marți, 8 iulie 2008

Si in Sinod se ingroapa romaneste orice scandal?

Aflu pe seara ca in Comisia Canonica a Sinodului, adica tocmai aceea care ar trebui sa vegheze la respectarea regulilor in Biserica, s-a propus rezolvarea "cazului Corneanu" in stil pur romanesc. Dupa vorba carageliana "sa se revizuiasca primesc, dar sa nu se schimbe nimica", mitropolitul Corneanu va fi pedepsit, dar de fapt nu va fi! Cum asa? Ca la noi: i se va da o "mustrare". Canoanele cer caterisirea? A se slabi! Poporul este in pragul confuziei vecine cu erezia? A ne scuti! Mii de credinciosi mireni si zeci de manastiri din tara si de la Athos implora Sinodul sa pastreze neatinsa dreapta-credinta? Hai sa fim seriosi, ce atita galagie?
Si daca mitropolitul Corneanu se va lasa din nou prada "emotiilor" si va gusta din "impartasania" catolicilor, cine-l va putea opri? Ca doar e ierarh. Si daca exemplul sau de "vladica" va fi luat de tot mai multi slujitori ai altarului de prin Banat, ce va face Sinodul? Ca deja aud ca astfel de nazdravenii se mai intimpla, dar cu fereala, ca pina acum nu era voie. De-acum sa te tii.
S-or fi saturat si sinodalii nostri de straiele vechii ortodoxii, ca prea nu-s "aggiornate" si poate s-or gindi sa le schimbe cu cele mai ochioase ale Apusului.
Totusi, sa nu anticipez hotarirea Sinodului, ca va mai lucra si Sfintul Duh si poate iar ma contrazice...
Este insa cu adevarat trist ca din cinci ierarhi membri ai Comisiei Canonice trei sint considerati "traditionalisti": IPS Teofan, mitropolitul Moldovei, care este si presedintele Comisiei, IPS Andrei, arhiepiscop al Albei Iulii, PS Justinian, episcop al Maramuresului. Sursele mele spun ca toti au imbratisat ideea impaciuitorista. Ma mir foarte (unul dintre motive se va vadi miine). Si mai mult ma nedumereste pozitia PS Justinian, care este la 180 de grade fata de cea exprimata in Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.
Nadajduiesc ca nu s-au lasat intimidati de nimeni. Ca la alte daraveli nici nu vreau sa ma gindesc.

23 Comentários:

Anonim spunea...

din pacate acestia ne sunt arhipastorii:fara demnitate chiar atunci cand e vorba de Biserica lui Hristos!compromis la mare apostaziere!de ce sa mai ramanem ortodocsi P.S.Iustinian?!!!

Anonim spunea...

Foarte bine spus, Claudiu, felicitarile mele. Curat murdar, dom'le ca sa parafrazam pe acelasi Caragiale.

Ma mira, efectiv, n-am cuvinte, daca intr-adevar IPS Teofan si PS Andrei au acceptat ideea compromisului. Nu stiu despre IPS Teofan ce staff are, dar IPS Andrei e inconjurat in mare parte de nulitati.

Adeptii Desei Impartasanii, care merg pe ideea "rationala", "inteleapta" a caii de mijloc, dar nu e vorba de o cale de mijloc definita prin ea insasi ci de o cale de mijloc definita prin parametri proprii.

Cum spunea si Pr Iustin e inflatie de smerenie in tarisoara noastra. Oare toti is spalati pe creier? oare carui fapt se datoreaza gandirea asta laxista? Mai ales la cei pe care ii consideram "traditionalisti" ? Singurul care are "vana" se pare ca este IPS Bartolomeu. Dar si el are destule bube-n cap si plus de asta, dupa ce n-o mai fi Sfintia Sa, cine va prelua fraiele?

Vom ajunge o corabie in deriva? Ne vom inchina la rusii comunisti? Mai viabila vad o apropiere de Biserica Georgiei, dar ca intotdeauna, cei marunti nu sunt bagati in seama. Mergem tot cu Maica Rusie, ca deh... asa-i romanul...

Anonim spunea...

Previzibil planul kgb....Ne-au "copt-o"... Iaca, acum, daca Mitropolitul Nicolae nu e caterisit, e de prevazut ca peste 400 de manastiri si schituri, calugarii romani de la Athos, cateva milioane de ortodocsi - care stiu exact ce vor- probabil ca se vor constitui, in curand, intr-o Biserica ortodoxa noua. Poate ca autoritatile vor cauta atunci sa-i sustina pe ecumenisti, ori o impacare.... Va fi insa prea tarziu... planul cel rau din rasarit va rula deja....

Anonim spunea...

Frate, sa speram ca vei fi contrazis de lucrarea Sfantului Duh! Altfel de va fi, ne vom afla in fata unui precedent deosebit de periculos pentru unitatea Bisericii noastre. Oricare va fi hotararea Sinodului, noi vom marturisi pana la capat. Dumnezeu sa ne ajute!

Anonim spunea...

