marți, 10 iulie 2012

Mitropolitul Nicolae se retrage din scaun

Ora de Timiş anunţă că ÎPS Nicolae al Banatului se retrage din scaunul de mitropolit, din pricina bolii. Avînd compasiune pentru suferinţa sa, nu pot să nu remarc totuşi că era mai bine dacă ierarhul ar fi renunţat mai demult la funcţie, înainte de a se fi împărtăşit cu catolicii - prilej cu care a stîrnit atîta tulburare în lumea ortodoxă. Ar fi fost poate şi mai nimerit ca ÎPS Nicolae să părăsească demnitatea de mitropolit în 1990, în semn de pocăinţă pentru greşelile pe care le-a făcut împotriva Bisericii şi a unor preoţi, prin colaborarea sa cu Securitatea şi cu nomenclatura comunistă. Din păcate, în BOR este obiceiul să pleci din ierarhie numai cu picioarele înainte. Din acest punct de vedere, gestul de acum al ÎPS Nicolae (dacă se confirmă) merită salutat, căci e rarisim. 
Altfel, mă apucă deja nostagia faţă de mitropolitul Nicolae, cînd mă gîndesc la cine e pe cale să-l înlocuiască.

14 Comentários:

Anonim spunea...

Cine estimați că va fi înlocuitorul?

Unknown spunea...

I s-a promis PS Sofronie.

Anonim spunea...

Sunt din eparhia lui si nu am aflat nimic. Din ce surse ati aflat? Viorel.

Anonim spunea...

Nu mai trebuie sa-mi raspundeti este adevarat m-am informat si eu. Viorel.

Anonim spunea...

Sau unui apropiat de ideologie..IPS Casian.

Anonim spunea...

Hai sa va spun cum sta treaba. Eparhia asta este ravnita de un alt episcop din banat "a carui nume il trecem sub tacere" vorba lui Caragiale. Acest episcop avea temerea ca Presfintitul Paisie, care a inceput sa cam faca ordine in eparhie, ar putea deveni un contracandidat la scaunul ravnit. A tocmit niste calomiatori (ziua de vest)acordandu-le an de an distinctii pentru ceva ce nu erau (cel mai bun ziarist din Banatul istoric), iar acestia s-au pus pe treaba calomiindu-l intens. In eparhie s-au infintat niste asezaminte sociale pentru persoane ce aveau nevoie de asistenta sociala, acest lucru s-a facut cu bani europeni, dar cum bine stiti si eparhia trebuia sa vina cu un procent de 25%. Cum fonduri nu erau s-a stabilit in consiliul eparhial ca toti noii angajati sa doneze 25% din venituri, care erau cam de 2000 lei, si astfel proiectul sa mearga mai departe. Aceste hotarari nu ii apartineau episcopului vicar Paisie ci au fost luate de intreg consiliul eparhial prima semnatura avandu-o Mitropolitul Nicolae. Nu stiu sa spun daca acest model este specific doar in eparhia Timisoarei sau daca el este folosit in toata tara. Doua persoane din cele care ua semnat contractele de donatii s-au sucit si au facut plangere penala, iar calomiatorii au batut fierul la cald cat i-au tinut puterile crezand ca factorul decizional a fost presfintitul Paisie episcopul vicar. Gestul Inaltpresfintitului de a se retrage din scaun este facut pentru a dezamorsa situatia creata.

Anonim spunea...

Iertati-ma, sunt de la Oradea. Este un fapt notoriu ca PS Sofronie isi doreste fierbinte Mitropolia Banatului. Sa stiti ca nu multi de la Oradea s-ar intrista daca aceasta dorinta i s-ar indeplini. Informatiile pe care le aveti sunt fiabile?

Anonim spunea...

O ce veste minunată...!ar fi și mai minunată pentru B.O.R. dacă l-ar urma și Sofronie:vorbesc despre retragere,să fie clar!Cât privește dorința lui Sofronie de a-i urma ...pe tron,el aspiră chiar la mai mult și la mai alb...,dar așa se manifestă boala lui!ar fi o nenorocire,Domne ferește și apără,mai grea decât foametea sau calamitățile naturale!

Anonim spunea...

Nu numai ca nu s-ar intrista,s-ar bucura si ar aduce skava lui Dumnezeu!

ica spunea...

Asa se zvonise ca PS Sofronie!Sincer m-as bucura daca ar ramane PS Paisie ,este un om duhovnicesc pe care il simti cand participi la o slujba savarsita de Sfintia sa.

Vera spunea...

Doamne ajuta sa fie PS Paisie ca a inceput sa faca ordine in episcopie.Trebui si oameni drepti si cu credinta in ierarhie.Sf.Ioan Maximovici sa-l ajute !

eca spunea...

Sper ca dupa ce a facut erezia cu boboteaza sa nu fie mitropolit ps Sofronie.

Anonim spunea...

Si daca ar fi un alt ierarh decat numele vehiculate pana acum? Ce spuneti de PS Ciprian Campineanul?

celestin spunea...

Nu stiu daca este adevarat ca a doua solicitare a IPS Nicolae, de renuntare la "abdicare", vine de la Cancelaria Patriarhala. Numai atunci, daca se accepta cererea de renuntare la retragere, putem vorbi de sanse reale pentru PS Sofronie (cu drept de candidatura din 2013) si PS Paisie (cu drept de candidatura din 2014), caci 2013 e pe noi aproape.

cred insa ca nu trebuie neglijata varianta IPS Ioan de Covasna si harghita. Aici, nu stiu in ce masura e autentica informatia dupa care IPS Ioan ar fi declarat ca nu pleaca din eparhie.