joi, 9 iulie 2009

Presa, decimată de incompetenţă pe fondul crizei economice

Presa este, oriunde în lume, avangarda societăţii. Ea descoperă drumuri noi, avertizează asupra pericolelor, cenzurează puterea politică, iar prin unele locuri mai şi educă...

Cînd e supusă cenzurii, obligată să facă tot felul de jocuri murdare şi decredibilizată - după ce a fost silită să se prostitueze -, cînd neglijează calitatea lucrării sale sau devine superficială şi murdară sub pretextul că asta aşteaptă cumpărătorii, presa îşi trădează principalii susţinători, cititorii, şi rămîne fără ei. Ea nu se mai bazează pe vînzarea produselor sale, a publicaţiilor sau emisiunilor, ci pe publicitate. Astfel, devine un suport pentru publicitate şi total dependentă de banii încasaţi din aceasta. Şi nu mai este deloc avangardă, ci doar o codoaşă de care te poţi descotorosi oricînd.

O criză economică precum e cea pe care o traversăm îi poate fi fatală. Pentru că publicitatea se subţiază, iar "mogulii" nu mai au de unde sau, pur şi simplu, nu sînt dispuşi să cheltuie pentru menţinerea pe piaţă a unor mass media în pierdere.

Foarte pe scurt, presa noastră trece azi printr-un dezastru pentru că şi-a abandonat statutul de avangardă în favoarea celui de codoaşă. Nu generalizez, deşi asta e tendinţa. Au mai rămas cîteva oaze de presă normală, însă nu de excepţii vorbim.
Aşa că nu e de mirare că, de-o vreme, în fiecare zi se anunţă închiderea unui ziar (local, deocamdată) sau post de televiziune. În fiecare zi aflăm de concedieri în masă şi tăieri dure de lefuri.

După ce, la începutul anului, Ringier a operat primele disponibilizări, şi alte trusturi s-au gîndit să facă economie prin renunţarea la personal sau prin diminuarea drastică a salariilor. Burda România, din cîte ştiu, şi-a închis o serie de publicaţii. Mediapro şi-a lichidat ziarele locale. România liberă a concediat zeci de oameni. Antenele lui Voiculescu au dat şi ele oameni afară.

Scăpaseră pînă azi trustul Realitatea-Caţavencu (televiziune, radio, presă scrisă, presă online), holdingul Adevărul şi Jurnalul naţional (care însă a redus salariile). Adevarul a îngheţat salariile, dar nu le-a scăzut, nici n-a concediat pe nimeni pe motiv de criză. Să vedem cît o ţine aşa. Sper că pînă la capăt, de dragul presei. Deocamdată, Patriciu se pare că stă bine cu cashul :)
37 de oameni de la Cotidianul, obligaţi să demisioneze

De cîteva zile însă Realitatea-Caţavencu a intrat şi el în vîrtej. Dacă la începutul anului, Vîntu, patronul trustului, declara pompos că toţi oamenii rămîn pe loc şi lefurile vor creşte cu 11%, stîrnind admiraţia tuturor şi invidia concurenţei, acum se vede că SOV nu e decît un fanfaron.

La ce faimă de maestru al combinaţiilor financiare are, este imposibil ca Vîntu să nu-şi fi dat seama că nu va rezista pe piaţă cu personalul integral şi mai ales cu lefurile măricele pe care le plătea. E clar că a vrut să se dea mai puternic decît este. Iar acum, încearcă să limiteze cheltuielile cît mai mult. Radio Guerilla şi-a închis staţiile de la Iaşi şi Timişoara. Romantica Tv e de vînzare. La Realitatea Tv au început să fie testaţi profesional angajaţii, ca să existe motive pentru concedierea lor. De la Telesport au fost trimişi în şomaj 70 de oameni. Iar azi la Cotidianul se taie în carne vie.

Ziarul va rămîne în curînd cu doar opt pagini (acum cîtva timp a fost micşorat de la 32 la 16), o serie de secţii vor fi desfiinţate, iar foarte mulţi redactori sînt siliţi să plece după ce li se reduc salariile sub limita decenţei, după cum anunţă Reporter Virtual. Se pare că acest cotidian va fi disponibil, din toamnă, doar pe internet.

După anumite informaţii, tot ale lui Vîntu sînt (chiar dacă nu asumate public) şi ziarele Gardianul şi Ziua, care o duc şi ele tot mai greu cu banii. La Gardianul, cel puţin, salariile întîrzie cu săptămînile.

