luni, 20 iulie 2009

Alianta Familiilor si Pro-vita saluta noul Cod Civil si il critica pe cel Penal

Comunicat de presa

Bucuresti, 17 iulie - Alianta Familiilor din Romania (AFR) si Asociatia Pro-vita Filiala Bucuresti (Pro-vita) saluta, intr-un comunicat comun, incheierea procedurii de adoptare a noului Cod Civil prin promulgarea de catre presedintele Romaniei, vineri 17 iulie, a Legii privind Codul Civil.
Noul Cod Civil include articole fundamentale, care protejeaza institutia familiei. Astfel, casatoria este definita ca „uniunea liber consimtita intre un barbat si o femeie”, iar casatoria intre persoane de acelasi sex este interzisa. De asemenea, Codul Civil interzice recunoasterea in România a casatoriilor sau uniunilor homosexuale incheiate in alte tari de cetateni straini sau cetateni români. Totodata, adoptia de copii de catre cupluri de acelasi sex este prohibita expres.
Codul include si importante prevederi care protejeaza viata si demnitatea umana. Printre altele, se cere consimtamantul expres la transplantul de organe; sunt interzise experimentele pe subiecti umani, practicile eugenice, clonarea umana, crearea de embrioni in scopuri de cercetare sau alegerea sexului copilului prin reproducere asistata.
De asemenea, legea considera nule toate actele care confera o valoare patrimoniala corpului uman.
Codul Civil este legea care reglementeaza relatiile sociale si patrimoniale. Codul Civil si Codul Penal, impreuna cu Codurile de Procedura Civila si Penala sunt considerate cel mai important pachet de legi din sistemul juridic, dupa Constitutie.
Comunicam opiniei publice componenta Comisiei parlamentare speciale care a elaborat forma finala a legii: Daniel Buda, deputat, P.D.-L. – Presedinte; Iulian Urban, senator, P.D.-L.; Gabriel Andronache, deputat, P.D.-L.; Ion Ruset, senator, P.D.-L.; Liviu-Bogdan Ciuca, deputat, P.S.D.+P.C.; Dan Coman Sova, senator, P.S.D.+P.C.; Ioan Chelaru, senator, P.S.D.+P.C.; Adrian Tutuianu, senator, P.S.D.+P.C.; Gheorghe Gabor, deputat, P.N.L.; Ciprian Dobre, deputat, P.N.L.; Attila-Zoltan Cseke, senator, U.D.M.R.; Andras Levente Mate, deputat, U.D.M.R.; Liana Dumitrescu, deputat, minoritatile nationale.
Apreciem ca intreaga Comisie a lucrat in mod constant bine si unitar si a fost foarte receptiva la sugestiile societatii civile. Cinste membrilor ei! Suntem mandri de astfel de legiuitori.
Prin contrast, Alianta Familiilor din Romania si Asociatia Pro-vita Filiala Bucuresti critica vehement noul Cod Penal, promulgat impreuna cu cel Civil, precum si Comisia parlamentara si cea ministeriala care au lucrat la elaborarea acestuia.
Problemele noului Cod Penal sunt, in opinia noastra, grave si impun o revizuire urgenta a acestuia.
Printre cele mai mari neajunsuri se numara: reducerea, chiar pana la limita ridicolului a pedepselor pentru infractiuni grave (omorul la cererea victimei, infanticidul, omorul din culpa, provocarea ilegala a avortului) sau disproportionarea nejustificata a pedepselor; nepedepsirea corespunzatoare a unor infractiuni la adresa familiei (poligamia); reducerea protectiei minorilor in fata abuzurilor sexuale; ne-incriminarea in nici un fel a infractiunilor privind manipularea genetica (alterarea genomului uman, utilizarea ne-etica a ingineriei genetice, crearea ilegala de embrioni umani, clonarea).
Alianta Familiilor din Romania (AFR) si Asociatia Pro-vita Filiala Bucuresti (Pro-vita) au transmis in repetate randuri Comisiei parlamentare speciale obiectiile si sugestiile lor pentru imbunatatirea Codului Penal, eforturi ramase, din pacate, in mare parte, fara o finalitate. Pentru consultarea ultimului set de amendamente va rugam vedeti http://provitabucuresti.ro/Advocacy/cod-penal.html
AFR si Pro-vita sunt organizatii civice dedicate promovarii valorilor familiei si vietii in Romania. AFR s-a constituit, in 2007, in jurul nucleului care a derulat prima initiativa cetateneasca de modificare a Constitutiei Romaniei.
Pro-vita are drept scop principal apararea si afirmarea dreptului la viata pentru toate fiintele umane incepand din momentul conceptiei si pana la moartea naturala. Pentru mai multe amanunte, vizitati http://www.protejarea-familiei.com si http://www.provitabucuresti.ro.

Seja o primeiro a comentar