luni, 8 septembrie 2008

Crucea pe jos, între semilună şi steaua lui David, într-o biserică ortodoxăPreotul paroh al bisericii "Sf. Ilie" din cartierul bucureştean Titan, Ilie Costescu (foto 2), şi-a smintit enoriaşii printr-o iniţiativă dubioasă, care, din păcate, a fost validată de însuşi PF Patriarh Daniel.
Câţiva enoriaşi mi-au trimis un protest pe e-mail, în care arată că părintele Ilie Costescu a încălcat canoanele punând simbolul crucii pe pardoseală, chiar la intrarea în biserică, încadrat de semiluna cu stea şi de steaua lui David într-un cerc. Steaua lui David este o hexagramă ce apare ca simbol în perioada 800-600 înainte de Hristos şi este marcă a iudaismului şi imagine a Israelului. Semiluna şi steaua sunt simboluri din perioada sumeriană, fiind preluate pe drapelul de luptă al Dinastiei otomane, care este "responsabilă", în mare măsură, de asocierea stelei şi semilunii cu Islamul.
Crucea, aşezată în centru, serveşte drept "covor" pentru cei ce intră în sfântul locaş, care, în necunoştinţă de cauză, batjocoresc cel mai important simbol al Ortodoxiei. Sunt însă şi destui creştini care au declarat că nu vor mai intra în biserica aceasta până nu este scoasă crucea de pe pardoseală.
Întrebat fiind de ce a aşezat crucea pe pardoseală, preotul Ilie a replicat: „Păi ce, biserica nu are forma crucii? Şi intrăm în ea”. Canonul 73 de la sinodul trulan (692) spune clar: "Crucea cea făcătoare de viaţă arătându-se nouă Mântuire, trebuie să punem toată silinţa, spre a da cinstea cea cuviincioasă aceleia prin care ne-am mântuit din greşala cea veche. Drept aceea şi cu gândul, şi cu cuvântul, şi cu simţirea dându-i ei închinăciune, închipuirile Crucii cele ce se fac de oarecare pe faţa pământului, a se şterge cu tot chipul poruncim, ca nu cu călcarea celor ce umblă, semnul Biruinţei noastre, să se ocărască. Deci, de acum înainte cei ce fac chipul Crucii pe faţa pământului, poruncim să se aforisească." Sinodul VII ecumenic (Niceea, 787), completat de sinodul local din Constantinopol (869), formulează apoi oficial doctrina exactă a Bisericii în ceea ce priveşte cultul Sfintei Cruci şi al sfintelor icoane, precizând ca cinstirea dată icoanelor trebuie să fie egală cu cea dată Sfintei Evanghelii şi Sfintei Cruci.
Duminică, 20 iulie, de Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, Patriahul a participat la Sf. Liturghie în biserica nouă din Titan (numită de parohul ei "catedrală"), după care a oficiat slujba de binecuvântare pentru începerea lucrărilor şi a pus piatra de temelie la Aşezământul socio-diaconal „Sfântul Apostol Andrei“ al parohiei (despre care vom mai vorbi, întrucât mi-au parvenit informaţii interesante, care spulberă imaginea de "preot al nevoiaşilor" pe care şi-a construit-o Pr.Costescu).
Cu acelaşi prilej, "pentru strădaniile duhovniceşti de a întemeia o parohie, precum şi pentru osârdia filantropică, concretizată în multe acţiuni sociale îndreptate către cei neputincioşi din comunitate", parohul Costescu a primit distincţia onorifică de sachelar.
Preot din 1975, Ilie Costescu a slujit la ţară 14 ani, mai întâi la Ghirdoveni, apoi la Runcu de Dâmboviţa. În 1987, Patriarh Teoctist l-a adus în Bucureşti şi l-a făcut şef al protocolului la Patriarhie. În această calitate, timp de opt ani a răspuns - ce interesant? -, între altele, de paşapoartele ierarhilor când aceştia plecau în străinătate. O fi avut legături cu Securitatea? Nu ştim încă, dar ştim că a fost director în fosta Bancă a Religiilor (alt cuib de securişti), falimentată aşa cum ştim. De la Banca aceasta pare-se i-au rămas şi încălcarea canoanelor, şi apucăturile "ecumeniste" - de tipul amestecării unui simbol fundamental în creştinism cu simbolurile altor credinţe -, şi capacitatea de a scoate bani din piatră seacă (scopurile nu scuză deloc mijloacele).

54 Comentários:

Anonim spunea...

Sa i se puna in mana preotului paroh un picamer cu care sparga "frumsetea" de pardoseala.
Apoi sa fie dus la #9. Te miri si te crucesti ca s-a putut ingadui asa ceva. Blasfemie.

Anonim spunea...

:( Ce trist!!!

Anonim spunea...

