vineri, 18 martie 2011

Sinodul alege noul mitropolit al Clujului

Azi, vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania ar fi împlinit 90 de ani. Iar pe 25 martie, cînd se vor împlini cinci ani de cînd ÎPS Bartolomeu a fost instalat mitropolit, va avea loc ceremonia de instalare a înlocuitorului său.
Chiar la această oră, la palatul patriarhal, se desfăşoară întrunirea Sfîntului Sinod pentru alegerea mitropolitului Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. În urma votului din Sinodul Mitropolitan, au fost făcute două propuneri, validate şi de Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului: ÎPS Andrei al Alba Iuliei şi PS Irineu, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Din informaţiile mele, în Sinodul Mitropolitan votul a fost de 6 la 2 pentru ÎPS Andrei. Avantajul ÎPS Andrei s-ar putea menţine şi la votul final din Sf. Sinod, avînd în vedere faptul că arhiepiscopul este unul dintre ierarhii cei mai cunoscuţi, iubiţi şi preţuiţi, că este renumit pentru duhovnicia sa, dar şi pentru priceperea administrativă. Totuşi, PS Irineu ar putea face o supriză, pentru că se pare că are sprijinul PF Patriarh Daniel şi al unor politicieni importanţi de la putere. De asemenea, alegerea lui ar scuti Sinodul de noi alegeri la Alba Iulia.
În plus, de cîteva săptămîni încoace, toate parohiile şi mănăstirile din Arhiepiscopia Alba Iuliei fac slujbe speciale pentru ca ierarhul lor, ÎPS Andrei, să rămînă mai departe în acest scaun. Nimeni nu se desparte cu inima uşoară de un vlădică bun, chiar dacă acesta este avansat. La fel s-au rugat credincioşii şi clericii din Arhiepiscopie şi acum cinci ani, cînd Înaltul Andrei a candidat la mitropolia Ardealului şi a pierdut la cîteva voturi diferenţă.
Teoretic, este posibil ca în cursă să mai intre un candidat, propus în şedinţa Sf. Sinod de azi. Din cîte ştiu, nu se va întîmpla asta. Patriarhul Daniel s-ar fi declarat mulţumit cu cele două candidaturi, deşi toată lumea se aştepta să-l propună şi pe ÎPS Ioan al Harghitei şi Covasnei, care l-a ajutat să devină Întîistătător al Bisericii Ortodoxe Române.
Voi reveni.

UPDATE (11.51)

Noul mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului este ÎPS Andrei - anunţă agenţiile de presă a BOR, Basilica şi Mediafax. IPS Andrei Andreicuţ a obţinut 29 din cele 46 de voturi exprimate, în timp ce pentru episcopul vicar Irineu Bistriţeanul au fost exprimate 17 voturi.


UPDATE 2
Preiau aici succinta prezentare a Înaltului Andrei făcută de dl Răzvan Codrescu. 


Aşadar Î. P. S. ANDREI ANDREICUŢ (n. 1949, cu numele de botez Ioan, în părţile Maramureşului), din 1998 Arhiepiscop de Alba Iulia, este de-acum noul Mitropolit de la Cluj, succesorul Înaltului Bartolomeu.La origine inginer, a urmat Institutul Teologic din Sibiu (absolvit în 1978), iar în 1998 a obţinut, la Bucureşti, doctoratul în Teologie. Mai întîi preot necăsătorit, a fost tuns în monahism la Mănăstirea Topliţa, în 1990, ceea ce i-a deschis calea spre treptele arhiereşti. În scaunul de la Alba a făcut multă treabă, atît în plan ctitoricesc şi administrativ, cît şi în plan pastoral şi cultural, fiind şi cel care a pus piatra de temelie a viitoarei mănăstiri de la Aiud, închinată martirilor căzuţi în lupta anticomunistă. Profesor de Teologie de nivel academic, este autorul a numeroase articole şi volume, dintre care se cuvin menţionate măcar cîteva: Spovedanie şi comuniune (teza de doctorat din 1998), Ospăţul credinţei. Cuvinte de învăţătură (1999), Dinamica despătumirii (2001). La Editura Reîntregirea, cu binecuvîntarea şi cuvîntul său înainte, a apărut monografia monahului Moise despre Valeriu Gafencu, Sfîntul închisorilor (2007). Un angajament tîrziu şi formal cu fosta Securitate, smuls prin ameninţări şi şantaj, s-a dovedit a nu fi avut nici o urmare.
Fie ca în scaunul de la Cluj Î. P. S. Andrei să-şi desăvârşească bunele însuşiri arhiereşti arătate pînă acum şi să se apropie cît mai mult de prestanţa ilustrului său predecesor! Şi nici de Aiud să nu se îndepărteze, cu inima şi cu fapta, indiferent cine va veni în urmă în scauuul de la Alba Iulia şi de care Mitropolie va aparţine acesta… (R. C.) 

