joi, 8 octombrie 2009

O potaie gureşă

Probabil că aţi văzut şi dvs. cîini foarte nervoşi, care latră la oamenii care trec pe drum şi se zbat în lanţ mai mai să se sugrume. Biete corcituri de maidan, care s-au înrăit fiind legate cu un lanţ scurt, neavînd niciodată libertate şi primind mîncare în funcţie de cît de “negre în ceru’ gurii” se dovedesc. Cele mai multe astfel de patrupede sînt neputincioase şi laşe, iar dacă ar fi slobozite, ar fugi pe pustii schelălăind sau s-ar gudura dinaintea primului necunoscut, pentru o bucată de pîine. Însă, frica şi nevolnicia nu le împiedică să mai muşte pe la spate, din cînd în cînd, ca o tresărire de orgoliu a ceea ce ar putea fi şi nu sînt.

Ei bine, un astfel de cîine îmi evocă Victor Roncea. De vreun an încoace, băiatul ăsta "rupe" lanţul – mai ales pe internet –, înnebunit de frustrare. În ultimele luni, şi puţinii care l-au luat iniţial în serios s-au distanţat igienic de el, iar omul turbează.
Toate păcatele şi neîmplinirile proprii şi le proiectează asupra celor pe care îi consideră adversari (deşi cum poate fi un căţelandru ştirb adversarul unui leu sau al unui elefant?).
Pentru că nu are nici o urmă de talent – riguros la nimic –, îi urăşte din rărunchi pe toţi cei care au şi îi atacă furibund. Pentru că a cam băut cerneala cînd era mic, pune mîna pe pistol cînd aude de educaţie şi cultură. Suferind de un sever handicap de înţelegere crede că are de-a face numai cu proşti. Pentru că a slugărit toată viaţa pe cineva, nu vrea să admită că există şi oameni verticali. Nesigur pe propria sexualitate, îi împroaşcă pe duşmani: poponarule, impotentule! Pentru că a fost ciuca bătăilor în adolescenţă – deh, nici fizicul nu l-a jutat, nici curajul nu l-a dat afară de sub pat – încearcă o revanşă tîrzie, ameninţînd în stînga şi în dreapta cu bătaia. Ce face dacă vreunul dintre cei vizaţi îşi pune mintea cu el? Păi, ce-a făcut recent, cînd a fost cotonogit de un reporter de la Academia Caţavencu, strigă “Poliţia!” şi îşi plînge singur de milă pe blog.
Pentru că el trăieşte numai din intrigă, bîrfă şi minciună, i se năzăresc tot timpul conspiraţii – locale sau planetare, după caz.
A încercat toate diversiunile posibile ca să spargă unitatea Bisericii şi să pară un fel de Superman al românismului şi al ortodoxiei, dar cînd se uită în oglindă descoperă aceeaşi potaie gureşă, care se hrăneşte din gunoaie. Asta îl scoate şi mai tare din minţi.
Sentimentele îmi sînt amestecate în legătură cu el, dar predomină mila, întrucît, la urma urmei, nu este decît o victimă. Toate datele sale biografice şi de parcurs l-au adus aici. Şi mă simt vinovat că l-am tratat ca pe un adversar malefic (m-a păcălit pînă acum pişicherul), cînd s-ar fi cuvenit să-l mîngîi pe cap şi să-i spun un cuvînt bun, salvîndu-l de la sinucidere.
Încerc să-mi răscumpăr greşeala: Victoraş, şezi mumos, că-i păcat de tinereţile tale să te spînzuri în lanţ!

11 Comentários:

Anonim spunea...

A ajuns si rabdarea dvs la o limita:) E interesant ca VR atrage numai prostii si ingustii la minte in anturaj. Cei de buna credinta si-au inteles eroarea, asta este cel mai important.

Marius Ola spunea...

Eu eram să fiu pus pe o listă de colaboratori ai Securităţii din Epoca de Aur. Uff, am scăpat, eram prea mic la Revoluţie. În schimb nişte colegi de-ai mei cu care am încropit, prin 2003-2004, Ziua de Braşov nu au scăpat de listele lui Roncea. "Voci Curate" pot fi şi când ai gura plină?

olaru ionut robert spunea...

am si io o intrebare: cum de pana acum a fost luat in serios(chiar si de monahi) si nu a inteles nimeni pana acum asta?