Of, cum ii cuprinde intunericul veacului si pe preoti! Dumnezeu sa-l lumineze! Desi, o sa fie cam greu.

Anonim spunea...

pai vad ca biserica e inca in contructie, deci in 2-3 ore se poate rezolva rapid cu un picamer.
Asta ca sa isi mai spele rusinea.
In mod normal ar trebui dar afara acel preot si adus altul mai cu bun simt.

avea dreptate un duhovnic ca va veni vremea cand nici la biserica n-o sa ne mai putem duce.

Pacat, mare pacat.

Anonim spunea...

Ce s-a facut la aceasta biserica este o mare erezie .

Anonim spunea...

Domnu' Claudiu, omul e pregatit, ca mai toata suflarea "dashteapta" din Romania, sa-i intampine cu paine, sare si simbolul lor religios specific, pe oricare din actualii si viitorii stapani ai Romaniei.

Shatyr Tempesta spunea...

Salutare, tocmai am lucrat un scurt-metraj pe care as vrea sa-l vizualizati. Daca sunteti de acord cu mesajul exprimat in film, ajutati-ma sa-l promovez ca toata lumea sa inteleaga ca nu trebuie facut nimic ! Si nu, nu e ironic, chiar nu trebuie facut NIMIC !
http://uk.youtube.com/watch?v=MRfyyTn_l8Y

Anonim spunea...

Acesti preoti sant produsul facultatilor de teologie, iar profesorii lor sant ierarhii de azi.

redivivus spunea...

...pai... de la impartasitul cu papistasii pana la steaua ovreiasca si semiluna in biserica... doar un pas. Deh...
Sortul sub sutana si inelu' pe dest totul imbarligit in stihuri 'telectuale cum sade bine. :)

Poate tot cu "baba ortodoxa"....

Doamne'ajuta.

Anonim spunea...

Poate ca nu era rau daca inainte de slujba de intronizare ca patriarh sa se fi citit alesului Molitfele Sf. Vasile. Poate ca nu ar fi prea tirziu nici acum.

Anonim spunea...

Aiurea rau de tot... Se duce pe apa sambetei lumea asta...

Anonim spunea...

incredibil... si trist in acelasi timp...

Anonim spunea...

Astazi se fac multe incalcari ale canoanelor si ce e mai deranjant este ca se fac si cu aprobari de sus. Nu trebuie sa ne smintim, trebuie luare aminte si de pastrat calea cea dreapta, adica Ortodoxia

Oricum, in curind va veni vremea cind vom fi nevoiti sa parasim unele biserici tocmai pentru neorinduiala din ele si pentru smintelile ce vor fi acolo.

Iar referitor la astfel de "semne" tin sa mai adaug si eu ceva. Acum citiva ani (sa fie 2-3 ani) am vazut la televizor cum o distinsa doamna (nu dau numele) si-a botezat copilul intro moscheie unde cica era "inchiriata" de preorul ortodox (cred ca de patriarhie mai bine spus pt ca nu face nimic preoul de capul lui decit cu apropare de sus) respectiv pentru savarsirea de nunti, boteze chiar si pentru Sfanta Liturghie.

Despre aceasta ce spuneti ?

Sa ne rugam Maicii Domnului ca ne izbaveasca de aceste rautati, spun eu cu voie si nu fara de voie.

Doamne Ajuta si Iertati !

Alice Elena spunea...

Bunul Dumnezeu sa ne lumineze pe toti ! Preotii sunt dintre noi , ei oglindesc ceea ce suntem noi, trupul Bisericii . Trupul acesta este ros si de viermele ereziei (ecumenismului). Insa, daca un preot INTELEGE ca este slujitorul LUI DUMNEZEU si al nici unui interes omenesc atunci el , cu siguranta, va reveni la Cuvantul Viu al Evangheliei , la Matca Ortodoxiei si nu va mai sminti pe nimeni , cu nimic . Totusi, ar trebui ca aceste aspecte ne-ortodoxe sa fie supuse judecatii Sfantului Sinod al Bisericii ORTODOXE Romane . Acesta, detine desigur , toate instrumentele daruite de Insusi Dumnezeu ( Sfintele Taine, canoane ...) pentru VINDECAREA "bolnavilor" in credinta.
Inchei cu aceeasi urare - Bunul Dumnezeu sa ne lumineze pe toti !

Unknown spunea...

