miercuri, 25 februarie 2009

Statul face jumătate de pas înapoi

Astăzi, Statul, prin două dintre puterile sale, legislativ şi executiv, a făcut un pas înapoi în privinţa demersurilor pentru impunerea unui sistem de urmărire a românilor şi de îngrădire a unor drepturi şi libertăţi individuale.

Guvernul a decis să modifice Legea privind reţinerea datelor prelucrate în reţelele de comunicaţii electronice (e-mail, sms, telefon) pînă în decembrie 2009. Ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, a explicat că, în forma actuală, Legea 298/2008 îngreunează şi va bloca activitatea instituţiilor publice implicate în activitatea de reţinere a datelor din comunicaţii.

E posibil să fie (şi) asta sau poate că politicienii au devenit atenţi la problemă după ce această lege a fost contestată vehement de opinia publică şi atacată în instanţă de mai multe organizaţii neguvernamentle. Constituţionalitatea Legii 298/2008 va fi analizată de Curtea Constituţională, după ce instanţa Tribunalului Bucureşti a admis o excepţie ridicată într-un proces dintre un ONG şi o companie de telefonie - transmite Mediafax.

Tot azi, senatorii au hotărît să retrimită la Comisia Juridică proiectul de Lege privind aprobarea OUG 207 din 2008 pentru modificarea si completarea Legii 248 din 2005 privind regimul juridic al liberei circulaţii a cetăţenilor, care se referea la introducerea paşapoartelor biometrice.

Cîţiva senatori au arătat că o parte a populaţiei respinge noile paşapoarte pe motive de credinţă, alţii au sesizat că legea nu asigură protecţia datelor cu caracter personal.

De asemenea, senatorii au constatat că România este prima ţară europeană, după Germania, care se grăbeşte să introducă paşapoartele biometrice, în condiţiile în care societatea civilă nu a fost consultată, poporul nu a fost informat, nu a existat o dezbatere publică, iar autorităţile nu pot garanta faptul că datele personale sînt protejate.

Zic că Statul a făcut doar o jumătate de pas înapoi pentru că deciziile de azi doar amînă implementarea sistemului. Şi, după cum declară acum la Antena 3 senatorul Titus Corlăţean, e musai ca paşapoartele să fie "pe piaţă" pînă în iunie. Iar telefoanele ne vor fi ascultate legal şi mail-urile urmărite aşijderea din decembrie a.c.

PS:
Văd că persistă confuzia privind o fantomatică federaţie "Asociaţiile Laicatului Ortodox", la care mă refeream într-un update mai jos. Chiar acum (ora 22.35), la Antena 3, un domn pe care îl cunosc vag, Călin Alexe, încearcă să exprime un punct de vedere împotriva paşapoartelor biometrice în calitate de reprezentant al ALO, spunînd că ALO a depus un Memoriu la Patriarhie. Ceea ce mă obligă să repet: Memoriul cu pricina a fost depus de 14 ONG-uri care nu sînt reunite într-o singură entitate, fie ea cu sau fără personalitate juridică. ROST nu face parte din ALO, ci din FOR - care a iniţiat demersuri pe lîngă autorităţile competente şi în instanţă în această speţă. Iar noi, cei de la ROST, cel puţin, nu am fost întrebaţi dacă mandatăm pe cineva să ne reprezinte în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3 sau în altă parte.

3 Comentários:

Anonim spunea...

Nu il cunosc pe domnul Calin Alexe, dar prestatia dumnealui a fost lamentabila. Este regretabil cand din orgoliu (asta ca sa fiu amabil cu bizareriile comportamentului unor oameni) se interpune o asociatie (ALO) ai carei reprezentanti au organizat in Aula de la Drept o conferinta pe data de 19 02 a.c. unde majoritatea conferentiariarilor anuntati nu au participat. Ce sa facem, sa radem (sic!) sau sa (de)plangem?

Anonim spunea...

http://www.basilica.ro/_upload/doc/12356439717211575011.pdf

Anonim spunea...

Trebuie sa fim consultati si chiar un referendum ar fi foarte necesar. Se va vedea atunci ca procentul celor care vor respinge pecetea se apropie de 100%. Suntem un popor crestin si asa vom fi pana la sfarsit.