luni, 30 iulie 2012

Rezultatul referendumului este un vot de blam dat întregii clase politice

Băsescu jubilează, Ponta minte ca de obicei, Antonescu caută soluţii disperate pentru a nu-şi ţine promisiunea de a pleca din politică. Dar nici unul nu a învins. Şi nici unul nu pare a citi corect rezultatul referendumului de ieri.
Băsescu se întoarce la Cotroceni cocoşat de povara unui vot masiv împotriva sa: dacă în 2009 a fost ales de cinci milioane de români, acum îi vor capul peste şapte milioane. E conştient, dovadă că vorbeşte despre "falia din societatea românească". Însă nu păcăleşte pe nimeni cînd spune că va fi un preşedinte al împăcării. Nici n-ar putea, chiar să vrea, pentru că USL a mers prea departe.
Liderii socialiştilor şi ai liberalilor eşuează pentru a doua oară în încercarea de a-l demite pe Traian Băsescu. E un eşec care le poate diminua capitalul electoral cu măcar încă 10%  în alegerile generale. USL marchează deja o scădere de popularitate cu 10% faţă de alegerile locale. 
PDL mai primeşte o nesperată gură de oxigen, pe greşeala adversarului, dar depinde foarte mult de cum îşi va folosi acest avantaj în următoarele luni, pentru a-l transforma în voturi. Deocamdată sigurul său cîştig este că a reintrat în joc şi nu mai riscă să aibă soarta PNŢCD.
UDMR joacă la două capete, pentru a rămîne în cărţi, dar deja şi-a făcut un duşman în USL şi va trebui să revină spăşită în alianţă cu PDL. 
Noi înşine, simplii cetăţeni, n-am cîştigat nimic. Dimpotrivă. Criza politică va continua, consumînd energia partidelor de la guvernare în bătălii care nu ne privesc, în loc să o concentreze pe măsuri de guvernare eficiente. Criza economică revine în forţă şi nu-mi pare că guvernul este pregătit să-i facă faţă. 
România e mai vulnerabilă ca oricînd în ultimul deceniu, dar, din păcate, nu are ce aştepta de la conducătorii ei, după cum a şi spus-o. Căci rezultatul referendumului pentru demiterea preşedintelui nu este decît un vot de blam dat întregii clase politice. În ciuda unei mize presupuse ca importantă pentru toţi românii, a efortului impresionant de a aduce oamenii la vot şi a tuturor manevrelor de fraudare a votului (cîteva sute de tentative sînt probate deja, dar cîte or fi rămas nedescoperite nimeni nu ştie), USL a reuşit să mobilizeze la urne mai puţin de jumătate dintre alegători. Ceea ce nu înseamnă că restul românilor cu drept de vot sînt inconştienţi, nepăsători sau că îl sprijină pe Băsescu. Înseamnă: nu ne simţim reprezentaţi de voi, nu mai girăm cu votul nostru un sistem aparent democratic, nu mai vrem să alegem între două rele, refuzăm să fim părtaşi la răfuielile voastre. 
Partidele parlamentare ar trebui să înţeleagă acest mesaj şi să îl ia în considerare. Căci şi răbdarea românului are o limită. 

18 Comentários:

Paul Slayer Grigoriu spunea...

Eu vad acest rezultat si ca pe o raza de speranta. Pentru ca inseamna ca exista inca multi romani care nu se lasa pacaliti nici de usl, nici de pdl. La slujba de pomenire a martirilor din inchisoarea Pitesti, un parinte mi-a spus acest lucru si m-am aratat sceptic. Dar iata ca a avut dreptate. Doamne ajuta!

pasescurte.blogspot.ro spunea...

de invins a invins romania. era dificil daca presedintele era demis

Anonim spunea...

@Paul Slayer Grigoriu
Fac parte din aceasta categorie insa nu pot sa fiu vesel sau optimist. Nu exista alternativa iar pana una alta, nebunia se intinde.
Cosmin

Paul Slayer Grigoriu spunea...

@Cosmin - Asa este, nu avem motive de veselie. De speranta insa, da.

Lynx spunea...

Electoratul PDL s-a adaugat celor 47 % de oameni care nu voteaza de ani buni de zile

A fost o miscare desteapta a celor care s-au vazut incoltiti de catre cea mai puternica medie din Romania.

Oricat am suci-o si am invarti-o nu putem sa excludem ca incultura politica a unui popor infometat este o arma letala pentru electoratul educat politic.

Nu vreau sa intru intr-o polemica sterila : cei neinformati sunt majoritari INTOTDEAUNA.

Nu toti pot fi ingineri si avocati. Iar politica iti cere de la un anumit nivel in sus un anumit IQ. Oare cati oameni pot analiza opinii contrare si mai mult , opinii care manipuleaza informatia cu buna-stiinta.

La fel nu poti cere majoritatii feminine sa iubeasca footbalul si politica. Marea lor majoritate este influentata de soti sau prieteni.

Dar sa revin la puterea mediei.