13 Comentários:

Anonim spunea...

Rusinos! IPS Andrei Andreicut a avut un angajament semnat la Securitate cu numele de cod "Ionica". A fost salvat de Justitie, printr-o hotarare cel putin controversata. Cand Justita l-a declarat "nevinovat", IPS Andrei Andreicut a promis va face public dosarul lui de la Securitate. Vorbe'n vant! A uitat, nu a mai pomenit nimic despre dosar. Celalat candidat, alta rusine! PS Irineu-Pop Bistriteanul a fost ierarhul care a ajutat la nasterea sectei "Noul Ierusalim" si a dat binecuvantarea pentru intemeierea "asezamantului" de la Pucioasa. Intre 1985-1988 cand dictatura lui Ceausescu era la apogeu si Securitatea atotputernica, PS Irineu Pop a primit o "bursa" la Institutul Teologic Prezbiterian (sectar!) din Princeton (SUA). A plecat el la "bursa" fara aprobarea Securitatii? Nu cred! Sinodul demonstreaza ca nu este altceva decat un Consiliu de Administratie format din oameni de afaceri si politicieni prosperi care controleaza o Companie Nationala care face bani in numele lui Hristos si pe seama suferintei si sperantelor oamenilor. Rusine! Cred ca IPS Bartolomeu Anania se zvarcoleste in mormant din cauza "cadoului" pe care i l-au facut "confratii" sinodali de ziua sa. Rusine!

Unknown spunea...

@ anonim:

Mulţi au avut angajament la Securitate. Nu ştim cîţi dintre noi, cei care n-am avut de-a face cu Securitatea, am fi rezistat presiunilor şi agresiunilor Securităţii. Aşa că a semna o hîrtie nu e o culpă în sine. Important este dacă aceia care au semna au făcut rău altora în urma acelui angajament. În cazul ÎPS Andrei, justiţia spune că nu. Dvs spuneţi că justiţia l-a "salvat". Dar de ce să-l salveze pe ÎPS Andrei şi de ce să nu-l salveze şi pe ÎPS Pimen?
ÎPS Andrei a publicat demult o carte în carte povesteşte "relaţia" sa cu securitatea.

Anonim spunea...

Cartea lui IPS Andrei Andreicut este incompleta, poate chiar o rastalmacire. El vorbeste doar despre actiunile si notele Securitatii anterioare semnarii angajamentului de turnator. Nu am aflat marturisiri clare despre perioada ulterioara semnarii angajamentului. Dimpotriva, conform documentelor de la CNSAS, Securitatea era multumita de activitatea lui "IONICA". IPS Andrei nu a adus dovezi ca s-ar fi facut presiuni teribile asupra sa. Inteleg sa cedeze un detinut politic, batut, infometat, batjocorit. Nu a fost vreodata cazul lui IPS Andrei Andreicut. Dimpotriva, el a avut o foarte de succes cariera, in 1985 i se aproba sa se inscrie la doctorat si este promovat ca vicar-administrativ la Alba Iulia. Cum de a fost promovat, daca era asa de vanat de Securitate, cum afirma el in asa-zisa "carte marturisire"? Nu e ciudat ca un "dizident" primea aprobari dupa aprobari sa urce pe scara academica si administrativa? Sa nu uitam si contextul in care IPS Andrei Andreicut a primit anularea deciziei CNSAS. Curtea de Apel Alba Iulia a anulat decizia cu privire la calitatea lui de colaborator al Securitatii pentru ca Legea de functionare a CNSAS tocmai fusese declarata anticonstitutionala, deci toate deciziile luate in temeiul ei erau nule de drept. IPS Andrei Andreicut nu a adus in instanta probe ca nu a turnat sau ca turnatoria lui nu a facut rau cuiva, desi asa ceva este imposibil, orice informatie era maxim exploatata de Securitate impotriva celui care era vizat. IPS Andrei Andreicut a atacat decizia CNSAS pe procedura, nu pe fond. Raman la parerea mea: RUSINE!

