luni, 28 iulie 2008

Este posibil un intelectual public antiglobal în România?

de Ovidiu Hurduzeu

De la caderea comunismului pâna în prezent, autointitulata noastra „elita intelectuala" a trâmbitat globalismul. Cei care s-au opus acestei tendinte au fost marginalizati. Mai nou, capata însa voce un intelectual român „antiglobalist", ce are toate sansele sa se „globalizeze", geografic.

„Intelectualul public global" este un produs ideologic. În linii generale, el întruchipeaza „monstruoasa coalitie" dintre globalism si stângism, care s-a cimentat în ultimele decenii în vederea construirii Vajnicei Lumi Noi. Astazi, „intelectualul global" este chemat sa legitimeze în ochii opiniei publice o inginerie (în sensul termenului englezesc engineering) economica, sociala, culturala si religioasa de proportii planetare, nemaiîntâlnita în istoria umanitatii. Pentru oamenii lucizi, care înteleg mecanismele de functionare a globalismului si resorturile lui ideologice, întrebarea este urmatoarea: „Cum ar putea un «intelectual public» dintr-o tara oarecare sa-si faca auzita vocea pe plan international, atunci când el se opune celor cinci ipostaze ale «globalului »: corporatismul economic (ipostaza economico financiara), statul managerial (ipostaza sociala), multiculturalism (culturala), ecumenism (religioasa) si utopism (utopia statului mondial în chip de ipostaza «ocult»-politica)? O alta întrebare, la fel de importanta: Cum s-ar putea dezbate public, atât la nivel local cât si international, problemele reale ale societatilor umane, în locul problematicii ideologice, deseori diversionist impusa pe toate canalele media de corifeii planetarizarii?

Continuarea, in Adevarul de azi.

5 Comentários:

Anonim spunea...

Incep sa apara primii "spini" in "corola de minuni" a globalizarii:)) Sa dea Dumnezeu sa avem din ce in ce mai multe voci publice in spatiul nostru cu adevarat mioritic!

gheorghe fedorovici spunea...

Figura intelectualul antiglobalist reiese mai puţin din textul dlui Hurduzeu publicat acum în Adevărul; ea trebuie căutată în primul rînd în cele două eseuri publicate în cadrul manifestului "A treia forţă", la care autorul face o trimitere explicită. Acest articol trebuie văzut în continuarea manifestului amintit, ca o dezvoltare şi explicitare. Indispensabil pentru înţelegerea sensului acestei mişcări conservatoare providenţiale (ca toate lucrurile care vin atunci cînd nu le mai aşteaptă nimeni), este şi eseul dlui Hurduzeu "Reţeaua" (http://convorbiri-literare.dntis.ro/HURDUZEUiun8.html)

redivivus spunea...

Excelenta analiza.
Scris intr-un format compact si la obiect, autorul isi dovedeste cu prisosinta competenta.

