duminică, 1 septembrie 2013

Pentru Roşia Montană, contra clasei politice

Am fost la protestul din Piaţa Universităţii. Am avut o plăcută surpriză să văd că s-au adunat peste 2.000 de oameni acolo. Cu trecerea orelor, s-au adunat mai mulţi. E prima dată după mult timp cînd ies la un miting cîteva mii de persoane, fără implicarea partidelor. 
Mi-a plăcut şi că, la un moment dat, în jurul orei 19.00, mare parte din protestatari au ocupat strada. A fost bun şi drumul pînă la guvern. 
Lumea a fost amestecată, de la extrema stîngă pînă la extrema dreaptă. Multe feţe... stranii, din zona hipsterică şi neomarxistă, dar şi părinţi cu prunci în braţe, preoţi şi lideri ai unor organizaţii civice creştine. Ceea ce arată că există un consens la nivelul societăţii asupra subiectului. 
Mi-am revăzut amici şi cunoştinţe pe care nu-i mai văzusem de luni sau chiar ani buni. M-am bucurat. 
Animatorii mitingului au fost destul de pricepuţi să ţină manifestanţii în priză. 
Au fost prezente şi cîteva figuri mai cunoscute, Nicuşor Dan, Stelian Tănase, Mircea Kivu, Toader Paleologu... 
A fost un semnal puternic de protest, care trebuia dat. De-acum încolo nu ştiu ce va urma, dar Ponta ar face bine să ia seama.
În Piaţă au rămas cîteva sute de manifestanţi, care ameninţă că nu vor pleca pînă cînd guvernul nu renunţă la proiectul de lege pentru Roşia Montană.

3 Comentários:

Anonim spunea...

Doamne ajuta!

Am fost si eu la mitingul din Bucuresti. Ce va pot spune este ca acest miting a avut o serioasa tenta comunista. De la indemnul individului de la microfon "ridicati pumnul in sus" pana la sloganul "solidaritate", cu afisarea unor mesaje de tipul "occupy", cu sloganul "decat cianura mai bine dictatura", acest miting a semanat destul de mult cu "occupy wall street" unde organizatorii sunt comunisti. Iar cand ultrasii sau nationalistii strigau alte sloganuri nationaliste, cel cu microfonul se schimba radical la fata, evident deranjat de acele sloganuri. Si daca la primul slogan nationalist s-au antrenat si ceilalti oameni prezenti, bucurosi chiar de mesaj, acestia, vazand reactia "liderului" lor la primul mesaj, la urmatoarele sloganuri au tacut malc uitandu-se speriati si dezorientati la lider. A fost o situatie tragico-comica. Cat de usor pot fi oamenii manipulati. Dezamagita de aceasta mascarada, am plecat acasa. Nu in ultimul rand, trebuie sa amintesc faptul ca liderul lor a anuntat la microfon ca mitingul nu a primit aprobare !!. Oare nu vi se pare ciudat ca nimeni nu a fost amendat sau retinut?! Daca acest miting ar fi fost organizat de una sau mai multe grupari nationaliste si nu ar fi avut aprobare, imediat s-ar fi lasat cu retineri si amendari. Deci, despre ce vorbim aici? Mai amintiti si de faptul ca au ocupat strada (eu plecasem deja) si au mai pornit si spre Guvern. Mai..., pute de la o posta... Poate imi spuneti unde erau si scutierii. Eu i-am cautat mult si bine, dar nu i-am gasit. :)
Iertati-mi va rog aceasta expresie, dar acest miting a fost "frectie la picior de lemn".

Anonim spunea...

la Cluj aproximativ 5000 http://www.stiridecluj.ro/social/salvati-rosia-montana-mii-de-clujeni-au-protestat-in-piata-unirii-foto-si-video

Anonim spunea...

Buna ziua,
Aceste rinduri nu sunt un comentariu. Este doar o intrebare pentru domnul Tarziu. In calitatea sa de membru al colectivului de redactie al "Formulei As" s-ar putea sa nu poata sa raspunda. Pentru a fi scurt: urmaresc de trei numere ale revistei amintite reactia la ultimele evenimente referitoare la Rosia Montana. In afara de un mic articol al domnului Ion Longin Popescu in rest nimic. De la un bastion puternic al apararii cauzei "Rosia Montana" s-a transformat in aceste zile tumultoase într-uh martor tăcut. Pentru mine este stupefiant. Mărturisesc sincer că nu mă aşteptam. Poate nu înţeleg toate meandrele meseriei de ziarist, toate voltele diplomatice care trebuiesc făcute în anumite momente dar "îmi miroase a trădare" vorba lui Nenea Iancu. Dacă este aşa mare păcat !!! Repet, nu mă aştept la un răspuns avînd în vedere poziţia delicată a domnului Târziu; este doar un semnal, pe care poate să îl transmită mai departe sau nu, că de pe margine se vede că, folisind o expresie trivială, "s-a pus batista pe ţambal" şi la ultima redută media puternică ce lupta contra RMGC.
În speranţa că nu este aşa vă transmit cele mai sincere salutări!
"Ultimul sponsor al revistei Rost" (poate vă aduceţi aminte de mine)