miercuri, 9 iulie 2008

Ortodoxia românească încotro?

COMUNICAT DE PRESĂ
miercuri, 09.07.2008

Cazul ierarhilor Nicolae şi Sofronie pune în criză relaţiile inter-ortodoxe

Printr-o epistolă memorabilă
(prima de acest gen în istoria relaţiilor cu Biserica Ortodoxă Română), adresată direct ierarhilor adunaţi ieri şi astăzi în Sfântul Sinod, toţi stareţii mănăstirilor Sfântului Munte Athos declară fără echivoc tăierea oricărei comuniuni cu episcopii care se împărtăşesc cu cei aflaţi în afara Bisericii Ortodoxe.

Scrisoarea oficială a conducerii Sfântului Munte a fost trimisă în contextul tulburărilor produse în ultima vreme de actele anticanonice a doi dintre ierarhii Bisericii Ortodoxe Române. Este vorba despre mitropolitul Nicolae Corneanu al Timişoarei (care s-a împărtăşit cu greco-catolicii în cadrul unei ceremonii solemne în data de 25 mai 2008) şi de episcopul Sofronie al Oradiei (care a litrughisit împreună cu un episcop unit la slujba Agheazmei celei mari, pe 6 ianuarie 2008, de Bobotează).

Părinţii români din Sfântul Munte se adresaseră Sinodului şi separat printr-un memoriu, în urmă cu două săptămâni, cerând cu stăruinţă să fie îndepărtate sminteala şi confuzia din popor.

Cu doar trei zile în urmă, pe 5 iulie 2008, Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol a emis un comunicat prin care îşi reafirma poziţia faţă de uniţii greco-catolici care nu se pot împărtăşi împreună cu ortodocşii la Sfânta Liturghie. Actul precizează regula potrivit căreia comuniunea euharistică (împărtăşirea) este imposibilă întrucât uniţii fac parte dintre cei de altă credinţă.

Poziţia Patriarhiei Ecumenice şi a Sfântului Munte demonstrează cu claritateo eventuală neaplicare a regulilor bisericeşti în cazul mitropolitului Nicolae Corneanu şi al episcopului Sofronie al Oradiei va conduce la tensiuni grave, fără precedent, între Biserica Ortodoxă Română şi celelalte Biserici Ortodoxe.

De asemenea, organizaţiile membre ale Asociaţiilor Laicatul Ortodox Român au reacţionat printr-un gest de proporţii uriaşe, semnând un memoriu foarte documentat care va fi luat astăzi în discuţie în Sfântul Sinod. Memoriul poate fi citit aici.

În doar şapte zile au subscris memoriului un număr impresionant de 160 de instituţii reprezentative cu caracter specific ortodox din România (55 de asociaţii şi fundaţii ale Laicatului Ortodox Român, precum şi 105 mănăstiri şi parohii), aceasta în condiţiile în care Centrul de Presă Basilica al Patriarhiei a preferat să evite informarea publicului larg despre acest eveniment. Semnatarii memoriului adresează insistent rugămintea către membrii Sfântului Sinod de a fi respectate Sfintele Canoane în judecarea celor doi ierarhi apostaţi. Se cere totodată respingerea amestecului celor de altă credinţă în treburile interne ale Bisericii Ortodoxe Romane.

Epistolele Sfântului Munte Athos şi memoriul semnat de membrii Asociaţiilor Laicatului Ortodox Român au o semnificaţie istorică unică:

1. Este pentru prima dată în istorie când Conducerea Sfântului Munte se adresează Sfântului Sinod într-o asemenea împrejurare. Athoniţii îşi motivează atitudinea astfel: „Considerăm că pentru aceste acţiuni anticanonice extreme suntem împreună răspunzători înaintea Domnului şi aceia dintre noi care tăcem sau consimţim cu făptuitorii."

2. Este pentru prima dată în istorie când părinţii români din Grădina Maicii Domnului (Sfântul Munte) trimit un memoriu Sfântului Sinod al BOR.