Anonim spunea...

@CT
Cred ca ati observat ca atacurile "demne" (anonime)inmpotriva "rusinii" sunt in general pe acest blog.
Pe cel al d-lui Codrescu mai putin.
Sa fie din cauza ca dl. Codrescu este mai aproape de a fi de acord cu "pedeapsa cu moartea pentru tardatorii de tara" ?
Oricum, daca nu exista acest angajament se inventa ceva masonic la adresa IPS.
Ii recomand acestui "demn" aparator al ortodoxiei sa-i scrie in acelasi mod "intransigent" lui Voiculescu care a jurat cu mana pe Biblie ca "conducator al tarii", pentru care eu ma rog la Sfanta Liturghie !

G'Cousin
P.S. Cacofonia este voita si respecta simtirea "demna" a revoltatului de la 12:22

@ 1222
Chiar nu va ajunge cat rau ati facut acestei tari mimand apararea demnitatii ei ?
Chiar nu va dati seama ca sunteti evident un "fost" sau un actual... "util" ?
Ca nu mai pacaliti pe nimeni ?
Se pare ca nu.

Unknown spunea...

@ Anonim 13.39:

Eu ştiu că IPS Andrei nu a dat note informative la Securitate si ca exista un dosar de urmarire informativa a sa destul de consistent, de unde se vede ca parintele nu era deloc in gratiile "organelor".
Dvs ati vazut dosarul lui de la Securitate? Daca da, poate ne dati si vreun exemplu de rau pe care l-a produs vreunui semen.

Pina una alta, eu mai stiu ca IPS Andrei a fost sustinut de IPS Bartolomeu sa ajunga mitropolit al Ardealului in 2005 (la citiva ani dupa ce IPS Andrei facuse public faptul ca a semnat un angajament la Securitate) si ca parintele Gh. Calciu, de care am fost de asemenea apropiat si in care am incredere, il pretuia foarte mult.

Anonim spunea...

D-le Tarziu

Din multele carti despre serviciile secrete am invatat si eu cateva lucruri. Totul este sa fii atent, apoi.
Unde credeti ca a mai scris acest "demn" tovaras inainte a posta la dvs.?
Pe ... "HotNews" , imediat dupa 12:00
Acolo il cheama ... Ion :-)
CEEA CE SE CAUTA CU OBSTINATIE A Ni-SE DEMONSTRA (SI NU DE IERI DE AZI)ESTE CA TOTI AM FOST LA FEL : NISTE SECURISTI IMPUTITI.
SI DACA ASA AR STA LUCRURILE INTR-ADEVAR (DAR NU STAU DELOC ASA), SECURITATEA ERA "ARMA" SI "MANA" CINE ERA ?
ACTIVISTII PCR ! EI APASAU BUTOANELE !
VA DAU DOAR DOUA EXEMPLE :
ION ILIESCU - DE VARF
EMIL CONSTANTINESCU - MAI MICUTZ DAR BINE INFIPT.
DUPA 1990, "MANA" SI "ARMA"(SAU "BRATUL INARMAT AL PARTIDULUI)AU ... MERGIUIT , CA SA FOLOSIM O EXPRESIE ACTUALA.
ASTA E TOT.
DAR NOI NU AM FOST SI NU SUNTEM TOTI LA FEL DE NEMERNICI CA ACESTI NENOROCITI !
"Ioane", invata , invata, invata sa nu mai repeti cuvintele cand iti faci temele pe blog-uri.
Ai comportament de turnator ordinar.
Meriti palme cu piciorul !
Dispari pe "HotNews", acolo unde Basescu are numai "plus" si Biserica numai "minus".

