luni, 12 noiembrie 2007

ROST dedicat teologului Teodor M. Popescu


Revista ROST ii dedica numarul sau pe noiembrie unuia dintre cei mai straluciti teologi ortodocsi români: Teodor M. Popescu (1893-1973), numit cindva, de Patriarhul Teoctist, un “mare sacerdot nehirotonit al Bisericii noastre”. Profesor a multor generatii de studenti in Teologie - i-a avut elevi, printre altii, pe Patriarhul Teoctist si pe Mitropolitul Bartolomeu Anania -, Teodor M. Popescu este un nume respectat inclusiv in Occidentul protestant sau catolic. Opera si viata ii sunt pilduitoare. Dupa instalarea regimului comunist, Teodor M. Popescu a fost dat afara din invatamânt si inchis – ca mai toata elita interbelica – pe motive politice. El nu a fost membru al vreunui partid, dar a criticat comunismul – gest fatal. Dupa eliberare (1963) a supravietuit cu ajutorul constant al Patriarhului Justinian Marina – ocrotitor, de altfel, al multor fosti detinuti politici. Revista ROST publica un amplu documentar despre viata lui Teodor M. Popescu vazuta in dosarele de la Securitate. Dar mai aveti de citit si alte articole, din care amintesc: “Sf. Grigorie Palama si noua teologie occidentală”, de prof. univ. dr. Gheorghios Martzelos; “Ce-i spune Sf. Nicolae Velimirovici Europei de astazi”, de prof. dr. Daniel Mazilu; “Ecumenicitate si ecumenism”, de drd. Alexandru Racu si “Adevarul nu exista, ci doar «corectitudinea politica»”, de Paul-Gabriel Sandu.

Revista ROST poate fi cumparata de la chioscurile “Rodipet” din toata tara sau:
- In Bucuresti – de la librariile “Vasiliada” (Bd. I. C. Bratianu 12) si “Sophia” (str. Bibescu Voda nr. 24, linga Facultatea de Teologie); la cele doua librarii gasiti si numere din urma, pentru completarea colectiei;
- In Constanta – de la libraria “Brâncoveneasca” (Str. Stefan Mihaileanu nr. 21)
- In Suceava – de la libraria “Sf. Voievod Stefan cel Mare”

1 Comentário:

Anonim spunea...

Va multumesc pentru tot ce faceti ca sa ne fie reimprospatata memoria cu numele Profesorului Teodor M.Popescu, personalitate pe nedrept uitata de cei care l-au cunoscut si care aveau cel putin datoria morala sa-l reabiliteze si sa faca posibila reeditarea, macar partiala a operei lui.

Sa va dea Domnul puterea de a continua ce ati inceput !

Multa sanatate si numai bine