marți, 22 iulie 2008

Pr. Iustin Parvu: "In Biserica au fost mereu si tradatori, si eroi"

Aflat la Scoala de Vara de la Sighet, parintele Iustin Parvu, staretul de la Petru Voda - Neamt, i-a acordat un interviu interesant lui Victor Roncea.
Intre altele, parintele Iustin cere canonizarea sfintilor din inchisori.

Parintele Iustin are insa si alte afirmatii, ceva mai dure:

"In situatia grea, de scandaluri, discutii tumultuoase si tulburari care s-au abatut asupra Bisericii si natiunii noastre in ultima vreme, mi s-a cuprins sufletul de durere si m-au lasat fara de glas. Dusmania s-a inmultit pana si intre noi, crestinii ortodocsi, si ajungi sa nu mai poti spune nimic, ca totul ti se rastalmaceste si iti intorc impotriva ta orice cuvant sau atitudine. Atata diferenta este intre crestinii de azi si fratii mei de suferinta care si-au dat viata in puscarii pentru Dumnezeu si neamul lor!"

"Cît priveşte viaţa noastră bisericească, noi nu putem să avem nici o stare bună, atîta vreme cît vom avea în fruntea Bisericii o ceată de tîlhari şi de vînzători. Toate relele vin tot din cauza trădătorilor care au fost cumpăraţi!"

"Nimic nu i-a deranjat pe occidentali mai mult decat ortodoxia. De aceea trebuie sa fim consecventi, sa fim putin mai curajosi, sa avem oleaca de intentie buna si Dumnezeu ne va dezbraca de duhul acesta al temerii, al fricii, ca sa putem duce mai departe carul acesta al Ortodoxiei care merge asa de greu, pentru ca toti se opun acestui ideal crestin-ortodox. Dumnezeu sa-i ierte pe toti ai nostri si ma rog ca sa le lumineze bunul Dumnezeu mintile, ca sa fie cat mai aproape de adevarul acesta ortodox. Pentru ca daca nu vor fi atenti si vor lua numai partea acesta a veniturilor si a afacerilor, atunci noi ne vom prabusi. Dar sigur, ca intotdeauna, va ramane totusi si o elita de oameni, care vor lua asupra destinul tarii. Intotdeauna au fost si tradatori, au fost si eroi in cadrul neamului si Bisericii. Asa ca nu deznadajduim, ci ducem mai departe greutatea si povara acestor vremuri in care ne aflam. Pentru ca, sa nu uitam, Hristos ne-a fagaduit : "Eu sunt cu voi pana la sfarsitul veacului. Amin."

6 Comentários:

Anonim spunea...

Multumiri pr.Iustin pentru acest cuvant in duhul adevarului.

Anonim spunea...

Multumiri pr.Iustin pentru acest cuvant care ne mai intareste duhovniceste.Dumnezeu sa-i rasplateasca jertfa si marturisirea.

Anonim spunea...

multumiri pr. iustin dumnezeu si maica domnului sa va intareasca in a marturisi mai departe mult timp de acum inainte duhul adevarat al ortodoxiei noastre

Anonim spunea...

te iubim pr. iustin

Anonim spunea...

TE IUBIM PR. IUSTIN,AI GRIJA DE NOI.

Anonim spunea...

Pr iustin mulţumim pt k astazi înk mai avem ast de marturisitori ai ortodoxiei