joi, 12 iunie 2008

Justitia a hotarit: Icoanele ramin in scoli!

Am primit vestea prin Altermedia, cu bucurie:

Prezenta simbolurilor religioase in scolile publice din Romania este legala, a decis, ieri, Inalta Curte de Casatie (ICCJ).
Completul de Judecata al ICCJ a admis recursul formulat de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC), precum si cererea de interventie formulata in favoarea acestuia de Asociatia “Provita” Bucuresti, casand sentinta instantei inferioare (Curtea de Apel Bucuresti).
Instanta suprema da astfel castig de cauza MEC si “Coalitiei pentru Respectarea Sentimentului Religios” care au actionat in judecata, in solidar, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD). Reclamantii au cerut anularea deciziei nr. 323/2006 a CNCD, prin care Ministerului i se “recomanda” elaborarea unui set de norme care ar fi interzis practic prezenta simbolurilor religioase in scolile publice din Romania.
Decizia ICCJ este practic definitiva, neexistand decat cai de atac extraordinare la aceasta, si pune capat unei controverse care dureaza de mai bine de un an si jumatate. In noiembrie 2006, la solicitarea profesorului buzoian Emil Moise, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a decis ca prezenta nereglementata a icoanelor si simbolurilor religioase in scolile de stat ar constitui o discriminare fata de persoanele atee, agnostice sau de alta religie sau confesiune.
Decizia a fost contestata atat de Ministerul Educatiei si Cercetarii, ca institutie de stat direct vizata de recomandarea CNCD, cat si de “Coalitia pentru Respectarea Sentimentului Religios”, organism fara personalitate juridica alcatuit din peste 150 de organizatii non-guvernamentale si mii de cetateni romani.
Toate cultele din Romania, cu exceptia cultului Adventist de Ziua a Saptea, s-au declarat impotriva recomandarii formulate de CNCD.

UPDATE

In urma deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie de ieri, prin care a fost admisa contestatia formulata de Ministerul Educatiei si de "Coalitia pentru Respectarea Sentimentului Religios", impotriva recomandarii Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii de eliminare din scolile publice a simbolurilor religioase,

Reprezentantii "Coalitiei pentru Respectarea Sentimentului Religios" fac urmatoarea

DECLARATIE DE PRESA

Organizatiile, personalitatile si simplii cetateni care au constituit, in noiembrie 2006, "Coalitia pentru Respectarea Sentimentului Religios" isi exprima profunda satisfactie fata de decizia de ieri a instantei supreme.

Consideram ca prin aceasta decizie este aparat dreptul constitutional al comunitatilor locale, elevilor si parintilor romani, la exercitarea libertatii religioase dobandite in decembrie 1989.

Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie restabileste starea de normalitate tulburata in urma cu doi ani de o grupare agitatorie din asa-zisa "societate civila" anticrestina. Invitam, din nou, pe toti cetatenii Romaniei sa fie constienti de ruptura intre interesele promovate de "societatea civila", o minoritate infima unita de interese profund anti-romanesti, si interesele majoritatii zdrobitoare a poporului roman.

Apreciem pozitia echidistanta a Ministerului Educatiei si Cercetarii, care a respins de la bun inceput recomandarea CNCD si presiunile oculte pentru aplicarea acesteia, intelegand sa reflecte astfel vointa si dorinta cvasitotalitatii elevilor si parintilor.

Felicitam pentru rigurozitate si profesionalism pe cei sase avocati care au reprezentat in diverse instante "Coalitia pentru Respectarea Sentimentului Religios" si, in egala masura, pe juristii Ministerului Educatiei si Cercetarii.

Multumim tuturor celor care au sprijinit demersul nostru, in orice mod.

Repetam ca nu ne-am pronuntat niciodata pentru obligativitatea prezentei vreunui simbol religios in vreo institutie de invatamant din Romania, ci am apreciat ca fiind deplin democratic sa se lase decizia privind prezenta sau absenta acestora la latitudinea comunitatilor locale, scolilor, comitetelor de parinti, elevilor si studentilor, ca actori si beneficiari principali ai procesului de invatamant.

Intrucat acest sinistru atac anti-religios si anti-romanesc ne aminteste de expulzarea fortata a tuturor simbolurilor religioase din scoli in 1948, odata cu instalarea regimului bolsevic, dedicam partea noastra de victorie memoriei tuturor celor care au suferit moarte martirica in lupta cu ateismul comunist, din august 1944 si pana in decembrie 1989.

12 iunie 2008

pentru "Coalitia pentru respectarea Sentimentului Religios"
Victor Alexandru Roncea, Asociatia Civic Media, tel. 0722 361 410
Bogdan Ioan Stanciu, Asociatia Provita Bucuresti, tel. 0722 190 685

4 Comentários:

Anonim spunea...

Bună ziua!

Ştiu că nu are nicio legătură cu subiectul postului, dar vreau să vă semnalez nedreptăţile care se petrec zilele acestea împotriva unor tineri basarabeni, ameninţaţi cu închisoarea pentru delictul numit "românism"!

Poveştile a doi dintre tinerii acuzaţi aici: http://tudorcojocari.wordpress.com/2008/06/10/revoltator-tineri-acuzati-de-romanism-risca-ani-de-inchisoare/

şi mai multe informaţii aici http://www.unimedia.md/index.php?mod=home&hmod=news

Este strigător la cer!

Anonim spunea...

Slava Domnului. Bine ca macar la ICCJ mai sunt oameni cu frica lui Dumnezeu si cu scaun la cap. Deja se pregateste o noua aberatie la Consiliul Europei unde vor sa hotarasca impunerea catre statele membre a casatoriilor homosexuale. Si acolo iar va fi lupta.

Anonim spunea...

Da, da, asta este o veste exceptionala! Bine ca in Romania mai este normalitate.

Mihai

Anonim spunea...

Marcel Proust scria ca "timpul pierdut se poate regasi numai prin arta". Icoanele sunt cea mai pura forma de arta. Atunci cand esti fata in fata cu icoana te rogi, si astfel se ajunge la comunicarea omului cu Dumnezeu. In acel moment se anuleaza timpul prin ruga, iar rostul nostru pe pamant- de a-l zidi pe fratele nostru, se implineste. Conditia umana desavarsita. Cat de orb poti sa fi sa doresti sa te lipsesti de icoane, cand totul e atat de logic?! Pacat ca unii sunt doar "forme fara fond". Dar nu disperam, mai au o sansa, timpul se regaseste.