Sf. Lavrentie al Cernigovului a profetit foarte limpede ca vor creste (citez) "biserici cu cupole aurite" (a se vedea biserica din Titan) dar crestinii adevarati nu vor putea intra in ele din cauza ca alt duh se va salaslui. O strangere de inima am avut acolo prima data cand (inca nu era biserica mare construita) au ciopartit cu nonsalanta Sf. Liturghie. De utrenie si alte slujbe nu mai vorbesc ca asta se practica peste tot. Spre exemplu am fost vineri sa-i tin locul unui cantaret si la Sf. Maslu nu se citeste decat primul apostol si o singura rugaciune. In rest numai Evangheliile. Imi intrebam prietenii daca mai e valabila taina si imi spuneau ca n-are cum, ca nici sa-i ceara ceva lui Dumnezeu nu se mai vrea.
Iar de cupole aurite mai am de zis o vorba. Luni de zile a stat reclama pe turla bisericii, dar nu m-am interesat si nu-mi mai amintesc numele firmei care facea acoperisul. Ar fi interesant de urmarit ce e cu firma aceea ca prostovanul de mine nu s-a straduit nici macar sa tina minte numele ei. Dumnezeu sa ne intareasca.

Anonim spunea...

Nu mai conteaza ce firma a construit biserica sau casa de adunare ce o fi acolo , insa important ca parohul a acceptat sa spurce casa lui Dumnezeu si sa isi vanda sufletul prin ceea ce a realizat .
Eu am vb cu el si spune ce sa faca acum sa darame biserica ? Si i-am spus daca are de gand sa ma ia la misto nu are decat insa eu am spus sa strice placile de gresie care inchipuie acele semne de batjocura si de profanare a bisericii lui Dumnezeu , si a zis cu nu v-a face asta niciodata .Deci acum cine se duce acolo se duce pe propria raspundere.

Anonim spunea...

Fratilor sminteli din acestea au fost si vor mai fi/\, pentru ca noi credinciosii traim la nivelul duhovnicesc al acestor sminteli. Vreti una mai tare? In urma cu vreo 8 ani in binecunoscuta catedrala de la Timisoara, in postul pastelui cand acolo se impartasesc "credinciosii" in afara sfintei liturghii, dimineata in timpul Utreniei un preot "profesionist" a ieset sa impartaseasca credincisii care tocmai s-au spovedit pe banda rulanta la unul din cei 5-6 preoti adusi in catedrala in acest scop. Pentru a nu se crea imbulzeala preotul ce impartasea nu a mai intrat in altar cu sfintele taine ci astepta cu sfantul potir in naos sa ii apara clienti. Cum a fost o perioada in care a somat omul s-a gandit ca nu ar fi rau sa ia si el parte ca un bun credincis la slujba utreniei si pentru ca potirul il incurca la pus intr-o strana acolo unde credincisii sec asezau cu....
M-am tulburat foarte tare am vrut sa intervin, dar vazand cat de senin era m-am calmat dandu-mi seama ca atat a inteles el din ce inseamna biserica. Asta este.

heraasku spunea...

Acuma, totul tine de enoriasii bisericii. Si cum in Romania crestinul habar nu are pe ce lume e - dpdv al cunoasterii simple a credintei, ca de, popa ar trebui sa-l catehizeze - va intra in continuare in biserica. Daca crestinii ar fi stiutori(dar de unde sa fie stiutori ca n-au timp sa citeasca tratate teologice, popa trebuie sa le spuna si sa-i indrume in cunoasterea vietii in Hristos) ei nu ar mai trebui sa intre acolo si popa ar reactiona imediat ca doar de aia e acolo, sa slujeasca pe cineva, nemaipunand la socoteala ca preotii nostri nu pricep taina slujirii, deh clericalismul.

Anonim spunea...

Iertare pentru ignoranta, poate intreb o tampenie,dar nu ma pot abtine. Ce este cu ochiul in triunghi, simbol preluat de masoni de la crestini (cel putin asa se spune) prezent in multe dintre manastiri , fie pe partea exterioara, fata-sus a bisericii, fie pictata pe clopotnita?

Anonim spunea...

anonim DOAMNE AJUTA sastiti ca nu este singulara aceasta lucrare cu crucea an statiunea eforie sud este la intrare afara anainte de intrarea an biserica crucea care este calcata an picioare de lumea care intra nu stiu sigur daca an 2006 era acolo .

Anonim spunea...

Intrebarea este daca la sarbatoarea Sf. Ilie, adica in 20 iulie 2008, simbolurile celor doua religii necrestine (si chiar anticrestine), existau, incadrind sf. cruce inscrisa in pardoseala. Fiindca daca erau in ziua in care Patriarhul a participat la liturghie in aceasta biserica, atunci lucrurile sint mult mai grave. Nu mai este vorba de un preot aiurit, ci de o ierarhie in deriva totala.
Nu stiu daca Patriarhia a dat vreun comunicat in aceasta privinta, dar reprezentantii laicatului ortodox ar trebui sa ceara explicatii de urgenta.

Anonim spunea...

cand a venit Patriarhul era acolo si sfanta cruce si cele doua semne

gheorghe fedorovici spunea...

