luni, 8 martie 2010

Dragi femei, n-aveţi ce sărbători pe 8 martie!

Sătul să explic în privat de ce nu serbez pe nimeni de 8 martie, după ce am publicat mai multe texte pe subiect şi în ROST, reiau aici o foarte bună desluşire făcută de prietenul Răzvan Codrescu:

"Toată lumea s-ar cădea să cunoască adevărata poveste a zilei de 8 martie (demagogic numită “internaţională”, căci n-au sărbătorit-o oficial, după modelul Sovietelor, decît ţările din fostul “lagăr socialist”, iar în restul lumii numai anumite cercuri de stînga, marxiste sau marxizante). Propunerea instituirii unei Zile a Femeii a fost făcută şi aprobată în 1910, la aşa-numita Conferinţă a Femeilor Socialiste de la Copenhaga, prima ei sărbătorire în mediile respective avînd loc în anul următor. Autoarea propunerii a fost militanta revoluţionară Clara Zetkin (1857-1933), o evreică născută la Wiederau (Saxonia) şi moartă la Arhanghelskoie, în fosta U.R.S.S. (unde şi-a văzut împlinit visul “tinereţii revoluţionare” şi a propăşit pe linia bolşevismului stalinist).

De ce tocmai ziua de 8 martie? Unul dintre motive (şi cel mai invocat) este că în această zi avuseseră loc mai multe demonstraţii revendicative ale “femeilor muncitoare”, începînd cu o grevă a ţesătoarelor new-yorkeze din 1857 (ce-i drept, reprobabil de aspru reprimată de autorităţile “capitaliste” ale vremii).

Ar mai fi însă un motiv important, asupra căruia atrage atenţia, de pildă, un mare teolog şi duhovnic rus contemporan, diac. prof. dr. Andrei Kuraev: pornind de la originea etnică a Clarei Zetkin, autorul este de părere că ea “n-a putut să nu se gîndească” la populara sărbătoare evreiască de Purim (foarte apropiată calendaristic de data de 8 martie), care rememorează anual un cumplit masacru (după tradiţie, 75.000 de morţi – bărbaţi, femei şi copii) întreprins asupra poporului persan de către iudeii aflaţi în exil. Personajul-cheie al evenimentului este tocmai o femeie, viclena şi sîngeroasa Estera, devenită întruchipare biblică a “eroismului” feminin evreiesc.

Dacă e aşa sau nu, cert rămîne că, prin realele sau doar posibilele ei origini mentale, ziua de 8 Martie reprezintă o convenţie festivă cu totul străină şi de tradiţia noastră folclorică, şi de spiritul creştinismului, astfel încît o conştiinţă naţională şi religioasă creştină nu şi-o poate asuma fără a se trăda esenţial pe sine însăşi."


Şi revin cu o mai veche propunere privind sărbătorirea femeii la 25 martie, de Buna Vestire.

UPDATE

Incredibil! Patriarhul Daniel a transmis azi un mesaj de "Ziua Internaţională a Femeii": Binecuvîntare şi omagiu femeii credincioase.
E adevărat că SS Daniel nu e la prima atitudine... discutabilă, dar nu mă aşteptam să legitimeze şi sărbătorile comuniste. Nu m-a mirat că a "binecuvîntat" paşapoartele biometrice, nici că ne-a certat pe cei care am organizat un marş pro-familie şi anti-homosexualitate, nici că duce mai departe "săptămîna de rugăciune comună" cu o cerbicie demnă de o cauză mai bună. Dar de data asta sînt niţel mirat. Pentru că femeia creştină chiar n-are nimic de-a face cu 8 martie, iar a folosi ziua asta pentru a aduce un omagiu femeii creştine e un fel de batjocură. Nicidecum nu e o încreştinare a sărbătorii comuniste, după cum s-or fi gîndit unii în Deal.

66 Comentários:

Anonim spunea...

Pe 25 martie o sarbatorim pe Maica Domnului nu cred ca putem amesteca Ziua Femeii cu sarbatoarea Bunei VESTIRI!E ca si cum am vrea sa punem Ziua Barbatului odata cu Nasterea Domnului sau mai stiu eu ce.Titlu are o conotatie usor misogina...asa ca mai bine rezumati-va in a posta ceva mai interesant decat sa improscati cu noroi..

Diana spunea...

Barbatii ar trebui sa sarbatoreasca femeile in fiecare zi din an, nu doar de 8 si/sau 25 martie. Fara viata daruita prin ele, nici lor nu li s-ar putea ura la multi ani.

Unknown spunea...

@ Anonim:

Aveti bunatatea si explicati-ne de unde conotatia misogina din titlu. Si poate ne spuneti si unde este noroiul.
In rest, ce sa zic? E o propunere, care poate fi discutata, dar pe care vad ca o sustin si crestini mai buni decit mine.

@ Diana:

De acord :)
Dar, potrivit acestei ratiuni, si barbatul ar trebui sa fie sarbatorit in fiecare zi, caci din coasta lui s-a nascut femeia, care, iata, fara el, n-ar mai fi ajuns sa nasca prunci :)

Marius Ola spunea...

Fain subiect. Oricum, ideea nu este misogină, cum s-a spus aici, ci atacă oarecum orgoliul feminin, de facto. De aici şi reacţiile de până acum şi care vor urma. Cred că va fi distractiv...

Emilian spunea...

Ati amintit de masacrul descris in cartea Estera. De ce nu amintiti si care a fost cauza acelui masacru? Ca era pusa la cale masacrarea evreilor, dar planul a fost descoperit si s-a intors impotriva celor care il pusesera la cale. Cartea Estera are doar 10 capitole si poate fi citita usor si repede, si va recomand sa o lecturati. As vrea sa remarcati ca evreii nu s-au atins de bunurile celor care pusesera la cale masacrarea lor, dupa ce s-a intors roata.

Anonim spunea...

haha, mi-a placut raspunsul tau:
"fara el, n-ar mai fi ajuns sa nasca prunci :) "
asa este.

cu toate ca nu voi merge la petrecerea colegilor mei diseara, azi i-am dat o floare mamei mele dragi si stiu ca i-am facut o bucurie.
ii mai daruiesc flori si in alte zile, asa, ca o supriza, insa daca azi nu i-as fi adus, stiu ca s-ar fi intristat.
mama are o varsta si nu ma apuc eu acum sa-i spun: stii, de 8 martie...
nu se poate scoate sarbatoarea asta din obisnuinita multor oameni.
insa se poate diminua propagarea ei.
cu toate acestea, la gradinite educatoarele organizeaza serbari de 8 martie.
copii sunt invatati sa ofere flori mamei de 8 martie.
etc
:)

Diana spunea...

Rezulta ca, pana la urma, avem ce sarbatori azi :)

Anonim spunea...

cred ca numai femeile "masculinizate" sărbătoresc ziua de 8 martie.
ca o femeie simpla, delicata, smerita, la locul ei, blânda, nu se va afișa ostentativ la petrecerile organizate cu ocazia asta.

Unknown spunea...

@ Emilian:

Masacrul acela e o realitate, indiferent de motivatii. Si noi, crestinii, nu putem sarbatori un macel, nici macar asa, tangential.

Anonim spunea...

