duminică, 27 mai 2012

Lucian Bute a pierdut centura de campion

Ştirea e deja pe toate canalele. Aşa că nu vă dau amănunte. Totuşi, dincolo de amărăciunea care i-a cuprins, cred, pe mulţi români, ar trebui să vedem ceva mai în adînc. Ce a păţit Lucian Bute ar trebui să fie o lecţie pentru noi toţi: asta se întîmplă cînd orgoliul întunecă raţiunea, pierzi - nu numai în sport, ci în viaţă, în general. Mîndria nu e degeaba un mare păcat, a distrus multe destine. 
Lucian Bute a pierdut meciul în momentul în care a vrut să-i demonstreze englezului că poate sta la bătaie. Or atuul lui nu este capacitatea de a încasa. El e foarte tehnic şi rapid, dar cînd iei seriile pe care le-a luat Lucian în repriza a treia, nu ai cum să-ţi mai foloseşti nici viteza, nici tehnica, pentru că eşti năuc. Lucian e un boxeur inteligent, nu un golan. S-a dat golan pentru cîteva secunde şi a cîştigat golanul adevărat (apropo, aţi remarcat că Froch loveşte ca pe stradă, aproape fără să îndoaie braţele?). 
Mă doare înfrîngerea lui Lucian de parcă ar fi a mea. Dar sper că a învăţat ceva în seara asta şi, în Canada, îşi va lua revanşa în mod indubitabil în faţa acestui englez guraliv şi infatuat.

UPDATE

Dorel Simion: "Am sa fiu sincer - a fost depasit la toate capitolele. In plus, Lucian nu este un foarte bun incasator. Daca va avea revansa, va fi greu de tot: Froch este imprevizibil, loveste din toate directiile, nu stii niciodata de unde te plezneste. Este un pugilist foarte dur, loveste ingrozitor de tare. Eu cred ca pentru Lucian s-a terminat: dupa 30 de meciuri, sa pierzi intr-o asemenea maniera, e foarte greu sa revii. Imi pare rau sa o spun - e o infrangere care te apasa".

Leonard Doroftei: "Imi pare foarte rau pentru ce s-a intamplat. Nu ma asteptam sa i se intample asta. A gresit tactica, a stat aproape de el... Froch este un animal in lupta de aproape! Pentru revansa, Lucian trebuie sa invete sa loveasca din miscare, pentru ca la nivelul asta nu mai sperii pe nimeni daca stai pe loc. Imi pare sincer rau".

Rudel Obreja: "E prea devreme sa tragem concluzii. S-a pierdut cam usor acest meci si Lucian nu este pugilistul care sa piarda asa. Eu intuiesc ceva, dar vreau sa am niste discutii, ca sa fiu sigur. Este o seara trista, dar nu este o drama. Acesta este sportul. Un campion adevarat poate sa si revina, am vazut asta si astazi, in victoria lui Froch. Contractul prevede si un meci revansa, dar este prea devreme sa vorbim despre el, despre unde se va disputa" (pentru Money Channel).

Felix Paun, primul antrenor al lui Bute: "Meciul s-a pierdut pe tactica antrenorilor. Lucian trebuia sa evite lupta de aproape, pentru ca aici s-au intalnit tehnica lui si forta loviturilor lui Froch. Diferenta a facut-o forta loviturilor. Froch este un luptator de mare clasa, cu multe meciuri grele in ring, s-a vazut asta. Daca va fi un meci revansa, antrenorii rebuie sa o ia de la zero: sa schimbe tactica, pentru ca a fost faliment".

(Sursa: The Money Channel)


UPDATE 2
Deja au apărut speculaţiile: că meciul ar fi fost vîndut de Interbox şi Bute obligat să piardă, căci era favorit la casele de pariuri şi cine ar fi pariat împotriva lui s-ar fi îmbogăţit (vezi şi aluzia lui Obreja). Posibil. Dar eu nu cred. Pentru că mişcarea nu are logică şi pentru că evoluţia meciului în acest fel nu putea fi trucată atît de bine decît extrem de greu, iar Bute nu e actor. 
Ca să vîndă meciul, Bute trebuia să fie nebun. Era în plină ascensiune, avea şanse să se bată pentru reunificarea centurilor şi a mers să ia bătaie de la Froch? Bani oricum vin enorm de pe urma lui. Iar el trebuia să demonstreze că nu va pierde imediat ce va avea un meci cu un adversar cu adevărat puternic.
Dacă va pierde şi în Canada, acest scenariu (al vînzării) va fi spulberat definitiv, dar şi cariera lui se va încheia. Va înseamna că atît a putut.
Dacă va cîştiga în Canada, s-ar putea să planeze suspiciunea asupra lui în continuare, pentru că, inevitabil, casele de pariuri îl vor cota mai bine, de această dată, pe Carl Froch. Urîtă situaţie.

4 Comentários:

Mihail Albisteanu spunea...

Poate că este guraliv şi infatuat, dar este un om care a muncit şi a fost determinat. Pentru el a fost un meci de tip totul sau nimic: dacă pierdea, era cam sfârşitul carierei (împlineşte 35 de ani), deci a fost mult mai motivat decât Bute.

În plus, antrenorul (cred) a impus o strategie bună, care a avut la bază cunoaşterea psihologiei lui Bute. S-au bazat pe aroganţa lui şi i-au accentuat treptat sentimentul de siguranţă. Totul a început cu luni înainte de meci, când Froch, care în realitate se antrena asiduu, arăta presei că se ocupă de poker online. A mers cu disimularea până la intrarea în ring, când părea, speriat, a fi o victimă sigură. Prima repriză i-a consolidat lui Bute această părere. Repriza a treia i-a arătat românului în ce capcană a căzut. Şi trebuie spus, în această privinţă, ca Froch a ascultat cu sfinţenie de planul antrenorului.

Cât despre golani şi capacitatea de a încasa, dacă nu o ai, mai bine te laşi de meserie. Boxul nu este pentru domnişoare de pension. Dar nu este ăsta cazul lui Bute. Aşa cum ai spus, el poate câştiga revanşa, pentru că îi este superior englezului în viteză şi tehnică - asta cu condiţia să renunţe la infatuare şi, foarte important, să-şi regăsească motivaţia.

Răzvan Codrescu spunea...

E o amărăciune pe care trebuia s-o trăim la un moment dat. Nu ştiu dacă l-a pierdut mîndria... Mai degrabă aş zice că toate sînt numai pînă la o vreme...

Donkeypapuas spunea...

KO-ul îl înţeleg în box. Dar nu ştiu ce au avut britanicii cu imnul nostru? Pentru a ne umili naţiunea?

Eugen Badauta spunea...

Noi insine ne umilim zilnic, mai ales prin sefii de stat pe care i-am avut din '90.
De aici ni-se trag toate. De la a nu mai fi demni.