vineri, 13 martie 2009

Naţiunea suspectă

Jurnalistul britanic Henry Porter, de la The Guardian şi The Observer, a făcut un documentar în egală măsură lămuritor şi zguduitor despre societatea supertehologizată, în care oamenii sînt filmaţi peste tot, 24 de ore din 24, comunicaţiile prin telefonie sau internet sînt monitorizate strict, călătoriile tuturor sînt supravegheate; cineva îţi analizează, cu ajutorul unui program de computer, comportamentul şi stabileşte dacă eşti suspect sau nu, ştie ce cumpărături faci, ce preferinţe culinare ai, în ce restaurante şi supermaketuri obişnuieşti să mergi, cu cine te întîlneşti, care ţi-e programul zilnic. Toate acestea se întîmplă deja în Marea Britanie, iar România se îndreaptă cu paşi hotărîţi spre acelaşi regim.
Controlul va fi total însă abia cînd ni se va implata un cip minuscul sub piele., chipurile pentru mai buna nostră protecţie. Şi nici asta nu mai este aşa de de parte.

Documentarul “Naţiunea suspectă” (Suspect Nation), de Henry Porter, atrage atenţia că, sub pretextul combaterii infracţionalităţii şi a terorismului, se pune la cale un sistem statal de tip poliţienesc, în care toţi cetăţenii sînt consideraţi potenţiali infractori şi de aceea urmăriţi pas cu pas.

Libertatea persoanei este de la Dumnezeu. Cei care o îngrădesc fac, din perspectivă teologică, lucrarea diavolului. Nu contează dacă în noile paşapoarte electronice cu cip din România există numărul 666 sau nu. Este suficient că ele contribuie la proiectul mai vast de control absolut, de încălcare a libertăţilor şi drepturilor noastre civile.

Ateii, indiferenţii religioşi şi toţi creştinii căldicei care au luat în rîs apelul părintelui Iustin Pârvu cu expresia: "să-l scoatem pe dracu din paşaport", poate vor înţelege mai bine despre ce-i vorba urmărind acest documentar.

De asemenea, "gherilele ortodoxe", care, prin prestaţia lor penibilă, au trimis în derizoriu un subiect cu o miză uriaşă, poate vor înţelege cum trebuie susţinut adevărul în contextul secolului XXI, pentru a fi credibili şi convingători.

10 Comentários:

Anonim spunea...

E un film bunicel, dar are multe lacune. Nu trateaza deloc problema din punct de vedere spiritual, motiv pentru care nu are inclusa si parerea crestinilor.
Marea dezamagire a acestui film o constituie momentul in care dupa ce critica timp de o ora sistemul HP accepta sa-si implanteze un cip. Suspect,nu?
Consider ca ce a spus parintele Iustin Parvu este suficient pentru "cei ce au urechi sa auda", adica adevaratii crestini, practicantii.
Detaliile si picanteriile pe marginea acestui subiect e mai mult o pierdere de timp. Cum spuneau mai marii nostri nu mai e timp de discutii, de conferinte, noi trebuie sa rascumparam timpul. Daca mai putem. Noi trebuie sa incercam sa fim uniti nu sa ne intepam intre noi, intre "gherile" si "negherile". Cristina Dobre

Anonim spunea...

@ Cristina Dobre:

Si-a implantat chip-ul tocmai pt a arata cum functioneaza, doar n-ati inteles ca o sa-l poarte mereu de-acum.
Si faptul ca documentarul nu are si o abordare spirituala se poate datora lipsei de credinta a realizatorului, dar si unei strategii. La noi, daca s-a batut moneda prea mult pe latura asta - unii iesid in decor cu totul, si la capitolul argumente, si la cel al tonului - n-am rezolvat nimic. "Scoateti-l pe dracu din pasaport! - atit au inteles.

Anonim spunea...