Da intradevar dar povestea cu Estera este mentionata in Sf Scriptura iar eu din cate am vazut in capitolul din Vechiul Testament Imparateasa Estera a salvat poporul evreu de la moarte prin gestul ei si acest fapt istoric arata din nou interventia Lui Dumnezeu pt a-si salva poporul ales fiind din nou o preinchipuire a salvarii poporului ales(creestinii)din moartea vesnica ,apoi e mentionat acolo foarte frumos cum Imparateasa Estera care era evreica in taina a spus poporului ei sa posteasca si s as eroage Lui Dumnezeu pt mantuirea lor ,si dupa aceste zile de post si rugaciune a mers la Imparat sa-l roage sa se milostiveasca de poporul ei care cu nimic nu gresise inaintea lui,punanadu-si nadejdea in Dumnezeu de altfel putea fi omorata pt gesul ei curajos dar plin de dragoste pt poporul e problema lor daca se folosesc de acest eveniment din Sf Scriptura pt alte pricini,tot asa au transformat si sarbatorirea Sf Valentin intr-un prilej de desfrau cand de fapt Sf a luptat sa-i indemne pe tineri spre dragostea curata

Razboi intru Cuvant spunea...

Duminica Mironositelor este considerata sarbatoarea femeii crestine de catre cei mai multi Parinti ai Bisericii. In orice caz, agatarea cu dintii de 8 martie a unor femei crestine, chiar si cand afla si inteleg originea "sarbatorii" ma tem ca se apropie de un fel de lepadare si de inchinare la idolul devastator al feminismului.

Ioan B. spunea...

Este adevarat ca descrierea Esterei drept vicleana si sangeroasa este o greseala surprinzatoare pentru autorul ei. In plus, deturneaza atentia, deoarece adevaratul motiv pentru care nu sarbatorim 8 martie este faptul ca apartine unei ideologii socialiste feministe.

Purimul este o problema separata si prin desconsiderarea unui episod biblic vechi-testamentar mi-e teama ca aruncam copilul odata cu apa din copaie. Acum, si Claudiu are dreptate, nu putem sarbatori pur si simplu un macel. Dar, pentru ca nu sunt un rabin venit aici sa dau dreptate tuturor :), sa explicam acum de ce Estera este omul lui Dumnezeu, si nicidecum vicleana si sangeroasa, si de ce Purimul este problematic.

Explicatiile le gasim in introducerea IPS Bartolomeu Anania de la Cartea Esterei:

Cartea Esterei ni se păstrează în două versiuni: cea ebraică, incompletă, lacunară, ceea ce-i obligă pe traducători să apeleze, compensator, la textul grecesc; cea grecească, reprezentată mai ales prin codicii cei mai vechi ai Septuagintei: Vaticanus, Alexandrinus şi Sinaiticus. Cea grecească e redactată într-un stil controlat, sobru, concis, pe când cea ebraică, cu un număr mult mai mare de cuvinte, foloseşte deseori glosa şi parafraza. Dar deosebirea cu adevărat notabilă dintre ele e de natură teologică: Versiunea Ebraică e o scriere laică, în care numele lui Dumnezeu e absent şi în care nu există nici măcar o adiere de transcendenţă; cea grecească, dimpotrivă, prezintă o istorisire cu implicaţii religioase: totul se petrece cu participarea Dumnezeului lui Israel, făcătorul cerului şi al pământului, Cel ce veghează asupra poporului ales, pedepsindu-l pentru păcate şi iertându-l prin iubire; Mardoheu şi Estera nu sunt altceva decât instrumentele acestui Dumnezeu Care-Şi salvează poporul intervenind la timp. Această dimensiune religioasă a Septuagintei îi este dată îndeosebi de zece fragmente care lipsesc din Versiunea Ebraică, pe care unii biblişti occidentali le numesc „adaosuri“, dar care ar putea să nu fie altceva decât nişte texte incomode pe care un anume spirit laicizant le-a eliminat din originalul ebraic; nu trebuie uitat că Purimul este o sărbătoare eminamente laică, o mare petrecere cu mâncăruri şi băuturi. Nefăcând parte din canonul biblic, Evreii citesc doar facultativ Cartea Esterei la sărbătoarea Purimului; Septuaginta o are printre cărţile canonice (ultima din seria celor istorice), romano-catolicii au catalogat-o drept deuterocanonică, în timp ce protestanţii o taxează ca „apocrifă“. În versiunea de faţă, cele zece fragmente sunt identificabile prin notele infrapaginale.
Sursa: http://www.dervent.ro/biblia.php

Asadar, rabinii au transformat Cartea Esterei intr-o scriere cu totul laica, eliminand referintele religioase (varianta ebraica a VT este textul masoretic, mult mai recent decat Septuaginta), ceea ce face ca Purimul sa fie dubios ca sarbatoare - celebrezi, intr-adevar, un simplu macel "care pe care" si nicidecum un episod istoric cu implicatii duhovnicesti.

In orice caz, referirea la originea etnica a respectivei activiste a complicat inutil discutia. Purimul si 8 martie sunt diferite, nu ar fi trebuit amestecate cele doua subiecte, pentru ca sa deviem de la ce este esential - inventarea unor sarbatori care sa faca ideologiile feministe-socialiste sa aiba priza la "popor".

Anonim spunea...

Imparateasa Estera a salvat poporul evreu d ela moarte inainte de a se infatisa imparatului ea cerut poporul ales sa posteasca si sa se roage trei zile ,mi se pare o tampenie sa te foloseste d eun eveniment biblic pt prostii ex ziua femeii si Estera infatisata ca simbolul curentului feminist .Cititi in Sf Scriptura despre acest fapt istoric .Asa hai sa zicem si de Moise ca a inecat in Marea Rosie o armata intreaga de egipteni ,in Vechiul Testament altfel stateau lucrurile .

Anonim spunea...