Iata ce spuen pe blogul sau Viorel Padina ( am ales linkul pt. non-conformismul limbajului ) :

"Poate că până la urmă se vor convinge şi prichindeii (ce-mi ricanau miştocăreşte până mai ieri) că observaţiile mele despre rolul covârşitor al loviturilor şi contraloviturilor de imagine în era New Media nu erau deloc “lipsite de importanţă”, fiindcă “amănuntele” astea sunt efectiv singurele lucruri ce contează în bătălia politică postmodernă (în care un cuvânt, un rictus, un rânjet, un surâs, o strângere de mână, un nume devenit simpatic ori, din contra, antipatic, ca să nu mai vorbim de un “amănunt” ajuns peste noapte viral, pot decide soarta bătăliei în câteva ore ; poţi să fii tu şi Statu şi să ai de partea ta siguranţa statală & visteria bugetară in integrum, căci dacă n-ai o echipă de PR campioană şi tembeliziunea numberone din Carpaţi, la care să fie înhămaţi Sauronii Media cei mai talentaţi, atunci poţi să te duci la primblare, la munte sau pe mare, frăţioare…). Însă taare mă tem că talibanii portokakii nu vor înţelege ce le spun nici acum…"

"Oricum ar fi, intr-o generatie, maxim doo, partidele politice si democratia reprezentativa vor disparea, dupa ce mai intai partidele vor deveni soldateii de plumb ai netocratilor(ai vazut cum tremură Ponta naintea lu M.Badea? numai Base n-a stiut de frica presei, si uite unde a ajuns…). In perspectiva, ordinele le vor da – consumatariatelor din sfera lor de influenta – marii curatori ai retelelor netocratice."

Poate ca nu intamplator Digi 24 se profileaza ca noul imperiu care va lupta intr-adevar de la egal la egal cu Antenele.

Astfel ca nu trebuie sa ne miram de atacul informational la care este supus poporul roman.

Oameni de talie ( educatie serioasa ) emit uneori pareri extrem de ciudate. Este haos in Romania. Razboiul media este in plina desfasurare.

De aceea si strada cu protestele ei nu poate fi decat o manipulare media inainte de toate. Fara media strada este zero barat. De la indignados la cine vreti voi...

Nici nu vreau sa ma gandesc la ziua cand imperiile media din afara vor avea timp de Romania. Cand veti vedea imagini ciudate cu Romania in marile trusturi media din afara vom sti ca darius a venit sa ceara pamant si apa.

P.S Nu mai sper nimic de la majoritatea poporului roman deoarece - la fel ca si mine - nu mai avem puterea de a discerne - care este BINELE.

De 20 de ani ni se pun in fata alternative la rau.

alexander spunea...

In nemernicia lui (manipulatorie si propagandistica), Lynx promite. Probabil ca nu pana la "gradul" unuia ca Corut, dar bifeaza rapoarte, tinte, perdele de fum.

Ce de porcarii..bleah!

horia spunea...

un milion de unguri prost educati dar disciplinati, plus un milion de romani vag educati, fuduli si mimetici au executat o lovitura de stat la comanda si sub supravegherea komisarului orban viktor, slujbas de rang mijlociu la periferia imperiului.
europarlamentarul german markus ferber traseaza precis marja de manevra a majoritatii parlamentare de la Bucuresti: "...In primul rand, Romania trebuie sa-si regandeasca o cale democratica pe care a pornit dupa schimbarile din anii 90 si asta inseamna ca trebuie sa-i fie redate pe deplin atributiile Curtii Constitutionale. Aceasta trebuie sa ia decizii conform normelor occidentale..."

Lynx spunea...

@Alexander,

1000 de vorbe ai spus fara a comenta articolul.

Iata ce scriam ieri pe blogul dl.Razvan Codrescu. Poate te ajuta :

Scadeti cam cat va lasa inima din scorul general. Sau inca nu v-ati prins inca despre motivatia pentru care nu au existat camere de luat vederi la referndum ?

http://www.contributors.ro/cultura/miracolul-din-padurea-nebuna-deli-orman/

P.S Chiar sunt curios sa-mi raspunda cei care au comentat aici cam care ar fi scorul real al USL dupa ce faceti scaderea de rigoare .
Ma asteptam sa vad puhoaie de oameni care vin de buna-voie in proportie de peste 60 % la votare si nicidecum de Urniada nationala prin padurile si plajeilii Rom'niei.

Jalnica specie....

P.P.S Despre flota: "Aratati-mi o singura hartie, un singur ordin a ministrului Transporturilor Traian Basescu, care sa arate ca am semnat vanzarea unei nave. Flota a trecut in anul 1991 la Fondul Propietatii de Stat. Nu mai avea nicio treaba cu Ministerul Transporturilor".

Despre colaborarea cu Securitatea: "Credeti ca un comandat de nava mai avea timp sa scrie rapoarte catre Securitate. Altii se ocupau cu asa ceva. Nimeni nu iti dadea o nava pe mana doar pentru ca asa spunea Securitatea. Nu am colaborat niciodata cu Securitatea".

Despre Vila Dante: "Ultima data am fost la piscina de la Vila Dante inainte de suspendare. Eu nu am cerut niciodata ca cineva sa-mi preagateasca o vila. Dupa ce se termina mandatul Guvernul aloca presedintelui o locuinta. Daca iti place bine, daca nu asta e".