Fenomenul descris nu este compartimentalizat, pe tari.... ci este "global". Aici poate fi o fisura care va grabi cadera acestui sistem. Prea se incearca cu toti in acelasi timp.
Trist este fenomenul cozilor de topor. Spre deosebire de "needucatii" Moscovei (anii 50), "reeducatii" de Bruxelles ai zilelor noastre, par a fi cu staif, cu o oarecare stire de carte, cu oarece hartiute de la stabilimentele zilei.
Aparentele, puse in lumina reflectorului "pe sticla" aduc a realitati... dar deh... iese omul in lume a doua zi...si realitatile sunt cu totul altele.
Ca o mica butada... readuc aminte timpurile cand ni se arata (tot pe sticla)...cat de bine era.. si marile realizari ale "epocii de aur". Dar... iesea bietu om la coada la lapte... si se lamurea rapid.
Cam asa este si va fi si acum. In plus.. poate ca in situatia de astazi, deziluzia sa joace un rol paradoxal.
Cert este ca ..."dumiritul" va fi mai greu la romani de data asta (nu numai la romani... altii..chiar nu se mai trezesc).
Intratul in UE a creat o ...psihoza (tot romanul vorbeste de afaceri si de ridicat case). Cand va veni momentul intalnirii cu realitatea... abia atunci, din punct de vedere social, ideile "incorecte politic" vor avea trecere la masa.
Ce este de facut ?
Baricada celor putini, trebuie cu orice pret mentinuta. Adevarul trebuie tipat de pe acoperisuri. Trebuie raspandite stirile reale pe internet. Trebuie dezvoltata o "cultura pe sub masa" din moment ce acesti noi corifei, sugruma toate tentativele unui dialog. Aceasta "cultura pe sub masa" va trebui sa fie si sa ramana de cea mai buna calitate.
Dialog ?
Sa fim seriosi... "politic-corectul" este o coada de topor mult mai rafinata decat varianta "Da ba actili ! ".
Ii vom vedea curand ingramadindu-se aici pe blog cu sfaturi hazlii...:)
Toate popoarele sunt chinuite de aceasta caracatita...si aici este singurul lucru in care au reusit pe deplin globalismul".
Recomand "America de la democratie la fascism" al lui Aaron Russo (video.google) pentru un mic aspect tehnic referitor la "cum"...pentru ca
"cine" si "de ce"...le cam stim.
Rabdare, multa rugaciune, lucrarea Sf Duh... si va trece si aceasta urgie.
Uitandu-ne in jur, pierderile sunt ingrozitoare. Sunt josnice. Din urgia comunista am iesit cu o elita spirituala formidabila, "capitalul" de durere a fost intors inmiit de locurile din suflet create de martirii si sfintii inchisorilor.
Din nenorocirea "globalizarii" vom iesi mult mai saraci (si) cu duhul.
DAR VOM IESI !
Cu rabdare si credinta in D-l numai de pe aceasta baricada se poate iesi; prin munca si gandurile celor putini care sunt si vor fi sarea pamantului.

A scrie si a activa social "antiglobal" este intr-adevar o mare responsabilitate pentru viitorul societatii romanesti (si nu numai) iar cei care aleg sa o faca isi asuma constienti anumite consecinte.

Valorile celor ce-si asuma aceasta responsabilitate dura sunt adanc ancorate in morala crestina... SINGURA care ramane neargumentabila, non negociabila si absoluta.Asta se poate vedea si din "rata de dezertare la inamic" din randurile celor ce se situeaza public (sau nu) in aceasta tabara: extrem de mica... avand in vedere tentatiile, slabiciunea omului, orgoliile vremelnice, etc.

Dreptatea, ca de atatea ori... este cu cei putini.

Ceilalti practica intelectual.
Este cel mai parsiv mod de a "parveni" social, de unde ... pretul ieftin si stapanii multi.

Scuzele de genul... "n-au stiut saracii".. nu tin in cazul asta tocmai din cauza ca subiectii au un oarece standard intelectual care da insa cinstea pe rusine cum se spune...

Anonim spunea...

Incepe sa sune iar a artilerie grea. Vorba lui Carol I: "Asta-i muzik ce-mi place!". Trageti fratilor ca riposta o sa fie pe masura. Adica or sa sufle din tevile pline de cornete din hartie. De ziar. O sa ne blogalizam cu succes in continuare. D-le Hurduzeu, va doresc sa mai publicati repede, cat mai puteti...

redivivus spunea...

Apropos... ca tot ne astepam sa se dea cu "antisemitismu'n populatie"...

Iata ce spune Poporu' Ales (prin reprezentantii sai) despre noul curent politic numit "Neoconservatism" (sub al carui "semn" lumea se misca la acest moment).

Acest articol a aparut in revista Forward (publicata la New York):

http://galbeckerman.wordpress.com/2006/01/06/the-neoconservative-persuasion-examining-the-jewish-roots-of-an-intellectual-movement/

Preventiv pentru cei cu "UE Europa" : lectura placuta....:)