cu foarte mare dezamagire constat ca multe site-uri ortodoxe trateaza problema sarbatorii ateiste/comuniste 8 martie pe un ton misogin si exagerat ”inflacarat”. De vreo 2 ani citesc aproape numai site-uri ortodoxe si scrierile sfintilor parinti, dupa ce cu ajutorul lui Dumnezeu am cam eliminat in mare parte televizorul din viata noastra acasa, maxim citim stiri, daca sunt cu adevarat stiri. Si faptul ca citesc mult site-urile ortodoxe mi-a ajutat in mod deosebit, sincer va spun.
Insa inversunarea cu care azi s-au pornit impotriva acestei pseudo-sarbatori, imi pare, cu iertare va rog, tare necrestineasca.
La fel cum necrestinesti sunt si petrecerile intre femei de 8 martie, ca sa nu mai zicem si ce invitati sunt la unele petreceri...
Dar ,desi eu copiilor mei nu le-am povestit nimic de 8 martie si ei nu inteleg de ce azi mi-a adus sotul flori (normal, nu-mi aduce in fiecare zi, dar cu fiecare ocazie nu uita ce flori prefer), totusi eu nu uit sa ii spun mamei la multi ani, asa cum o fac de 40 de ani incoace si cred ca daca nu as face asta pe mama ar intrista-o lipsa acestui gest. Totusi nu perpetuez acest obicei, taind orice legatura care duce catre copiii mei (nu comentam nici de bine nici de rau, nu amintim de 8 martie si nu le explicam daca ei afla intamplator, schimbam vorba).
Insa, frati crestini, tare ma tem ca uneori din prea multa ravna catre Domnul ajungem sa exageram un pic. Sincer, mi se pare prea fortata asocierea acestei inventii comunisto-feministe cu povestea Esterei si nu cred ca a lasat Dumnezeu sa faca parte din Sfanta Scriptura si povestea Esterei cu scopul de a slavi ”eroina” Estera. Daca acelei feministe care a inventat 8 martie i-o fi trecut prin cap asocierea povestei Esterei cu 8 martie si feminismul, acest lucru se prea poate sa fie numai un nefericit accident de gandire, cum este si cel care propune umbrirea sfintei sarbatori a Bunei Vestiri prin asocierea ei cu ideea de zi in care sa se sarbatoreasca femeile (in orice zi a anului ar fi ea, o zi a femeilor tot ar insemna prilej de feminism, aceasta nefasta asociere nu ar inlatura microbul feminismului ci doar ar murdari sarbatoarea Bunei Vestiri, coborand pe Preacurata stapana noastra printre femeile de rand sa fie cinstite dimpreuna - Doamne fereste!, asa cum se face mizerie de devalorizare si desacralizare la Capernaum catolic: uite, aici Iisus a mers pe apa, nu-i asa ca e inaltator? poti si tu sa ii calci pe urme, paseste pe aceste pietre (mentinute la cativa centimetri sub nivelul apei, oricat ar fluctua nivelul Marii galileei), deci: ce este asta?
.............. ( continuare )....

Anonim spunea...

............ ( continuare ) .......
Eu cred ca majoritatea femeilor cu adevarat crestine nu simt nevoia unui 8 martie dar nici nu se inversuneaza in sugrumarea lui galagioasa, ci pur si simplu il ignora, asa stergandu-se urma acestei ”sarbatori” pe viitor, dar nu poti rani sufletul mamei care ani de zile a primit o floare de la tine de 8 martie, intrerupand brusc acest ”obicei” sa zicem, in numele credintei si curateniei traditiei.
Iertata sa-mi fie indrazneala, dar cred ca ideea ca inventatoarea lui 8 martie a asociat ziua feminismului cu povestea Esterei reprezinta un accident de gandire la fel ca si ideea noastra acum ca aceea ar vrea sa ne faca sa sarbatorim o sarbatoare de alta religie (Doamne fereste!), e prea fortata ideea...
Si chiar daca un simplu om in ratacirea lui asociaza nistre lucruri cel putin nefolositoare (daca nu smintitoare) cu un lucru lasat de Dumnezeu (o minune, o poveste, un fapt din istorie sau o carte a Sfintei Scripturi), omul acela poate sa greseasca, poate sa sminteasca pe altii, dar asta nu inseamna ca ce a lasat Dumnezeu e mai putin bun. Acea ”sangeroasa” Estera o fi facut ea ceva bun de a lasat Dumnezeu sa fie inclusa in Biblie cartea ei. Poate tot asa de sangeros a fost si regele si psalmistul David cand a cucerit cetatea si a omorat tot din ea, nu numai oameni de la prunc in copaie la batran neputincios, ba chiar si animalele de hrana din ea. Dar chiar si Cel ce a pus foc si pucioasa asupra Sodomei si Gomorei, cu prunci nou nascuti (si nevinovati inca prin faptele lor) cu tot, tot sangeros este?
Nu vreau sa iau apararea nimenui, dar ca un fapt divers va spun, cei ce ar trebui sa serbeze victoria istorica mentionata in cartea Esterei, poate mai stiu de numele ei ca sunt obligati la scoala sa invete despre asta, dar altfel au redus sarbatoarea la un simplu carnaval cu masti si costume, in care copiii dar si unii oameni mari doar se deghizeaza in diverse personaje (spiderman, barbi, hana montana, peter pan, ben10, bakugan, printesa, albinuta, chelnerita, asistenta, aviator, politist, iepuras, tigru, urs panda, etc) si mananca prajituri triunghiulare, care nici macar nu mai stiu ei de ce sunt triunghiulare si de ce li se spune ”urechi”, deci .... alti gresesc mai grav decat noi care inca mai indraznim sa dam o floare mamei de 8 martie, si mai bine sa ne gandim ca nu cumva de dragul credintei sa ajungem asa de impietriti la suflet incat sa uitam sa ne dorin si mantuirea necrestinilor, si mantuirea crestinilor rataciti, si Doamne fereste sa ratam si mantuirea noastra, a celor care avem oarecare ravna catre Domnul incercand sa iesim din marea noastra de pacate.
Categoric petrecerile de 8 martie sau orice fast sau sa zicem exceptie de la programul nosrmal al zilei sub pretextul unei sarbatori a feminismului sunt o uraciune, dar hai sa nu dam asa de rau cu piatra, ca ajungem sa facem din dusman un martir; eu nu incurajez feminismul, dar nici nu vreau sa martirizez luptatoarele pentru feminism dand prilej de ”lupta”; oricum vor obosi daca vad ca se agita in zadar si lumea nu are ochi sa vada si urechi sa auda ceea ce nu e placut Domnului.
Sa ma iertati daca v-am suparat cu ceva din ce am spus si sa va rugati pt mine la Domnul nostru la Mantuitor si la Maica Sa sa-mi lumineze mintea si sa-mi ierte pacatul grairii in desert mai ales acum in Sfantul si Marele Post al Pastilor
Doamne ajuta, miluieste si ne mantuieste!
cristina

Anonim spunea...

Patriarhul Daniel a facut ceea ce se cheama un pogoramant, tinand cont de anumite circumstante. Altceva nu inteleg eu; in nou aparuta Enciclopedie Ortodoxa Romaneasca, al carui presedeinte este Patriarhul, "pogorarea" IPS Mitropolit Anania fata de egalii sai in rang - ca text pe o coloana - e cam adanca.... Ce-o fi avut patriiarhul cu patronul Bucurestilor, Sf Dimitrie cel Nou, care nu se regaseste in enciclopedie, ori cu Sf mucenita Filofteia de la Arges? Sf Parascheva si Sf Grigorie Decapolitul sunt totusi bine reprezentati.... Asa mari lacune la colectiva patriarhala de redactie? Unde esti PS Varsanufie in enciclopedie, ca Ciprian Streza, feciorul mitrop de Sibiu, este acolo? De ce nu li se spune; Mai ierarhi buni, nu da bine, tata, lipsa asta (crancena) de obiectivitate intr-o lucrare stiintifica!

Unknown spunea...

@ Cristina:

Dupa cite vad, spuneti ca nu trebuie sa facem mare tevatura, dar va consumati multa energie pentru asta :)

Pe de alta parte, fiecare crestin intelege cum poate sa apere credinta. Cei care azi am indraznit sa va informam asupra a ceea ce sarbatoriti de ani si ani, fara sa stiti, cred ca n-am gresit. Ne-am facut numai o datorie crestineasca. Intelege cine poate, urmeaza cine vrea.

In rest, pace si bucurie!
Primiti felicitarile SS Daniel de 8 martie :)

Anonim spunea...

