joi, 27 septembrie 2007

Preferatul patriarhului pentru Mitropolia Moldovei


Abia intors de prin cele strainataturi, mi-a luat putin timp sa ma reconectez la realitatea româneasca. Rasfoind ziarele din cele doua saptamini cit am lipsit, bag de seama ca abia s-a incheiat tevatura alegerii patriarhului BOR si au si inceput sforariile pentru alegerea Mitropolitului Moldovei.
Colegul Bichir, de la “Evenimentul Zilei”, trece in revista candidaturile neoficiale la scaunul de mitropolit lasat liber de IPS Daniel prin accederea sa la tronul patriarhal. Si zice ca ar vrea sa se mute la Iasi IPS Nifon, Arhiepiscopul Tirgovistei, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Casian al Dunarii de Jos si PS Ioan al Covasnei si Harghitei.
In maniera proprie, Florian Bichir spune ca toti sint buni, dar ca mai bun ar fi PS Ioachim Bacaoanul (foto), episcop-vicar al Romanului. Si, la o adica, l-ar accepta pina si pe PS Corneliu Bârladeanu, episcop-vicar la Husi (acela care l-a tratat ca pe un ciine pe parintele Daniel Corogeanu de la Tanacu).
De ce ar fi bun PS Ioachim? Bichir dixit: “Provenit dintr-o familie cu vechi traditii monahale, unchiul sau este chiar Ioanichie Balan. PS Ioachim nu a putut iesi din tara pina in 1990, iar Securitatea s-a opus hirotonirii sale de nenumarate ori.
Are studii stralucite la Paris, unde a facut un doctorat
(1994 – n. mea, C.T.) despre Dumitru Staniloae (m. 4 oct. 1993 – n. mea, C. T.), singura teza despre acesta cind era in viata. A infiintat prima manastire româneasca in Occident si a ajuns asa de iubit de francezi, care-i spuneau pere Joachim, incit acestia i-au propus sa le devina episcop. Iar PS Ioachim mai are doua mari atuuri: este moldovean si este iubit de calugari, care vad in el unul de-al lor”.
Ciudat cum astazi cei mai aprigi “ecumenisti” din Biserica noastra cauta sa se legitimeze cu ucenicia facuta pe linga sau cu doctoratele despre parintele Staniloae – care altminteri ii combate viguros pe heterodocsi in scrierile sale si respinge ecumenismul. [“Eu nu prea sint pentru ecumenism; socotesc ca ecumenismul este produsul masoneriei; iarasi vor sa relativizeze credinta adevarata. Ecumenismul este pan-erezia timpului nostru”, spunea parintele Staniloae intr-un interviu la inceputul anilor ’90, reprodus de revista “Scara” (1999).]
Cit despre “popularitatea” de care s-ar bucura PS Ioachim in manastirile moldave - este lesne sesizabila la fata locului.
In opinia mea, articolul lui F. Bichir ne indica preferatul PF Daniel la Mitropolia Moldovei. Las pentru mai tirziu motivatia acestei pareri, ca si consideratiile pe marginea eventualei candidaturi a PS Ioachim la Mitropolia Moldovei. Deocamdata, va propun sa va exprimati - in rubrica de comentarii - opinia dvs cu privire la posibilele candidaturi ale IPS Nifon, IPS Teodosie, PS Casian, PS Ioan , PS Ioachim si PS Corneliu.

9 Comentários:

Paul Slayer Grigoriu spunea...

Sunt indoit, si de aceea ma rog din nou ca Hristos sa randuiasca lucrurile in cel mai bun fel. Sa ma explic: imi place foarte mult PS Ioan, insa cred, in acelasi timp, ca este nevoie de un om ca PS sa in zona critica pentru romanii ortodocsi, Covasna si Harghita.

Anonim spunea...

Va inselati. In pole position a ajuns Ioan al Harghitei & Covasnei.

Teodor

Ioan Usca spunea...

Dacă m-ar întreba cineva, aş opta pentru P.S. Ioan. Într-o împrejurare l-am întâlnit, şi mi-a lăsat impresia de vigoare, cam ca şi Î.P.S. Bartolomeu.
Dar, cum trăim în România, s-ar putea ca alesul să fie Î.P.S. Nifon (e doar o presupunere de-a mea...).
Când evenimentele vor lăsa vreme, ar fi de discutat şi despre Î.P.S. Serafin Joantă, figură luminoasă şi aparte, dar care, datorită distanţei, scapă atenţiei noastre, de regulă.
Cu bune urări, Vania.

Anonim spunea...

IPS Teodosie mi se pare cel mai bun dintre cei numiti. Dar are cele mai putine sanse.

Diana spunea...

raspunsul simplu privind viitorul mitropolit al Moldovei trebuie gasit intr-o analiza a modului de gandire si actiune a Prea Fericitului.Este un om mult prea destept sa lase un astfel de scaun(de care cu siguranta s-a atasat si sufleteste)unui urmas oarecare.Si inca un argument : nimic nu este intamplator!alegerea Patriarhului ne-a oferit o anumita surpriza. cum zicea cineva : Dumnezeu a intrat in galosi in Sfantul Sinod.

Anonim spunea...

PS Casian va fi mitropolitul Moldovei! 100%

Anonim spunea...

ps ioachim e fala goala traista usoara.e foarte slab intelectual.sper ca daniel l-a citit.

Anonim spunea...

Eu cred ca Nifon ar fi cel mai bun de mitropolit pentru ca este cel mai bun om de politica din Biserica si pentru un viitor patriarh asta e cea mai buna calitate.

PS. nu sunt ironic

Anonim spunea...

Patriarhul Daniel isi are echipa sa masona, asa ca unde-i prezent cujatul lui iese si din pamant un pui de mason numai bun de uns mitropolit...de parca dupa atata uraciune a pustiirii prin locurile sfinte ale Moldovei...ar mai conta unul.Suntem pierduti fratilor in fata ofensivei