vineri, 8 iunie 2012

Se umple Cerul de martiri. Azi a plecat şi Constantin Iulian

Azi, la ora 10.20, a trecut la cele veşnice dr. Constantin Iulian (n.1929), preşedintele Federaţiei Române a Foştilor Deţinuţi Politic Luptători Anticomunişti. Constantin Iulian a fost deţinut politic timp de 13 ani, fiind întemniţat în 1948 ca şef al Frăţiilor de Cruce din Vaslui. A  fost unul dintre puţinii intraţi în malaxorul "reeducării" de la Piteşti care au rezistat pînă la capăt verticali. Eliberat în 1954, a fost rearestat doi ani mai tîrziu şi condamnat în lotul lui Puiu Atanasiu, pentru tentativa de reorganizare a Mişcării Legionare. În timpul reeducării de la Aiud nu a făcut nici o concesie, drept pentru care a stat aproape numai în Zarka. Eliberat în 1964, cu decretul de amnistie generală, şi-a terminat facultatea şi un doctorat în hidrotehnică. După '90 a fost profesor la catedra de hidrotehnică a Politehnicii bucureştene. Între anii 1995 şi 2005 a fost preşedintele Partidului Pentru Patrie, fondat de foşti deţinuţi politic legionari. 
Puteţi afla mai multe despre această personalitate-reper dintr-o ediţie a emisiunii "Profesioniştii", aici.
Dumnezeu să-l odihnească!

UPDATE
Înmormântarea va avea loc Duminică 10.06.2012, începînd cu ora 11,oo, la Cimitirul Străuleşti 2. Pentru transport, participare, detalii cu privire la protocol, contactaţi: 0722749249, e-mail: buciumul@yahoo.com, Florin Dobrescu. 

Constantin Iulian, revenit la Jilava, de data aceasta în libertate (2010). Foto: Irinel Cîrlănaru


Jilava, oct. 2010. Foştii deţinuţi politic Gheorghe Jijie, Constantin Iulian şi Marcel Petrişor rememorează patimi din închisoare. Foto: Irinel Cîrlănaru

3 Comentários:

Ioana spunea...

Dumnezeu sa-l odihneasca! Am vazut - nu o data! - emisiunea Eugeniei Voda si am ramas fascinata de forta interioara a acestui barbat demn, dedicat unui crez si luminat de credinta.

Ioana spunea...

Dumnezeu sa-l odihneasca! Am vazut - nu o data! - emisiunea Eugeniei Voda si am ramas fascinata de forta interioara a acestui barbat demn, dedicat unui crez si luminat de credinta.

Sararu Marius spunea...

Dumnezeu sa-l odihneasca! A fost un om deosebit, ramanem tot mai singuri...