@Claudiu Tarziu
da, asa este si imi cer scuze, sunt cam vorbareata si ma repet de multe ori, dar nu-i asta cel mai mare pacat pentru care voi fi judecata, am altele mult mai mari.
Va multumim ca ne reamintiti originea zilei de 8martie si va asiguram ca nu uitasem.
La fel ne bucura bucuria dumneavoastra de a primi felicitarile pe care sanctitatea sa dani le transmite femeilor mame si sotii ale dumneavoastra, fara nici cea mai mica urma de invidie pentru faptul ca patriarhul patriarhiei sub care se afla si de care face ascultare biserica in care cu umilinta indraznim se ascultam Sfanta liturghie si sa ne spovedim nu ne-a transmis inca astfel de urari, desi foarte probabil sa fi auzit despre 8martie.
Din raspunsul dumneavoastra m-am luminat si am inteles de unde va vine inversunarea si cu umilinta cerem iertare ca am indraznit sa va tulburam cu asa necuvenit comentariu si stiind ca oricum sunteti mai tare decat 98,84% din blogeri ne retragem cuviincios si lasam loc altora mai indreptati pe calea ortodoxiei decat noi, pacatosii (vb la plural din cauza ca citeam si comentam impreuna cu sotul).
Dumnezeu sa va binecuvanteze si sa avem cu totii parte de un post cu folos in ale Domnului.
cristina

heraasku spunea...

Estera vicleana si sangeroasa?????
Mai, frati crestini... Mai usor cu cuvintele caci nu stiti ce spuneti.
Iar Purim-ul este sarbatoarea, nu unui macel (mai cititi Sfintele Scripturi), ci a unei mari minuni dumnezeiesti si anume UNITATEA UNUI POPOR IN GAND SI RUGACIUNE. Este cam singura data cand UN POPOR INTREG (milioane de oameni, barbati, femei, copii) este in acelasi gand si fapta spre slava lui Dumnezeu.
Se spune ca la venirea lui Mesia ( asa cum cred ei evreii ca va veni, noi ii zicem Parusie) din toate sarbatorile nu va ramane decat Purim-ul. Adica nu sarbatorirea unui macel ci minunea unui popor al Domnului, sfintii, care vor avea acelasi gand si aceeasi fapta: Slavirea Domnului Dumnezeu.
Clara Zetkin? O judeca Dumnezeu. Ca si pe noi pe toti.

Anonim spunea...

draga Claudiu

te rog nu fii ironic cu doamna Cristina. nu-i cazul:)
ea spune ca nu tine ziua aceasta si tu ii urezi sa primeasca felicitarile!
hai, fii bun si intelege ca nu se poate scoate ziua asta din mintea si inima celor care o asteapta cu drag si o sarbatoresc. pur si simplu sa dai o floare mamei care are o varsta si care s-a obisnuit asa de zeci de ani, e un gest frumos.
Post usor.

Unknown spunea...

Daca prostia ar durea ....

Anonim spunea...

Ziua de 8 martie, ca si ziua de 1 iunie, 1 mai sau 1 ianuarie sunt sarbatori conventionale, laice. Traim, asa cum bine se stie, intr-o societate conventionala, in care insasi relatiile interumane sunt reci si de multe ori pe coordonate prestabilite.

In fuga aceasta spre niciunde a omului contemporan s-au stabilit de diferite foruri internationale anumite jaloane pentru a-i aminti acestui om depersonalizat, gol de sine insusi ca mai exista o diferenta conventionala intre barbat si femeie, intre copil si matur, intre anul 2009 si 2010, intre munca de sclav pe plantatie si munca de sclav la birou.

Din aceasta perspectiva nu vad nimic rau in a sarbatori ziua de 8 martie.

Dintr-o perspectiva crestina, daca am fi fost cu adevarat crestini, ceea ce inseamna sa fi fost UNITI iar nu dezbinati, am fi putut sarbatori in fiecare zi femeia, copilul, omenitatea noastra indumnezeita.

Propunerile de a sarbatori ziua femeii in ziua de 25 martie sau duminica mironositelor mi se par a continua duhul laicizant pomenit de mine mai sus. Femeia crestina nu e un concept abstract, nu e o eticheta sau o marca de produs. Femeia crestina este impreuna implinire in drumul spre mantuire, este jertfa si dragoste.

In ziua de 25 martie sarbatorim si cinstim Fecioria si Curatia Prea Sfintei Nascatoare de Dumnezeu. Nu sarbatorim femeia abstracta sau conceptul feminin, ci o Persoana concreta care a participat si a suferit activ in viata pamanteasca si face acelasi lucru din Ceruri la rugaciunea Bisericii Luptatoare.

De asemenea Duminica Mironositelor cinsteste curajul si daruirea femeilor care l-au urmat pe Hristos, si nu o face la modul abstract si general.

Cu alte cuvinte, aceste sarbatori crestine ne stabilesc modele de urmat.

Cat despre Patriarh, el este in primul rand un foarte bun manager. Astfel ca gestul sau de astazi se inscrie foarte bine in duhul lumesc care ne incearca sau ne domina pe toti.

Cred ca avem conducatorii pe care ii meritam.

Alexandru Racu spunea...

E adevarat ca Scriptura are "Oase Tari" (daca nu ma insel Sfantul Grigorie de Nyssa spune asta), in special Vechiul Testament, si ca atare, trebuie citita cu multa luare aminte. Dar in multe cazuri, incercarile de a-i "intepa" pe evreii de astazi (si oricum nu vad ce treaba are o evreica socialista cu o evreica din Vechiul Testament care traia dupa Lege) aluneca pe panta ereziei marcioniste. Asa ca sa fim cu luare aminte. Subiectul raportului dintre violenta Vechiului Testament si caracterul pasnic al Noului Testament este unul mult prea dificil si prea vast pentru putina mea intelepciune si pacatosul meu suflet si multi sfinti parinti si-au rupt mintea cu tema respectiva. Si sarbatoarea Sfantului Ilie e asociata unui masacru, acela al proorocilor mincinosi ai lui Baal, care voiau sa starpeasca adevarul de pe fata pamantului si sa lase pe veci omenirea in intunericul faradelegii. Dar stim ca Hristos graia cu Moise si Ilie pe Muntele Taborului.

Stiu mai bine Sfintii Parinti de ce au randuit cele pe care le-au randuit.

teodora spunea...

Imi amintesc de prima scisoare adresata mamei, compusa in clasa, la primara. Inteleg acum si chestia cu sovietele, da si ca, in definitiv, este o sarbatoare laica si un mod de a multumi unor femei dragi. Si pe mine m-a felicitat un parinte si este un om tare curat si simplu. Eu cred asadar ca sarbatoarea asta e "deturnata" in doua sensuri: unii o folosesc spre aprivi spre cele de sus, si in p-rimul rand spre taina familiei, iar altii spre cele de jos si foarte de jos. Ca de secularizare nu scapa nimica (nici chiar masoneria :))
Asa ca ar trebui sa o parafrazez pe bunica mea care se intreba de ce-i tot dau astia cu ziua femeii, si de ziua mamei nu mai zic nimica. Probabil se saturase si ea de atata porno-serbare.

Unknown spunea...

Acest comentariu a fost eliminat de autor.

Unknown spunea...

Acest comentariu a fost eliminat de autor.

Unknown spunea...

