vineri, 4 februarie 2011

Mii de români l-au petrecut pe vlădica Bartolomeu pe ultimul drum

O ceremonie plină de emoţie şi măreţie a marcat ieri înmormântarea celui care a fost IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. L-au condus pe ultimul drum cei mai înalţi ierarhi, membri ai guvernului, oameni politici, prinţi, universitari şi mii de ardeleni.

 
IPS Bartolomeu Anania a fost îngropat ieri la prânz, după o slujbă emoţionantă, în prezenţa a aproape 7.000 de credincioşi. Patriarhul României, Daniel, şi episcopul Irineu Bistriţeanul au evocat erudiţia regretatului ierarh, intransigenţa şi curajul cu care şi-a punctat mereu poziţia, precum şi meritul de a apropia biserica de cultură şi, mai ales, de actele caritabile.

Primii credincioşi au venit la Catedrala Mitropolitană încă de la orele dimineţii, când au început rugăciunile arhiereilor care au oficiat slujba, în frunte cu Preafericitul Daniel, Patriarhul României. Cele câteva mii de persoane care s-au adunat în faţa catedralei au urmărit desfăşurarea ceremoniei pe două ecrane imense amplasate în faţa clădirii. În bliţurile aparatelor foto, dar şi ale celor de la telefoanele mobile ale credincioşilor şi chiar ale preoţilor şi călugărilor prezenţi, catafacul IPS Bartolomeu a fost înconjurat de oficiali ai autorităţilor locale şi naţionale. S-au reunit în rugăciune cei de la putere cu oficialii opoziţiei locale.

După omagiul preşedintelui de miercuri seară a urmat, la înmormântare, cel al premierului Emil Boc, sosit alături de Alin Tişe, preşedintele CJ Cluj, prefectul Florin Stamatian, ministrul de Externe Teodor Baconschi, liderul PDL Cluj Daniel Buda, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Ioan Oltean, consilierul prezidenţial Cătălin Avramescu, parlamentarii Mihail Hărdău, Petru Călian, Adrian Gurzău, Mircia Giurgiu, viceprimarul Radu Moisin. Fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, a stat lângă deputatul PNL Horia Uioreanu. De la PSD Cluj au venit la slujbă senatorul Ilie Sârbu, fost ministru al Agriculturii, preşedintele organizaţiei judeţene Remus Lăpuşan, senatorul Alexandru Cordoş, vicepreşedintele PSD Cluj Aurelia Cristea şi consilierul local Gheorghe Vuşcan. A fost prezent şi directorul regiei locale de transport în comun RATUC, Liviu Neag, şi directorul Companiei de Apă Someş, Dorin Ceatarâş. Fostul primar Gheorghe Funar a stat în faţa altarului chiar de la orele dimineţii. La slujbă au participat şi directorul general al Loteriei Române, Nicolae Benea, directorul sucursalei Cluj a Băncii Transilvania, Patriţiu Abrudan, precum şi primarii de Turda, Gherla şi Huedin, Tudor Ştefănie, Ovidiu Drăgan şi Mircea Moroşan.


Au mai venit la slujba de la Catedrala Mitropolitană Principele Paul şi Prinţesa Lia. De asemenea, au fost prezenţi chestorul Virgil Ardelean, preşedintele Curţii Constituţionale Augustin Zăgrean, Ioan Păcurar - şeful IPJ Cluj, Virgil Andreieş - fostul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Şerban Turcuş - fostul secretar al Ambasadei României la Vatican, directorul Palatului Copiilor Valentin Cuibus şi generalul Aurel Litan, şeful Inspectoratului de Jandarmi Cluj. Au mai participat generalul de brigadă Vasile Şomlea, teologul Radu Preda şi reprezentanţi ai Armatei. La slujbă au luat parte şi doctorul Mihai Lucan împreună cu soţia şi oamenii de afaceri Ovidiu Turcu, Călin Mitică şi Laurenţiu Bâlc.

