luni, 9 mai 2011

Preasfinţitului Irineu Bistriţeanul i se pregăteşte scaunul episcopal al Albei

Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului întrunit în şedinţă specială, luni, 9 mai 2011 la Cluj-Napoca, a desemnat candidaţii pentru funcţia de episcop al Alba Iuliei: PS Andrei Făgărăşanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, şi pe PS Irineu Bistriţeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Clujului - ne informează un comunicat de presă semnat de Pr. Bogdan Ivanov, pourtător de cuvînt al mitropoliei. 
Dacă PS Irineu este destul de cunoscut, PS Andrei Făgărăşanul e un tînăr ierarh (n. 1967), care a fost hirotonit episcop de doar trei ani. Poate şi de aceea candidatura sa de acum pare formală.
Numele celor doi ierarhi desemnaţi de Sinodul Mitropolitan vor fi prezentate membrilor Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Alba Iuliei, care se va întruni în şedinţă de consultare cu membrii Sinodului mitropolitan, marţi, 10 mai 2011, la reşedinţa mitropolitană din Cluj-Napoca.
În cazul în care se consideră necesar, Adunarea eparhială şi membrii de drept pot cere completarea listei ierarhilor candidaţi, cu încă un ierarh, ales din lista candidaţilor eligili, întocmită de Cancelaria Sfântului Sinod.
Lista finală a candidaţilor va fi înaintată Sfântului Sinod, care se va întruni în şedinţă de lucru, vineri, 19 mai 2011, la reşedinţa Patriarhală din Bucureşti, pentru a-l alege, prin vot secret, pe viitorul Arhiepiscop al Alba Iuliei.
Din informaţiile mele, PS Irineu porneşte cu prima şansă, parte din sinodali dorind să-i dea satisfacţie pentru pierderea scaunului de mitropolit. Totuşi, surprizele nu sînt excluse.

1 Comentário:

Efthimie spunea...

Dragă Claudiu, nu da informaţii dacă nu eşti «pe surse». PS Irineu e favorit nu fiindcă sinodalii ar dori să-i dea o ipotetică satisfacţie pentru «pierderea» Mitropoliei Clujului (unde n-a fost niciodată «în cărţi»), ci fiindcă Patriarhul şi-a exprimat dorinţa (iar, după cum poate ştii, «dorinţele» sale sînt literă de lege) ca în scaunul arhiepiscopal de la Alba să fie ales un ierarh ardelean şi cărturar (adică, practic, cu doctorat). Singurul din Sinod care corespunde la «dorinţa» asta şi, totodată, la noile criterii de eligibilitate ale ierarhilor (schimbate cu prilejul alegerilor de la Cluj) este... PS Irineu.

Oricum, singura problemă practică pe care o ridică alegerea sa este situarea faţă de ctitoriile şi linia duhovnicească a ÎPS Andrei (fiindcă s-a aflat deja în eparhia Clujului de răceala sa faţă de noul Mitropolit)...