marți, 9 iunie 2009

Va fi înlocuit ÎPS Teodosie?

Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei a discutat vineri nu numai despre cine să-i urmeze în scaunul episcopal de la Slobozia răposatului PS Damaschin, ci şi soarta ÎPS Teodosie, cercetat de poliţie, pentru luare de mită, şi de Biserică, pentru simonie, în urma unui flagrant pus la cale de doi jurnalişti de la România Liberă.
În tradiţia casei, nu s-a dat nici un comunicat pentru muritorii de rînd cu privire la acest al doilea subiect al Sinodului.
Pentru că scandalul e serios, ierarhia nu poate să-l ignore, cum şi-ar dori. Însă, n-o lasă inima nici să-l pedepsească prea sever pe ÎPS Teodosie. Poate pentru că ştie şi el destule despre alţii.
Se pare că sinodalii au găsit o soluţie de compromis. Nu dau satisfacţie "opiniei publice", dar îl trimit pe ÎPS Teodosie mai departe de ochii presei româneşti, într-o eparhie din străinătate.
Îşi va face acolo "penitenţa" şi, după nişte ani, dacă va mai fi cazul, ar putea reveni în ţară. Oricum, e mai bine decît să fie depus din treaptă, ori caterisit.
Acesta ar fi planul. Să vedem însă dacă nu suferă modificări la întrunirea Sinodului mare.
Dacă rămîne aşa, încep jocurile pentru alegerea unui nou arhiepiscop la Constanţa. Miza e mare, căci arhiepiscopia Tomisului va fi atunci transformată în mitropolie. În acest fel, va fi în sfîrşit răsplătită şi loialitatea PS Casian de la Galaţi, tovarăş bun al patriarhului Daniel, căruia i-a scăpat Mitropolia Moldovei.
UPDATE
Pr. Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvînt al Arhiepiscopiei Tomisului, m-a sunat azi după amiază (10 iunie) să mă întrebe ce surse mi-au spus vestea de mai sus. Evident, nu i le-am putut dezvălui. Părintele m-a asigurat că: "Potrivit informaţiilor noastre, cazul Înaltului Teodosie nu a fost discutat în Sinodul mitropolitan. Cel puţin, nu s-a pus problema cît a participat Înaltul la şedinţă". El crede că este o intoxicare. În ce scop, nu se ştie.
Asta nu exclude însă posibilitatea ca restul sinodalilor să fi vorbit despre cazul ÎPS Teodosie în lipsa acestuia. O admite şi pr. Tănăsescu, deşi ar fi grav şi urît.
Pr. Tănăsescu mi-a mai spus că au suficiente dovezi că ÎPS Teodosie a fost "lucrat", dar este nevinovat. Însă nu vor fi făcute publice decît după ce Parchetul îşi va pune rezoluţia pe acest dosar.

10 Comentários:

Anonim spunea...

oare???asa sa fie sa vedem...poate randuieste Dumnezeu spre bine,

Ionut Trandafirescu spunea...

buna replica de final... nici tu nu te lasi... :)

Liliana spunea...

Se spune in soapta ca flagrantul nu a fost pus la cale, ci doar dus la indeplinire de cei 2 jurnalisti… Asa ca nu stiu daca este chiar motiv de bucurie.

Iar relativ la IPS Casian, nu cred ca poate fi vorba despre rasplatirea loialitaii, pentru ca nu exista antecedente in acest sens (despre rasplata vorbesc). Ci despre folosirea loialitatii pentru intarirea autoritatii... Atat.

Unknown spunea...

@ Liliana:

Interesante nuante.
Am auzit si eu despre "uneltirea" din Deal si ca jurnalistii au fost doar instrumente. Am motive sa nu cred ca e adevarat.
Ca subiectul a picat bine pt o seama de adversari mai vechi ai IPS, e alta socoteala.

La a doua remacra, poate aveti dreptate. Insa, loialitatea poate fi rasplatita in multe feluri, nu toate vizibile.

Irina spunea...

Foarte tare articolul:))

Anonim spunea...

Cand mai auziti despre "fapte flagrante" ale unor oameni ai bisericii, ar trebui sa cantariti putin cuvintele si sa priviti dincolo de scena. Sa determinati cine se afla in spatele ei si trage "sforile". Despre tentativa de asasinat a parintelui Iustin Parvu nu s-a mai auzit nimic, s-a musamalizat totul spunand ca un nebun fanatic ar fi creierul .... Oare cine era la mitropolia Moldovei atunci..? Cine provoaca asemenea scandaluri si mai ales de ce?

Unknown spunea...

@ anonim 16:57:

Cunosc scenariile despre tentativa de asasinat asupra parintelui Iustin, ca si despre presupusa ucidere a PF Teoctist. Eu nu pot sa cred ca un ierarh ar putea planui asa ceva. Si nu vreau sa cred ca la virful Bisericii mele se afla criminali. Consider acestea ca jocuri primejdioase ale unor minti infierbintate. Si el resping ca pe niste calomnii. Pina la proba contrarie.

sceptik spunea...

Ei, vax, nu-i vinovat... Nenorocitul asta trebuie dat jos. Trebuie facuta curatenie in Biserica, fratilor. N-au ce cauta astfel de nenorociti in Biserica ! Si ca el mai sunt multi. Cascati ochii !

Anonim spunea...

draga sceptik....
desi esti un frustrat ca ips Teodosie nu te-a bagat si pe tine in seama 9prietenii stiu de ce) propunerea ta ramane
sa facem curat in Biserica
incepe deci cu tine...dupa limbaj imi dau seama ca esti primul candidat la asa ceva

cu bine

CoroanaDeSpini spunea...

Sa stam bine,sa stam cu frica, sa luam aminte la pozitia noastra sa ramanem intru Hristos, prin Sfantul Duh si in dragostea Lui Dumnezeu Tatal.Sfanta Scriptura spune nu judecati ca sa nu fiti judecati, iar Sfintii Parinti spun, ori-in-ce zi vom acoperi pacatele aproapelui si Dumnezeu le va acoperi pe ale noastre. Sa ramanem fratilor in sanul bisericii, sa nu ne smintim ca a gresit un Ierarh, a fost si Mitropolitul Ardealului, Nicolae Corneanu care a atras asupra sa numai comentarii.Dar si atunci ca si acum, raman cuvintele Invatatorului cine este fara de pacat sa arunce primul cu piatra. Doamne ajuta!