miercuri, 10 martie 2010

Pe cînd studierea holocaustului comunist în şcolile româneşti?

Ziare.com scrie:

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a prezentat, marti, schimbarile ce se vor produce la nivelul programei scolare dupa intrarea in vigoare a noii Legi a Educatiei, ca raspuns la solicitarea privind studierea problematicii Holocaustului intr-un mod cat mai eficient de catre elevii din Romania.


Solicitarea a fost formulata de directorul Centrului de Studii Avansate al Holocaustului din cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului din SUA, Paul A. Shapiro, precizeaza Ministerului Educatiei.

La intalnirea pe aceasta tema au mai participat directorul diviziei de programe arhivistice internationale din cadrul aceluiasi centru, Radu Ioanid, si directorul executiv al Institutului National “Elie Wiesel” pentru Studierea Holocaustului din Romania, Alexandru Florian.


“Cred ca pentru natiunea noastra, dar si pentru toate natiunile Europei, este foarte important sa intelegem toate problemele de memorie ale istoriei. Sunt drame pe care trebuie sa le tratam foarte serios. Avem obligatia sa nu uitam problema Holocaustului, cea a comunismului si alte experiente traumatizante ale istoriei. De aceea, in procesul de elaborare a programei scolare de istorie, toate institutele prestigioase din domeniu trebuie sa fie implicate”, a declarat ministrul Educatiei.


In cadrul intalnirii s-au mai convenit si alte doua aspecte punctuale: organizarea unei expozitii itinerante in scoli cu o tematica legata de Holocaust si includerea Memorialului Holocaustului din Bucuresti in circuitul excursiilor de studiu.


Bun. Acum, avînd în vedere că holocaustul comunist împotriva poporului român a durat aproape jumătate de veac, ne aşteptăm ca şi despre acesta să înveţe temeinic elevii. Şi, pentru a înţelege mai bine cît de ilegitim, criminal şi antiromânesc a fost comunismul, ar fi firesc ca şcolarii să fie duşi în excursii măcar la Târgşor (prima închisoare pentru copii din lume), Piteşti (unde a fost "reeducată" sau ucisă studenţimea), Miercurea Ciuc (unde au sfîrşit multe dintre cele mai capabile femei ale ţării), Sîmbăta de Sus - Făgăraş (unde se află un monument al celor care au murit în munţi pentru demnitatea noastră), Sighet (unde au fost închişi demnitarii României vechi) şi Aiud (din pămîntul căruia încă ies sfinte moaşte de martiri anticomunişti). Dar mai sînt încă atîtea alte locuri în care există urmele jertfelor româneşti pentru Dumnezeu, neam şi patrie. E plină ţara de morminte sfinte...

13 Comentários:

Iuliana spunea...

Amare ironiile dumneavoastră, dar explicabile ! E aşa de clar că puţin le pasă de istoria românească, de sângele şi jertfele martirilor noştri sub comunism ! Execută comenzi, vai nouă ! fără să îi mai mustre măcar conştiinţa în faţa enormităţilor pe care le susţin. O prăpastie tot mai adâncă se cască între neamul românesc şi conducătorii săi, care par manevraţi cu telecomanda din exterior sau cu microcipuri dinlăuntru. Creştinul ortodox iubitor de neam nu-şi mai află locul în statul român. Se prea poate să nici nu i se mai acorde vreun loc în acest stat care a devenit spaţiul de manevră al unor oameni puşi pe ...căpătuială, era să zic ! Dar e prea puţin. Probabil că experimentează formula « dincolo de bine şi de rău », noi românii fiind cobaii lor. Să mă iertaţi că în Sfântul şi Marele Post al Învierii Domnului am adus aminte de moartea duhovnicească a acestui neam, în sensul amar al călcării în picioare a tuturor celor sfinte !

Ion de la Chiuiesti spunea...

Pai daca ar preda crimele comunismului, care au existat dar nu la nivelul unui asa-zis holocaust, nu ar trebui sa predea si crimele de dupa 1989, cand au fost ucisi 18 milioane de copii prin avorturi(avorturi inregistrate, si ar mai fi cam tot atatea neraportate)?

Unknown spunea...

@ Ion:

De la cite victime in sus putem spune ca e vorba de holocaust?