Foarte multi comentatori s-au oprit la referinta privind-o pe Estera, neglijind faptul ca dl Razvan Codrescu, in textul sau, reia o supozitie a diac. prof. dr. Andrei Kuraev, fara sa o puna in prim-plan si fara sa o confirme sau sa o afirma ca adevar irefutabil.

Temeiul pentru care aceasta sarbatoare laica trebuie respinsa, in opinia dlui Codrescu - pe care o impartasesc -, este ca a fost impusa de comunisti si ca nu e o sarbatoare a intregii lumi ci doar a fostlui lagar socialist.

Mai mult, pentru cei cu sensibilitate crestina (sa nu zic vorba mare: oameni din Biserica), dl Codrescu arata ca sarbatoarea cu pricina este straina de spiritul crestinismului. Evident ca aici putem polemiza la nesfirsit, mai ales ca Vechiul Testament chiar e complicat de inteles. Dar sa nu cadem in pacatul protestantilor, sa interpretam dupa capul nostru, ci sa mergem la Sfintii Parinti si la marii teologi.

Ma bucur ca subiectul a suscitat interes, insa n-am inteles nici de ce unii comentatori considera ca punerea lui in pagina e dovada de misoginism, nici unde e inversunarea mea in povestea asta (oare pt ca-mi sustin un punct de vedere?), nici de ce nu am putea sarbatori femeia odata cu modelul de femeie care este Maica Domnului (mai ales ca pe Sfinta Fecioara o praznuim si pe 15 august, si pe 8 septembrie, si, implicit, la 25 decembrie).

@ Vlad:

Daca tot sintem ca vai de noi din punct de vedere al credintei si acceptam orice sarbatoare laica, de ce sa nu serbam, de pilda, si 23 august - ca doar ne-au obisnuit cu ea comunistii atitia ani si, vezi bine, a fost un act patriotic atucni, dupa cum am invatat la scoala - sau 26 ianuarie, ziua lui Ceausescu - pe care se caznesc atitia sa-l reabiliteze si dupa care pling sumedenie de nostalgici?

@ Monica Daniela:

Adevar graiesti. Dar e nitel pripit sa-i consideri prosti pe cei care au pareri diferite de ale tale. Mai ales daca tu insuti esti cam lipsit de experienta si, prin ce faci, nu-ti dovedesti nici macar priceperea scrierii unui text cu cap si coada, daramite desteptaciunea, sau discernamintul duhovnicesc - chiar daca umpli peretii blogului personal de "Doamne, Doamne".

Mirona-Ioana Tatu spunea...

@ Claudiu

Eu sunt doar intrigata de prescurtarea "SS" dinaintea numelui Patriarhului. Are vreo legatura cu "Schutzstaffel" ("Eşalonul de protecţie" - trad. din lb. germana), cunoscut sub denumirea de "SS", de la binecunoscutele trupe de elita din vremurile naziste? Sau e cumva de la "Sanctitatea Sa"? :D

Liviu spunea...

Sa inteleg , D-le Tarziu , ca nu ati oferit o floare sotiei sau mamei sau colegelor ?

Anonim spunea...

Claudiu, iti dai si tu seama ca aceasta dezbatere are un pur caracter intelectual si nu are sorti de izbanda in a impune o alta zi a femeii decat 8 martie:)

Ceea ce am vrut sa spun in postarea anterioara se rezuma la urmatoarele:

1. noi ne consideram crestini;

2. in aceasta situatie nu ar trebui sa ne cramponam atat de faptul ca societatea civila sarbatoreste o sarbatoare care a avut candva o baza comunista dar la care nimeni nu mai face referinta nici macar la nivelul inconstient;

3. de asemenea nu trebuie sa copiem o asemenea sarbatoare in calendarul ortodox, deoarece crestinii nu generalizeaza si nici nu abstractizeaza persoana. Sarbatorirea unei anumite tipologii este apanajul ateilor.

Altfel, ar trebui sa cautam o echivalentza ortodoxa si pentru sarbatoarea iubirii - "sf. valentin", nu?:)

Unknown spunea...

@ Mirona:

Sanctitatea Sa, desigur. Desi... :)

@ Liviu:

Ati inteles bine.

@ Vlad:

Nu-mi fac iluzii ca vor intelege prea multi ce e cu 8 martie si se vor lepada de zisa sarbatoare. Dar mi-am facut datoria sa spun ce stiu si ce cred.

Cit despre propunerea mea, fiind doar o propunere, ia-o si pe asta ca pe un exercitiu intelectual. Putem discuta, nu dau miine un edict s-o impun :)

Raluca spunea...

Sunt intru totul de acord cu Cristina.

1. Sa nu facem din aceasta zi prilej de dezbinare, de acuze sau de mahnire pentru nimeni.

2. Sa nu ne agitam mai mult decat este cazul

3. Sa nu blamama prea tare cartea Esterei, care stie Dumnezeu de ce se afla in Biblie.

4. Sa nu ne grabim cu ironia la adresa patriarhului.

Anonim spunea...

Doar de catre comunisti? De ce oare in urma cu o suta de ani femeile nu aveau aceleasi drepturi cu barbatii? Dreptul de vot, dreptul de a fi reprezentate, dreptul de a conduce... ti se pare comunist acest drept? Imi pare rau, dar cred ca e o deficienta mare de perceptie a femeii.

Unknown spunea...

@ Anonim 10.40:

Ce-are una cu alta?!

Anonim spunea...

Draga Claudiu,
sunt una dintre femeile crestine care, in copilarie, a fost invatata ca, in ziua de 8 martie trebuie sa se opreasca putin din preocuparile-i egoiste si sa-si cinsteasca mama. Copiii mei au invatat si ei, la randul lor, acelasi lucru.

Spune-mi, te rog, cum sa resping darurile si imbratisarile celor dragi mie, cum sa "uit" sa vorbesc cu mama si, eventual, sa-i trimit un mic pachet, cand atata amar de vreme am facut din asta zi un prilej de bucurie?

Am citit mesajul IPS Daniel si nu ma simt batjocorita defel de spusele Sfintiei Sale, dar ranita si dezamagita de atitudinea si inversunarea fratilor mei ortodocsi, sunt. Pentru ca nu regasesc spiritul crestin in inversunarea cu care atacati si incercati sa va explicati,inutil din punctul meu de vedere, propria atitudine.

Trist.

carmen.

Unknown spunea...

@ Carmen:

Draga Carmen,

In copilarie eu am invatat ca Dumnezeu nu exista, ci e un basm pentru imbrobodit "prostimea", spre a fi mai usor condusa de capitalistii verosi, ca viata e doar aici pe pamint si te descurci singur. Ani in sir mi s-au dat argumente pentru o lume fara Dumnezeu. Si am devenit un ateu sceptic, ironic si individualist. Desi, cind eram mai mic, bunica mea dinspre mama, taranca statornica in credinta, m-a invatat sa ma rog, m-a dus la biserica, m-a determinat sa ma spovedesc si impartasesc.

Din fericire pentru sufletul meu, putin dupa majorat, citiva oameni m-au intors in Biserica, stiind sa-mi arate Adevarul.

Cind afli si accepti adevarul, nu mai poti sa ramii de partea minciunii, daca esti cinstit sufleteste.