Bineinteles ca m-am prins pentru ce si-a implantat cipul... Insa, eu personal nu cred ca era nevoie sa faca si acest pas. Se puteau arata "problemele sistemului" fara acest pas. Nu se stie daca isi va mai scoate vreodata acel cip. Nu am auzit pana acum pe nimeni sa faca asta. Ba chiar exista niste riscuri daca cineva vrea sa renunte la cip (poate muri). Vedeti asta e si ideea cu ce scrie in Apocalipsa. Pentru ca altfel dupa ce vor realiza multi oameni gresela s-ar duce repede sa-si scoata cipul si gata. Ori lucrurile nu stau asa deloc. In plus se cunoaste faptul ca celor cipuiti li se pot induce diverse stari, pot fi manipulati, devin niste marionete.
Ca sa nu mai spun ca practic filmul nu spune nimic nou, lucrurile sunt stiute, pentru aceasta unii fac proteste, iar altii cum a fost, de pilda, ziaristul Serge Monaste si-a dat viata. Noi ca si crestini trebuie sa vedem totul (viata, filosofia, filmele, etc) si sa discernem totul din perspectiva crestina. Apropo de asta vedeti pe razboiintrucuvant un comentariu faorte bun referitor la cine este acest jurnalist HP si ce hram poarta. Asta e: trebuie sa cercetam duhurile, pentru ca diavolul e viclean si manipularea e una din armele lui.
In rest daca va referiti din nou la acea conferinata AZEC, la care am participat si eu, pot sa va spun doar ca Adevarul trebuie aparat chiar daca asta inseamna sa pari necivilizat oamenilor. Exista sfinti care au si palmuit pentru Adevar. Doar ca noi ceilalti nu intelegem ce inseamna sa fii nebun pentru Hristos, ne cramponam de "ale lumii" conferinte, bune maniere, etc. Exista si situatii cand nu se rezolva nimic, aparent. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa renuntam la lupta. Suntem in acea vreme in care indiferent de cum se vorbeste unii tot nu vor intelege nimic, pentru ca Hristos spune la un moment dat in Biblie ca cine va nedreptati sa o faca in continuare, cine se va sfinti, sa se mai sfinteasca si tot asa ca nu stiu pe de rost citatul. Ca atare cei care au luat cuvantul atunci bravo lor! Sa-i intareasca Dumnezeu! Iar din punct de vedere jurnalistic, fiecare a avut libertatea sa relateze evenimentul cum a dorit. Noi, jurnalistii prea ne-am obisnuit sa relatam totul lumeste, ca sa se citeasca, sa avem audienta. Doamne ajuta!

Anonim spunea...

Cristina Dobre, dar daca printre cei care au mers la acea conferinta AZEC sau printre cei care au vazut stirile diferitelor televiziuni erau unii care inca oscilau daca sa dea credit semnalului de alarma al parintelui Iustin sau sa nu dea 2 bani pe el?

Sau cei care nu au prea mare habar de ortodoxie dar isi pun si ei probleme in legatura cu fundatura in care se duce lumea asta?

Sf. Apostol Pavel a fost un model de grija in ceea ce priveste imaginea Bisericii. Daca nu ma crezi, reciteste Faptele Apostolilor si Epistolele sale.

Nu cred ca ajutam pe nimeni si nici pe noi daca in loc sa ne exprimam civilizat si argumentat incepem sa strigam si sa dam cu bata in balta.

Cristina, e nevoie si de putin discernamant in ceea ce facem ca si crestini. Nu trebuie sa mergem pe ideea ca nu ne pasa de altii, ci doar de mantuirea noastra. Pentru ca de multe ori putem castiga suflete prin atitudinea noastra chiar fara sa stim asta.

In schimb daca facem dupa cum ne taie pe noi capul si crezand ca am ajuns la starea duhovniceasca a Sf. Ierarh Nicolae, gresim amarnic.

La judecata Dumnezeu nu ne va intreba numai despre noi, ci si cum ne-am purtat fata de altii, daca le-am dat prilej de scandalizare sau mantuire.

Iar reportajul este extrem de bun. Nu e musai sa fii crestin ortodox ca sa spui adevarului pe nume. Chiar si eterodocsii pot spune adevarul uneori:)

Iti urez un Post folositor si cu dreapta-socoteala.

Anonim spunea...

http://razbointrucuvant.ro/recomandari/2009/03/14/ce-e-suspect-in-suspect-nation/#more-701

Anonim spunea...

