pasi” principali:
- cardurile bancare si cartile de credit,
- sitemele RDS, RCS, telefonia mobila, internetul si sistemele GPS etc.
- codurile de bare si
- microcipurile RFID, care sunt TINTA lor!!!

Aveti grija ce faceti si cui slujiti prin faptele voastre, caci vremea a venit!!!

Anonim spunea...

Bai Tara (aici este "anonim") bai...si pe blogul parintelui Savatie, si aici...si Dumnezeu stie pe unde ai mai postat manifestul tau de lupta. Mai tata mai, baga capul sub dus si linisteste-te o tzara, bea si o rachie si culca-te. Sper sa te trezesti cu ganduri mai pasnice:)

Anonim spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=rhqtLefUvA4&feature=related