Dupa 89, nu regimul a ucis pruncii nenascuti, ci romanii "crestini" insisi. Si aici avem alta lucrare educationala de facut, daca ne pasa si ne invrednicim

Dar amestecind lucrurile in felul asta faceti o diversiune - cu sau fara intentie. Sa ma iertati!

Raluca spunea...

De pe wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Gulag_Archipelago):

"Since the Soviet Union's collapse and the formation of the Russian Federation, "The Gulag Archipelago" is included in the high school program in Russia as mandatory reading."

Dupa caderea Uniunii Sovietice si formarea Federatiei Ruse, "Arhipelagul Gulag" este inclusa in programa de liceu din Rusia ca lectura obligatorie.

Unknown spunea...

@ Raluca:

Da, rusii sint mereu cu un pas mai inainte. Si-au canonizat sfintii din inchisori, ii invata pe copii despre gulag...

Am si eu cinteva carti de recomandat pentru bibliografia obligatorie a liceenilor romani, cum ar fi: "Marturisiri din mlastina disperarii", de Dumitru Bordeianu, "Intoarcerea la Hristos, de Ioan Ianolide, sau "Imn pentru crucea purtata", de Virgil Maxim.

Anonim spunea...

Cine din ierarhia bisericii ar avea curajul sa ceare acest lucru? Patriarhul Daniel ar avea aceasta probitate morala?Ma indoiesc! Sau care alt episcop?

Raluca spunea...

Claudiu, pe vremea mea in manualul de literatura pt. cls. a 12-a era inclus "Jurnalul fericirii". Din pacate era obligatoriu numai pentru clasele cu profil uman, asa ca la mine in clasa spre exemplu (mate-info) nici nu s-a mentionat.

Oricum, nu face obiectul Jurnalului prezentarea obiectiva a realitatii crude a inchisorilor comuniste, cele amintite de tine sunt mult mai potrivite. Eu as propune si "Inchisoarea noastra cea de toate zilele", de Ion Ioanid.

Ar fi minunat sa vedem macar una dintre aceste carti in programa scolara, dar din pacate Romania este tinuta sub asediu de oameni care au avut direct sau indirect legatura cu sistemul. Deci nu cred ca vom vedea curand nici o reala condamnare a comunismului, nici a persoanelor care au omorat, cu atat mai putin o perspectiva adevarata asupra istoriei prezentata tinerei generatii.

E bine ca ministrul educatiei a inclus si comunismul la categoria traumelor istoriei, dar ma tem sa nu ramanem la declaratii. Si ma tem ca, in spiritul negustoriei de orori care anima armate de holocaustologi, copiii nostri vor fi invatati ca "Romania a ucis, a ucis, a ucis".

Raluca spunea...

Claudiu, as vrea sa faci un efort (pentru ca este foarte mult de citit) sa parcurgi topicul asta:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=147927&whichpage=1
Am ajuns pe la jumatatea lui cu cititul si, ca sa nu divulg prea multe si sa iti las "surpriza" de a descoperi si tu ce zice lumea, o sa iti spun doar cateva puncte atinse: zgarciuri de morti de la Aiud care sunt focare de infectie, mizeria de Formula As, popi care fac afaceri pe seama decedatilor de la Aiud, pe care nu i-au lasat sa fie identificati spre a fi redati familiilor, ci aruncati inttr-o groapa comuna.
Si discutia a fost lansata de un specialist in problema Aiud.
Noapte buna!

Anonim spunea...

Raluca
si eu am peste 30 de ani, si pe vremea mea era in manualul de cls. 12 "Jurnalul fericirii", si eu am fost la profil real, si la mine era in programa de bac.
nu inteleg de ce spui ca la tine, la profil mate-info nu era mentionat!

Unknown spunea...

@ Raluca:

Lasa ca o sa le dea lor Dumnezeu dupa inima si dupa "dreptatea" lor. In rest, chiar nu-mi consum timpul ca sa ma incarc cu rau si urit. Multam ca mi-ai spus despre ce-i vorba.

Admin spunea...

anonim, eu am terminat liceul in 99, si iti pot spune cu siguranta ca "Jurnalul fericirii" nu a fost in programa pt bac.

Anonim spunea...

asa o fi, Raluca.
stiam ca l-au scos, dar in `94, cand am terminat eu, inca mai era.
scuza-ma.
credeam ca esti apropiata de varsta mea.

Anonim spunea...

cititi blog-ul intreg, destul de bine