3. Este pentru prima dată când un număr atât de mare de instituţii ale societăţii civile şi bisericeşti (laici, monahi şi clerici) îşi dau mâna pentru a lua atitudine faţă de încălcarea flagrantă a învăţăturii de credinţă ortodoxă de către nişte înalte feţe bisericeşti.

Toate acestea încă o dată (dacă mai era nevoie) gravitatea nemaipomenită a faptelor săvârşite de cei doi ierarhi şi, mai ales, importanţa judecării cazurilor potrivit Sfintelor Canoanelor.

Nerespectarea acestora ar arunca serioase semne de întrebare asupra prestigiului proaspătului Statut de organizare şi funcţionare al Bisericii Ortodoxe Romane, care-şi revendică autoritatea tocmai de la canoanele Bisericii. Consecinţele practice ale ignorării propriilor rânduieli sunt incalculabile. Cutia Pandorei va rămâne astfel deschisă.

Se cuvine să nu dăm uitării faptul că sfinţii mărturisitori şi-au dat viaţa pentru apărarea Credinţei Ortodoxe!

De la secretariatul ASOCIAŢIILOR LAICATULUI ORTODOX ROMÂN,
Prof. Cristian Constantinescu

5 Comentários:

Unknown spunea...

Eu zic sa va asteptati la ce poate fi mai rau. Pregatiti-va cu rugaciune pt vremurile grele despre care stim cu totii ca or sa vina. Nu stiu ce mai asteptati de la ierarhi. Dupa ce a fost inscaunat Teofan in Moldova, am zis ca o va comite repede.. si a facut-o si ma asteptam. Aflasem nu de mult ca nici el nu e curat prin validarea monofizitilor si eram ochi si urechi; cat despre Bartolomeu, a dat si el cu bata in balta nu de mult spunand ca papa are succesiune apostolica si nu mi stiu ce baliverne. Astia mimeaza 2 tabere cand de fapt e numai una.. noi comentam ca in tribune si ne vom trezi ca va fi prea tarziu ca sa mai facem ceva.. Ma iertati.. se poate sa ma fi imbolnavit de cinism.. poate Sfantul Duh sa ma contrazica, vorba ta Claudiu.. m-as bucura foarte!

Anonim spunea...

Gata, s-a terminat. Nu li se va misca nici un fir de par din cap.Asa a anuntzat Ploiesteanu .Exact ce am scris acum trei zile, aici pe acest blog.Ce mai vrem cand am ales ca patriarh un apostat ???

Anonim spunea...

Azi am invatat un singur lucru: epitimiile sunt doar pentru credinciosi, nu si pentru ierarhi. Pana la urma chiar e treaba lor daca tot se iarta unii pe altii la nesfarsit, fie pentru ca s-au impartasit cu cine nu trebuia, fie ca au fost si, poate, mai sunt inca securisti, egal. Faptul de a nu da celui care a cazut posibilitatea sa inteleaga ca a gresit il priveaza pe acesta de sansa de a se indrepta, iar responsabil nu este cel cazut, ci iertatorul. Dar se prea poate ca slava lumii de aici de care ei se bucura din plin sa nu se mai repete si dincolo.
Nicolae Corneanu a mai punctat o data in fata Bisericii in care nici nu crede. Sofronie va ramane acelasi poliglot si pe viitor, dar la fel de habarnist in teologie. Oare sinodul le-a dat posibilitatea sa continue ce au in ceput? Oricum, dupa Nicolae Corneanu ne vom mai confrunta si cu alti Nicolae Corneanu, fiii sai "duhovnicesti", caii troieni din Biserica Ortodoxa.
Ne mai mira faptul ca unii preoti se organizeaza in sindicat?

Anonim spunea...

"Printr-un dialog teologic sincer si profund, pot fi redefinite dogmele care separă Biserica Romano-Catolică de cea Ortodoxă".- din cuvantul Patriarhului ORTODOX Daniel, in fata Sinodului ORTODOX, ieri....

Anonim spunea...

Încotro? Cred că, vrând-nevrând, se va îndrepta în direcţia cuvenită. Păcat că o va face fără sinodali!