marți, 22 iulie 2008

Despre martiri ai temnitelor comuniste, la Vaslui

Vineri, 18 iulie, orele 13.00, în sala „Arta” a Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” din Vaslui a avut loc vernisajul expoziţiei „Destine de martiri”, organizată în colaborare cu Muzeul Judeţean Ialomiţa, Consiliul Judeţean Vaslui, Asociaţia ROST şi Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

„Destine de martiri” este a doua dintr-o serie de expoziţii itinerante dedicate unor personalităţi creştine care au suferit în timpul regimului comunist. Manifestarea vine in continuarea evenimentului din 27 aprilie 2006, organizat la Slobozia sub genericul „Patru biografii de cărturari/Patru destine de martiri”, care a cuprins o expoziţie de documente, fotografii şi obiecte aparţinînd lui Nicu Steinhardt, Radu Gyr, Vasile Voiculescu şi Mircea Vulcănescu. De această dată au fost evocaţi, prin intermediul documentelor, Valeriu Gafencu, cel supranumit „Sfântul închisorilor”, Sandu Tudor, cel care a pus bazele mişcării spirituale „Rugul aprins” de la mănăstirea Antim, pr. Gheorghe Calciu, pr. Arsenie Papacioc, pr. Arsenie Boca şi Ioan Ianolide. Pentru fiecare dintre cei evocaţi s-a realizat un medalion biografic, prin intermediul a peste 300 fotografii, manuscrise, publicaţii, documente, incluzând sentinţe judecătoreşti, fişe de penitenciar, foi de carceră, fotografii de filaj, note informative, fişe de interogatoriu, memorii, declaraţii, corespondenţă.

Realizarea expoziţiei care a ajuns acum la Vaslui (si care va mai merge in alte citeva orase) a fost posibila mai ales prin stradania Emiliei Corbu, arheolog şi doctor în istorie, a cercetătorilor George Enache şi Adrian Nicolae Petcu (CNSAS), precum şi artistului plastic Gabriela Radu. La Vaslui, acestia s-au bucurat de colaborarea fructuoasa a prof. Ioan Mancaş, directorul Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” din Vaslui, si a muzeografului Mihai Şelaru.

În deschidere, prof. Ioan Mancaş a subliniat importanţa realizării acestei expoziţii pentru muzeul judeţean din Vaslui şi pentru comunitatea locală. Doamna Emilia Corbu a facut o scurtă prezentare a celor şase personalităţi evocate, arătând că momentul de la Vaslui îl continuă pe cel din urmă cu trei luni de la Slobozia, precedând, la rândul său, un eveniment similar, ce va avea loc la Iaşi, în luna august. Din partea CNSAS a vorbit Dr. George Enache, care a subliniat contribuţia acestei instituţii la realizarea expoziţiei, dar şi greutăţile unei asemenea activităţi. Prof. Mihail Albişteanu, invitat din partea Asociaţiei ROST a vorbit despre demersul pe care această asociaţie şi publicaţia omonimă îl desfăşoară de peste cinci ani pentru a impune în conştiinţa generaţiei de astăzi valori ale trecutului recent, simboluri ale rezistenţei anticomuniste, în condiţiile în care în societatea noastră nu există instituţii care să se preocupe în mod preponderent şi nepărtinitor de această problematică. Domnul Constantin Iulian, fost deţinut politic, a adus propria sa mărturie, ca unul care i-a cunoscut în mod direct pe unii dintre cei evocaţi, al căror coleg de temniţă a fost. În încheiere, Dr. Constantin Teodorescu a vorbit despre valoarea artistică a expoziţiei, remarcând contribuţia doamnei Gabriela Radu.

Evenimentul, la care au participat câteva zeci de persoane, intre care şi reprezentanţi ai presei, s-a bucurat de prezenţa viceprimarului urbei.

Seja o primeiro a comentar