duminică, 8 martie 2009

Părintele Teofil Părăian: "Credinţa nu e ca un curs la fără frecvenţă"


La mijlocul lunii trecute am făcut un interviu cu părintele Teofil Părăian de la Sîmbăta de Sus, pentru Formula As. Îl puteţi citi aici.
Vă incit la lectură cu cîteva fragmente:

" [Cel mai mare pacat este] Pacatul necredintei. Oamenii nu tin seama de Dumnezeu, adica nu sunt convertiti. Aceasta este concluzia la care am ajuns dupa 25 de ani de cand sunt in slujba de duhovnic. Cei mai multi nu stiu de Dumnezeu, il neglijeaza, fara sa aiba constiinta faptelor lor. [...]

Eu sunt sigur ca merg in Rai. Cineva poate sa spuna ca sunt mandru. Dar nu pentru faptele mele cred ca merg in Rai, ci pentru bunatatea lui Dumnezeu. Nu se poate sa fi facut Dumnezeu Raiul ca sa-l tina gol. Trebuie sa ne potrivim cu Raiul, sa ne placa in Rai si sa ne silim sa-l castigam, si-l vom castiga. [...]

Oamenii care se lipsesc de Dumnezeu in viata lor pierd ajutorul Sau, gandul la El si, pana la urma, Ii refuza dragostea Lui, care poate fi lucratoare in viata lor. [...]

Domnule, in Biserica noastra se traieste superficial - si din punct de vedere al cunostintelor, si din punct de vedere al practicii - si asta as vrea sa se stie. [...]

...parintele Arsenie, el m-a invatat cum sa spun in gand Rugaciunea Inimii, lipind-o de respiratie: "Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul!". Asta m-a ajutat cel mai mult in viata si cred ca datorita rugaciunii nici n-am ratacit drumul. [...]

...in Biserica sunt atatia intrusi care n-au credinta in Dumnezeu. Asta e realitatea, nu vorbesc fara temei."

8 Comentários:

Anonim spunea...

La multi ani parintelui Teofil care acum cateva zile a implinit 80 de ani!

Anonim spunea...

Dle Tarziu, am o curiozitate: parintele Teofil a spus si ceva in legatura cu pasapoartele biometrice, off the record?

Unknown spunea...

@ Vlad:

Daca era off the record, nu credeti ca trebuia sa ramina asa? :)

Anonim spunea...

Chiar ma bucur ca nu l-ati intrebat nimic despre aceasta chestiune care i-a inflamat pe multi. Cine il cunoaste pe parintele Teofil stie ca dansul nu se lanseaza in dispute internautice.
Intotdeauna parintele Teofil ataca frontal problemele duhovnicesti cu care ne confruntam zi de zi. Odata ce fiecare dintre noi incepem urcusul duhovnicesc stim (printre altele) si cum sa ne raportam la problema pasapoartelor biometrice.

Anonim spunea...

Poate il veti publica in Rost, asa cum ati facut cu interviul-surpriza cu parintele Arsenie Papacioc din Rostul pe ian-feb:)

Anonim spunea...

@ Pavel

Spuneai:

"As putea sa va spun cateva povesti adevarate petrecute la diferite manastiri unde s-au jucat cu infernetul pana cand au inteles ca ispita e prea mare..."

Suntem numai urechi! Ma rog, ochi...

(Atentie! Nu da nume!)

Anonim spunea...

As putea, dar nu vreau sa povestesc nimic din postura de anonim (care este ingrata, eu insa nu-s). Nimic nu e mai usor decat sa raspandim povesti smintitoare. Prefer sa ma abtin.
Citi-l pe Damian Stanoiu, fost calugar (sic); nuvela "Calugari si ispite" spune multe, nu atat despre viata monahala cat despre autor!

gabi m. spunea...

Lui "pavel":"pavele",,nu cumva pe alte bloguri semnezi mircea,poate...esti chiar..."religia omoara"?!? Daca esti ateu,sau orice altceva,nu crezi ca FIECARE DINTRE NOI,are DREPTUL sa creada,sau sa NU CREADA un lucru,iar tu nu esti indreptatit sa arunci cu murdarii in NIMENI,dar mai ales sa "raspandesti povesti smintitoare"? Chiar daca,sau MAI ALES DACA acestea sunt scrise(raspandite)de acest neica-nimeni pe care l-ai citat.Poti sti cine sau ce l-a indemnat sa scrie acele lucruri? Pentru "edificare" cauta pe blogul lui Savatie Bastovoi "Audienta la un demon mut" partile 1,2 si 3! Lectura placuta! Miluieste si ne pazeste Doamne Iisuse Hristoase,pe noi pacatosii!