marți, 10 februarie 2009

Dan Dungaciu isi lanseaza o noua carte

Joi, incepind cu ora 18.00, la Libraria Eminescu din Bucuresti, Editura Cartier lanseaza volumul Cine suntem noi? Cronici de la Est de Vest, de Dan Dungaciu.

Potrivit editorului, "cartea trateaza, prompt si pertinent, la minut si pe intelesul Occidentului, problema Republicii Moldova, dar fara patetismele din categoria podului de flori". Independenta Republicii Moldova - fata de cine?, Ce se ascunde in spatele "razboiului limbii"?, Nedorita actualitate a lui Eminescu, Ce inseamna depolitizarea problemei identiare?, Ce se intimpla acolo?... Fatetele multiple si contradictorii ale Republicii Moldova, Integrarea, populismul si tiganii, Voronizarea Republicii Moldova si a politicii externe romanesti?, Romanii e fascisti!, Telefonul Moscovei compenseaza lipsa tratatului cu R. Moldova, Transnistria uber alles!, De ce maximum 3000 de soldati americani in Romania?, A doua victorie a Rusiei in Transnistria, Ce sustinere are NATO in R. Moldova?, "Europa" vorbeste la Chisinau cu accent maghiar?, Nu de Rusia ma tem, ci de spaimele noastre fata de ea!, Nihil sine deo? Modernitate, religie si comunism, toate acestea si inca multe altele sint intrebarile si problemele pe care le discuta atent Dan Dungaciu in cartea lui.

Dan Dungaciu este cercetator principal la Institutul de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane, conferentiar la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii din Bucuresti si a studiat sau a lucrat ca cercetator asociat în diverse institutii occidentale: Fernand Braudel Institute (Binghampton, SUA), Max Weber Centre for Advanced Cultural and Social Study (Erfurt, Germania), Department of Political Science and Public Administration – Law, Economics and Political Sciences' School of Athens (Atena, Grecia), Central European University (Budapesta, Ungaria), Department of Social Sciences – Anglia Polytechnic University (Cambridge, Marea Britanie), Institut für die Wissenschaften vom Menschen (Viena, Austria), Max Planck Institute for Social Anthropology (Halle, Germania) etc. Este membru al mai multor asociatii internationale si nationale de profil si laureat al Premiului „Dimitrie Gusti" pentru sociologie al Academiei Romane (1995) si al Premiului International pentru Sociologie al Universitatii din Istanbul (2001). Este autor a zeci de studii de specialitate si a numeroase lucrari de profil, printre cele mai recente numindu-se: Natiunea si provocarile (post)modernitatii (2004), Moldova ante portas (2005), Romania si romanii din jurul ei (2006), Portrete si controverse (2007).

2 Comentários:

Anonim spunea...

La intrunirea AZEC, sociologul crestin Dan Dungaciu a fost poate vocea laicului cea mai coerenta si lucida; evident ca din aceasta cauza a displacut unei parti mai dornice de bruiaj decat de ascultarea unei opinii argumentate cu subiect (stiintific) si predicat (teologic). Interesul sau constant pentru fratii nostrii din Basarabia (Rep. Moldova) aduce o lumina patrunzatoare asupra unei problematici minore in cadrul mainstream-ului romanesc (preocupat de directii secundare, difuze, daca nu totalmente diversioniste) , dar atat de importante pentru viata acestei natiuni.
Sunt sigur ca nici de aceasta data nu vom fi dezamagiti de percutanta critica a d-lui Dan Dungaciu.

Răzvan Codrescu spunea...

D-l Dan Dungaciu a trecut de faza în care ar mai putea să dezamăgească pe cineva avizat şi onest.
Sigur, ca om inteligent, cultivat şi responsabil, nu va înceta să irite caracuda acefală a blogurilor şi a presei de mîna a treia, sau habotnicia ulcerată a unor aparenţi "tovarăşi de drum" încremeniţi în proiectul unei ortodoxii ideologizate sau ai unui naţionalism necuminecător.
Îi doresc succes cu noua sa carte, în sensul de a avea în cît mai mare măsură cititorii pe care-i merită.