Anonim spunea...

Probabil trebuie sa-i multumim ca a ales graul de neghina cu isteriile lui.
Fotografie mai sugestiva nici ca se putea,un consult serios nu i-ar strica, nu e un sarcasm ci o sugestie bine intentionata!

A.

Anonim spunea...

ma ofer sa-l internez pe banii mei la Balaceanca

Claudiu D spunea...

Bine ca avem inca avem inca putere sa nu-i bagam in seama , ajunge compatimirea si mila noastra pentru asemenea persoane ,in rest Dumnezeu le judeca pe toate

Anonim spunea...

Articolul e bun. Ati creionat fin si inspirat omul acela. Nu stiu ce fel de "schelalaiala" a precipitat reactia dvs.,nu l-am urmarit pe respectivul "catelandru" niciodata cu interes,iar de la declansarea campaniei:"Puric vs Pr.Iustin" am evitat cu grija tot ce vine din acea parte a societatii romanesti care incearca sa confiste si sa perverteasca tot ce e autentic si adevarat in Romania,ceea ce va recomand si dvs....
Vreau sa va atrag atentia si sa va rog sa faceti ceva(sa luati o pozitie publica sau sa declansati o campanie de informare,de sensibilizare a romanilor)in legatura cu ultimul atac institutionalizat asupra fibrei romanismului prin ultima actiune a organizatiilor mondiale evreiesti(inclusiv Institutul de Studiere a Holocaustului din New York)cu "filiale" puternice si in tara noastra. Nu detaliezi,imi lipseste si limbajul terminologic si jurnalistic, si timpul, si rabdarea...
Dar mi se pare strigator la cer si de maxima importanta de a contracara actiunea jegoasa de culpabilizare insistenta a romanilor in constiinta lor colectiva si nationala. Cum sa invete copii la scoala despre cat de mizerabili au fost bunicii lor(si intreg neamul lor) masacrand evreii in al II-lea RM,cu o fervoare si o constiinciozitate sadica(caci asta se urmareste chiar la nivel declarativ si intentional)?!,cand se obstructioneaza adevarul despre JERTFA si SACRIFICIUL acestui popor si neam in perioada holocaustului rosu care pe care la indurat si transcens prin sfintenie aproape genetica, si care(holocaust) a fost "rasadit" si "altoit" de atat de multi grundbergi si alti "bergi" si "schii" de teapa celor cunoscuti... Cum sa invete copii la scoala despre holocaust,cand la scoala nu se aude nimic(la nivel oficial) despre dainuirea neamuliu prin sfintii lui? Atacul acesta disolutionist asupra constiintei nationale(si crestine) se face zilnic pe toate canalele informative (chiar acum la RFI e o emisiune in colaborare cu Dilema Veche despre eutanasie in Romania- de consternare si durere nu am cuvinte...),ar fi absurd (dar si ce minunat!) sa militam pentru un stat,o lume in totalitate crestina...dar si mai neomeneste este sa tacem, sa tradam neamul dat de Dumnezeu in fata lumii innoroiote.
Va salut cu drag si cu respect si tocmai pentru aceea v-am scris pentru ca va stiu un om drept si cu dragoste de neam si de Dumnezeu.
Doamne ajuta!
Nicolae P.

Anonim spunea...

Cum poate o potaie, oricat ar fi ea de guresa, sa sparga unitatea Bisericii? Cred ca exagerezi.

Ion de la Chiuiesti spunea...

Din pacate, el a provocat neintelegerea dintre parintele Iustin Parvu si Dan Puric. Dupa mintea lui, el reprezinta buricul ortodoxiei!

Vania spunea...

Recunosc că am cam ratat festinul. Când mai dau de dumnealui pe vreun post tv, schimb canalul mai abitir decât la domnul Băsescu...

Anonim spunea...

excelent!

alex