Ei, cam asa e si cu 8 martie. Afli ca e o sarbatoare comunista, ca e in afara spiritului crestin, dar preferi sa o tii in continuare, pentru ca asa ai apucat. Pai daca eu am apucat sa fiu ateu, trebuia sa ramin asa?

Cit despre inversunarea pe care tot o invocati unii dintre comentatori, va conjur, dati exemple, faceti hermeneutica, dovediti-o, daca sinteti crestini. Aveti datoria ca, daca m-ati vazut in greseala, sa ma indreptati, dar pentru asta e nevoie de argumente.

Paul Slayer Grigoriu spunea...

Draga Carmen,

Si eu, cand eram mic, am fost obisnuit sa am liber pe 23 august. Era o bucurie mare si traiam cu convingerea ca atunci s-a intamplat ceva frumos si maret pentru tara mea. Pana cand bunicul meu mi-a explicat ca a fost o nenorocire. Mi-a parut rau de ziua libera atunci cand a disparut dupa 89, dar am avut alte prilejuri de bucurie. Asa cum si acum, incerc sa le ofer mamei sau sotiei mele alte semne ale atentiei decat cele legate de o sarbatoare socialista. La asta cred ca se refera Claudiu si Razvan Codrescu in articolele lor. La lipsa de sens a unei sarbatori care ne-a fost prezentata ca plina de sens. Altfel, florile si imbratisarile nu se refuza in nicio zi, deci nici pe 8 martie.

Anonim spunea...

1. sarbatorirea mamelor impreuna cu sarbatorile Maicii domnului este o blasfemie la adresa Preacuratei, care nu a devenit mama asa cum au devenit mame celelalte femei (ca de fapt 8 martie e ziua mamei, nu ziua femeii), iar daca vreti musai s-o mutati la alta data, 1 martie e mai indicat

2. pentru ce va opuneti sarbatoririi lui 8 martie daca propuneti mutarea datei? inseamna ca de fapt doar data va deranjeaza, nu ideea in sine de a sarbatori o anume categorie de oameni; mutarea unei sarbatori laice in data unei sarbatori religioase eu cred ca intineaza sarbatoarea religioasa, iar Domnul nostru Iisus Hristos ori Tatal cel din ceruri care ne-a dat legile prin prooroci nu ne-a cerut sa sarbatorim o anumita categorie de oameni, in functie de sex sau daca au nascut copii sau nu; ceva ma face sa cred ca daca s-ar inventa o sarbatoare care sa cinsteasca oamenii cu ochii albastri, atunci cei cu ochii caprui ar fi foarte nemultumiti, chiar revoltati, desi cei cu ochii albastri nu au o vina ca s-au nascut asa.

3. comunistii care ne-au impus pe 8martie ne-au mai impus si alte chestii: uleiul de soia, legea contra avorturilor in 1967, interzicerea contraceptivelor, scolarizare obligatorie, etc. Acum sunt de condamnat si aceste impuneri? eu folosesc ulei de soia si e mai sanataos decat cel de floarea soarelui

4. daca intelegem ca se intampla ca probabil dintr-o greseala a lor, uneori comunistii ne-au impus si unele lucruri care nu sunt chiar foarte rele, ce credeti? am putea oare sa le acceptam in continuare? sau chiar daca sunt bune, sa le respingem ca le-au murdarit comunistii pomenind de ele?

5. pentru cine incearca sa traiasca pe cat posibil cat mai crestineste in lumea asta oare este asa mare pacat ca indrazneste sa nu desfiinteze brusc o asa zisa sarbatoare cu totul laica, dar care nu face nimic rau si nu contravine celor sfinte?


6. ei, daca sunteti voi asa curati, dati cu piatra, pietrele voastre vor spala pacatele noastre


corect spus ca avem conducatorii pe care ii meritam........

Anonim spunea...

Dragii mei, voi va auziti vorbind?

Incredibil cum puteti asocia un omagiu adus femeii din viata voastra cu ororile comunismului.

Cine stie, poate ca sunt din nou acele vremuri despre care se spune ca daca nu esti ca ei... dar privite dintr-o alta perspectiva.

Tristetea ramane.
carmen.

Unknown spunea...

@ Anonim:

Am impresia ca unii dintre dvs nu citesc postarile la care comenteaza.

Ma rog, revin cu precizari, sper ca pt ultima oara:

1. 8 martie e declarata Ziua Internationala a Femeii, nu a mamei.

2. Nu vad care e blasfemia in a sarbatori femeia (sau si mai bine mama, asa cum propun altii), creatie a lui Dumnezeu, intr-o zi in care este sarbatorita nu Fecioara Maria, ci vestea mare pe care a primit-o, ca-l va naste pe Mesia.
Dumnezeu a facut-o partasa pe Sfinta Fecioara la o mare taina a lumii. Dar mai inainte facuse femeia partasa la perpetuarea omului, El dind suflet, si ea dind trup.

3. Nu data de 8 martie ma deranjeaza, ci semnificatia ei: comunista, feminista, necrestina.

4. O sarbatoare laica fixata intr-o zi de sarbatoare crestina ar putea sa fie si ea increstinata. Macar ca sarbatorind femeia in 25 martie, ai dezlegare la peste si vin, pe cind daca o serbezi in alta zi a Postului Mare, desigur ca incalci acest post.

5. Eu cred ca tot ce au impus comunistii a fost rau, pentru ca gindirea si actiunea lor erau fundamentate in rau; comunismul e o religie a Raului.
De pilda, interzicerea avorturilor - veti spune unii crestini ca a fost buna, pt ca ne-a interzis pacatul. N-a fost buna, ci a dus la alt fel de drame. Pentru ca incalca libertatea omului. Dumnezeu ne lasa sa alegem intre bine si rau. Comunistii ne obligau sa facem ce cred ei ca e bine. Omul trebuie sa nu faca pacatul avortului din constiinta sa proprie, intelegind ce nenorocire comite si ce osinda isi atrage.

6. Nu trebuie sa fii sfint ca sa poti spune adevarul. Daca il cunosti, ai datoria sa-l impartasesti. Si fiecare va decide pentru sine. Eu nu v-am obligat sa nu mai serbati 8 martie, ci doar v-am spus ce stiu ca inseamna ziua asta. Si dvs va suparati ca am indraznit sa deschid gura si ma acuzati ca am dat cu piatra.

Unknown spunea...

@ Carmen:

Si eu sint trist sa vad atita obtuzitate. Sa ma ierti!

Anonim spunea...

Claudiu, no offence, dar sustinerea cu atata incapatanare a acestei opinii imi aminteste de povestea privind discutiile avute de un sinod local tinut in Constantinopol in vremea asediului din 1453. Se spune ca in acele momente critice sinodul discuta despre...sexul ingerilor.

Avem probleme mult mai serioase acum, ca de exemplu Codex Alimentarius. Poate nu se stie, dar exista posibilitatea contestarii regulamentelor emise de Comisia Europeana pe Codex Alimentarius, desigur, intr-un termen limitat de la emiterea regulamentului in cauza. Nu am auzit de niciun ONG, asociatie, fundatie, vreun nume sonor din societatea romaneasca care sa faca asta.

Aceste gen de probleme ne preseaza, nu daca ar trebui sa sarbatorim sau nu 8 martie.