Saptamina aceasta, la 12 septembrie, se implineste un an de la alegerea PF Daniel ca patriarh al BOR. Trist bilant pentru Preafericirea Sa, ingrijorator pentru preanefericirile noastre, (parafrazindu-l pe Dan Puric).

heraasku spunea...

O completare. Cred ca mai toti stiti de indeletnicirea practicata de sponsori de a se arata clar si nedisimulat afisati pe investitiile facute. Cateodata, lucizi si responsabili, trebuie sa vedem ca o umbrela este doar o umbrela. Semnele din biserica sunt, bineinteles, insemnele sponsorilor ce doresc sa se vada afisati pe investitia lor. Au fost vremuri cand celrau se ascundea si-si disimula prezenta, datorita puterii duhovnicesti a sfintilor Domnului dar mai ales a disponibilitatii crestinilor de a se angrena in viata Bisericii. Acum, datorita nestiintei crestinilor se vadeste clar si puternic caci vrea sa-i fie vazuta puterea si faima la care a ajuns - ca doar si invingatorul doreste sa-si puna steagul pe castelul invinsului. Si astfel, intransigenta duhovniceasca a crestinului sfintit prin Botez si resfintit cotidian este batjocorita pe fata.
sa nu fie!

Anonim spunea...

Acest Parinte ori este un ignorant, ori rau intentionat, cert este ca il lasa pe dracu sa-si bage coada in biserica Lui Hristos!

Anonim spunea...

Iertare,va cer, dar daca tot am citit aceste comentarii,am o nelamurire. In urma cu 4 ani,participind la un botez la Biserica Sf Apostol Andrei,Oradea,o credincioasa iesind din biserica mai mult decit mirata zicea ptr.sine:ce biserica-i asta,ca altarul nu-i catre rasarit,asta-i moschee?Eu chiar nu mi-am pus intrebarea la detaliile constructiei unei biserici,dar de atunci am luat la rind (in minte) toate bisericile din oras,si am vizualizat cum intruu,cum vad altarul.Si totusi e singura construita altfel.Atunci?.Imi cer iertare,eu sunt o femeie oarecare in acest spatiu.Doamne Ajuta.

blog'n'roll spunea...

pentru doamna din Oradea

Pe Google Earth se vede ca, intr-adevar, noua biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea are altarul orientat catre N-V. Biserica se afla la intersectia a doua strazi care formeaza un unghi ascutit si pozitia ei a fost dictata de configuratia tramei stradale. Prin urmare considerentele arhitectural-urbanistice au avut prioritate fata de cele canonice. In treacat fie spus, altarul nu se afla orientat spre Mecca, ci dimpotriva, deci nu trebuie sa va alarmati. Si in trecutul indepartat, si in cel apropiat altarul bisericilor nu a fost intotdeauna orientat catre est. Iata exemplul bisericii Manastirii Strehaia ctitorita de Matei Basarab in anul 1645:
"O particularitate aparte la mănăstirea Strehaia o constituie orientarea altarului Bisericii. Legenda, preluată şi de Nicolaie Iorga, spune ca Mihai Viteazul, care s-a născut la Strehaia ar fi făcut o primă biserică, ridicând-o noaptea şi, orientându-se greşit, a asamblat biserica cu altarul spre Sud. Matei Basarab, a păstrat şi el aceeaşi orientare.
Referindu-se la acest fapt în afară de cele zise de legendă,s-au mai emis şi alte ipoteze cu privire la orientarea bisericii, şi anume:
- nu ar fi fost loc suficient intre clădirea palatului domnesc şi corpul de chilii;
- este o amplasare strategică (şi turcii ştiau că ortodocşii îşi ridicau bisericile cu altarul spre răsărit, şi, ca să nu devină punct de orientare pentru aceştia ,”oltenii isteţii “ au schimbat direcţia de amplasare pentru introducerea în eroare a năvălitorilor).
- este amplasată după solstiţiul de iarnă, căci la 22 decembrie orele 8:30 – 9:00 A. M., raza de soare care pătrunde pe fereastra de la Sfântul Altar prin Sfintele Uşi, împarte biserica în două părţi egale."
http://www.episcopiaseverinului.ro/manastiri/strehaia.html

blog'n'roll spunea...

Pe cand un concert U2 in fata noii biserici din cartierul Titan?