Nu am contestat adevarul din acest film, am subliniat insa pentru cei ce nu stiu ca are multe lacune- spiritual vorbind. Si Zeitgeist contine niste lucruri adevarate si multe minciuni despre Iisus Hristos. Ideea e ca manipularea se face de obicei exact asa cu jumatati de adevar sau cu doua adevaruri si o minciuna.
Cineva care nu prea are habar de ortodoxie poate viziona acest film si poate spune "a, singura problema e ca teroristii pot sa-mi fure identitatea? Dar cati teroristi sunt pe glob? etc", mai citeste vreun comunicat linistitor de la minister si gata. Ori de fapt marea problema, cea care conteaza e ca imi pierd mantuirea. Sa suferi din cauza altuia ca iti fura identitatea, din contra asta e un lucru care ajuta mantuirii daca ai credinta. Adica lucrurile trebuie spuse in ansamblu ca toti sa inteleaga si apoi sa decida.


In cealalta problema eu ce pot sa spun este ca mie nu mi s-a parut ca Danion Vasile sau Maica Ecaterina au exagerat. Pur si simplu au fost indignati de neadevarurile spuse acolo. Au vorbit mai apasat si cu un ton revoltat. Trebuie sa intelegem ca asa cum sfintii au avut temperamente diferite atunci cand au marturisit Adevarul, asa si crestinii de azi. Nu ei sunt de vina pentru ca presa ne-a luat in batjocura. Oricum ar fi vorbit ne-ar fi luat in ras. Cineva de buna credinta, care oscileaza, ar fi trebuit sa ia in considerare toate punctele de vedere dezbatute acolo, sa studieze si apoi sa decida. Ma intreb ce s-ar fi intamplat daca la acea conferinta nu ar fi existat un Danion Vasile si o Maica Ecaterina?
Eu una marturisesc ca nu stiam despre cartea lui Sava A. Daca Danion nu ar fi vorbit probabil ca as fi inghitit o mare gogoasa. Asa ca Slava Domnului ca exista un Danion Vasile. Nu cred ca Danion a spus ceea ce a spus pentru ca s-a gandit doar la mantuirea lui.
Consider de asemenea ca cine vroia sa-i arate obrazul lui Danion, trebuia sa o faca in cadrul AZEC si nu public, tocmai ca sa incercam sa fim uniti. Noi nu trebuie sa aruncam cu pietre unii in altii, ci trebuie sa ne ajutam, sa ne iubim, sa ne luminam, sa ne ridicam unii pe altii in numele lui Hristos. Primul lucru pe care l-a facut Danion dupa terminarea conferintei a fost sa-si ceara iertare parintelui Coman, pentru ca Danion nu l-a atacat pe parintele ci neadevarurile spuse de el. Iar minciunile spuse public uneori pot face mai mult rau decat un adevar spus un pic mai dur.
Dar culmea, nimeni nu s-a legat de organizatorii acelei conferinte care au adus asemenea invitati ca parintele Coman si Bughiu. Daca nu erau acei doi preoti cu declaratiile lor televiziunile nu ar mai fi putut sa ironizeze mesajul Parintelui Iustin Parvu. A fost mai degraba o conferinta la care au participat reprezentantii diavolului si al lui Dumnezeu, cand de fapt trebuiau sa vina numai cei ai lui Dumnezeu pentru ca mesajul sa ajunga nealterat la oameni.
Acum sa ma iertati daca prin ceea ce am spus v-am suparat cu ceva. Nu asta a fost intentia mea. Dumnezeu sa ne ierte pentru neputintele noastre.

P.S.
Sper ca din cauza asta sa nu se desfiinteze AZEC-ul sau sa devina asa o mana moarta .Eu am crezut in AZEC, am crezut ca impreuna vom fi o forta. Am crezut in membrii AZEC, pentru ca pe multi ii cunosc si sunt oameni capabili. Indoiala si orgoliile ar putea sfarama totul
Cristina Dobre

Anonim spunea...