Cand ne vom hrani, noi si copiii nostri cu chimicale, cand rata cancerului la copii va creste atunci pe nimeni nu va mai interesa problema zilei femeii.

Anonim spunea...

Odinioara, crestinii erau obligati sa iasa si sa lupte in arena pentru distractia altora. Astazi iesim singuri in arena pentru a ne lupta intre noi pentru marunta satisfactie a orgoliilor ranite.

Probabil ca oferim un spectacol pe cinste, caci sunt destui privitori, are dreptate Marius Ola (?), este distractiv.

Femeia cu adevarat crestina a stiut si va sti intotdeauna sa petreaca orice sarbatoare, pentru ca masura pe care o foloseste este decenta, echilibrul si bunul-simt, indiferent de timpurile pe care le traieste.

Dragul meu Cladiu, iarta-ma ca-mi permit a-ti spune astfel, dar revin cu drag in casuta ta de fiecare data, pentru ca imi place cum gandesti, chiar daca, uneori nu impartasesc acelasi punct de vedere.

Un post usor si binecuvantat iti doresc si te rog sa ma ierti pentru eventualele neplaceri aduse.
carmen.

Unknown spunea...

@ Vlad:

Fratioare, comentam la subiectul de mai sus, ce sa facem? Oamenii sint nelamuriti, suspiciosi, suparati, trebuie sa primeasca raspunsuri.
Poate ca nu trebuia sa raspund defel, dar mi-am zis ca nu trebuie sa las lucrurile in ceata, daca tot am deschis subiectul.

Sigur ca sint un milion de lucruri mai importante sau cel putin la fel de importante. Insa, eu unul nu le pot trata pe toate.

Cind am scris aici despre Codex Alimentarium, nu-mi amintesc sa se fi stirnit o asa polemica. De unde trag concluzia, ca oamenii mai bine se lasa ucisi, decit sa le iei o zi de baut :)))

Dar, daca n-ai auzit tu, nu inseamna ca lumea nu protesteaza fata de Codex Alimentarium si ca nu face nimic. Eu am vazut prin niste ziare cite ceva, iar Formula As duce o adevarata campanie.
S-au sesizat si destui oameni de stiinta. Poate ca presiunea nu e suficienta, dar asta si pentru ca pare imposibil sa opresti o directiva de la UE.

Si daca e sa ne uitam dupa pericole, pina sa murim de cancer putem muri de vreun vaccin sau in vreun accident rutier. Chiar, de protesteaza societatea civila impotriva drumurilor impracticabile de la noi, care cauzeaza cele mai multe accidente?

Unknown spunea...

@ Carmen:

Iti multumesc pt urari si bunatate. Iti doresc si eu post folositor, pace si izbinzi duhovnicesti.

Ramin insa la parerea ca intr-o dezbatere de idei nimeni nu pierde, ci toata lumea cistiga. Iar cei care se bucura crezind ca se cearta crestinii intre ei, inseamna ca nu inteleg nimic din crestinism. Probabil ca ar fi uluiti sa afle cum se desfasurau, cu veacuri in urma, Sfintele Sinoade, sau alegerea preotilor intr-o parohie.

Crestinismul nu e un cocon, in care te asezi comodi, e o lupta, cu raul din tine si cu raul din lume.

Sa ma iertati si voi daca uneori sint prea patimas sau va gresesc prin ton ori cuvinte nepotrivite!

Anonim spunea...

Buna ,
Salutare pentru toata lumea .
Pentru o mai buna edificare , pt cei ce nu au apucat sa citeasca , va recomand si :
1) # Razboi intru cuvant (arhiva): Crestinii sarbatoresc 8 Martie? , inclusiv comentariile .

2) Mai păgâni decât acum un veac – in Credinta ortodoxa , de la adresa : http://www.credinta-ortodoxa.ro/spip.php?article174
,
3) http://ro.altermedia.info/opinii/trebuie-sa-sarbatorim-8-martie_2108.html

In esenta , este bine de a constientiza ca , in decursul istoriei omenirii , aparent nevinovate si mici "caderi" ori "abateri" de la tot ceea ce presupune trairea in dreapta credinta , a dus (sau ar fi putut duce , daca nu ar fi fost condamnate de Sfintii Parinti) mai tarziu , la abateri mari , la diversificarea si inmultirea fara de sfarsit a pacatelor .
Unde a dus , odata cu trecerea timpului , teoria evolutionista ? Realizati dvs. cati crestini sunt care afirma ca aceasta teorie lumesca (erezie pe fond) NU este incompatibila cu dreapta credinta ?
"8 Martie" , de la ceva nevinovat si BUN in infatisare dar si in fapt , a generat , in decursul a cca 100 ani consecinte nebanuite pentru crestini , expuse pe larg in materialele recomandate . Insist pentru citirea lor , altfel este greu sa intelegi consecintele de-a lungul celor 100 de ani .
Doamne ajuta !

Anonim spunea...

Domnii Codrescu si Tarziu au atras atentia asupra unui aspect nesanatos, perpetuarea unei sarbatori fara esenta, incarcatura spirituala , perpetuare datorata superficialitatii , lipsei de informare. Cei care ii citesc stiu ca au un discurs clar si la obiect unde jumatatile de masura nu isi au locul.
Ma mira cata inversunare a determinat acest articol, la care sincer nu ii vad misoginismul.
@ Diana
Cred ca energia care se consuma de ambele parti in lupta pentru suprematie intre barbati si femei(cine a facut pe cine) ar fi mai bine sa o foloseasca fiecare mai constructiv, femeile SA FIE femei si barbatii SA FIE barbati, cred ca ar avea de castigat si unii si altii.
@ Anonim 12.38
Pe ce va bazati cand spuneti ca autorii articolului arunca cu piatra? Nu credeti ca e mai violenta acuzatia Dvs si a celor care si-au revarsat frustrarile deviind puternic de la subiect?
A.

Liliana Chiaburu spunea...

Off topic, dar important
Cred ca daca duhul va impinge sa va marturisiti aici opiniile, ar trebui in virtutea aceluiasi imbold sa va scrieti si numele. Chiar asa!

Anonim spunea...

Claudiu, recunosc ca am ratat ultimul tau articol prin care ridicai un semnal de alarma asupra Codex Alimentarius. Mea culpa.

Revenind la 8 martie, unii vor achiesa la parerea ta, altii nu. Dumnezeu ne va judeca pe toti, cu bune si cu rele.

Oricum, abia astept noi surse de polemica.:))

horia barbat spunea...

frate, mai baga si tu o poezea, un vin bun, o muzichie...sa ne dedulcim si noi un pic, ortodox...cum sta bine crescinului in Postu Mare, mai lasa-i incolo de proletcultisti...:L

Unknown spunea...

@ karenin:

Frate draga, o sa vina si astea, n-avea grija. Sau ai vrut sa fii ironic? :)

Poezia, muzica si chiar oenologia tin de cultura. Ce facem, punem cultura intre paranteze in post? :)

codrina spunea...