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) a fost reprezentată la funeralii de rectorul Andrei Marga, alături de prorectorii Nicolae Bocşan şi Luminiţa Silaghi Dumitrescu. De la UMF Iuliu Haţieganu a venit rectorul Constantin Ciuce. Nu a lipsit Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române. Episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu a sosit la ceremonie în jurul orei 11:30, a ajuns până la catafalcul mitropolitului, după care s-a retras în partea stângă a catedralei, alături de reprezentanţi ai celorlalte culte din Cluj.

Alături de Patriarhul Daniel au slujit mitropoliţii Laurenţiu, al Ardealului, Iosif, al Europei Occidentale şi Meridionale, Serafim, al Germaniei, Austriei şi Europei Centrale şi de Nord, Teofan, al Moldovei, Irineu, al Olteniei, Nifon, al Târgoviştei, arhiepiscopii Andrei, al Albei Iulia, Pimen, al Sucevei şi Rădăuţilor, Gherasim, al Râmnicului, Casian, al Dunării de Jos, Teodosie, al Tomisului, Ioan, al Covasnei şi Harghitei, Calinic, al Argeşului şi Muscelului, şi episcopii Lucian, al Caransebeşului, Sofronie, al Oradiei, Nicodim, al Severinului şi Strehaiei, Ambrozie, al Giurgiului, Gherasim, al Vâlcii, Gurie, al Devei şi Hunedoarei, Daniil, al Daciei Felix, Siluan, al Ungariei, Timotei, al Spaniei şi Portugaliei, Macarie, al Europei de Nord, Petroniu, al Sălajului, Ioachim Băcăuanul, episcop vicar al Arhi-episcopiei Romanului şi Bacăului, Paisie Lugojanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, Iustin Sigheteanul, episcop vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Vasile Someşanul şi Irineu Bistriţeanul, episcopi vicari ai Arhiepiscopiei Clujului, Vadului şi Feleacului.

Dacă de dimineaţă a fost slujită Liturghia, după ora 12:00 soborul de arhierei a săvârşit slujba de înmormântare dedicată monahilor, rezervată şi arhiereilor, sobră şi punctată de cântări emoţionante interpretate de corul catedralei. Toţi credincioşii prezenţi au intonat într-un glas Crezul şi Tatăl Nostru şi mulţi au lăcrimat atunci când au fost cântate Fericirile. La final, PF Daniel, Patriarhul României, a cuvântat despre trecerea sufletului la cele veşnice, despre “lumina virtuţilor” şi apoi despre “lumina personalităţii lui Bartolomeu, un distins om de cultură, apărător statornic al tradiţiei ortodoxe româneşti şi înflăcărat patriot”. “A fost pasionat de literatură, un domeniu căruia i-a dedicat mult timp şi energie, poate mai mult decât elaborării operei sale teologice”, a declarat patriarhul. “Era un predicator talentat care folosea adesea metafora pentru a ilustra credinţa, a marcat o legătură între cultură şi credinţă”, a mai spus înaltul prelat. PF Daniel a evocat apoi importanţa muncii regretatului mitropolit în calitate de traducător al cărţilor sfinte, păstrarea legăturii între credinţă şi cultură, între liturghie şi filantropie, între viaţa spirituală a bisericii şi rolul ei social.

După ce familia şi apropiaţii, printre care consilierii mitropolitului Bogdan Ivanov şi Ştefan Iloaie, şi-au luat un ultim rămas bun de la IPS Bartolomeu, sicriul a fost purtat în jurul catedralei. Procesiunea s-a desfăşurat în dangătele de clopot ale catedralei, cu toaca purtată de un călugăr şi muzica intonată de fanfara militară şi a fost urmărită cu lacrimi în ochi de către miile de clujeni care au ascultat slujba de afară. Înainte de intrarea în criptă, a fost intonat Imnul României.

