duminică, 25 noiembrie 2007

Jale la europarlamentare & referendum

Jale mare la alegerile pentru Parlamentul European. Doar 23,4% din alegatori au considerat ca merita deranjul sa mearga la vot. Asta inseamna ca restul au lasat minoritatea sa decida pentru ei. O fi un vot de blam dat clasei politice, dar parca un protest parca ar presupune mai multa actiune. De altfel, europarlamentarele nu sint considerate o miza aproape in nici un stat UE. Primejdioasa atitudine a electoratului.
Potrivit sondajelor facute la iesirea de la vot de catre CSOP (pentru Realitatea TV) si CCSB (pentru Antena 3), daca facem o medie si rotunjim, PD a obtinut in jur de 32% din voturi, PSD a primit 21%, PNL 16%, PLD 7%, UDMR 6%. Marii perdanti ai scrutinului sint PNG (4,5%), PRM (3,5%) si PC (3,5%), caci n-au nereusit sa treaca pragul electoral, alaturi de alte partide despre care n-aveam indoieli ca vor rata: PIN, PNTCD, Partida Romilor, Partidul Verde.
Discursurile lui Boc, Geoana si Tariceanu au fost penibile. In conditiile unui absenteism major, cu totii considera ca au obtinut o mare performanta. Boc spune ca PD e “prima forta politica a tarii” (o sa vedem ce si cum la alegerile locale si cele parlamentare de anul viitor). Ce nenorocire, “dreapta” sa fie reprezentata de un fost, pina mai ieri, partid socialist. Geoana s-a batut cu pumnii in piept pentru “victoria” obtinuta in “conditii vitrege”, impotriva “dreptei”. Iat Tariceanu a marturisit ca rezultatul este “peste orice asteptari”. Stolojan, ceva mai ponderat, a incercat sa puncteze si el o performanta chiar mirabila cu PLD-ul sau considerat outsider, spunind ca a “salvat liberalismul de dreapta”.
Vadim Tudor ameninta cu retragerea intregului partid din Parlamentul Romaniei (parca ar fi echipa de fotbal “Avintul Prabusirea” care, in timpul meciului, iese de pe teren pentru ca arbitrul e partinitor). El il acuza pe ambasadorul american ca l-a furat la alegeri, in cirdasie, cum altfel?, cu Basescu (care, totusi, nu e organizatorul scrutinului) si cu… liberalii. Zice “tribunelul”: “Sa-i fereasca Dumnezeu sa ma unesc eu cu Becali si cu Voiculescu”. Sa vezi solidaritate in suferinta (psihica?). Rid cu sughituri cind il vad cum face spume la OTV, chiar acum.

La referendum s-au prezentat ceva mai multi alegatori: 24,8%, dar insuficienti pentru validarea plebiscitului (era necesara o prezenta de 50% plus unu din totalul alegatorilor). Iarasi previzibil.
La referendum au spus “da” 89,2%, in vreme ce doar 10,2% au spus "nu" votului uninominal majoritar cu doua tururi de scrutin.
Basescu recunoaste ca a fost o lectie si pentru el acest vot. Si isi asuma oarecum esecul. Crede insa in continuare ca romanii vor in continuare primenirea clasei politice. Si reclama "legea strimba" a referendumului, caci i s-ar parea normal ca si referendumul sa fie validat de 50% plus unu din cei prezenti la urne si nu de 50% la unu din toti cetatenii cu drept de vot.

Seja o primeiro a comentar