sâmbătă, 28 iunie 2008

A murit un mare boxeur roman


Nicolae Linca, singurul român campion olimpic la box, a murit aseară la 79 de ani în casa sa din Feisa, judeţul Alba. Dumnezeul să-l odihnească în pace!
Linca era imobilizat la pat şi suferea, de Alzheimer, Parkinson şi coxartroză.
Linca a devenit un idol al românilor în anul 1956, când a câştigat aurul la Jocurile Olimpice de la Melbourne (Australia), la categoria 67 de kilograme. El a boxat atunci deşi avea degetul mare de la mâina dreaptă fracturat.
În 1973 Nicolae Linca a fost trecut în rezervă la clubul “Dinamo” ca locotenent-colonel, iar în carieră a pierdut 25 de meciuri, din 306. În 2005 a fost decorat de preşedintele Băsescu cu Ordinul “Meritul sportiv” clasa I.

Povestea lui Linca, pe scurt, aici.

2 Comentários:

Anonim spunea...

Nu eram inca pe lume in 1956. Am aflat despre Nicolae Linca si titlul sau olimpic de la Melbourne dintr-un articol din Almanahul "Sportul" (nu retin anul), care descria performanta lui si chinurile prin care a trecut (punctii cu novocaina pentru a suprota durerea cauzata de un deget fracturat). Copil fiind, am recitit de nenumarate ori articolul, iar Nicolae Linca a devenit pentru mine un erou de legenda si asa a ramas in sufletul meu(desi singura mea legatura cu Linca a fost acel articol, scris bine, din suflet). Dumnezeu sa-l odihneasca!
Daniel

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.