Dea Sfantul Duh sa ramanem uniti! Sunt convins insa ca multi iubitori ai Ortodoxiei isi vor pierde increderea in Sf.Sinod daca se va merge pe ideea de compromis. Ce copilarie!.... Pai atunci caut sa ajung ierah si vand Biserica la baptisti, adventisti etc... ( gasesc si argumente, stati fara grija), stiind sigur ca voi fi iertat de " copilaria" mea, introducand dihonia in Sfanta Biserica a lui Hristos....

Anonim spunea...

Anonime 2, am o intrebare: pe cine vezi cap al viitoarei noi Biserici, daca Doamne fereste se va intampla asa ceva? Trebuie si ierarhie, sau devenim Mitropolie a rusilor?

Trist. Jalnic chiar... Vai de noi...

Autoritaile au tot interesul sa sprijine schisma si "ecumenismul". Oricum, vom marturisi ca n-avem ce face...

Anonim spunea...

Ei, domnilor. nu vi se pare ce prea v-ati incruntat?!
Nici Sinodul, nici pastorii nu mai corespund exigentelor dvs, iar Sfantul Duh, Marele, Mangaietorul si Dreptul e {Doamne , iarta-ma1} privit cu oarecare indoiala...
Sa asteptam cu incredere ziua de maine
Sa zicem impreuna Tatal Nostru:
"Si ne iarta noua greslile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri..."

Razboi intru Cuvant spunea...

Mai rau chiar decat auzisem si noi... Cumplit :(

Anonim spunea...

Bati campii. Intotdeauna prea tarziu dar ii bati!

Anonim spunea...

Atatea prostii cate am citit pe bloguri in zilele astea n-am citit in viata mea! Claudiu si acolitii, v-ati pierdut mintile?

Anonim spunea...

Va rog sa-mi spuneti cum intelegeti pasajul biblic "râvna casei Tale m'a mâncat" (Ps. 68, 9 si In. 2, 17)?

Anonim spunea...

Eu, sincer, nu astept o caterisire... ar fi o extrema! Nici o trecere cu vederea, ar fi alta extrema! Eu asa vad lucrurile: Sinodul sa reafirme clar comuniunea cu celelalte biserici ortodoxe, respingerea ferma a dublei impartasiri, sa mustre gestul mitropolitului, dar si pe a lui Sofronie, sa-i puna sa isi ceara iertare public si sa se dezica de gresala, sa-i primeasca apoi, daca fac aceasta, dandu-le canon: la unu pensionarea, la altul retragerea dreptului de a accede la o functie mai inalta. Daca cei doi accepta e ok, daca continua sa sustina greseala facuta: caterisirea. Dar sa-i lase pe ei sa se hotarasca: mergeti cu noi sau cu unitii. Daca merg cu unitii sa se autoexcluda. Daca se pocaiesc si se pun in randuiala, asta e, mergem mai departe.
Nu uitati ca Arie a fost reprimit in biserica de cateva ori si, inainte de a crapa, era pe cale sa fie din nou primit. Eu asa as vedea rezolvarea problemei, pe o cale de mijloc.

Unknown spunea...

Din pacate se pare ca ati uitat de PS Teofan sau poate nu v+au picat in mana pozele in care a fost surprins slujind cu ereticii. Sau cati dintre noi cunoastem oare faptul ca Teofan a semnat acum cativa ani un act de recunoastere a monofizitilor ca biserica. Cascati ochii fratilor, daca nu facem noi ceva.. nu va face nimeni. Acum nu-i mai baga nimni la reeducare, dar le e mai frica decat atunci, ca si-or pierde painea si scaunul. Mi-e scarba. " Mai bine un razboi in numele lui Dumnezeu decat o pace in numele dracului " - Dan Puric

Unknown spunea...

@ PR Suciu

Parinte, fiti serios! ABSOLUTUL nu se discuta!

Anonim spunea...

Pr Suciu, imi cer scuze, dar nu mai e vreme de jumatati de masura. Laicatul obisnuit ce va intelege dintr-o asemenea masura? Ca nu e kiar asa de rau ca s-a impartasit Corneanu cu greco-catolicii, ca Sofronie n-a dat-o in bara prea tare ca a slujit Boboteaza cu un eretic. Nu. Acum trebuie taiat raul de la radacina. E nevoie sa se vada clar ca suntem ortodocsi.

Razboi intru Cuvant spunea...

Se pare ca s-a schimbat astazi propunerea Comisiei canonice a IPS Teofan, care a devenit CATERISIREA. La ora asta e un razboi in toata regula, tabara ecumenista a luat foc si tensiunea este maxima. E foarte posibil sa dureze inca foarte mult sedinta si nu e exclus ca nici sa nu se poate incheia azi sau sa se incheie foarte, foarte tarziu.

ESTE NEVOIE DE MULTA RUGACIUNE!

Anonim spunea...

Parinte Suciu, ce optiune? Eu cred ca deja au optat. In gestul lor a existat premeditare. Gesturile radicale cer solutii radicale, in speta, caterisirea.

Răzvan Codrescu spunea...