Hei, barbatilor,mai usurel, fiti mai flexibili! :)
daca doar ziua de sarbatorire a femeii/mamei va inversuneaza asa, aflati ca la noi la servici azi au fost serbati barbatii. Cum? li s-a oferit cate o sticla cu vin, au fost aplaudati, ca sunt putini si buni la toate, iar o colega a impartit mucenici moldovenesti si s-au facut poze...desi ei nu ne-au felicitat ieri...Dar nicio grija, Dumnezeu ne-a dat felicitare pe viata, de cand ne-a facut doar dintr-o coasta! De atunci va tot vaietati! sic! hi hi!

horia barbat spunea...

@claudiu,

iarta-ma frate, chiar am fost o leaca acru...dar cu simpatie sa stii!!
cultura e cel mai la-indemana idol, mai ales pentru oameni subtiri ca noi...:)

Unknown spunea...

@ karenin:

Nici o suparare.
Cultura poate fi si un vehicul spiritual.

horia barbat spunea...

singurul vehicul spiritual este Biserica
singura cultura-Dogma
singurul exercitiu de libertate-nevointa

Unknown spunea...

@ Karenin:

Am alta parere.
Ma gindesc ca Dumnezeu nu s-ar mai fi obosit sa ne dea fiecaruia cite un talant (citeste talent), daca ar fi cum spui.
In plus,este cel putin excesiv sa afirmi ca ce e in afara dogmei nu e cultura.
Sa nu uitam ca Duhul sufla unde vrea si ca necunoscute sint caile Domnului.

Anonim spunea...

Karenin e un adevarat Ignatiu de Loyola:))

horia barbat spunea...

de ce sa lucram doar in parte(talantul), cand putem lucra cu toata fiinta?
Duhul nu sufla unde vrea ci sufla pretutindeni, doar ca unii suntem carpa putreda si altii sunt postav intins in suflarea Lui.
Cat despre cai... e una singura "...ia-ti crucea si urmeaza-Mi..."

Unknown spunea...

@ Karenin:

N-ai dreptate in nici un punct, dar poti crede ce vrei.
Calea despre care spui este a celor care se vor desavirsiti. Si din cite stiu se incumeta pe ea calugarii.
Daca asta vrei si mai ales poti, nu mai sta pe ginduri, mergi de te calugareste.

horia barbat spunea...

si noi nu suntem chemati sa-i fim asemanatori lui Hristos? nu la desavarsire suntem chemati? au calugarii alte cai? marturisesc altceva?au alta predanie?alta Biserica? nevointa in lume e de mana a doua, e mai putin mantuitoare?
eu nu ma afirm pe mine si dreptatea nu este a mea. dar Cuvantul lui Dumnezeu suntem chemati sa cultivam, nu altceva. altfel suntem ceea ce cultivam. vorba pr. Rafail. Cu drag!

Unknown spunea...

@ Karenin:

Chiar nu stii, sau vrei sa ma provoci la o polemica?
Sint atitea deosebiri, nuante, intelesuri teologice...
Dar acum n-am timp sa intru in ele. Ma asteptam sa le cunosti...

Răzvan Codrescu spunea...

Draga Claudiu, abia întors de la înmormîntarea d-lui Constantinescu, dau de toată tărăşenia asta, pe care nu ştiu dacă ţi-ai făcut un bine declanşînd-o...
Trebuia să mă laşi numai pe mine să primesc înjurăturile mai departe, pe blogul meu mai puţin accesat.
Cred că e vremea să tragi singura concluzie care se impune: că ce a făcut comunismul e greu de desfăcut şi că nu ne ajută la asta nici măcar conştiinţa noastră creştină, care a devenit monedă calpă din Dealul Patriarhiei şi pînă în spaţiul virtual al deşteptăciunii anonime.
Tradiţiile se sacrifică cu uşurinţă, "apucăturile" nu; tradiţiile-s de două mii de ani, sîntem distanţi faţă de ele, le percepem ca pe o afacere de demult; "apucăturile", în schimb, sînt recente, sînt ale noastre, sîntem gata, pentru ele, să punem în paranteză şi ce avem mai sfînt!
Cînd vine vorba să atentezi la "apucătură", discuţia se mută brusc din registrul istoric, teologic sau pur şi simplu raţional în registrul pur sentimental ("Cum să nu-i dau eu lu' mama o floare exact de 8 martie, cum am apucat de cînd eram pionier?!").
8 martie e numai un aspect al problemei: se sărbătoresc, în continuare, cu largă complicitate mediatică, 1 Mai şi 23 August. Ce dacă vin de la comunişti?! Liber să fie (că munca e un blestem) şi prilej de descreieriseală (că d-aia ne-a dat Dumnezeu viaţa, ca s-o trăim, ...tu-i mama ei!).
Iar dacă este vorba despre Femeie, nimeni nu se sinchiseşte de Noua Evă (lăsa-ţi-o în pace în unicitatea ei, ce treabă au muierile noastre cu ea?!): ne e de ajuns Eva veche, căruia nu numai că-i dăm flori, dar facem şi streap-tease pentru ea, e bine?!
Fire-aţi ai dracului de fundamentalişti, care nu mai ştiţi ce să inventaţi, cu Kuraevii voştri cu tot, ca să ne amărîţi şi zilele noastre de sărbătoare adevărată cîte ne-au mai rămas!
Să te păzească Dumnezeu, frate Claudiu, de mînia proletară a bunilor creştini, mai ales cînd le cîntă în strună nu numai PROTV-ul, ci însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe!
Cum discuţie despre Ziua Femeii (MUSAI PE 8 MARTIE, că altfel crapă dracu-n patru şi rămînem fără stăpîn!) nu încape, ar trebui să devii şi tu realist şi maleabil, şi mai degrabă să pui, într-o paşnică reciprocitate, problema Zilei Bărbatului (despre care nimeni nu va mai putea spune
că-i moştenire de la comunişti). Şi atunci să vezi pace între creştini şi creştine în Grădina Maicii Domnului, cu şampanie, cu fursecuri, cu bombonele, cu etnobotanice, cu streap-tease de ambe sexe... şi cu FLORI, CU MULTE, MULTE FLORI, să nu se simtă putoarea, că nu degeaba s-a spus despre noi (chercher la femme!) că am fost şi rămînem un "popor vegetal"!

Bloggoslovul spunea...

Să se facă o dată Ziua Bărbatului ca să mergem şi noi la Patriarhul nostru multiubit şi să-i dăm o floare de nu-mă-uita, ţucu-i guriţa lui de întâistătător al Bisericii strămoşeşti!

MC spunea...

Ca bine le mai zici, d-le Codrescu! Urmeaza Ziua copilului. O sarbatorim sau nu? :) Si pe 21 iunie este Ziua tatalui (peste ocean).

Anonim spunea...

@Claudiu Tarziu

ai dreptate

la suprafata lucrurile se vedeau intr-un fel, dar citind mai multe despre chestiunea asta, acum se vede altfel...


cristina

Anonim spunea...

Cred ca nu este vorba de ce cred eu , sau , tu , sau cativa , ci trebuie sa fim destul de civilizati sa nu-i jignim pe cei multi.
Daca nu ne-ai fi spus toate acele amanunte despre " ca nu trebuie sa sarbatorim ziua internationala a femeii ", chiar ca ar fi ramas ceva foarte diafan in relatiile dintre oamenii , care dadeau acestei zile un inteles extrem de simplu : un gest prin care iti arat ca existi pentru mine !