sâmbătă, 22 decembrie 2007

Rugati-va pentru cei ucisi acum 18 ani!

Acum 18 ani a cazut cu zgomot, in lac de singe, dictatura infernala a lui Nicolae Ceausescu. Comunismul a mai supravietuit un timp, prin structurile de partid si de stat, prin politrucii convertiti la democratie peste noapte, prin securistii odiosi transformati in oameni de afaceri respectabili. Comunismul inca mai misca in sufletele si in mintile deformate ale unor romani. Dar deja majoritatea romanilor au uitat regimul, ignora crima, nu mai pretuiesc jertfa si se bucura de un prezent pe care nu l-ar fi avut daca ar fi fost comunism si astazi. De pilda, supermarketurile - astazi prea aglomerate - n-ar fi existat, presa libera ar fi fost o utopie, munca a milioane de romani in strainatate n-ar fi fost posibila - pentru ca nu am fi avut voie sa trecem granita -, ridicarea a mii de biserici ar fi ramas un vis catre care n-am fi indraznit, scoala ar fi fost mai departe un loc de indoctrinare - nu ca acum nu s-ar incerca acelasi lucru, dar pe alte coordonate -, am fi suferit pe mai departe de foame si de frig in case, am fi indurat intreruperile de curent electric, care ne paralizau, in fiecare noapte, am fi fost nevoiti sa ne procurarm cartile cit de cit citibile dind spaga, am fi vorbit in soapta de frica Securitatii - si a ajutoarelor sale, turnatorii, dintre care unii vor azi sa li se ierte raul facut si sa fie considerati stimabili, etc. etc.
Daca multi dintre noi au uitat raul in stare pura care a fost comunismul, s-ar cuveni ca macar sa nu-i uite pe cei care au murit pentru libertatea noastra de azi - cu toate ale ei beneficii. Nu sa se prefaca a-i jeli in comemorarii oficiale, nici sa incerce sa le tina treaza memoria prin vreun gest, nici sa se bata pina la capat pentru ca vinovatii de moartea lor sa plateasca - toate acestea ar fi de asteptat poate de la popoare mai dirze. Dar macar sa faca o rugaciune in asta zi de pomenire a lor. Dumnezeu sa-i odihneasca in pace!

PS: Am auzit pe undeva la tv o idee prosteasca: "Romania, la majorat". Adica, vezi Doamne, Romania are 18 ani de la revolutie, deci este majora, vaccinata si presupus responsabila. Romania are ceva mai multi anisori de cind exista ca stat, chiar daca asta ii cam incurca/enerveaza pe unii. Tot un stat am fost si sub comunism, chiar daca unul transformat in temnita.

6 Comentários:

Anonim spunea...

tu ce ai facut la revolutie, tovarase ? :)

Unknown spunea...

eu am fost intr-un oras in care nu s-a intimplat mai nimic: Bacau. sau, ma rog, s-a intimplat: bisnitarii din fata circiumii Bistrita au devenit revolutionari cu acte in regula - desi se intreaba si azi «a fost sau n-a fost?» -, au ocupat functii de conducere in judet si l-au pus seful lor suprem pe un om al regimului comunist, Hrebenciuc - cred ca iti spune ceva numele :-)

Pariziana spunea...

Invers, ei sa se roage pentru noi, asa poate Se mai indura Bunul...

Unknown spunea...

@ diana corina:
se poate si asa. si ei sa se roage pentru noi, dar si noi pentru ei. caci nimeni nu e fara de pacat. adevarat ca ei macar si-au ispasit multe prin moarte...
si-apoi fiecare rugaciune este o luminare aprinsa in Rai; cui ii scrica una in plus?

Unknown spunea...

O initiativa laudabila aici: http://www.patriarhia.ro/Site/Stiri%5C2007%5C173.html

Aşa cum de altfel este cunoscut, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca în toate bisericile şi mănăstirile ortodoxe din ţară şi din străinătate, în cadrul Sfintei Liturghii, să fie pomeniţi: „eroii, ostaşii şi luptătorii români, din toate timpurile şi din toate locurile, căzuţi pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, pentru libertatea şi demnitatea poporului român”.

Anonim spunea...

Draga frate, Dumnezeu sa-i ierte pe cei care au muri in Decembrie 1989, iar noua sa ne dea puterea sa-i iertam si pe cei care au omorat oamni in acel decembrie...

Eu am adus un omagiu celor morti atunci intr-un articol, aici, la noi, in Craiova.
http://www.gds.ro/Opinii/2007-12-21/Colindul+celor+morti

Dumnezeu sa-i odihneasca in pace!