marți, 29 mai 2012

Nu-l votez că n-are şanse

de Nicuşor Dan 
Acest mesaj se adreseaza persoanelor care ma simpatizeaza dar nu par dispuse sa ma voteze.
O sa incerc o abordare rationala, desi subiectul imi este foarte sensibil. Daca m-ar vota toate persoanele care considera in absolut ca persoana + programul meu sunt cele mai bune, as castiga detasat. Vad, ca intr-un film, voluntarii lucrand in sediul de campanie pana la 3 noaptea si fraza fatidica „nu-l votez ca n-are sanse” cum vine, ca un val, si le anuleaza cateva luni din viata.


Argumentele.
1. Exista o alternativa? A alege intre Oprescu si Prigoana este o utilizare eficienta a votului? Va aduc aminte ca au declarat ca s-au vazut ultima oara la botezul lui Prigoana. Cred ca alegerea corecta este Nicusor Dan vs. Oprescu + Prigoana.
2. „Nu-l votez ca n-are sanse” inseamna „eu l-as vota dar concitadinii mei nu il voteaza”. E un vot bazat pe o asteptare negativa a votului concitadinului meu. „Daca toti am vota bine am castiga, dar ei voteaza prost si atunci eu nu-mi permit sa votez idealist”. Exista un mod de iesire din acest cerc vicios? Da, unul singur: votez pentru cea mai buna optiune posibila, avand incredere in inteligenta concitadinului meu si incredere ca impreuna putem crea un cerc virtuos.
3. Lumea nu se sfarseste in iunie 2012. Pentru toate alegerile viitoare la care vor participa independenti autentici, incepand cu cele din noiembrie 2012, scorul obtinut de mine in Bucuresti este foarte important. Ei nu vor porni de la 0% cum am plecat eu in noiembrie 2011, ci de la 10% sau 20% sau 30% cat voi face eu acum. Fiecare vot dat acum pentru mine este un vot pentru un candidat independent viitor.

Sursa 

UPDATE


7 Comentários:

Chent spunea...

Domnule Tarziu, tin sa va multumesc pentru civismul de care dati dovada prin sustinerea dlui Nicusor Dan. Cum spunea si dl. Lalu intr-un editorial de pe Contributors, alegerea lui Nicusor Dan ar fi cea mai mare surpriza de la moartea lui Ceausescu incoace. Este, in sfarsit, un vot dat din toata inima cuiva onest si competent. Sa speram ca va invinge sau va obtine un scor cat mai incurajator.

Eugen Badauta spunea...

Cu toate ca n-are sanse si daca ar iesi ar fi "mincat", eu il voi vota! la celelalte tipuri de alegeri ... dl.Tarziu stie ce voi face :-)

Anonim spunea...

Pai chiar nu are sanse si nici nu va iesi. Nu are sens sa ne ascundem dupa deget. Sansele lui sunt zero.

hamlet spunea...

Chent, de unde stii dumneata ca e competent. Eu nu zic ca nu e, dar dumneata de unde stii? Ce competente a manifestat, in afara de cele de hipster? In ce domeniu a avut realizari notabile (hai sa depasim faza cu matematicianul, ca nu il alegem sef la Gazeta matematica, ci primar pe Bucuresti. Fanatismul asta al sustinatorilor ii face mai mult rau decat bine, dupa parerea mea. Parca vorbim de Mesia. Ar fi o surpriza. Desigur. Si? De asta votam, sa fim surprinsi? Entuziasme din astea si voturi irationale au produs numai belele in lume. Asta nu inseamna ca eu cred ca nu merita votat, ci doar ca nu merita sustinut in aceasta maniera, pe care am intalnit-o, identic, si la alegerea dobitocului de Basescu sau a lui Ilescu in 90 si 92. Nu ii compar, ca nu se pot compara. Din nou, nu vorbesc despre candidat, ci despre modul de raportare la el. Tot felul de muieri disperate, ca alea de aplaudau minerii care ne dadeau ciomege in cap, de corporantisti care-l gasesc cool, cu tricourile alea stupide cu cravata verde desenata si asa mai departe. ca la carnaval.

maxim spunea...

@hamlet, ca sa te parafrazez, de unde stii dumneata ca nicusor dan e hipster? Ai macar proprietatea acestui termen sau il folosesti de cite ori dai de cineva care nu se incadreaza in tiparele inguste ale mintii dumitale? "Fanatismul sustinatorilor" e direct proportional cu ignoranta oponentilor.

hamlet spunea...

Maxim, ma scuzati, e o impresie de-a mea că e un hipster, pentru că pare unul. Sau cel puțin cât poate pricepe mintea mea ingustă, fără să aibă, ce-i drept, proprietatea propriu zisă a termenilor, din cauză de ingoranță. Mă scuzați, doamnă! Doar un lucru țin să precizez, singurul cu care nu sunt de acord, în rest vă dau dreptate: eu nu sunt un oponent al lui Nicușor ăsta. Ar fi chiar culmea. Nici nu cred că are oponenți, la drept vorbind. Dar sper să crească mare, la un moment dat și să capete.

Chent spunea...

@hamlet: Activitatea de pana acum a lui ND a dovedit-o. Ma refer in principal la partea cu onestitatea. Competent...cred ca cineva implicat in asemenea masura ca domnia sa in lupta pentru legalitate, patrimoniu, spatii verzi, normalitate - in Bucuresti, si in mod special programul, viziunea de dezvoltare a orasului il califica mult deasupra contracandidatilor sai. Nu cred ca il votam sa fim surprinsi, insa victoria sa ar fi o surpriza data fiind trainicia monopolului pe politica si administratie pusa de partide de care a vorbit si dl Tarziu intr-un articol precedent(sper ca gluma cu independenta lui Oprescu nu e luata de nimeni in serios).