miercuri, 24 martie 2010

Expoziţie şi conferinţă la Chişinău despre martirii închisorilor comuniste

Expoziţia foto-documentară "Pe drumul Învierii" va fi deschisă la Biblioteca municipală "Onisifor Ghibu" din Chişinău duminică, 28 martie a.c., ora 12.00. Voi fi prezent împreună cu alti cîţiva prieteni din conducerea Asociaţiei ROST.

În aceeaşi zi şi acelaşi loc, începînd cu ora 14.00, părintele Teofan Popescu, de la Mănăstirea Putna, şi cu mine vom susţine conferinţa "Crucea - semn al dragostei şi al Învierii".
Evenimentele sînt organizate de ASCOR Chişinău, în colaborare cu Asociaţia ROST.

Expoziţia "Pe drumul Învierii" conţine fotografii şi documente privitoare la modul în care au suferit pentru credinţă în timpul comunismului (fiind hărţuite de Securitate şi întemniţate) şase personalităţi exemplare ale Bisericii Ortodoxe Române: arhimandrit Arsenie Papacioc, ieromonah Arsenie Boca, ieroschimonah Daniil - Sandu Tudor, preot Gheorghe Calciu, Ioan Ianolide şi Valeriu Gafencu (Sfîntul Închisorilor).

Expoziţia a fost iniţiată, în anul 2008, de Asociaţia ROST, materialele provin în special din arhivele fostei Securităţi, au fost puse la dispoziţie de CNSAS şi selectate şi aranjate de dr. Emilia Corbu, specialist al Muzeului Judeţean Ialomiţa.

Pînă acum, expoziţia a fost vernisată la Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Vaslui, Brăila, Galaţi, Slobozia şi Tecuci. La Chişinău va putea fi văzută timp de o săptămînă, apoi va fi deschisă la Iaşi (din nou, fiindcă este solicitată), Tg. Neamţ, Piatra Neamţ, Suceava, Bacău... Vor urma şi alte oraşe unde ne-a fost cerută.

UPDATE

O relatare a Radio Vocea Basarabiei despre expoziţia de la Chişinău. Şi încă una a Radio Europa Liberă.

UPDATE 2

Iată cîteva imagini de la deschiderea expoziţiei şi de la conferinţa care i-a urmat, la Chşinău, manifestari la care au participat aproximativ 200 de persoane, majoritatea tineri.


De la stînga: Iulian Rusanovschi, preşedintele ASCOR Chişinău, ieromonah Teofan Popescu, de la Putna, Claudiu Târziu


Mama Doinei Aldea-Teodorovici a avut o intervenţie emoţionantă despre românism, ortodoxie şi jertfă


Participanţii la vernisajul expoziţiei au primit cîte o broşură despre aceasta, cu fotografii şi documente aflte pe panouri


La finalul conferinţei, mai mulţi participanţi au pus întrebări foarte bune

6 Comentários:

Anonim spunea...

Se pare ca doamna Dr. Emilia Corbu are o cu totul alta parere despre aceasta expozitie si mai ales cu modul in care va insusiti ceva ce nu va apartine deposedand-o de merite pe adevarata realizatoare.

Venice spunea...

Momentan au trectu aproape 20 de ani de la caderea comunismului .. ma intreb daca peste 20 de ani .. eu si cei din generatia mea .. care nu am gustat nici o secunda din ce inseamna comunism dar am avut rude sau bunici sau cunostinte care au murit luptand pentru libertatea noastra .. o ii mai amintim..

Daca vor ajunge pentru copii nostrii .. la fel cum vad copii de 13 - 16 ani .. orele de istorie .. "ore plicticoase" in care vorbeste "profu" de istorie cu peretii .. si la care invatam papagaliceste doar de dragul unei note de 10 ..

Sper sa nu ne uitam trecutul .. eu unul cel putin nu o sa mi-l uit ..

Anonim spunea...

se pare ca dna Emilia Corbu are o nemultumire.

cum explici trecerea ei de "partea cealalta a baricadei"?

CARPAŢII spunea...

Va felicit pentru aceasta initiativa, si urez acestui proiuect sa aiba expozitii deschise in toate orasele Romaniei ! Numai sa nu se mai sesizeze Katz si Florian, ca...
Florin Dobrescu

Unknown spunea...

@ Anonim (27 martie):

Imi pare rau ca dna Corbu se considera nedreptatita. Nu am intentionat sa-i minimalizez meritele, dar intr-o biata stire nu puteam trece un pomelnic de operatiuni (necesare in pregatirea expozitiei), ca ar fi fost si neprofesional si plicticos. Am incercat sa cuprind contributia domniei sale in doua cuvinte. Daca n-am reusit, regret.

Nu-mi insusesc nimic. Expozitia aceasta, ca si cea din 2006, a fost facut prin stradania dnei Corbu (am mai spus-o de mai multe ori). In ambele cazuri, dna Corbu, care era la acea vreme membra a Asociatiei Rost, mi-a propus cele doua proiecte ca actiuni ale organizatiei noastre. Am fost de acord. Din ratiuni tehnice si nu numai, expozitia urma sa fie facuta in Muzeul Judetean Ialomita. Contributia Rost nu a fost insa nesemnificativa.

Intr-o prima faza, expozitia "Destine de martiri" a fost interzisa la Iasi, iar Muzeul Ialomita si CNSAS s-au retras. Rost a continuat sa duca expozitia mai departe, sub un alt nume, "Pe drumul Invierii". Am redeschis-o la Bucuresti in prezenta si cu ajutorul major al dnei Corbu. Apoi a continuat sa mearga prin tara. Si iata ca am ajuns si la Chisinau, unde la vernisaj au asistat peste 200 de persoane. Expozitia se bucura deci de mare interes.

Nu-mi dau seama cum a aparut neintelegerea pe tema expozitiei intre mine si dna Corbu. Dar au mai fost si in alte chestiuni si, cu buna credinta, le-am depasit. Nadajduiesc sa o depasim si pe aceasta.

Nu cred ca astfel de mici neintelegeri trebuie sa umbreasca un lucru bun si incomparabil mai important, pe care l-am facut impreuna. Si nici martirii inchisorilor comuniste nu merita sa devina obiect de disputa intre noi. Sa ne invrednicim cu totii sa le tinem memoria vie, sa invatam din pilda lor si sa actionam pentru recunoasterea jertfei lor.
Doamne-ajuta!

CELEBRULUL NECUNOSCUT spunea...

Felicitari pentru blog!Tara martira Romania va intoarce Europa la credinta!
As dori sa ne lasati un link al blogului dumneavoastra pe urmatoarele bloguri:
http://minunicrestine.blogspot.com/
un blog in care gasiti minuni si dovezi ale unor incredibile minuni ,multe dintre ele
petrecute in Romani : aratari ale lui Dumnezeu si multe alte minuni
http://duhovnicii.blogspot.com/
un blog in care gasiti antologia marilor duhovnicilor din Romania : Arsenie Boca, Arsenie
Papacioc, Iustin Parvu , Sofia Boghiu , Teofil Paraian si multi alti duhovnici,articole noi in fiecare zi
http://martirii-inchisorilor.blogspot.com/
un blog in care gasiti despre :Valeriu Gafencu ,Mircea Vulcanescu, Elisabeta Rizea,
Ilie Lacatusu, Radu Gyr, Vasile Militaru , Vladimir Ghika si multi altii care au murit pentru Credinta.
Romania este un pamant plin de martiri!Romani uniti-va !
Doamne ajuta!
Credinţa este pasărea care cântă când zorii nu au apărut încă.
Doamne ajuta!