Părerea mea este că acum se fac deconturile pentru prostul management din cea mai mare parte a presei. Cît presa era pe cai mari şi derula contracte de publicitate de j'de milioane de euro, prostia de la vîrf nu era chiar aşa vizibilă. Însă, în vreme de criză se vede foarte clar.

Nu reducînd personalul şi salariile la jumătate se vor salva ziarele, ci prin inteligenţă, creativitate, ştiinţă de carte, conţinut de calitate etc. etc, într-un cuvînt prin profesionişti.

Problema e că şi concedierile sînt făcute tot de aia care au băgat ziarele în faliment, deci, în general, vor pleca oamenii buni şi rămîn proştii cu funcţii şi şi micii lingăi. Sigur, vor trebui păstraţi, cît s-o putea, şi cîţiva profesionişti, ca totuşi ziarele să mai funcţioneze.

Cunosc cel puţin patru, cinci ziarişti foarte buni din Cotidianul, de pildă, care probabil vor fi siliţi să plece, pentru că, deşi îşi fac meseria exemplar, nu aparţin nici unei găşti, nu sînt slugile nici unui şef, nu răspund la comenzi politice etc. Cunosc încă vreo trei, patru, care îmi vin acum în minte, de la alte ziare, care au rămas fără job în mod incredibil, deşi sînt foarte buni. Nu le dau numele că poate s-ar jena sau ca să nu le stric socotelile.

Pe de altă parte, ştiu foarte mulţi şefi de prin gazete, posturi de televiziune şi posturi de radio (aici intră de la directori pînă la şefi de departamente) extrem de slabi, care n-au fost niciodată buni reporteri şi n-au făcut nici o performanţă ca şefi, dar îşi adjudecă mereu, în chip de neînţeles pentru mine, fotolii comode de conducere. Poate pentru că şi patronii lor sînt la fel de slabi manageri, chiar dacă stau cu fundul pe milioane de euro (cum i-au făcut e o altă poveste, care nu ţine de competenţă, ci de complicitate, corupţie, ticăloşie).

Mă doare fizic măcelul din presă la care asist în ultimele luni. Mă doare pentru că am colegi extraordinari care suferă de pe urma prostiei şefilor lor, dar şi pentru că într-o societate în care presa e la pămînt, nu te mai poţi aştepta la ceva bun.
Update
La Cotidianul e jale mare. Cei mai mulţi reporteri au rămas cu salarii de mizerie, unii şefi de secţie au fost făcuţi reporteri, cu lefuri modeste (unii, ca Ciprian Ranghel, de la Politic, vor demisiona), şi, surpriză, au fost tăiate şi salariile unor şefi - dar, aţi ghicit, ale unora dintre cei, puţini, care chiar ştiu meserie. "Managementul" a decis, fără grija unor revolte sau migraţii în masă, ca în alte vremuri, pentru că acum nimeni nu mai angajează jurnalişti.
În ultimii cinci ani, Cotidianul a înghiţit sume enorme şi a fost relansat de vreo cinci ori, de fiecare dată cu un alt redactor şef. Din cîte ştiu, pentru că am lucrat acolo vreo trei ani, ziarul a avut o singură perioadă mai bună, cînd redactor şef era Cristi Grosu. Nu ştiu cum a fost pe vremea şefiei lui Mihnea Măruţă, pentru că plecasem deja, dar am auzit cuvinte bune şi despre intervalul ăsta. În rest, s-au pierdut bani cu nemiluita în tot felul de experimente, de reformulări a mesajului şi designului jurnalului, în redefinirea publicului ţintă, în operaţiuni de marketing aiuristice.
Acum, Doru Buşcu, director editorial la Realitatea-Caţavencu, spune că va urma o nouă relansare, după restructurarea ziarului.
Update 2
Mihnea Măruţă, fost redactor şef al Cotidianului, întors la Cluj, numai el ştie de ce, în urmă cu vreun an, dacă nu mă înşel, le adresează foştilor colegi o scrisoare deschisă dărîmătoare. E atîta inimă în ea cît i-ar putea smulge o lacrimă şi unui spartan - dar nu lui Vîntu, nici lui Buşcu. Pentru ei însă cuvintele lui Mihnea ar trebui să răsune ca o palmă peste obraz.
Update via Tiberiu Lovin, adica Reporter Virtual
37 de jurnalisti au fost pusi sa aleaga intre leafa de 1.000 de ron + dreptul de a semna doar pe online in calitate de colaboratori. Toti si-au dat demisia. Au fost fortati sa o faca printr-o strategie simpla, pentru ca patronatul nu si-ar fi permis sa-i dea afara. In aceasta situatie ar fi trebuit sa le plateasca salarii compensatorii, mai exact patru lefuri de fiecare, potrivit contractului colectiv de munca la nivel de mass media.