Simbolul COEXIST (care include, printre altele, semiluna, steaua lui David si Crucea) a fost lansat de Bono in timpul concertului Vertigo (Sidney). Bono a purtat pe cap o banda cu aceste simboluri. El a afirmat ca a vazut aceste simboluri pictate pe un zid in SUA. In timp ce canta “Sunday Bloody Sunday” Bono a aratat spre marele ecran unde erau proiectate simbolurile si a spus: "Jesus, Jew, Muhammad, it's true... All sons of Abraham. Father Abraham, speak to your sons. Tell them, No more!"
Mai multi artisti isi disputa drepturile de autor pentru aceasta creatie grafica. Preotul din Titan s-ar putea sa plateasca bani grei pentru folosirea abuziva a acestor pictograme (sau poate nu, va fi felicitat). Se pare ca ideea COEXIST ii apartine unui artist polonez, Piotr Mlodozeniec.
In SUA poate fi vazut adesea un abtibild COEXIST lipit pe masini. Interesant este ca simbolul nu a patruns in bisericile americane.
Stupefiant este faptul ca acest simbol (preluat si de miscarea New Age) si-a gasit locul intr-o biserica ortodoxa din Romania.
Mare e gradina Ta, Doamne!

Puteti vedea simbolul COEXIST (islamism, pace, energie, iudaism, taoism, budism, crestinism) aici:

http://www.atu2.com/view.html?/pix/vertigo/dublin3/sp08.jpg

Anonim spunea...

pai, nene, nu e cam tarziu sa acum? Sa darame omul biserica pentru o mana de ortodoxisti obositi care freaca internetul? Ma rog, or fi stiind ei ce zic ca omul e un idiot, dar cine mi ti-i tot lauda pe toate blogurile pe toti fratii mai putin indrazneti, dar mai iuti la punga decat amaratul asta megaloman?

Frati talibani, ce ne mai plicisiti, bre!

Unknown spunea...

@ anonim (de la 00.09):

Nu, plictisitule, sa nu darime biserica. Numai sa sparga pardoseala si sa scoata simbolurile alea de-acolo, ca nici unul nu-si are locul pe podeaua unei biserici ortodoxe. E prea mult? Ca de tirziu, in cazul asta, chiar nu e.
Si daca tot esti asa plictisit, nu ne molipsi si pe noi, bre, cu comentariile astea de doi lei! Internetul e mare...

Anonim spunea...

S-a intamplat ceva, aproape de fond,de suflet.Ne pierdem masura, ne rupem de tot ce e sfant.Acum vad alt experiment. In biserica.Omul nu mai trebuie sa stie unde se inchina, cui se inchina, cum trebuie sa se inchine, pentru ce se inchina.De ce n-ar fi tot mai confuz, tot mai vulnerabil, tot mai pierdut in drumul de Intoarcere sau spre ,,Acasa".

Parca il astept infiorata pe Proroocul Moise sa coboare din Sion si sa mai sparga odata Tablele Legii.
Corina N.

Anonim spunea...

Mi se pare ca cea mai temeinica solutie in tarasenia asta cu dosarele e CANONIZAREA sfintilor din inchisorile comuniste: Valeriu Gafencu, Arsenie Boca, Ioan Ianolide, Constantin Oprisan, Gheorghe Jimboiu, Gheorghe Calciu si multi, multi altii. As vrea sa-l vad pe mitropolitul Corneanu citind acatistul Sfantului mucenic Valeriu (Gafencu) spre exemplu.

Unknown spunea...

Părintele Costescu a fost director la BIR (Banca Internaţională a religiilor). Atunci putem face legătura între sponsorizare, simbolurile respective şi acest loc: http://www.vulcanabai.ro/centru_ecumenic.php.
Cine a fost de curând la acest "aşezământ ecumenic" a văzut paragina şi deşertăciunea acestui hibrid monstruos, rămas fără de lucrare şi rod, ca ceva de la oameni şi urât de Dumnezeu. Cred că părintele nostru este un bun manager şi nu-şi propune propaganda sincretistă ecumenistă new age. Dar, iată, o face fără voia lui, neluând în seamă sursa drăcească a acestor fonduri. De aceea zicea Marele Antonie că cea mai mare virtute este "dreapta judecată". Căci iată cum se poate duce de râpă o lucrare atât de binecuvântată ca ridicarea unei catedrale (şi chiar a cabinetelor adiacente pentru ngrijirea bătrânilor şi săracilor). Să ne rugăm ca Domnul să-l scoată din înşelare pe părinte şi pe noi pe toţi!

Unknown spunea...

Părintele Costescu a fost director la BIR (Banca Internaţională a religiilor). Atunci putem face legătura între sponsorizare, simbolurile respective şi acest loc: http://www.vulcanabai.ro/centru_ecumenic.php.
Cine a fost de curând la acest "aşezământ ecumenic" a văzut paragina şi deşertăciunea acestui hibrid monstruos, rămas fără de lucrare şi rod, ca ceva de la oameni şi urât de Dumnezeu. Cred că părintele nostru este un bun manager şi nu-şi propune propaganda sincretistă ecumenistă new age. Dar, iată, o face fără voia lui, neluând în seamă sursa drăcească a acestor fonduri. De aceea zicea Marele Antonie că cea mai mare virtute este "dreapta judecată". Căci iată cum se poate duce de râpă o lucrare atât de binecuvântată ca ridicarea unei catedrale (şi chiar a cabinetelor adiacente pentru ngrijirea bătrânilor şi săracilor). Să ne rugăm ca Domnul să-l scoată din înşelare pe părinte şi pe noi pe toţi!

