marți, 30 septembrie 2008

ROST, despre Părintele Chesarie Gheorghescu


Numărul pe septembrie al revistei ROST îi este dedicat părintelui dr. Chesarie Gheorghescu de la Mănăstirea Dintr-un Lemn, teolog important şi mare duhovnic de la noi, dar, din păcate, ţinut într-un nemeritat con de umbră inclusiv prin grija unor sinodali.
Drd. Constantin Mihai, cel care a coordonat grupajul despre părintele Chesarie, notează: “Încercăm să corectăm, pe cât posibil, nedreptatea la care Sfinţia Sa a fost supus, mai bine de şase decenii, chiar de către o parte importantă a ierarhiei BOR, prin menţinerea sa voită într-un con de umbră sau chiar prin izolarea sistematică care a îmbrăcat forma unui exil nesfârşit. Este adevărat că nu este un caz singular în Biserica Ortodoxă Română, dar este cu atât mai revoltător cu cât discutăm despre o figură ecleziastică notabilă, atât în planul cărturăresc, cât şi în cel duhovnicesc.”
Sunt musai de citit articolul „Despre două tipuri de curaj”, în care Gheorghe Fedorovici face o critică a umanismului - “noua religie” care vrea să se substituie credinţei creştine; excelentul eseu „Educaţie via Club Bamboo”, în care scriitorul Ovidiu Hurduzeu face o exactă radiografie a generaţiei tinere şi mai ales a mijloacelor prin care tinerii sunt transformaţi în “sclavi fericiţi”, la dispoziţia marilor corporaţii; şi textul „Mitropolitul Petru n-a făcut politică. Politica l-a făcut mitropolit!”, în care părintele basarabean Savatie Baştovoi ne lămureşte substratul conflictului dintre ierarh şi o seamă de preoţii care sunt adevăraţi stâlpi ai Bisericii româneşti din Republica Moldova.

1 Comentário:

stefanita voda spunea...

Chesarie gheorghescu pomeneste si trei papi,pe:ioan al XXIII-lea,paul al VI-lea,ioan paul al II-lea.