5 Comentários:

Donkeypapuas spunea...

Un ziar (sau orice alt organ de presă) reprezintă şi un curent de ideii din societate. Un ziar - într-o ţară normală - nu poate trece de la o extremă la alta fără nici o problemă. Ori Cotidianul, după plecarea Doinei Bâscă (ce suplimente avea atunci!), şi-a schimbat ideologia în mod radical! Ok! Raţiu, un gentleman al politicii, a considerat că într-o ţară condusă de dreapta (cum consideram noi naivi pe atunci) e bine să finanţeze un ziar de opoziţie şi l-a pus pe Cristoiu apoi pe Dan Diaconescu. Iar după aceea? Raiul GDS-iştilor (eu sunt doar cititor, asta e percepţia mea)! Ar mai putea apărea în Cotidianul vreo apologia a mareşalului? Ar mai putea apărea vreun supliment creştin ortodox? LA&I ediţia a doua a supravieţuit doar câteva luni.

În plus, în vremuri de criză SCAZI preţul produselor - într-o ţară normală! La noi: Cotidianul se vinde cu... 2 lei!

În sfera posturilor radio din FM: fiecare post nou apărut era clona celorlalte posturi deja existente! Pline din zi în zi cu un "umor" din ce în ce mai grosier, cu oameni care astăzi înjură exact ceea ce au pupat ieri! Limbismul la putere! Şi astea să supravieţuiască?

Anonim spunea...

este trist ce se intampla.

pe de alta parte sper ca ipochimeni ca vintilescu sa nu mai prinda usor un loc in care sa zgaraie hartia cu pixul.

cred ca sunt naiv. cred ca exact oameni ca el isi vor gasi repede locuri caldute si vizibile de unde sa-si "implementeze" agenda.

e interesant de urmarit.

Paul Slayer Grigoriu spunea...

La toate acestea as adauga si faptul ca ziaristi buni, cu stiinta de carte si talent scriitoricesc se prostitueaza la randul lor. Exemple sunt cu nemiluita, iar unul dintre ele scrie si la Cotidianul. In aceste conditii, intr-adevar, slaba este presa. Ca societatea din care iese.

Anonim spunea...

trustul lui vantu intra rau la apa. problemele cu banii se regasesc in toate publicatiile si in tv si radio. salarile intarzie cu sapt.

se dau banii cu taraita. ex: la o sapt de la data normala de salariu seful agentiei de presa NewsIn zice asa catre angajatii sai

Dragi colegi,



Astazi au fost platiti 50 la suta din DA (drepturi autor) restante. Ii gasiti pe cardurile voastre sau ii puteti ridica cash de la caserie, cei care nu aveti card. Imi cer scuze pentru aceasta noua intarziere si va multumesc pentru intelegere. Am preferat sa facem aceasta plata partiala, fara a mai astepta alte incasari. Facem eforturi sustinute pentru a achita in scurt timp sumele restante si pentru a reintra in graficul normal de salarizare.

Va multumesc!



Cosmin Popa, fanfaron sef la NewsIn

NewsIn, care la un moment dat se batea cu Mediaxaf. Au dat ce mai buni oameni afara ca de le dadeau lefuri amri. au ramas lingaii. Ca peste tot

Anonim spunea...

Din seria NewsIn, conducerea le zice:

Dragi colegi,

Pentru a putea reintra intr-un ritm previzibil, normal, de plata a salariilor voastre, dupa analiza a ritmului lichiditatilor din firma, am ajuns la concluzia ca este necesar sa mutam data de salarii pe 20 ale lunii. Pentru a nu genera probleme suplimentare colegilor nostri care au rate la banca, am considerat ca este mai bine sa platim la date de 5 sumele aferente contractelor de munca, iar drepturile de autor sa le platim pe 20, dupa ce incasam majoritatea banilor de la clientii nostri, urmand ca din luna viitoare sa mutam ziua de plata integrala a salariilor pe 20. Schimbarile de data au drept scop, dupa cum aratam la inceput, intrarea intr-un ritm previzibil de plata a salariilor, in accord cu incasarile pe care le are compania. Va multumesc pentru integere.



Cosmin Popa, fanfaron sef newsin