marți, 12 iunie 2012

Renaşterea Dreptei

Văd că nişte oameni se agită prin presă, pe bloguri şi siteuri: Dreapta trebuie să se regrupeze, acum e momentul, MRU are datoria să aleagă... Care Dreapta, frăţiorilor? Că, să ne înţelegem, PDL nu e de dreapta. Iar PNL e în USL - deci nu e nici el, dacă îşi va fi imaginat că a fost vreodată. Cît despre MRU, credeţi-mă, a expirat înainte de termen. Omul e un neocon obosit, de care marele cîrmaci s-a folosit şi (l-)a ratat. Nu e nimic de sperat de la el. Nici n-a fost, dar mă rog... 
Dreapta nu există, pentru că oamenii de dreapta sînt puţini în ţara asta şi în general confiscaţi de proiecte personale. Fără oameni de dreapta nu poţi face un partid de dreapta. Chiar dacă îl faci pe hîrtie, nu e decît o butaforie, scuzaţi rima. Şi dacă, să zicem, printr-un context favorabil, un astfel de partid ar putea ca să însemne ceva, să intre în Parlament, de pildă, n-ar fi decît o altă formă fără fond, care ar compromite şi mai rău ideea de Dreapta. Destul şi-au bătut joc de această idee ţărăniştii, liberalii, pedeliştii, "conservatorii" lui Felix...
N-am nici cel mai mic interes şi nici umbră de entuziasm să lucrez pentru înlocuirea nenorociţilor lor cu nenorociţii noştri. 
Cum am mai spus, Dreapta e un stil de viaţă mai întîi şi numai pe urmă o direcţie politică. Or stilul Dreptei e demodat: tradiţional (creştin, pentru români), conservator, naţionalist, personalist, comunitarist, pro familie, realist şi responsabil. Cum să faci Dreapta într-o ţară ultra-"progresistă", adică taman pe dos faţă de înseamnă Dreapta? România e dominată copios, de 22 de ani, de Stînga pentru că asta-i mentalitatea, ăştia sînt oamenii. Întîi să lucrăm asupra oamenilor, pe urmă vom dezvolta şi proiecte politice.

4 Comentários:

Paul Slayer Grigoriu spunea...

Eu ma gandesc ca ar putea sa ia nastere si un proiect politic - marunt, deocamdata - insa cu siguranta nu cu numele vehiculate. Dar cred ca ce ai spus tu la inceputul postarii trebuie trambitat pe ulite: PDL nu e de dreapta. Si, mergand mai departe, oamenii trebuie sa inteleaga ca dreapta refuza primatul economicului si ca nu poti defini dreapta doar din perspectiva proprietatii private, a performantei economice etc. - asta e viziunea marxista, dar e profund eronata. La fel cum, fie vorba intre noi, e si definirea stangii doar pe criterii economice.

Paul Slayer Grigoriu spunea...

PS: Poate or intelege vreodata in veacul nostru acest lucru si cei de la "In linie dreapta".

Olivian BREDA spunea...

Poți fi de dreapta și fără să fii conservator. De exemplu, libertarienii.

hamlet spunea...

Nu poţi fi de dreapta fără să fii conservator, sau, mai precis, tradiţionalist. Poţi spune că esţi de dreapta, ca libertarienii ăia sau pdl-ul nostru. Dar nu poţi FI. Cel mai bine se verifică acest principiu la ospiciu, unde unu crede că e Napoleon, altul de dreapta. Există tratamente şi e totul în regulă, atâta timp cât rămân cuminţi în spatele gardului.