miercuri, 13 iunie 2007

IPS Bartolomeu vorbeste despre intilnirile cu Securitatea


Numarul pe luna iunie al revistei ROST gazduieste un interviu cu IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, in care acesta povesteste, intre altele, in premiera, cum a incercat Securitatea sa-l recruteze ca informator.
„M-am saturat sa repet la nesfarsit ca nu am fost colaborator al Securitatii, nici cu angajament, nici fara angajament, nici sub nume propriu, nici sub nume conspirativ, nici in libertate, nici in detentie, nici in tara, nici in strainatate” – afirma IPS Bartolomeu. Si mai departe spune cum a rezistat tentativelor Securitatii de a-l face turnator. „ [...] A treia oara (sau a patra, nu mai tin minte), un alt ins, in alt loc (o straduta pe langa Banca Nationala). Conversatie tot banala, nealarmanta, cu finalul:
– Nu scrieti nici Nota. Nu scrieti nimic. Incepeti direct cu textul.
Atunci i-am spus, calm:
– Domnule, doresc sa stiti ca din clipa in care dumneavoastra ma chemati la telefon, eu ma consider in stare de arest. Ca atare, conversatia noastra are pentru mine caracterul si valoarea unui interogatoriu. Or, stiu din experienta ca raspunsurile la un interogatoriu se consemneaza intr-un proces-verbal daca sunt semnate de ambele parti, sau intr-o declaratie daca semneaza doar persoana interogata. Pe de alta parte, ca sa nu pierdeti vremea, va mai rog ceva: sa nu incercati sa ma trimiteti pe la prieteni, cunoscuti sau colegi de detentie, ca nu voi merge” – este unul dintre episoadele dezvaluite de inaltul ierarh.
In acest numar al ROST mai gasiti si alte articole interesante, din care amintesc: „Jertfelnicia ortodoxa in anii comunismului”, de Razvan Codrescu; ”Reforma clasei politice”, de Constantin Mihai; ”Pacea democratica si optiunea României in sec. XXI”, de Paul Nistor; ”Arta ca rugaciune”, de Marina Roman; “Aspecte ale teologiei inchinarii”, de Const. Miu.

Revista ROST poate fi procurata de la chioscurile Rodipet SA sau:

- In Bucuresti – de la librariile “Vasiliada” (Bd. I. C. Bratianu 12) si “Sophia” (str. Bibescu Voda nr. 24, linga Facultatea de Teologie)
- In Constanta – de la libraria “Brâncoveneasca” (Str. Vasile Lupu nr. 43)
- In Galati – de la libraria “C. Negri” (Strada Domneasca 27)
- In Suceava – de la libraria “Sf. Voievod Stefan cel Mare”
- In Comanesti (Bacau) – de la libraria „Epiharia”

Seja o primeiro a comentar