"Nu am fost niciodata membru al FSN. Eu am intrat in PD-ul lui Roman in august 1992. Cand ei se bateau pe aici prin Bucuresti eu eram in Constanta."

Lynx spunea...

@horia,

Vorbesti de unguri. Daca tot vorbesti despre alte popoare decat cel roman ( minoritatile au fost mereu impartite ; maghiarii - anti-Iliescu; tiganii - pro-Iliescu ; bineinteles ca nu generalizam, dar din exterior asa pare - sectorul 5 voteaza Vanghelie de ani de zile )am sa-ti redau mai jos parerea unui polonez. Poate te ajuta sa vezi lucrurile si din alt unghi :

http://inliniedreapta.net/in-lumea-post-comunista-scriitorul-polonez-bronislaw-wildstein-despre-demiterea-lui-traian-basescu/

Anonim spunea...

daca inca nu v-ati dat seama ca ATI VOTAT TOCMAI NEVOTAND inseamna ca undeva firul logicii voastre are un maaaaaaare nod . Ati ales extrem de prost momentul pentru " a da un vot de blam intregii clase politice " , tocmai pentru ca NEVOTUL vostru s-a transformat intr-un vot perfect valid .

Si , nu , dl. Claudiu Tarziu , nu este nicidecum un vot de blam pentru intreaga clasa politica ci DOAR PENTRU "DISTINSUL" PRESEDINTE BAHAHASESCU . Probabil din acele sfere inalte in care se invart membrii si simpatizantii GDS aceste evidente ... terestre trec complet neobservate . Eh , ce sa-i faci , statutul de "vierme" are limitarile lui . Ma iertati ca mi-am permis sa comentez FARA ROST .
Doamne , ajuta-ne !

Anonim spunea...

Horia, eu cred ca tu esti prost educat.

Alex

Paul Slayer Grigoriu spunea...

Lynx, dumneata chiar mai crezi ce spune Basescu?

Lynx spunea...

Paul Slayer,

Nu inteleg ce vrei sa spui. La ce te referi ?

Eu nu vad alt om mai credibil la ora actuala. Da-mi un nume in care sa cred. In sensul in care poate face si politica externa cu abilitate.

Banuiesc ca intelegi ca fara politica externa abila, te vei imprumuta pe pietele externe la dobanzi mari.

Nu de alta dar taman ce vei vedea runda de negocieri dintre FMI si guverbul Ponta.


"Azi aterizează delegaţia FMI şi nu prea văd ce fel de idei economice luminoase ar putea prezenta poporului guvernul României după discuţiile ei. Pentru că ce trebuie făcut nu prea vor ei să facă, iar ce ar vrea să facă, nu se poate, în cadrele strânse ale bugetului. Dl. Ponta, ştiu că pentru dv nu mai contează, dar măcar nu-i luaţi şi pe ăştia la mişto, că ne trebuie banii lor.

ne place beria spunea...

Ambasada sua zice (mai nou vorbeste ambasada ca zilbarstain are alte trebi): "Curtea Constitutionala trebuie lasata sa ia o decizie bazata pe principii, in mod independent, fara niciun amestec din afara..."
Al'lalt maieri zicea ca tre' sa se bazeze pe "norme occidentale"...la dreac cu legea, aia romaneasca, oricare ar fi ea si oricui ar beneficia...., de'acum avem "norme" si "principii" diktate de brussels si washinghton, adica: “În cazul României, Comisia Europeană are autoritatea morală să supavegheze cursul evoluţiilor politice interne…” zicea nu demult purtatorul de vorbe al lui barroso...bolsevism curat, limpede ca o stacana de stolichnaya.

roryta spunea...

O fi şi asta crucea pe care trebuie să ne-o ducem?

doru spunea...

atunci ne lasam calcati in picioare(omoriti)de basescu poate asta vrei claudiu,daca nu spune ce vrei sa facem sa fim niste tiritoare .Vad ca il susti pe basescu (securist)lucrezi cumva cu jumatate de norma

alexander spunea...

@doru: este sub demnitatea si prestigiul lui Claudiu Tarziu sa lucreze cu jumatate de norma!

E cu norma intreaga, bineinteles. Singura necunoscutra ramane gradul. Sa se apropie oare de 33?

PS. Din slava desarta si nu altceva :)

Unknown spunea...

Din cind in cind, voi mai da drumul si la comentarii de tipul celui semnat "doru". Nu de alta, dar ca sa se vada calitatea "oponentilor", de la logica pina la gramatica. E si amuzant :-)
Imi pare rau ca l-am cenzurat deunazi pe unul care ma intreba: "mai jidane, nu te-ai saturat sa maninci rahat?". Trebuia sa-i dau acces, sa ramina intr-o istorie a timpeniei romanesti - in ideea ca s-ar scrie vreodata :)))
Ce uita baietii astia este ca sint vaccinat demult. Si tot de-atunci nu ma mai pun cu oligofrenii care imi lipesc tot felul de etichete numai pentru ca nu le cint lor in struna.