Gamaliel

Razboi intru Cuvant spunea...

http://www.razbointrucuvant.ro/2011/03/18/o-noua-mare-supriza-in-ziua-in-care-inaltul-anania-ar-fi-implinit-90-de-ani-ips-andrei-a-fost-ales-urmasul-sau-la-mitropolia-clujului/

Despre planul Securitatii si al CNSAS de compromitere a IPS Andrei, despre activitatea sa "dusmanaoasa" impotriva educatiei ateiste si pentru catehizarea credinciosilor, pentru relatiile sale subversive cu Parintele Nicolae Steinhardt si cu fosti legionari si detinuti politic, denuntat pentru faptul ca aproba actiunile parintelui Calciu...

Facatorii de basme securiste nu se risipesc niciodata, din pacate.

O fi avand IPS Andrei slabiciunile si greselile sale, dar atacul acesta cu dosarul de securitate este o mare marsavie...

Paul Slayer Grigoriu spunea...

Si stati asa ca inca n-a prins de veste condeiul "justitiar" al Mirelei Corlatan. Sau in post s-o gandi si dumneaei sa fie mai evlavioasa fata de arhiereii lui Hristos? Sa dea Dumnezeu!

Ion de la Chiuiesti spunea...

Ne rugam la Dumnezeu sa ne ierte pacatele("precum si noi iertam gresitilor nostri"), dar pe IPS Andreicut nu cumva sa-l ierte!

Pai nu suntem ipocriti? Altii nu au voie sa greseasca in viata decat noi! Facem parada de crestinismul nostru supercorect, dar nu uitam sa amintim semenilor nostri ca au pacate. Noi nu, noi suntem ingeri!

"Dumnezeu îl iarta, iar tu îl osândesti si-ti pierzi sufletul. Dar oare stii tu câte lacrimi a varsat el înaintea lui Dumnezeu, pentru acea greseala? Tu îi stii pacatul, dar pocainta nu i-o stii."

Ava Dorotei

Nu ca eu as fi mai bun, dar de ce nu lasam lucrurile sa se aseze asa cum le-a randuit bunul Dumnezeu?

Iulian Capsali spunea...

Vrednic este!

Anonim spunea...

Sa inteleg ca IPS Andrei a facut pactul cu Securitatea din "dragoste de tara",ca Mache(Teodosie)! Deci el e un turnator la secu bun,care a turnat ,dar n-a facut rau!Curat murdar! Dar un calugar care n-a colaborat cu securitatea nu se putea gasi! Oare chiar nu exista asa ceva in BOR? Ce rau am ajuns!Of,Doamne,Doamne!...

Sorin spunea...

În 2007, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a stabilit că Andrei Andreicuţ ar fi făcut poliţie politică. Andreicuţ a contestat decizia în instanţă, Curtea de Apel Alba Iulia anulând decizia Consiliului.

“A câştigat în instanţă şi cred că a avut dreptate“, a declarat pentru gândul membrul CNSAS, Mircea Dinescu.

“Din câte îmi amintesc, Andreicuţ a fost un caz atipic. Faţă de alţi preoţi nu s-a oferit să colaboreze cu Securitatea, ci a fost şantajat. Din câte îmi amintesc a fost o poveste cu un student pentru care intervenise. Securitatea l-a ameninţat cu închisoarea, iar Andreicuţ a semnat angajamentul de colaborare ca să scape”, a povestit Dinescu.

Acest lucru se întâmpla în 1983, când Andrei Andreicuţ a fost acuzat că a mituit un profesor de la Seminarul Teologic din Bucureşti pentru a accepta un student.

Mircea Dinescu spune, însă, că Andreicuţ nu a fost un “turnător” activ.

“Nu a fost ceea ce se cheamă un turnător. E un caz cum nu am mai întâlnit în rândul preoţimii care a colaborat cu Securitatea. Un caz atipic. Marea majoritate nu numai că semnau angajamente, dar încercau să facă o carieră în Securitate, pentru că aşa se putea promova”, a declarat Dinescu.

Sorin spunea...

Ce spunea securitatea despre el:

"Se manifesta ca un bun roman, un bun patriot, insa nu este pentru o patrie socialista sau comunista deoarece este hotarat, chiar pana la sacrificiu, sa activeze in directia scoaterii cetatenilor de sub influenta ideologiei statului nostru socialist”.
“un fanatic religios din care cauza s-a hirotonisit ca preot celibatar, este semnalat ca desfasoara o intensa propaganda religioasa pentru a contracara propaganda ateista”.

Jegoșii sufletește îl împroașcă și aici cu noroi. Rușine!