Iată că s-a găsit o cale de mijloc: mizeria căii de mijloc, dar totuşi o cale de mijloc...
Cît despre Arie, astăzi n-ar avea de ce să fie reprimit, căci nici n-ar mai fi fost dat afară!

Anonim spunea...

Mda, nu sunt multumit de decizia Sinodului decat in foarte mica masura. S-a reafirmat ortodoxia noastra prin raportarea, deocamdata, la Canoanele Bisericii Ortodoxe dar, pe de alta parte, in cuvantul patriarhului, se recunoaste un efort sustinut de redefinire a acestor canoane pe fagas unionist. Apoi decizia insasi incalca canoanele ortodoxe caci penitentii nu au de suferit nimic: nici canon, nici decadere din treapta, nici pocainta publica... nimic.
Nemultumit total de atitudinea mitropolitului Nicolae care nu constientizeaza greseala si regreta, nu gestul ci ca s-a ajuns aici?! in sinod, conform declaratiilor de la Trinitas. Pe Sofronie il cunosc personal si tare ma indoiesc de cainta lui! Nemultumit de scorul din urma votului, nu se putea ca Inaltul Anania sa ramana singur! Pacat ca are o varsta asa inaintata. Una peste alta s-a facut o pace stramba, s-a evitat, probabil, o schisma dar de fapt lucrurile se desfasoara cu un tempo mai lent in aceeasi directie! Macar, de acum, putem sari in sus, sa ne dea pace cu Saptamana de rugaciune ecumenica, pe baza deciziei luate in actuala sedinta.
Cititi Apostolul si Evanghelia zilei de ieri! Graitoare...
Sa ne ajuta Bunul Dumnezeu!

Anonim spunea...

Domnule Tarziu,

Desi stiu ca nu veti publica commentul va rog doar sa imi raspundeti la urmatoarea problema:

Poate ca romanii de rand nu stiu cum au stat lucrurile la Sf Sinod de pe 8 iulie. Nici Sf Sinod nu a facut publice aceste lucruri pentru a nu crea si mai mare scandal.

Nu multi stiu ca, decizia Sinodului a fost conditionata de aparitia unor poze cu IPS Bartolomeu impartasindu-se nu cu greco catolicii, ci cu romano catolicii. "Leul Ardealului" cum dvs il numiti nu a mai fost asa leu cand PF Daniel a cerut si caterisirea celor doi, dar si caterisirea IPS Bartolomeu. Cel care venise la Sinod cu dosarele de caterisire ale celor doi a ajuns sa ceara astfel la Sinod iertarea lui dar si a celor doi.

Stimate domnule Tarziu,

Ceea ce v-am zis nu sunt fabulatii ale mele si in caz ca nu ma credeti, puteti intra in contact cu un angajat al Cancelariei Sf Sinod care stie ce s-a discutat.
Rugamintea mea este sa postati commentul dar sa dati si un raspuns pe blogul dvs, dealtfel un bolg cu articole foarte interesante.

Unknown spunea...

pt. anonimul care-l ponegreste pe IPS Bartolomeu:

Un singur cuvint: fabulatii! Cine v-a informat, fie v-a intoxicat, fie v-a manipulat. Si e de mirare ca sinteti asa de credul. Adica va imaginati ca, daca ar fi avut un astfel de gest in spate, IPS Bartolomeu ar mai fi ramas singurul rezistent pe linia ortodoxa?

Ma tem ca de fapt nici dvs nu credeti asta si ca nici n-ati fost intoxicat, ci ca sinteti cel care incearca sa manipuleze opinia publica.

A fost o singura acuzatie - lansata de un episcop greco-catolic, care in acest conflict pentru mine n-are credibilitate - asupra IPS Bartolomeu ca ar fi impartasit cu buna stiinta niste preoti greco-catolici. Nu stiu daca e adevarat, dar nu cred. Si daca e, poate ca, mai inainte, preotii cu pricina au revenit la dreapta-credinta.
In tot cazul, ramine cuvintul acelui episcop greco-catolic contra cuvintului IPS Bartolomeu. Eu il cred pe ultimul. Mai ales ca aceasta tentativa de santaj (caci informatia a fost publicata in presa centrala chiar in ziua votului in Sinod asupra cazului Corneanu-Drincec) nu a dat roade, iar IPS Bartolomeu a fost ferm pe pozitie.

Anonim spunea...

auzi domnule tarziu, ce rost isi mai au comentariile astea daca nu le dai pe sait? de ce nu pui si parerile care nu sunt departea Domniei tale? ca sa manipulezi lumea naiva? la ce te ajuta asta? la mantuire?... macar...

Unknown spunea...

@ anton-oradea:

auzi, dom' anton, crezi ca eu am doar grija blogului? afla ca mai am si altceva de facut. dau drumul la comentarii cind pot. si da, pe unele le cenzurez, pt ca asa socotesc.
insa comentariul dumitale, desi cam aiurea, l-am publicat. vezi unde l-ai postat, ca e la alt articol, nu aci.