Anonim spunea...

Aceasta parohie se numeste Inaltarea Sfintei Cruci mai mult chiar a fost binecuvantata de Bunul Dumnezeu ptr.ca la sfintirea bisericutiei din lemn care a functionat pana acum sus pe cer a aparut Sfanta Cruce iata dar unde a poftit armaghedonul sa apara , este singura biserica ortodoxa din LUME unde spurcatul si a facut aparitia pe fata, batjocora si pofta fiarei nu se opreste aici sus pe fruntea biserici sunt pictati Sfintii Martiri Branciveni iar semiluna in biserica sub ei , parca le ar spune '" va m invins brancovenilor"trebuie luata o atitudine severa impotriva acestei aparitii singura tara crestin ortodoxa unde a indraznit sa si faca aparitia pe fata,il ard rugaciunile facute in Sintele noastre Manastiri si cele de la Sfantul Munte Athos unde este se pastrata dreapta credinta ,despre pr. paroh Costescu Ilie sunt multe de spus ptr.inceput doar atat si a lasat prima sotiie cu care are 2 baieti ,este la a doua casatorie , nu trebuie sa fie preot, dar mai al paroh, iata unde s a ajuns cand este incalcat cuvantul lui Dumnezeu , CU NADEJDEA CA VOM REUSII SA RIDICAM SFANTA CRUCE DE JOS,UNDE ACEST PAROH A ASEZAT O IAR CELE 2 SEMNE ERETICE SA LE SCOATEM AFARA DIN BISERICA MANTUITORULUI AMIN

Anonim spunea...

Nimic, niciodata, intimplator. De ce ar fi preotii nostri altfel decit fratii lor francmasoni din Primaria capitalei, Guvern, Parlament...cine ii pune pe ei peste tot, cine ii ajuta, cine ii finanteaza? Ei singuri, ei intre ei...diavoli cu chip de om...Nu e nici o paranoia si nici un exces de imaginatie naiv-infantila. E o constatare simpla: cit insusi Daniel Prea-cumvretisaiispunetidarnumaifericitnu, e mare mason....ce mai cereti? Sperante desarte fara lupta reala.

Anonim spunea...

Si apoi ,despre asezamintul de la Biserica Sf, Spiridon Vechi, cel medical sau social sau ce-o fi,nimeni nu spune nimic?

Unknown spunea...

Ce e in neregula cu asezamintul de la Sf. Spiridon Vechi?

Anonim spunea...

Parintele Costescu este un produs suta la suta tipicepocii trecute,adica este un securist cu acte in regula.Se lauda peste tot cu amicitia IPS Nifon un securist inca operational dar si cu a altor ierarhi.Este de fapt un santierist care nu stie nimic din ale teologiei d daramite ale preotiei.Este recasatorit si limbajul lui este de e grobian notoriu.Doar ca este bun prieten cu protopopul Pompiliu care ii gireaza actiunile.In BOR ul de azi conteaza daca stii sa zidesti ziduri mai putin daca poti edifica credinciosii.Credeti ca PFul n/a stiut/eu cred ca da altfel este imbrobodit bine de cei din preajma iar vinovatul este acelasi zelos protopop care face afaceri cu pelerinaje bagate pe gatul preotilor.La Sf Spiridon unde troneaza alt popa ales vicar fara sa aiba notiuni elementare se intimpla ceva si mai spectaculos.Mgaoaia de cladire zis filantropica este m mare decat locasul propriu zis si insemnele masonice sunt vizibile.Deh,pr Iordache si pr.Stanciu din Ghencea sunt absolventi ai colegiului national de aparare,membri ai Rotary club,implicit francmasoni.Si toate se leaga.Nu mai acuzati preotii onesti care abia fac fata tavalugului de biruri si tiraniei la propriu a ierarhiei declarat vrajmasa a pretimii lucratoare.

Anonim spunea...

ce-ar fi sa va informati inainte sa credeti in orice?

1.cele trei simboluri sunt ale celor trei religii monoteiste care au ACELASI DUMNEZEU (doar biserici si carti sfinte diferite).
brusc, nu mai este atat de neinspirata alaturarea lor, nu?

2. daca o decoratiune (asta e gresia colorata) este sfanta... dumnezeu da, dar nu baga cu forta in cap.