Sa considere cineva ca parintii veniti la intrunirea AZEC au avut ganduri ascunse, ba mai mult, ca au fost reprezentantii diavolului, este nu numai o prostie, ci si o descalificare duhovniceasca. Cine esti tu, femeie, care sa judeci un preot cu asemenea lipsa de pudoare in acest Mare Post? Esti trimisa de Dumnezeu sa faci judecata Sa inainte de cea a Domnului Hristos? Nu te gandesti macar o clipa ca aceasta masura ti se va aplica si tie si ca judecarea publica si demonizarea unor preoti o sa-ti stoarca sufletul la Adevarata Judecata? Este si o ipocrizie sa-ti ceri iertare dupa o asemenea impostura duhovniceasca pe care o statornicesti, laolalta cu altii, care stiti voi sigur care om este al lui Dumnezeu si care este al diavolului. Dar putina rusine nu va este, mai ales atunci cand judecati preoti? Si eu am fost la conferinta AZEC si nu am vazut asemenea grozavii pe care alde Roncea si cei asemenea lui o tot improasca in lume. Parintii au pus accentul pe asumarea propriilor pacate, in contradictie cu o lume ortodoxa care incepe sa vada pacatul oriunde, numai in ea insasi nu. Si pentru asta sunt oameni ai diavolului, nepricopsito?

Anonim spunea...

Cristian, tonul pe care il folosesti te descalifica din start, chiar daca ce sustii tu este pe alocuri adevarat. Daca unii zbiara si fac scandal pentru a-si impune propiul punct de vedere nu inseamna ca trebuie si noi sa procedam la fel.

De altfel Cristina si-a dovedit cu prisosinta buna-credinta prin ultima ei postare.

Cristina, iti inteleg argumentele foarte bine, dar nu pot fi de acord ca intr-o dezbatere PUBLICA, la care au acces toate paturile sociale, sa ajungem sa ne tragem de guler cu cine nu e pe aceeasi linie cu noi.

In ceea ce il priveste pe Danion Vasile: cartea editata la Egumenita - Staretii privind vremurile din urma, este o carte care mai mult te confuzioneaza decat te lumineaza. De ce? Pentru ca este un compendiu cu viziuni sau profetii a diversi parinti sau sfinti care, daca sunt puse cap la cap se contrazic in multe locuri.

De altfel cred ca multe din acele profetii aveau un caracter particular, vizand in special pe interlocutori sau conationali, si nu cred ca vizau un public larg.

Cartea asta imi pare folositoare pentru a semana panica, in nici un caz pentru a te lamuri.

Asta este parerea mea.

Anonim spunea...

Probabil ca acea comparatie a fost neispirata, prea dura. Ideea e ca un om (jurnalist, preot, etc) cand spune minciuni sau cand face ceva impotriva lui Dumnezeu devine in acel moment un "reprezentant" al diavolului, iar daca gura lui graieste Adevarul, atunci trece de partea lui Dumnezeu. De-a lungul vietii toti oscilam intre bine si rau, toti avem momente de cadere. Important este sa ne ridicam, indiferent de numele nostru Cristina, Danion, Roncea, Vlad, Cristian, etc.
Cat despre judecarea unei persoane haideti sa avem discernamant. Una este osandirea cuiva, condamnarea si alta e sa judeci o situatie, sa ai o opinie asupra unui eveniment. Dumnezeu ne-a dat minte ca sa judecam/sa discernem/sa chibzuim/sa gandim/sa cumpanim ce e bine si ce e rau avand mereu punct de reper Adevarul Lui.
Dumnezeu sa ne lumineze pe toti si sa ne ierte pe toti.

A_flj_ spunea...

Nu poti sa mori daca-ti scoti cipul, asta e o prostie.

Cu sau fara cip, voia lui Dumnezeu se va face. Nu cred ca in ziua de azi cu sau fara cip face diferenta. Diavolul poate sa te urmareasca pana in panzele albe, dar, zicea parintele Teofil Paraian acu' mai multi ani la Facultatea de Medicnia din Timisoara, la o intalnire ASCOR, diavolul umbla dupa aia tari si mari in credinta, nu dupa plevusca - pacatosii de rand ne dam singuri in stamba, nu e nevoie sa ne ispiteasca diavolul.

Pe de alta parte, ceea ce conteaza e doar spiritualitatea. Pe mine unul nu ma deranjeaza sa fiu monitorizat cand ma duc la biserica, conteaza doar daca ma duc sau nu.