miercuri, 2 martie 2011

Institutul lui Tismaneanu respinge proiectul de lege care instituia o zi a comemorarii victimelor regimului sovietic in Basarabia

Grupul PDL din Camera Deputatilor s-a facut pres in fata "fundamentarii" lui Tismaneanu si a trimis din nou la comisie propunerea de cinstire a victimelor regimului sovietic din Basarabia si Bucovina.
"Este practic o ingropare a propunerii legislative de cinstire a memoriei victimelor regimului sovietic din Basarabia si Bucovina" a declarat in exclusivitate pentru Romanian Global News deputatul basarabean din Parlamentul Romaniei, Tudor Pantaru.
Conform surselor Romanian Global News desi ieri se hotarase in BPN-ul Partidului Democrat Liberal sustinerea propunerii legislative, dimineata, la presiunile venite, se pare, de la Vladimir Tismaneanu, guvernul a insistat ca respectiva propunere sa nu fie votata de catre deputatii PDL.
Dealtfel pentru a se asigura ca initiativa legislativa privind cinstirea memoriei victimelor regimului sovietic nu va trece in Camera Deputatilor, iar parlamentarii PDL vor respecta ce spune Guvernul, Vladimir Tismaneanu si-a trimis presedintele executiv sa vorbeasca cu deputatii PDL. Ioan Stanomir a venit la Camera Deputatilor si a spus parlamentarilor ca "lasam la latitudinea parlamentarilor votul la acest proiect". Acelasi lucru l-a declarat si pentru Romanian Global News. Adica raspunderea pentru ingroparea proiectului de lege revine celor care voteaza.
Ambele declaratii vin insa dupa ce fundamentarea facuta de institutia condusa de Tismaneanu si Stanomir si nu de Ministerul Culturii, si adoptata de Guvern, respinge propunerea legislativa a lui Tudor Pantaru. Ori Stanomir a venit la Parlament avand in spate avizul negativ dat de Guvern.
Ce uita insa Stanomir si Tismaneanu este faptul ca acele victime ale sovieticilor au avut ca singura vina ca erau romani. Nu mosieri, nu chiaburi, nu anticomunisti nu altceva. Ci in primul rand pentru ca erau romani, ei trebuiau sa fie ucisi sau deportati. Oricum. Cu mitraliera sau prin foamete.
Si dincolo de toate acestea adoptarea acestui proiect de lege ar fi demonstrat ca Romania, Tara Mama, cum o numesc romanii de dincolo de frontiere nu si-a uitat mortii, nu le-a uitat studentilor bucovineni si basarabeni de azi, buneii ucisi miseleste de sovietici doar pentru ca erau romani. Ori acest lucru, probabil, a vrut sa evite institutul condus de Vladimir Tismaneanu. De ce? Este o intrebare la care ar trebui sa raspunda parlamentarii care incearca sa ingroape proiectul legislativ al lui Pantaru.
Asa cum spunea un student basarabean care a asistat la mascarada din Parlament "toti romanii omorati de sovietici in Basarabia si Bucovina s-au rasucit in mormant"!
Reamintim ca peste douazeci de organizatii civice sprijina proiectul legislativ, inclusiv organizatii ale studentilor basarabeni din Romania.
Cateva din aceste organizatii vor propune o manifestatie de protest in fata institutiei condusa de Vladimir Tismaneanu, tinand cont ca fundamentarea pentru avizul negativ dat de Guvern, propunerii legislative de cinstire a memoriei victimelor regimului sovietic din Basarabia si Bucovina, a fost facuta de aceasta institutie.

Sursa: RGN Press

3 Comentários:

Anonim spunea...

Pai normal! Doar spune in Biblie: cinsteste pe tatal tau si pe mama ta! Stie Tismaneanu ce stie!

Aliosha Raskolnikov

Anonim spunea...

"Copii nu pot raspunde pentru faptele parintilor". Aveati dreptate atunci cand discutam despre "Demascarea" si "rolul" lui VT la acel institut.
Veti fi de acord ca si eu aveam dreptate.
Crimele, in fapt, au fost facute in marea lor majoritate de romani (Turcanu este un exemplu clasic de "coada de topr").
Sovieticii, in imensa lor majoritate sosita pe aici, fiind intamplator "cu stea in frunte" , chiar daca cu 5 colturi, nu au nicio vina, nu-i asa ?
V-ati omorat singuri !
Acum cum este ?
"Demnitate si onoare" strigau ieri niste "bravi fosti osteni".
Specialistii in "indreptarea de sine" isi continua nestigheriti munca.
"Pericolul este si la dreapta", dupa cum spunea un iubit Parinte.
G'Cousin

Anonim spunea...

Bă, deştepţilor, voi v-aţi uitat ce scria în Raportu' ăla de l-aţi aplaudat? Aţi ascultat măcar ce zicea preşul vostru iubit şi cu chelie? "Vinovat de toate în România este doar comunismul naţional", Marx a fost doar falsificat. Iar în cuprinsul rahatului scos de Volodea se spune: "Kominterniştii au fost victimele lui Dej" dinc Kominternism= good guys, antisovietici= bad bad cioloveci. "Dej a făcut un mare rău că a scos trupele ruseşti din ţară, că i-a epurat pe sovietofili, că n-a acceptat planul Valev". Iar sursele cele mai de încreder citate sunt vreo doi Tismăneanu (tac'su şi mă'sa) şi o Tiţmineski (tot vreo rudă). Şi precum fac gangsterii roşii, aproape toate capitolele nu sunt semnate. Că în haită se urlă împreună.