3. satanistii au pentagrama (cu cinci colturi)

Anonim spunea...

trist, tare trist pt tot ce se intampla cu nemul crestinesc,Doamne ajuta-ne pe noi sa ne mantuim, si ferestene de toti vanzatorii sau asa numitii Iuda iscarioteanu, care ne vand pe noi . Aparane pe noi intr-u mantuirea noastra. Amin.

Anonim spunea...

De ziua sfanta a Crucii, nu poti decat sa te... crucesti de asemenea sfidare a canoanelor si a bunului simt. Cum o sa pui Sf.Cruce pe jos? O poza mare cu preotul decorat de Patriarh, intre semiluna si steaua lui David, nu era mai nimerita ?! Este cumva un templu new-age? Ori masonic? Daca este biserica ortodoxa, smintirea poporului care o sa intre in ea cui o sa i se impute? Propun sa se faca un lant uman din credinciosi care sa impiedice intrarea in biserica pana ce blasfemia nu o sa fie inlaturata de pe pardoseala. Nu ne putem juca atunci cand batjocura Sf. Cruci este facuta chiar intr-o biserica ortodoxa. Si nici nu ne mai putem lamenta permanent. Si cu tarnacopul se poate face dreptate, nu credeti frati ortodocsi?

PS Propun unor anonimi (genul penultimei postari) sa ramana in cloaca lor perversa. Ne ajunge mizeria patrunsa in Biserica ortodoxa, nu mai avem nevoie si de zoaiele lor. Halal sa le fie!

Anonim spunea...

stim din surse sigure ca pr. costescu a fost administrator la banca religiilor chiar membru in consiliu se pare ...este sprijinit de masoni si iata rezultatul ...un tradator al bisericii alaturi de toti ceilalti slujitori participanti la slujba de sfiintire .despre prea fericitul daniel se poate spune ca pt unii este muma iar pt altii ciuma

gheorghe fedorovici spunea...

Numai cineva lipsit de Dumnezeu poate spune ca doua religii diferite au acelasi Dumnezeu. Nu exista decit un singur Dumnezeu, cel slavit de crestini. In rest nu exista decit vitei de aur si din alte materiale diverse.

Anonim spunea...

Eu sunt cel putin "smintit" , revoltat , avand in vedere ce reprezinta pentru noi crestinii ortodocsi Sfanta Cruce .
Sigur , ne bazam pe invataturile Sfintilor Parinti si Cuviosi .
Trebuie evitata si punerea in partea de jos a peretilor , straielor, nicidecum in alte locuri care ar putea-o necinsti .
Nu mai vorbesc de alaturarea Sfintei Cruci intre celelalte "inscriptionari" de acolo , intr-o Biserica Ortodoxa , caci nu semnele in sine sunt problema , ci UNDE sunt facute ! Intr-o Biserica declarat Ortodoxa !!! Sau nu este Biserica Ortodoxa ?!
Pe langa prevederile canoanelor , am gasit si precizari clare in cartea "Trezire Duhovniceasca" ( Volumul II din Cuvinte Duhovnicesti ") scrisa de Cuviosul Paisie Aghioritul , Editura Evanghelismos , Bucuresti - 2003
La pagina 152 se spune , citez :
"... Sa luati aminte si aici : pe canapea era intins un tol cu cruci . Nu se cuvine sa stam , nici sa calcam pe cruci . Evreii pun cruci pe talpile incalatamintelor . Si de multe ori le pun nu numai pe dinafara , ci si pe dinauntru . Sa platesti ca sa calci crucile ?! ..."
De citit si retinut si contextul in care se spun cele de mai sus , in esenta fiind vorba de lipsa de chibzuinta , de dreapta judecata si de EVLAVIE catre care sunt impinsi crestinii de catre vrajmasul .
Cum sa pui pe jos Sfanta Cruce unde sa fie calcata intentionat sau nu de orice pacatos ( ca si mine ) si ,in plus , intre cele 2 simboluri si , pe deasupra , culmea culmilor , intr-o Biserica declarat Ortodoxa ?!

Anonim spunea...