Boc: “De la IPS Bartolomeu putem învăţa fiecare dintre noi”

Premierul Boc a declarat, înainte de înmormântare, că a venit “doar ca să-i aduc un ultim omagiu lui Bartolomeu Anania, Înalt Preasfinţitului, în amintirea colaborării excepţionale pe care am avut-o atât în calitate de primar, cât şi de prim-ministru, şi, în ultimul rând, în calitate de creştin, pentru ce a fost, este şi va rămâne în inimile fiecărui creştin, clujean şi român”. Premierul a precizat că golul lăsat de plecarea ierarhului nu poate fi umplut, “dar din învăţăturile IPS Bartolomeu putem învăţa fiecare dintre noi”.

“Cel mai bun om pe care l-a avut Clujul”


Mulţi dintre cei prezenţi ieri la Catedrala Mitropolitană au parcurs sute de kilometri ca să-l omagieze pe înaltul ierarh pentru ultima dată. Între aceştia
s-a aflat şi colonelul Marius Străulean, care a venit tocmai din Caracal cu o coroană pentru arhiereu. “Bartolomeu Anania a fost cel mai bun om pe care l-a avut Clujul şi nu îl vom uita niciodată. Am venit special din Caracal ca să transmit condoleanţe din partea cadrelor militare în retragere şi în rezervă”, a declarat Străulean. Omul a fost tare nemulţumit când a auzit că la înmormântare urma să fie prezent şi premierul Emil Boc. “Mi-a scăzut pensia cu 2.000 de lei”, s-a plâns acesta.

Imediat, în apropierea Catedralei Mitropolitane, printre miile de oameni care au vrut să îl conducă pe ultimul drum pe IPS Bartolomeu Anania, un cuplu de oameni trecuţi de vârsta a doua aştepta pe scări. Îmbrăcaţi în port popular, cu opinci şi cu cojoc de lână, soţii Pălăguţa şi Dumitru Hodor, de 65 şi 79 de ani, ascultau pioşi slujba ţinută de soborul bisericesc. “Am venit anume la înmormântare. Avem un fecior la Cluj şi stăm la el. Am fost la Cluj şi când l-au pus pe IPS Bartolmeu ca mitropolit. Mi-a plăcut de el că a fost tare bun”, a spus bătrâna, care a participat în trecut la câteva dintre slujbele ţinute de IPS. “A fost un om extraordinar şi a îndreptat pe multă lume pe calea cea dreaptă”, a completat Dumitru Hodor. Şi clujeanul Aurel Boca, de 70 ani, a luat parte la procesiunea religioasă. “Am venit aici pentru că a fost mitropolitul nostru, am venit de la ora nouă şi jumătate. O să rămân până la sfârşit”, a spus omul, tremurând din cauza frigului pătrunzător.

Florentina TĂTAR, Cristina PIRVU, Ovidiu CORNEA
Ziua de Cluj 
------------------------------------------

LATER EDIT

Mi-am luat şi eu rămas bun de la vlădica Bartolomeu, mergînd la Cluj împreună cu alţi patru prieteni de la Rost, d-nii J.V. Iamandi, Demostene Andronescu (foşti deţinuţi politici şi membri în Senatul Asociaţiei Rost), Răzvan Codrescu (preşedinte de onoare) şi Iulian Capsali (vicepreşedinte). Ne-am întîlnit ieri acolo cu mulţi alţi prieteni de idei din toată ţara. Şi împreună am răbdat, cîteva ore, gerul năpraznic, încălziţi de amintirea părintelui mitropolit Bartolomeu. Am simţit că dragostea sa pentru noi şi a noastră pentru părintele mitropolit ne-a (re-) unit cu o putere mai mare decît orice altceva. De aceea, voi păstra undeva în mine, mereu proaspătă, emoţia pe care am trăit-o ieri la Cluj. (C. T.)Seja o primeiro a comentar