joi, 15 ianuarie 2009

Nevrednica posteritate a lui Eminescu


Iacată se împlinesc 159 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu. În vară se vor rotunji şi 120 de ani de la moartea sa - atît de relevantă pentru felul în care îşi tratează acest popor valorile. Deci, vom asista la noi rafale ditirambice şi la altele injurioase ţintite către numele său dar ricoşînd aiurea. Apoi, îl vom uita pînă la o nouă aniversare/comemorare.

De peste un veac se vorbeşte întruna despre Eminescu. Venerat şi diabolizat, redus la postura de poet - fie el şi naţional - sau anexat ca ideolog şi simbol politic, n-a lăsat pe nimeni indiferent. Dar cît de puţin este înţeles!

Fără Eminescu, ideea de român este schiloadă. Dar la fel şi cu un Eminescu răstălmăcit, dispreţuit, idolatrizat tîmp, necunoscut în adevărata sa substanţă umană, ignorat în privinţa fundamentelor gîndirii sale, gustat ca o glazură, numai pe deasupra, tîrît în penibile războaie româno-române, manipulat ca legitimaţie de român absolut, făcut ţintă a frustrărilor şi ţap ispăşitor al urilor.

Eminescu este astăzi exact opusul a ce ar fi meritat - şi poate că a sperat - să fie.
În loc să devină un model, Eminescu a fost transformat de nevrednicia noastră într-un steag, care trece de la o tabără la alta şi este tratat în consecinţă, sărutat sau scuipat. Cînd nu este pur şi simplu ignorat.

Eminescu trebuia să rodească în noi. Modelul său de căutare intelectuală, de efort creator, de verticalitate şi de iubire s-ar fi cuvenit să se imprime în fibra noastră etnică. Dacă ne-am fi străduit să-l pricepem şi să ni-l asumăm în chip esenţial pe Eminescu, am fi putut deveni ceva mai buni. Poate că nu-i prea tîrziu să începem a creşte întru Eminescu.

6 Comentários:

Ion de la Chiuiesti spunea...

Ideea de roman se confunda cu Eminescu. Noi nu ne ridicam la nivelul ideei.

Anonim spunea...

"Rost"-ul il scuipa sau il venereaza pe Eminescu?

Unknown spunea...

@ anonim:

Te-ai gindit mult pina ai pus intrebarea asta? Ia citeste matale, daca nu ti-o fi prea greu, in arhiva ROST numarul dedicat lui Mihai Eminescu. Si, daca nu ti-e de-ajuns ca sa te lamuresti, mai da o cautare in arhiva si vei mai gasi niste articole. Apoi, ia si cartea scoasa de noi "In cautarea rostuli pierdut. 20 de calauze ale culturii nationale", unde vei gasi ceva despre Eminescu. Hai, spor la citit!

Anonim spunea...

Degeaba, badie Claudiu, asta e din sleahta de anonimi care nu rezista la lectura! Pe ei nu-i intereseaza adevarul, nici sa se lamureasca in vreun fel de ceva, ci numai sa-si verse orbeste veninul. Pentru unii ca astia exista Vadim si toti cei de teapa lui. Asta e armata prostiei abjecte care, dupa ce a otravit mediul ambiant, umbla acuma sa otraveasca si spatiul virtual. Si sa nu uitam ca unii ca astia, la vremea lui, nu l-au crutat nici pe marele Eminescu!

Anonim spunea...

Comentariul la Doina lui Eminescu facut de Razvan Codrescu si publicat in revista Rost ar trebui sa-l invete pe dinafara orice roman, impreuna cu poezia lui Eminescu!

Ion I. Marcu

Liliana spunea...

Felicitari pentru articol si pentru site!