Eu sunt cel putin "smintit" , revoltat , avand in vedere ce reprezinta pentru noi crestinii ortodocsi Sfanta Cruce .
Sigur , ne bazam pe invataturile Sfintilor Parinti si Cuviosi .
Trebuie evitata si punerea in partea de jos a peretilor , straielor, nicidecum in alte locuri care ar putea-o necinsti .
Nu mai vorbesc de alaturarea Sfintei Cruci intre celelalte "inscriptionari" de acolo , intr-o Biserica Ortodoxa , caci nu semnele in sine sunt problema , ci UNDE sunt facute ! Intr-o Biserica declarat Ortodoxa !!! Sau nu este Biserica Ortodoxa ?!
Pe langa prevederile canoanelor , am gasit si precizari clare in cartea "Trezire Duhovniceasca" ( Volumul II din Cuvinte Duhovnicesti ") scrisa de Cuviosul Paisie Aghioritul , Editura Evanghelismos , Bucuresti - 2003
La pagina 152 se spune , citez :
"... Sa luati aminte si aici : pe canapea era intins un tol cu cruci . Nu se cuvine sa stam , nici sa calcam pe cruci . Evreii pun cruci pe talpile incalatamintelor . Si de multe ori le pun nu numai pe dinafara , ci si pe dinauntru . Sa platesti ca sa calci crucile ?! ..."
De citit si retinut si contextul in care se spun cele de mai sus , in esenta fiind vorba de lipsa de chibzuinta , de dreapta judecata si de EVLAVIE catre care sunt impinsi crestinii de catre vrajmasul .
Cum sa pui pe jos Sfanta Cruce unde sa fie calcata intentionat sau nu de orice pacatos ( ca si mine ) si ,in plus , intre cele 2 simboluri si , pe deasupra , culmea culmilor , intr-o Biserica declarat Ortodoxa ?!

Anonim spunea...

Oare credinciosii din Titan , care tin de aceea biserica,nu pot face nimic?Sa se adune vreo 5 -10 tineri zdraveni si sa-i impuna preotului si cu forta revenirea la normal.Daca s-ar face mobilizare cu cei din tara as veni si eu . Nu putem sta cu miinile in san si sa ne facem ca nu vedem.Cum mai putem spune noi ca il iubim pe Dumnezeu cand LASAM sA FIE BATJOCORIT in halul acesta .
Sunt revoltata.
Doamne fereste sa ceara Dumnezeu socoteala si enoriasilor pentru ce se intampla acolo. Sa ceara ajutorul altor biserici , altor orase dar sa nu lase sa se intample asa ceva . Doamne iarta-ne si ajuta-ne!Iertati-ma fratilor!

Anonim spunea...

Evident ca steaua, crucea si semiluna au fost, de cand s-a construit si pana in prezent. Locuiesc in zona, si daca am intrat de vreo 2-3 ori, caci am simtit ca intru intr-un "muzeu" ci nu intr-o biserica. Mare dreptate avea un parinte cand spunea ca se vor ridica multe biserici aurite frumoase, dar........fara credinta!!! Mai tragic este ca observam si ceasuri pe pereti(clar se stie, cand esti in casa Domnului, nu exista timp), sau camere de luat vederi.....s.a.m.d., calatoresc destul de des prin tara, si "vizitez" si multe manastiri. Ce sa mai spun, ma intristeaza tare. Nu ne ramane decat sa ne rugam in sufletele noastre!
Doamne ajuta

Anonim spunea...

Apropo legat de unul dintre cele trei semne, ma refer acela cu semiluna, daca va uitati bine la el, ma refer cel facut in biserica din titan este facut cu steaua invers, ceea ce reprezinta.....va las sa judecati si voi.........nu este nici macar intr`o pozitie normala, este intoarsa

Unknown spunea...

da foarte trist....(^_^)

Jenea spunea...

Adevarat este Cuvintul lui Dumnezeu facut Sfintului Parinte Serafim de la Sarov, ca in zilele noastre preotii se vor alia diavolilor...:(

Anonim spunea...

Mai lipsea OM-ul hindus si Buddha, apoi panoplia religiilor era completa. Trist ce sa intamplat. inca odata ideile ecumeniste ale patriarhului nostru ies la iveala. Poate ne face faza si ne uneste fortat cu Roma. Asta merita dat afara.

Anonim spunea...

http://garduldefier.wordpress.com/

Buna ziua dle Claudiu.Din start vreau sa va precizez ca sunteti un om pe care il admir foarte mult.Mi-am permis sa preiau si eu acest articol pt blogul meu.O minunata treaba realizati cu "Formula AS".Felicitari si Doamne Ajuta.

virlan vivi. spunea...

NU mai judecati ca sa nu fiti judecati..sa remediat situatia cu crucea de jos si cu semnele.. a fost o greseala si atit,,,si preotii gresesc ca si noi oamenii....bine ca a fost capabil de a ridicat asa nu biserica,,pentru mine este catedrala...este casa lui dumnezeu.....cell care nu are nici un pacat sa arunce primul cu piatra.....eu merg acolo de 30 de ani...acest preot ilie cotescu....este un preot normal....si face o slujba foarte frumoasa...nu vad nimic deplasat la el,,si nu mai este PAROH...ESTE UN BAIAT MAI TINAR GHEORGHE...ACOLO M-AM spovedit si impartasit in toti acesti ani....daca omul a facut o greseala toti sare la gitul lui,,???? dar pe cele bune nu le vede-ti ce a facut ???d-zeu sa va ieerte pe toti